Co má dělat cyklista na jaře

Co má dělat cyklista na jaře
SDÍLEJ:
Letošní zima končí a mnozí už začínají své kolo připravovat na další sezonu. Najde se však i pár nadšenců, kteří ani na sněhu své kolo nenechají odpočinout. Pokud patříte mezi cyklistické náruživce, volte na sníh nebo na jarní sněhovou břečku co nejširší pneumatiky a ráfky. Důležité je, kolik vám dovolí rám, ale čím širší, tím se budete méně bořit do sněhové kaše.

Hrubý vzorek ve sněhu pomůže, stejně jako podhuštění pneumatik.

Sněhová vyjížďka obvykle proto vypadá tak, že vyjedete po asfaltu s normálně nafouknutými pneumatikami. Na sněhu z nich trochu vzduchu upustíte a při návratu na asfalt zase dofouknete na běžný tlak.

Jednoduše řečeno: čím měkčí povrch, tím menší tlak v pneumatikách.

Jarní prohlídka

Pokud však bydlíte v nížinách a do hor jezdíte jen lyžovat, možná jste si zimy ani nevšimli. Prošla okolo vás jako když mizí pára nad hrncem. Kolo tedy asi bylo v plné permanenci.

Začátek jara je ovšem tradičním obdobím pro jeho údržbu, a tak mu dejte ozdravnou kůru i letos. Odvděčí se vám klidnou a tichou jízdou.

Prohlédněte brzdy!

Jet na kole můžete, ale zastavit musíte. Na V-brzdách raději vyměňte brzdové špalíky, prostříkněte raménka olejem a čelisti promažte vazelínou. V této souvislosti zkontrolujte také ráfky, jestli jste je už neprobrzdili. Zvláště bláto s kamínky kovové ráfky doslova požírá.

Kontrolu a výměnu brzdových disků si zaslouží i kotoučové brzdy. Pokud používáte hydrauliku, vyměňte brzdovou kapalinu.

Vyčistěte celý pohon

Přehazovačka, přesmykač i řetěz si zaslouží dokonalou očistu a namazání. Celý rok slouží k přenesení síly vašich nohou na pohyb kola vpřed.

Jestli řetěz přeskakuje, je nejvyšší čas ho vyměnit za nový. Vytáhněte všechna lanka a bovdeny, které na kole najdete. Zkontrolujte, zda nejsou někde ohnutá, nalomená, nebo prodřená. Takové bez milosti vyměňte. Ostatní promažte a namontujte nazpátek.

Odpružené součástky na vašem kole můžete namazat. Nejlepší, co můžete udělat, dát do odborného servisu. Jednou za rok si tyto pohyblivé komponety zaslouží očistnou lázeň a případně výměnu náplně.

Důležité drobnosti

Na závěr zkontrolujte, zda nemáte z kola osmičku a zda je vycentrované. Podívejte se na stav pneumatik, jestli si už nezaslouží odchod do důchodu.

Vytáhněte a namažte sedlovou trubku. Koukněte se na hlavové složení a střed, zda je jejich chod plynulý. Pokud ne, tak kolo patří do rukou servismana.

Nakonec zhodnoťte, zda nejsou zralé na výměnu gripy na řídítkách, sedlo, klipsny, případně blatníky, nosiče a cyklobrašny.

Článek byl otištěn v měsíčníku Horydoly č. 8/2007

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Pár připomínek
Jéžiš, vy jste hračičkové.Na svém dvanáct let starém kole Reta Hot Rock s mechanikou Sachs jsem nikdy nic takhle nerozebíral a nečistil.Je pravda, že najedu jen pár tisíc ročně a že za ty gripshifty musím při řazení trochu víc vzít, ale jezdí to pěkně.
  • Autor Bob
  • Datum a čas 6.4.2007 12:35
Reaguj
Ještě bych doplnil - a to nejen na jaře, občas odmastit ráfky, ze špalíků vydloubat bláto, kamení a špony. Sice to nepřinese prodejcům ráfků a špalků ekonomický prospěch, ale je to účinné. Dle mých zkušeností je u V-brzd nejnáchylnější ta kovová zahnutá trubička u čelistí, kterou prochází lanko - zatéká do ní voda a lanko drhne. Zjištěno u Sh. Alivio a nižších.
  • Autor Petr
  • Datum a čas 5.4.2007 12:50
Reaguj
Re: Vážený Petře H.
jojo presne tak. Navic jeste jedna pripominka. Pokud retez nepreskakuje kuli spatne serizenemu saltru, tak ne ze je nejvyssi cas ho vymenit, ale vetsinou je uz pozde, protoze nam bude preskakovat i novej retez. Muzeme sice zkusit ho jezdenim trochu vytahat aby si sedl na starou kazetu a pily, ale spis bude nutny vymenit kazetu a pripadne prostredni pilu. Takze retez je urcite lepsi menit daleko driv. Nejjednoudssi je obcas prilozit merku a mrknout jestli uz nahodou neni cas na vymenu.
  • Autor Tom Vidlak
  • Datum a čas 5.4.2007 10:26
Reaguj
Vážený Petře H.
Že tys chtěl vlastně napsat něco v tom smyslu že ten článek je blábol, jen pro to aby řeč nestála... V tom případě jistě nejsi daleko od pravdy. Už si živě představuju svojí babičku jak běží namazat bowdeny po tuhé zimě, protože v rádiu povidali že právě teď nastal tens právnej čas!!! :o)))
  • Autor jirka
  • Datum a čas 4.4.2007 22:38
Reaguj
Pár připomínek
Jistě je velmi záslužné prostříknout raménka brzd olejem a čelisti promazat vazelínou - ovšem úplně nejsnazší je promazat čep na které je čelist umístěna. Pokud řetěz přeskakuje, není třeba jej hned měnit, stačí se nejdříve kouknout, zda je seřízené řazení a jeho dorazy a případně dotáhnout lanko. Zvlášť nová lanka se skoro vždy trochu protáhnou. Výměna náplně pružících komponentů jednou na jaře je stejně jako výměna brzdových špalků nonsense, není podstatné roční období, ale stav opotřebení, odvíjející se od najetých kilometrů, terénu,... Ne vždy jdou u odpružených součástek měnit náplně (pro autorku - odpružená součástka je taková součástka, která byla odpružena - například řidítka, představec, rám, sedlo, to co se snaží autorka popsat je pružící součástka - ta co pruží a třeba i odpruží ten rám :D). Ne vždy je výměna náplně nejlevnější záležitost, i ten mechanik si nechá tu práci zaplatit.V neposlední řadě třeba namísto kontrolování plynulosti chodu hlavového složení je dobré se mrknout na vůle (ale i tak by to kolo podle toho co děláme bylo na celkovou repasi nejspíš poté co jsme vytáhli ze stodoly kolo po pradědovi). Nějak jsme ale zapomněli rozebrat a vyčistit náby a sestavit s kuličkami na vazelíně; sundat řetěz a vyprat jej; totéž s pedály - sundat, rozebrat, vyčistit, sestavit na trochu vazelíny. P.s. Když už promažeme sedlovou trubku, tak je vhodné promazat jenom tu část sedlovky co je zasunutá do sedlové trubky - jinak budete mít stehna od vazelíny.
  • Autor Petr H.
  • Datum a čas 4.4.2007 09:59
Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Siriški: Udržet výkonnost na kole a dělat zajímavý obsah YouTube

Mikešova cyklostezka

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

BALATON Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Na kole z Prahy do Vídně

Na kole z Prahy do Vídně

AKTUALIZACE Zhruba 450 kilometrů dlouhá cyklostezka Praha - Vídeň je opravdová lahůdka pro všechny milovníky jízdy na kole. Zároveň to je cesta, kterou zvládne každý, byť by to byl jeho první
I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

Že tráví cyklisté většinu času venku a na kasina nemají čas? To je omyl. Díky dostupnosti online kasin není problém si otevřít výherní automat i na cestách. Nebo po návratu z vyjížďky, kdy
Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

4156 jízdních kol a elektrokol bylo odcizeno během loňského roku. Celková škoda činila 126,2 milionů korun. Do policejních statistik jsou ale započítané pouze řádně nahlášené případy. Reálná hodnota tak může být
Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Samostatná kategorie pro gravelové závodníky je zásadní novinkou 19. ročníku cyklistického závodu Předvýběr.CZ Bike Maraton Vysočina 2024, který se letos jede v sobotu 25. května.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Májová vyjížďka Znojmo Cykloturistika 1.5.
Rychlebská 30 - cyklomaraton Javorník Horská kola 4.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.

Diskuse

kjfrrdhb prednisone rx coupon, 24.4.2024 12:55, 117 příspěvků
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23