Vodácké cestovky neumějí pracovat s internetem

Vodácké cestovky neumějí pracovat s internetem
Jizera, jez Svijany.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Chcete jet na vodu s cestovkou? Budete se muset s největší pravděpodobností přihlásit dopisem, zaplatit složenkou a čekat na další dopis, kterým cestovní kancelář vaši objednávku potvrdí.

Nebo budete muset osobně zajít do kanceláře, na místě zaplatit hotovými penězi a na cestovní smlouvu se osobně podepsat.

Že vám to v digitálním věku připadá nemotorné, pomalé a zpozdilé? Nám také.

Šest stejných přístupů

Vyzkoušeli jsme, jak to chodí v šesti velkých cestovních kancelářích, které se specializují na vodácké zájezdy. U všech jsme objednali raftové zájezdy z internetových katalogů na smyšlené jméno Jakub Suchý.

Někde šlo udělat objednávku do formuláře přímo v katalogu, jinde bylo potřeba vypsat údaje o zájezdu do mailu. Potom následovalo několikadenní čekání na mailové potvrzení volného místa.

Papírová mánie

Když potvrzení přišlo, bylo potřeba platit převodem z účtu nebo složenkou. My jsme to v zájmu utajení udělali složenkou.

Nakonec přišel kámen úrazu. Všechny cestovky vyžadovaly vyplnění a podepsání cestovní smlouvy. Někde se dal zkopírovat formulář ve formátu .html, někde byl k dispozici jen v .doc. Nikde jsme nenašli jednoduchý interaktivní formulář.

Nejhorší bylo stahování ze stránek Sport-S, jejíž formulář se při pokusech o vyplnění na obrazovce počítače rozpadal na různě rozsekaná políčka.

Dopis je jistota

Cestovky po nás vyžadovaly v lepším případě vytištění, vyplnení, podepsání, naskenování a odeslání cestovní smlouvy mailem na jejich adresu. V horším případě chtěly odeslat vytištenou, vyplněnou a podepsanou smlouvu dopisem.

V tomto ohledu tedy všechny testované cestovky zcela propadly, neboť komfort jimi poskytovaných služeb byl velmi nízký a neodpovídal možnostem běžně používaných technologií.

Testované cestovní kanceláře a jejich zájezdy

Turistika a hory: Ostravice 300 Kč

Adventura: Jizera 490 Kč

CVOK: Kamenice 490 Kč

Honza: Sázava 250 Kč

Klíč: Jizera 599 Kč

Sport-S: Jizera 490 Kč

Test nákupu zájezdů s raftovými cestovními kancelářemi měl být součástí velkého anonymního testování kvality a bezpečnosti zájezdů na divokou vodu v Česku. Bohužel při osobním podpisu cestovní smlouvy, na kterém trvala cestovní kancelář Adventura, byl šéfredaktor Kuba Turek zbaven inkognita.

Pracovnice za přepážkou poznala, že se nejednalo o Jakuba Suchého, ale Jakuba Turka. Redakce Horydoly proto testování raději ukončila, neboť nemohla plně zaručit objektivitu výsledků.

Odhalený anonym

Lze očekávat, že rafteři, kteří by o testování věděli, by se snažili o příkladnou práci s důležitým klientem. My jsme však chtěli zjistit běžnou úroveň chování cestovky k jejím zákazníkům.

Cestovní kancelář Adventura (a některé další) již prošly podobnými anonymními testy v minulosti. Kuba Turek tehdy vedl spotřebitelskou přílohu MF DNES. Po testu raftových zájezdů si Adventura stěžovala vydavateli a po testu zájezdů na ledovcové hory dokonce žalovala u soudu, kde ovšem prohrála v prvním stání.

Test v příštím roce zopakujeme a dovedeme do konce i s praktickými jízdami v anonymním hávu.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Poděkování panu Joe
Odpověď na otázky: 1) Smlouvy běžne uzavíráme elektronickými prostředky. 2) Členové redakce jsou pojištěni na svoji činnost a stejně jako kdokoliv jiný nesou odpovědnost za své konání. 3) Protože jste ve spolupráci se svojí podřízenou odhalil naše inkognito, museli jsme část testu na vodě skrečovat.
Reaguj
Poděkování panu Joe
Jako ředitel CK Adventura děkuji panu Joe, že za mne vysvětlil, jak si stojí legislativa upravující podnikání v cestovním ruchu. Předpokládám, že i redakce Horydoly ctí zákony a dodržuje i nesmyslná pravidla upravující její podnikání. CK navíc nemůže ve svém systému rozlišovat zájezd za stovky Kč a za stotisíce. Pane Turku, vy byste uzavřel s někým smlouvu o něčem v hodnotě 100 000 Kč jen tak emailem? Asi ne. Ještě k přihlášení neexistujícího člověka na zájezd, o který se redakce Horydoly pokusila. Přemýšleli jste pánové i tom, že by se tomu neexistujícímu člověku stal na vodě nějaký úraz? Všichni víme, že i při dodržení všech bezpečnostních pravidel k úrazu může dojít. Co kdyby byl daný člověk ošetřen v bezvědomí, do dokumentace by bylo zapsáno neexistující jméno a tudíž by ani neplatila pojistná smlouva. Kdo by platil případné náklady? Redakce Horydoly asi ne.Adventura se nebojí srovnávacího testu, naopak k němu redakci vybízí, aby byli klienti objektivně informováni o kvalitě a hlavně bezpečnosti poskytované služby. V tomto testu se klienti nic moc o kvalitě či bezpečnosti nedozvěděli.
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestovní smlouva
...a my se ptáme, od čeho je elektronika? Je to dost podobné, jakoby kdyby jsi si musel napsat o předplatné tištěného časopisuHorydoly dopisem, potom bychom ti poslali složenku a nakonec bys ji zaplatil na poště. Samozřejmě to jde také, ale máš možnost zaplatit i převodem z účtu, anebo pomocí SMS z mobilu a na nic se nás nemusíš předem ptát.
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Cestovní smlouva
Jen se snažím vysvětlit, proč chápu cestovky, že chtějí prachy na dřevo a podpis na papír.
  • Autor Joe
  • Datum a čas 25.5.2006 09:01
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Re: Cestovní smlouva
Naše občasné diskuse jsou o koze a o voze. Nikde jsem nepsal o nezávazné rezervaci. Řeč byla o složité byrokracii spojené s rezervací, platbou a potvrzením účasti na raftových zájezdech.
Reaguj
Ne
Nic a nikoho nepodporujeme, nepodporovali jsme a podporovat nebudeme.
Reaguj
Mam takovy pocit, ze kluci z horydoly vidi posledni dobou nektere veci az prilis jednoduse a navazi se do firem, ktere by mely v zajmu podpory outdooru spise podporovat.
  • Autor Jakub Suchý
  • Datum a čas 24.5.2006 17:38
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Cestovní smlouva
Administrativou ve zmatku a spěchu odjezdu mne nenapadne obtěžovat ani kdyby to bylo možné. Nezávazná rezervace a čekání na platbu, urgence českých zákazníků by většinu malých cestovek rychle přivedlo ke krachu. Jelikož vím, jaká banda jsou čeští zákazníci, jediný použitelný způsob pro malou cestovku je asi opravdu podpis na papír a prachy na dřevo:-( Dát například vlastnoruční podpis pod falešné údaje slušného člověka nenapadne a i rozumný podvodník si to dobře rozmyslí. Například pokud by to bylo v zahraničí a pojištění zařizovala CK na základě dodaných údajů, mohl by se moooc divit.
  • Autor Joe
  • Datum a čas 24.5.2006 16:29
Reaguj
Re: Re: Re: Cestovní smlouva
To jsou právní konstrukce, které mohou vyřešit cestovky. Například tím, že zaplatím ze svého konta a zároveň odešlu formulář, mohu být identifikován. Ale existuje i mnoho dalších možností - například smlouvu stvrdím při vstupu do autobusu, použiji elektronický pospis, atd... Test byl ovšem o něčem jiném, než jestli cestovka je schopná odhalit změnu jména. Test zjišťoval míru komfortu, kterou cestovky poskytují klientům. Ti, kteří si organizují život pomocí internetu, nemohou být spokojeni.
Reaguj
Re: Re: Cestovní smlouva
OZ §40: "(4) Písemná forma je zachována, je-li právní úkon učiněn telegraficky, dálnopisem nebo elektronickými prostředky, jež umožňují zachycení obsahu právního úkonu a určení osoby, která právní úkon učinila."E-mail nebo www formulář bez elektronického podpisu určení osoby neumožňují, takže by se každý mohl na zájezd přihlásit pod jménem například Jakub Suchý.Adventura jediná podvod prohlédla a tedy podle mne v testu obstála;-)
  • Autor Joe
  • Datum a čas 24.5.2006 15:30
Reaguj
Celkem 14 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Dunajec - otvorenie vodáckej sezóny Červený Kláštor 19.-21.4. 19.4.
Sázava - historická plavba Horka 20.4.
Kamenice - rafting Plavy 20.-21.4. 20.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mže - odemykání Tachov, Lučina 27.4.

Diskuse

menqapdg prednisone deltasone, 19.4.2024 18:21, 2 příspěvky
kenvomvy prednisone 250, 19.4.2024 18:18, 120 příspěvků
ghstcbwj canadian pharmacy generic viagra, 19.4.2024 17:52, 120 příspěvků
oildycug happy family pharmacy, 19.4.2024 17:51, 12 příspěvků
mtwgiwat azithromycin 1g cost, 19.4.2024 17:50, 120 příspěvků
abzdnzsd medication prednisone 20 mg, 19.4.2024 17:31, 2 příspěvky
vxvbmrts zithromax order online uk, 19.4.2024 17:31, 120 příspěvků
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09