Nejsou hloupí, ale raději za ně budeme rozhodovat

Nejsou hloupí, ale raději za ně budeme rozhodovat
Pod hradbami Vyšehradu.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Tisková mluvčí CzechTourism Karin Šeligová, ředitel této vládní agentury na podporu cestovního ruchu Rostislav Vondruška a ministr pro místní rozvoj Radko Martínek řeční o programu na podporu mediálního obrazu domácího cestovního ruchu. Celou dobu se za nimi promítá kopec, který v Česku určitě nenajdou.

Jak na to

Co si myslí ředitel Liberálního institutu Miroslav Ševčík

Poskytnutí různých forem podpory domácímu cestovnímu ruchu se jeví jako efektivnější, než poskytovat podpory zahraničním investorům v oblasti průmyslu.

Podpory v oblasti domácího cestovního ruchu nezmizí z České republiky, tak jako se tomu může stát u investorů, kteří obdrželi podporu u jiných forem investic.

Česká republika dosud ve větší míře podporovala budování průmyslových zón. Jsou však mnohde jen velmi málo využívané. Vysoké finanční částky jsou tak vynakládány neefektivně a jen zřídka vedou ke snížení nezaměstnanosti v nejpostiženějších regionech.

Co je to za horu? "Nevím, ale můžu to zjistit," neopouští svoji roli tisková mluvčí Karin Šeligová. Do rozhovoru se vkládá šéf CzechTourismu a sociální demokrat Rostislav Vondruška: "Tu horu jsme neprezentovali. To je na pozadí v počítači, který jsme koupili."

Neudržím se a říkám, že mi to v případě tiskové konference o marketingu domácího cestovního ruchu skrze média připadá velmi vtipné.

Další program nějaké podpory

Nový projekt, který na tiskové konferenci představili, je financován z prostředků Evropské unie a nese název Mediální podpora domácího cestovního ruchu. Má pomoci městům a obcím ve spolupráci s podnikateli vybrat, co je v turistickém regionu atraktivní a umět to prodat pomocí médií.

Víme, co je pro vás dobré

Zeptali jsme se socialistického ministra Radko Martínka a ředitele Liberálního institutu Miroslava Ševčíka na jejich mínění.

Mluvíte o velkém přerozdělování peněz, tentokrát se jedná o dotace mediální podpory marketingu. Není efektivnější nechat obcím větší díl vybraných daní a snížit daně podnikatelům?

Radko Martínek: Je to vždycky kombinace obojího. Vláda v poslední době udělala některé kroky na snížení zátěže podnikatelů, ale není možné se domnívat, že bychom našli rozdělování daňových příjmů takovým způsobem, aby si obce za ty peníze byly schopny pořídit všechno.

Vždycky bude existovat řada obcí, které budou závislé na grantech, které jim umožní překonat finanční nedostatek. Když víte, že za peníze, které vynakládáte z rozpočtu, dostanete ještě jiné peníze, je to obrovská motivace, která posunuje prioritu směrem nahoru.

Peníze samy o sobě nic nevyřeší. Pokud nemáte lidi, kteří mají program kam investovat, peníze jsou k ničemu.

Chápu tedy dobře, že ministerstvo je chytřejší, než obce a podnikatelé? Že jsou hloupí a nedokázali by realizovat své záměry sami?

Radko Martínek: Ne že by byli hloupější, je to naopak. Když teď připravujeme projekt na příští finanční rok, do turistiky by měly přijít z evropských prostředků dvě až tři miliardy korun. Naše představa je taková, že my nebudeme určovat kam a na co ty peníze půjdou. Chceme vytvořit takové podmínky, aby se jednalo o komplexní projekt, který bude zajišťovat ubytovací a stravovací kapacity a různé tipy využití turistů.

Budeme chtít, aby kraje byly nositeli těchto programů a dali dohromady jednotlivé projekty. Na centrální komisi potom bude, aby vybrala v soutěži mezi jednotlivými projekty.

Miroslav Ševčík: Snížení daňové zátěže je velmi důležité. Týká se to hlavně samozaměstnavatelů a těch, kteří zaměstnávají jen pár lidí. Legální zaměstnávání dalších lidí v oblasti turistického ruchu je velmi těžké kvůli vysokým sociálním a zdravotním daním.

Lépe by měla být dopracována dotační pravidla. Například ze strany finančních úřadů je požadováno vracení finančních prostředků kvůli kolaudaci zpožděné o jeden či dva dny. Starosty pak zahlcuje zbytečná práce na zdůvodňování, že bylo třeba špatné počasí a kolaudační komise nemohla zasednout, nebo někdo onemocněl.

Důležité je, aby se finanční úřady, nejen ve vztahu k dotacím, chovali ke všem subjektům, nejen v cetovním ruchu, stejně. Myslím, že bylo nakročeno, ale nevím, jestli bylo dokročeno, aby mělo ministerstvo financí editační povinnost. Mělo by zodpovědět každý dotaz podnikatelských subjektů a jeho stanovisko by mělo být závazné pro všechny finanční úřady. Finanční úřady dnes vykládají situaci jinak v jednom a jinak ve druhém městě. To nabourává konkurenceschopnost všech subjektů cestovního ruchu.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: koho učil?
Ano.
Reaguj
Re: Re: koho učil?
A to tě tu spolupráci s StB nechali podepsat bez toho, abys byl ve straně?
  • Autor Hasan
  • Datum a čas 7.12.2005 08:36
Reaguj
Re: koho učil?
Nabídku studia VUMLu jsem odmítl. Stejně jako členství v Pionýru, Socialistickém svazu mládeže a Komunistické staně Československa.
Reaguj
koho učil?
a neučil taky náhodou Marxismus na VUMLU Kubu Turka?
  • Autor HIS
  • Datum a čas 6.12.2005 22:19
Reaguj
Hmm
Tak tohle číst nebudu... On ten Ševčík je prej sice fajn - máma s nim chodila ńa střední školu -, ale nebudu si kazit náladu názory člověka, který učil na VUMLu marxismus-leninismus. Ale určitě to těm Socanum dává...
  • Autor Pepan
  • Datum a čas 6.12.2005 17:00
Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

AKTUALIZACE Dravce a šelmy, které někdo otrávil, našli ornitologové u Jesenice na Příbramsku koncem února. Případ vyšetřovali kriminalisté a našli 52letého pachatele. Policie se zabývá nálezem dvou uhynulých orlů mořských, lišky a dalších šelem.... celý článek

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Velmi si vážíme podpory od širokého spektra oddílů napříč celou republikou, která nás ujistila, že v problémech, které nás trápí, nejsme osamoceni. Snaha vyvinutá před Valnou hromadou Českého horolezeckého svazu je startovacím
Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci jízdních kol mají plné sklady. Trh s cyklistikou se propadl o třetinu a některé firmy musely snížit výrobu nových kol. Nepovedlo se doprodat zásoby jízdních kol z roku 2022/23 a to i přes různé slevové
Pražský hrad je nám drahý?

Pražský hrad je nám drahý?

ANALÝZA Pražský hrad je symbol hlavního města i historie našeho státu, jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Vloni jej prohlédlo více než dva miliony návštěvníků. Od prvního března nachystali novinku: návštěvníci

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Černobylské deníky - diashow Brno, základní škola Svážná 26.4. 16:00
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.

Diskuse

xugxfedx tadalafil generic south africa, 20.4.2024 9:12, 121 příspěvků
rjpcjiys buy tadalafil 20mg uk, 20.4.2024 8:42, 12 příspěvků
pftjyqri reputable canadian pharmacy, 20.4.2024 8:18, 121 příspěvků
nlznoygou generic valtrex price comparison, 20.4.2024 8:10, 2 příspěvky
Timsothyenush SOLanebal, 20.4.2024 6:20, 16 příspěvků
efbumhcs buy azithromycin 500mg india, 20.4.2024 5:52, 121 příspěvků
ohyrfgid synthroid 126, 20.4.2024 5:26, 2 příspěvky
hbfzucsp otc prednisone, 20.4.2024 4:58, 121 příspěvků
kerpbity synthroid 137 mcg tab, 20.4.2024 4:36, 1 příspěvek
rpdkgxfk synthroid 100 mcg cost, 20.4.2024 4:10, 121 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09