Cimrman a dlouhé peníze na Altaji

Cimrman a dlouhé peníze na Altaji
SDÍLEJ:
Už jste nejspíše slyšeli o cimrmanovské expedici, která se má letos v létě vydat na Sibiř do pohoří Altaj a která si klade za cíl pojmenovat jednu z místních hor po Járovi Cimrmanovi. Projekt má temné stránky, o který se u nás nemluví. Zato na Altaji je česká expedice žhavým tématem.
Jak na to

NÁZOR

Jak je to všechno možné?

Jak je možné, že nad takovouto nepromyšlenou akcí přijme záštitu tolik sponzorů, jak takovouhle ignorantskou akci může zaštítit Nadace Charty 77?

Cožpak by jim nevadilo, kdyby k nám přijeli nějací cizinci a pojmenovali si Bezděz vlastním jménem, které by vnutili do našich map?

Pro Altajce je už teď jméno Járy Cimrmana symbolem bezduchého neokolonialismu. A copak to chceme?

Proč dva dokumenty o Altaji a expedici nenatočí Česká televize, která je sponzorem, ale koupí si je od devatenáctiletého Vojty Kotka?

Průšvihy se dějí, ale není obvyklé, aby horolezecké expedici už předem předcházely tak ostře formulované protesty z místa konání. Přece není normální, aby horolezecká expedice vzbudila takový odpor.

Pomineme-li všechny ostatní aspekty, aféra škodí pověsti českých návštěvníků na Altaji a částečně i v Ruské federaci. V současné době je na Altaji nemožný archeologický výzkum kvůli necitlivému přístupu zahraničních expedic. To se horolezcům a turistům asi nestane, ale není rozhodně příjemné setkávat se při cestování s nepřátelskými postoji místních lidí.

Michal Absolon

Cílem výpravy je najít na Altaji (Ruská federace, Republika Altaj), bezejmenný vrchol, na ten vystoupit a následně ho oficiálně pojmenovat po Járovi Cimrmanovi.

Jde o to, aby se Cimrmanovo jméno objevovalo od roku 2010 v mapách.

Platí státní firmy

Celý projekt má vlivné sponzory. Patří mezi ně státní podnik Česká pošta. V poštovních pobočkách lze zakoupit darovací certifikáty v hodnotách od dvou set do deseti tisíc korun a tímto způsobem akci finančně podpořit. Nejedná se však o sbírku, protože by musela být registrovaná Ministerstvem vnitra.

Nad podnikem přijala záštitu Nadace Charty 77, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a místopředseda vlády Alexandr Vondra. Mezi sponzory najdeme například další státní instituci Český rozhlas, státem podporovanou Hospodářskou komoru, síť sportovních outdoorových prodejen Rock Point, reklamní agenturu Ogilvy nebo hudební televizi Óčko.

Slavný horolezec Radek Jaroš

O Velikonocích vyrazila na Altaj v prvním sledu malá skupinka vedená horolezcem Radkem Jarošem. Jejím úkolem bylo najít vhodnou horu a cestu na ni. Zatím se mluví o vrcholu vysokém 3610 m n.m. někde poblíž poblíž nejvyšší hory Altaje Üč-Sümer, později přejmenované na Běluchu.

Celý projekt byl údajně iniciován jistým panem doktorem Šajchislamovem, který nějakou dobu na Altaji žil, teď ale bydlí v Českých Budějovicích. Je prý velkým fanouškem Divadla Járy Cimrmana, právě v jeho hledišti se naučil česky. Přišel s nápadem a že pomůže expedici zorganizovat.

O expedici má natočit hned dva dokumenty pro Českou televizi devatenáctiletý idol Vojta Kotek, syn jednoho z herců Divadla Járy Cimrmana.

Co se na oficiálním webu nedozvíte

Bezejmenné hory neexistují! Je hloupost myslet si, že by mohla na Altaji existovat hora beze jména. Všechny potoky, řeky, hory a údolí mají odedávna svá místní jména. My je jenom neznáme.

Mapy jsou totiž většinou příliš generalizovány, než aby se tam každé jméno mohlo objevit. Na české automapě také neuvidíte Vyšehrad. Navíc jsou mapování prováděna především ruskými specialisty, kteří pochopitelně místní situaci neznají do detailu.

Do map se místní jména dostávají někdy zkomolená, anebo v nich chybí zcela. Nemluvě o šílenostech, které se děly během komunismu, kdy byly hory pojmenovávány na politickou objednávku. Ve Střední Asii tak dopadl třeba Pik Kommunizma, Pik Lenina, Pik Korženěvskoj.

Je ošklivá namyšlenost domnívat se, že místní lidé na Altaji, kteří uprostřed divoké přírody žijí a jsou s ní provázaní a závislí na ní, chodí kolem hory, pro kterou nemají jméno. Že je tedy na nás, abychom jim ji pojmenovali.

Oficiálně pojmenovat horu není jen tak

Pojmenování, nebo spíše přejmenování, hory je i v Rusku složitý a zdlouhavý proces. Takový návrh musí být projednáván a schválen v altajském národním parlamentu El-Kurultaj. Ale ani to nestačí. Poté co na Altaji návrh odsouhlasí, postupuje dál k schválení do Moskvy.

Naděje, že se české expedici podaří horu oficiálně přejmenovat, je naštěstí minimální. Cimrmani to ovšem slibují a za tímto účelem vybírají peníze.

Zástupci české výpravy o svých plánech na Altaji s nikým nemluvili, nikoho se na dovolení neptali, přesto se však zvěst o jejich záměru rychle šíří.

Místní lidé jsou pobouřeni českou troufalostí nebo spíš drzostí. Na Altaji to vře a není se čemu divit. Původní národy Altaje – Altajci, Kumandinci a Teleuti jsou maličká etnika, která se zoufale snaží přežít a nerozplynout se v ruskojazyčném živlu. Kumandinců je posledních pár stovek.

Pád komunismu pro malé sibiřské národy znamenal začátek národního kulturního obrození, obnovování starých tradic a hledání a nacházení vlastní, léta potlačované, identity.

Na úřad místní altajské vlády přicházejí rozhořčené dopisy, vyjadřující protesty vůči záměru české výpravy, které jsou podepsané významnými etnografy, představiteli nevládních organizací i spolků sdružujících místní nepočetná etnika.

V altajských novinách Altajdy Čolmony se pravidelně skloňuje jméno Járy Cimrmana. To, ale na rozdíl od Čechů, Sibiřanům vůbec legrační nepřipadá. Stává se pro ně totiž symbolem hlubokého nepochopení.

Na celé akci nás nejvíc pobuřuje nabubřelost a povýšenost, která se přitom k pánům z Divadla Járy Cimrmana, tak proslulých svou laskavostí, vůbec nehodí. Možná, že se do toho dostali ne tak úplně vlastní vinou. Následky jsou však tristní. Víme, že nejsme sami, komu se celý ten nápad s expedicí nezamlouvá a tak jsme se rozhodli iniciovat otevřený dopis adresovaný předsedovi altajské vlády i hlavním altajským sdělovacím prostředkům, v němž se místním lidem za chystanou cimrmanovskou expedici omlouváme.

Kdo vydělá velké peníze?

Rozpočet na expedici je údajně tři miliony korun. Zatím je vybráno něco málo přes čtyři sta tisíc korun. Přesto organizátor slibuje, že co zbyde, půjde na humanitární účely. Lze tedy předpokládat, že na charitu nezbyde nic.

Za poslední týdny roste konto lineárně a tímto tempem by organizátoři do odletu expedice vybrali přibližně osm set tisíc korun. Vzhledem k tomu, že se pochybnosti o expedici začínají objevovat i ve velkých médiích, nedá se očekávat, že by vybral o mnoho více.

Vypadá to, že na celé akci se pokouší profitovat především špičková a jedna z nejdražších světových reklamních agentur Ogilvy, která propojuje komerční svět s médii, účastníky expedice a populárním divadlem.

Otec nápadu Šajchislamov si zároveň nahrává malou domů. Jako spolupracovník českobudějovické cestovní kanceláře Jihotransa zajišťuje klienty na zájezd do zapadlého kouta planety. Na údajně nepojmenovanou horu mohou vyrazit s Cimrmany za 39 200 Kč.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Uvedený výlet má opravdu prapodivné okolnosti a je velmi dobrým byznysem pro všechny účastníky. Co se týče zapojení našich politických představitelů a státních institucí /placených i z mých peněz/, tak je to opravdu ostudné. Ostudné mi připadá, že se reklamní akcí na jakésiho J.C., jehož značka zřejmě začala komerčně klesat ke dnu, bude zabývat parlament cizí země, která má asi jiné problémy - třeba s radarem v Brdech:-) // Za svou osobu mohu říci, že už nikdy nedám korunu na aktivity výše uvedené skupiny /divadlo, kino, DVD apod/. PS asi před 2 roky jsem si koupila jakési DVD od p. Jaroše, na podporu jeho aktivit, kdyby mi teď po tomto vrátil peníze tak bych se nezlobila
  • Autor Stopka
  • Datum a čas 6.8.2007 14:20
Reaguj
My urážíme úplně všechno.
Svět,naší historii,naší kulturu,cizí kulturu,cizí historii.Stydím se za český národ,stydím se,že jsem jeho příslušnící,stydím se za expedici Altaj - Cimrman,stydím se za Radka Jaroše,stydím se za Svěráka se Smoljakem,za Kotky a Harta.Je to trapná šedá eminence v ničem nevynikající.Je to konec.Prodali jsme vlastní čest,vlastní jméno -Rusovi,o kterém tu nikdo nic neví. Hanba,hanba, tisíckrát hanba všem aktérům této národní tragikomedie,i těm kteří ji podporují!
  • Autor Jája
  • Datum a čas 3.6.2007 11:56
Reaguj
Urážíme svět
Trapná akce. Za peníze se češi spojí s ďáblem. Samozřejmě jsou vyjímky. Radek Jaroš se musel v lezeckých kruzích snížit - přidat se k takovéto akci, která uráží horské národy a danou zemi...
  • Autor horolezec
  • Datum a čas 14.5.2007 19:21
Reaguj
DO BOJE!!!
Pánové, nedá se nic dělat. Novináři tu stojí za hovno, jako ostatně skoro celá státní správa. Musíme zasáhnout prostě my, OBČANÉ!!! Revoluci z roku 1989 považuji za nedokončenou. Je to teď už na nás. Tohle je možná jedna z oněch pověstných posledních kapek. Míra trpělivosti je u konce! Ty strašný důsledky ostudy, která z toho bude je sice možná lepší si ani nepředstavovat, ale to není řešení. Tenhle národ si zaslouží důstojné postavení mezi národy nejen celé Evropy, ale i světa! Vždyť jde o "JMÉNO" našich dětí!!!
  • Autor Jája
  • Datum a čas 23.4.2007 21:30
Reaguj
Re: Národe POVSTAŇ!!!
Ano, ministr zahraničí převzal záštitu 2.4. a 14.4. je citována v LN mluvčí ministerstva Zuzana Opletalová: "Zatím nemáme dost informací. Ale myslíme, že Jára Cimrman by si také rozpory nepřál". Takže k udělení záštity MZ asi moc informací potřeba není. Co k tomu potřeba je, to si domyslete každý sám.. V některé jiné zemi by se na to novináři asi už dávno ptali.
  • Autor Michal
  • Datum a čas 23.4.2007 21:07
Reaguj
Re: Re: Národe POVSTAŇ!!!
Jo, jo... "povolený a zařízený" je ten vcelku bezcenný papír, co si můžete přečíst na altajcimrman.ic.cz. Je to jen proklamace spolupráce místního zájmového spolku s jejich občanským sdružením. Samozřejmě by příprava expedice za 3 miliony (na kopec 3610m, kam vyleze za pár šupů kdekdo) s kontroverzním cílem pojmenovávat v cizí zemi kopec měla vypadat trochu jinak. Tři týdny po vyhlášení veřejné sbírky teprve PR agentura zjišťuje na Českém horosvazu, jak to je s "pojmenováváním horolezeckých stezek". Z tohoto hlediska zcela diletantská akce.
  • Autor Michal
  • Datum a čas 23.4.2007 20:58
Reaguj
Re: Národe POVSTAŇ!!!
Kdo lze nevim, ale nekdo to je. Na zacatku brezna tvrdili ze maj vsechno povoleny a zarizeny a ted z nich vylezlo, ze tam jel kotek na Velikonoce vysvetlovat oc vlastne de. To nejak nema logiku ne? Nemelo to bejt spis navopak?
  • Autor hmm
  • Datum a čas 23.4.2007 19:33
Reaguj
Národe POVSTAŇ!!!
Jasně, jen tak dál hoši. Chce to rozmáznout!!! Kde to jsme?! To si jako budeme pořád dělat ze všeho a ze všech tu TRAPNOU ČESKOU PRDEL?!Jak to, že ministr zahraničí tohle nestopne, ještě tomu požehná a místopředseda vlády pro evropské záležitosti jakbysmet?!To nemaj nic jinýho na práci, než si hrát na celosvětový expedice a posvěcovat to certifikátama?Starej SVĚRÁK je na prachy, Souhlasím. A lže!!!
  • Autor Jája
  • Datum a čas 23.4.2007 17:44
Reaguj
Dobrý nápad!
Se sájmem prečetl si u vás článek. Zakusím využít svojich známí a uděláme výpravu do Čech. Pojmenujeme vaš neznámá horu po naš legendární altajský vlk. Určitě v Praha máte horu bes jména
  • Autor Chalimov
  • Datum a čas 20.4.2007 20:46
Reaguj
Re: Nelíbí se mi to taky
Láska prochází peněženkou, nebo tak nějak se to říká...
  • Autor milovník
  • Datum a čas 20.4.2007 20:26
Reaguj
Celkem 27 příspěvků v diskuzi


Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.... celý článek

Europe's top campsite is located in Austria

Nový vlak z Litvy do Lotyšska

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy

Je jich asi 2,5 tisíce, jen 200 z nich je obydlených. Některé jsou kosmopolitními hvězdami na mapě světových letovisek, zatímco charakter a atmosféra jiných se po staletí příliš nemění.
Europe's top campsite is located in Austria

Europe's top campsite is located in Austria

On the basis of ratings by campers Camping.info , one of Europe's top camping guides, has selected the most popular from over 23,000 campsites in 44 European countries.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Island - diashow Dobřany, Káčko Přednáší Martin Loew 4.4. 19:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Island - diashow České Budějovice, Kotva 8.-11.4. Přednáší Martin Loew 8.4. 17:30

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35