V Plakánku byla zničena cesta

V Plakánku byla zničena cesta
Český ráj, údolí Plakánek po těžbě dřeva.
Autor snímku Jaroslav Jirčák
SDÍLEJ:

V údolí Plakánek uprostřed nejcennější části Českého ráje proběhla těžba dřeva. Cestu i vedlejší potok zničila těžká lesnická mechanizace. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby správa chráněné krajinné oblasti Český ráj pod vedením právě odstupující Lenky Šoltýsové nezakazovala vjezd na tuto cestu cyklistům s poukazem na ochranu přírody.

V Plakánku byla zničena cesta
Český ráj, údolí Plakánek po těžbě dřeva.
Autor snímku Jaroslav Jirčák

Cesta skrze Plakánek od hradu Kost k Dobšínu po červené turistické značce byla rozrytá lesními traktory, které svážely vytěžené dřevo.

Booking.com

Podívejte se na aktuální fotodokumentaci, kterou pořídil cyklista Jaroslav Jirčák.

Ve srovnání s mnoha jinými firmami v Česku byla lesnická společnost Kinský dal Borgo očividně k přírodě šetrnější. Přesto její stroje zničily údolí více než průjezdy tisíců cyklistů v minulých letech.

 

Proč zakazují vjezd cyklistům?

Argumentace pracovníků Správy chráněné krajinné oblasti Český les, kterou podpírá zákaz vjezdu cyklistů do Plakánku, se tak stala zcela neudržitelnou.

Vjezd na kole po udržované cestě do hospodářského lesa, byť se nachází v rezervaci, je k přírodě daleko ohleduplnější, než sebešetrnější kácení a odvoz dřeva.


Zobrazit místo Turistika na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Plakánek už jen pro pláč...
Plakánek před rokem bývala nejkrásnější oblast v Českém Ráji. Procházka Plakánkem byla pro mě vždy krásná. Cestičku roubilo mnoho stromů. Poskytovaly stín a zpevňovaly cestičku vedoucí nad podmáčenou loukou, kousíčkem lužního lesa a posléze i rybníkem. Mezi stromy bylo dosti krásných velikánů, stáří některých jistě více než 100 let. Poskytovaný stín udržoval i příjemnou vlhkost. Dnes vás tam očekávají pouze holé vyprahlé skály a holá, sluncem vyprahlá cestička. Dle zbylých pařezů lze soudit, že několik stromů bylo vyvráceno větrem. Zhruba asi tak 10 možná 15 vývratů. Vykáceny ale byly všechny stromy, které byly v dosahu techniky z úzké cestičky. Kouzlo Plakánku zmizelo. Zničila je hladovost lidí po rychlém zbohatnutí. K čemu je nám cedule na uvítanou, že se nacházíte v chráněné krajinné oblasti? Takových míst jako byl Plakánek nemáme mnoho. Máme ale stále mnoho lidí mezi námi, kterým jsou peníze víc než krásná příroda ! Čtyři či pět generací si budou lidé muset počkat, než narostou nové stromy do majestátné velikosti. Hanba všem co se podíleli na zničení jedinečně krásného kousku přírody.
  • Autor Milan
  • Datum a čas 19.8.2007 21:32
Reaguj
Cyklistika vs. těžba dřeva apod.neřádstvo
Řekl bych: "Normální stav u nás v Česku". Ochránci přirody "honí" a pokutují cyklisty a následně těžká lesní technika mění krajinu k nepoznání. Osobní zkušenosti z CHKO Broumovsko, NP Šumava, KRNAP. V naších nejvyšších horách se běžně po zpevněných, asfaltových cestách v I.zóně KRNAP "nahánějí" cyklisté. Ovšem těžké a drahé off roady se tam prohánějí v pohodě. No comment
  • Autor Bike
  • Datum a čas 11.7.2007 14:19
Reaguj
katastrofa
Naplánovali jsme si výlet s postiženými dětmi do údolí plakánku hlavně pro jeho krásu a stín-byla hrozná vedra-a my jsme se mylně domnívali,že nám pro děti poskytne stín i plakánek.Naopak plahočili jsme se po vyprahlé a zničené cestě,některé děti museli vynaložit pro ně nadlidské výkony,aby tento výlet zvládly.Celou cestu jsme se modlili,aby nám nějaké nezkolabovalo-dole není jistě signál a cest pro doktora by byla také jistě skvělá.
  • Autor b.janap
  • Datum a čas 5.7.2007 08:34
Reaguj
nechápu
Já to fakt nechápu, proč zrovna tak krásné místo se muselo zničit kv. těm pár stromům?? A jednoznačně podporuju myšlenku, že pěší a cyklisté nikdy nepoškodí cestu tolik, co provedla těžařská technika! Plakánku je mi fakt líto!
  • Autor Pavla Kovářová
  • Datum a čas 3.5.2007 09:59
Reaguj
Re: Jeďte se tam podívat !!!
V tom případě by to trestní oznámení chtělo.
  • Autor Dag
  • Datum a čas 16.4.2007 21:16
Reaguj
Jeďte se tam podívat !!!
Dneska jsem se byl v Plakánku podívat. Jednoduše řečeno je to na trestní oznámení. Celý Plakánek je zdevastovaný hrozným způsobem. Cesta, která byla dříve cca 1 - 1,5 m široká, je rozježděná tou snad nějtěžší technikou do šíře 3 - 4 metrů, v podstatě nejde opravit, leda tam vybudovat lesní silnici. Po té hrůze jsme si chtěli spravit náladu a od Pilského rybníka jsme se vydali po modré značce do Vesce. Kdo toto nádherné údolíčko zná, tak bude vyděšen. Ti blbci tam s traktory vjeli také. Ze spoda asi do třetiny údolíčka a ze zhora od Vesce asi do půlky....
  • Autor PeS
  • Datum a čas 15.4.2007 23:40
Reaguj
Re: Komáři a velbloudi.
No sice v zásadě jo, ale zrovna monokultury a následný malér s nimi je výsledek snažení majitelů a ne státu. Státní lesy ten založený pr.er jen dovedly za bolševika k ještě většímu.
  • Autor Dag
  • Datum a čas 11.4.2007 02:42
Reaguj
Komáři a velbloudi.
Mám zkušenosti z minulosti i současnosti, že ochranáři vidí z kanceláře vždycky víc toho komára, než skutečného škodícího velblouda. Pohybuju se spoustu času v chráněné i nechráněné přírodě, pracuju ve svým lese a sama příroda mi ukazuje, že všechno státem řízené je především pro zisk a v druhý řadě pro kočku. Ochrana, ta je výsadou majitelů, kteří se svou půdou cítí. Kdyby tam dohlížel na těžbu pan baron, určitě by tam nezůstal bordel a kůrovci, jako všude ve státních lesích.
  • Autor Jenda
  • Datum a čas 10.4.2007 23:37
Reaguj
Re: Pro Daga
Inu, první stížnost na tenhle diferencovaný přístup k těm, co něco poškozují, jsem sepsal někdy v roce 1983 (cca).
Stáří je tady, Krásné dívky ani ošklivé traktory už se mnou tolik nemlátí, což je známka senility. Ovšem možná i koncepčnosti. Tohle už téma už je jako mg na písku. Takže co? Petici, přivázat se ke stromům, založit ligu za volné bikaření a vzít to přes Brno a nebo Haag... Ohne sranda, myslím fakt, i když já to nestíhám a navíc na kole nejezdím.
Reakce na článek byla dána koincidencí četby z oblasti přesných definic a četby článku, který si s přesností nemusí dělat zase tolik hlavu.
  • Autor Dag
  • Datum a čas 10.4.2007 13:13
Reaguj
Pro Daga
Víš Dagu, o tohle nejde. Majitel lesa fakt smí vytěžit, odvést a prodat svoje dřevo - je li to v souladu s příslušným plánem těžby. Těžko po něm chtít, aby dřevo vyvážel vrtulníkem - neprodal by ho. Jde o to, že Plakánek chránila Šoltysová proti cyklistům jako svou svatyni proti pohanům, kteří by ji znesvětili (osobně jsem tam cítil ten náboženský zápal). Což, viděno zpětně, nabývá poněkud tragikomických rozměrů. V pohledu do budoucnosti zase logicky nutí ke zvýšené ostražitosti každého, kdo uslyší od Správy CHKO, že tohle a tamhleto nesmí, protože by způsobil poškození přírody. Jinými slovy, chce-li být Správa CHKO respektována, musí se sama chovat racionálně a nezaměňovat ochranu přírody za prosazování určitého specifického a ideologicky podbarveného vidění světa. Což se právě - k mé velké lítosti - v minulosti dělo.
  • Autor patpong
  • Datum a čas 10.4.2007 12:47
Reaguj
Celkem 14 příspěvků v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ZÁKOLANY Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Morkovské bajk - cyklomaraton Morkovice Horská kola 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10