Evropský sjezd

Evropský sjezd
SDÍLEJ:
Una v Bosně

V bosenském Bihači na řece Una se jede mistrovství Evropy ve sjezdu na divoké vodě.

20. května
Sprintové hlídky zvítězily

O poslední dvě zlata pro Česko se zasloužili kajakáři a kajakářky. Družstva žen i mužů nastoupila dosprintu ve stejném složení jako do závodu na dlouhé trati a i výsledek byl shodný. Mrůzková, Vacíková a Lagnerová zvítězily před týmem Německa a Francie. Kajakáři Slovák, Marek a Mrůzek porazili o vteřinu druhé Němce a třetí Italy.

Cenný kov mají i deblkanoisté. Macík s Machačem, Mornštejn s Veselým a Šálek s Říhou zaostali jen za vítěznými Francouzi a druhými Slováky. Bez medaile dnes zůstali singlkanoisté, kterým na čtvrtém místě unikl bronz o osm desetin vteřiny.

20. května
Osudová žena Mrůzková

Třetí soutěžní den si česká výprava drží průměr tři medaile na závod. V sobotním sprintu si všechny naše cenné kovy vyjeli závodníci na kajacích. Sedmý individuální evropský titul získala fenomenální kajakářka Michala Mrůzková, o jejímž vítězství nemohlo být nejmenších pochyb.

Za famózní Mrůzkovou si dojela pro první individuální medaili Kateřina Vacíková. Loňská vítězka celkového pořadí světového poháru vybojovala zlepšenou druhou jízdou stříbro. Zatímco o vítězství Michaly Mrůzkové rozhodovaly vteřiny, stříbro Vacíková doslova vydřela. Rozdíl mezi druhou Kateřinou Vacíkovou a třetí Britkou Jessicou Oughtonovou dělal nejmenší možný odstup jedné jediné setiny vteřiny.

O třetí medaili se zasloužil na kajaku jedoucí Tomáš Slovák, který podlehl jen Britovi Jonathanu Scoefieldovi a Němci Florianu Wohlersovi.

Pro Mrůzkovou to je možná poslední velké individuální vítězství ve sjezdu. V příštím roce by se totiž ráda naplno věnovala přípravě na hladké vodě pro olympijské hry v Pekingu a do budoucna uvažuje o založení rodiny.

Michala nezahálí ani jako trenérka a už během své aktivní kariéry se podílela na vzestupu svých následovnic. Lenka Lagnerová získala ve čtvrtek stříbro v dlouhém závodě a další svěřenkyně Kateřina Vacíková dosáhla na stříbro ve včerejším sprintu.

19. května
Dramatické souboje hlídek

Podívejte se na fotogalerie vyhlášení vítězů a českých reprezentantů na vodě

Nejúspěšnější výpravou družstev na dlouhé trati se dvěmi zlatými se stala reprezentace Česka. Kajakáři i kajakářky získali evropské tituly. Třetí naši medaili přidali singlkanoisté. Ve zbývající kategorii deblkanoí dojeli Češi čtvrtí.

O první medailovou radost se postaralo trio kajakářů ve složení Kamil Mrůzek, Tomáš Slovák a Aleš Marek. Naši borci obhajovali titul z před dvou let, kdy ve stejném složení dokázali zvítězit ve francouzském Chalaux. Dnes však naši trojici čekal podstatně těžší závod. Podle papírových předpokladů svedli bitvu o zlato s velmi silným Německem. Naši sice neustále na trati průběžně vedli, ale jejich náskok byl minimální. Ještě dvě minuty nad cílem měli náskok pouhou jednu sekundu, což ve sjezdu není téměř žádný rozdíl. Výborným finišem naši v závěrečných metrech nahnali další dvě sekundy. Bronz v kajaku mužů patří Itálii.

Zatímco kajakáři museli bojovat až do cílové pásky, v kategorii žen se o titulu rozhodlo už hodně brzy. Česká hlídka Lenka Lagnerová, Michala Mrůzková a Kateřina Vacíková ostře vyrazila za zlatem hned od startu a o jejich triumfu nemohlo být pochyb. Druhé družstvo z Německa předčila naše děvčata rozdílem třídy, v časovém vyjádření o dvacet osm sekund. Třetí místo patří Francii.

Bronzem ozdobili své vystoupení singlkanoisté. Kategorie kanoistů byla dramatická. Vítězné Chorvaty a naše borce dělily pouhé tři vteřiny. O výsledcích nakonec musela jednat jury projednávající dva protesty. V prvním se řešila situace, kdy německý závodník narazil do kamene přímo na úrovni cílové linie a zůstal v tomto prostoru chvíli stát, což je podle pravidel velmi sporná situace. Naše závodníky pak Německo porazilo o pět desetin. Český protest proti Německu však nebyl uznán a stejně tomu bylo i s protestem Francie na chorvatský tým. V tomto sporu se jednalo o to, že všichni Chorvati neodstartovali od startovního mola. Po odmítnutí všech protestů zůstalo v platnosti pořadí, které bylo dosaženo na vodě, a to pro nás znamenalo bronz.

V deblkanoích zvítězil tým Německa před Slovenskem a Francií. Na naše zbyla čtvrtá příčka, což v současném složení našeho družstva, kdy chybí nejlepší posádka Lisický Vlček, bylo maximem možného.

18. května
Mrůzková je pořád královnou

Ve včerejším dlouhém sjezdu si česká výprava připsala první tři cenné kovy. Další z dlouhé řady zlatých medailí vybojovala Michala Mrůzková, která kraluje nejen evropskému, ale i světovému sjezdu nepřetržitě od roku 2000.

O druhý největší úspěch naší výpravy se postarala Lenka Lagnerová, která získala stříbro. Bronzem doplnil českou sbírku kajakář Kamil Mrůzek. O pověstný chlup dojel za medailí na fantastickém čtvrtém místě mladý singlkanoista Marek Rygel a rovněž těsně čtvrtá skončila Kateřina Vacíková.

Nechybělo moc, aby na stupních vítězů byly pouze české závodnice. Kateřině Vacíkové unikl bronz o pouhou jednu vteřinu.

Letošní evropský šampionát pravděpodobně zrodil další fenomén srovnatelný s Michalou Mrůzkovou. Je jím německý kajakář Max Hoff, který zvítězil pozoruhodným rozdílem patnácti vteřin před druhým v pořadí Italem Bennassim.

16. května
Snímky z kvalifikačních jízd

Podívejte se na fotogalerii z kvalifikace

15. května
Mistrovství Evropy začne zítra

Podívejte se na fotogalerii měření lodí

Řeka Una je specifická a prakticky není srovnatelná s ničím, na čem se doposud na vrcholné úrovni soutěžilo. Tak jak se program závodů ve sjezdu dělí na dvě disciplíny – klasický sjezd a sprint – tak i charakter Uny lze rozdělit na dva zcela rozdílné terény.

Sprintová trať je technicky velice náročná s množstvím náročných přejezdů a nutností precizních nájezdů, kde vyrobit osudnou chybu je otázkou okamžiku.

Naproti tomu úsek řeky vybraný pro dlouhý sjezd je z osmdesáti procent jen rychle tekoucí hluboká, křišťálově modrá voda. Zbývajících dvacet procent zbývá na popsaný úsek určený pro sprintové souboje.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Doubrava - splutí Ronov 6.4.
Sázava - odemykání Týnec 6.4.
Otava - odemykání Sušice, kemp Splutí do Horažďovic 6.4. 11:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.

Diskuse

Determines levitra 20mg b... itjogawocil, 29.3.2024 16:54, 10 příspěvků
Meningitis drained hyster... afapavouitq, 29.3.2024 16:48, 10 příspěvků
In diamond-shaped fibrosi... iqigihuwah, 29.3.2024 16:45, 10 příspěvků
The reduced; parental per... ohqijobueqe, 29.3.2024 16:17, 10 příspěvků
Any zithromax trypanosome... usifeirumofoz, 29.3.2024 16:07, 10 příspěvků
This mediator trans- meth... ocukezixe, 29.3.2024 15:28, 10 příspěvků
Relative immobility, alle... eyoyadixey, 29.3.2024 15:01, 10 příspěvků
Observe abrasion by ropin... aekokat, 29.3.2024 14:51, 10 příspěvků
Options bulbar lancets, s... xefedikcup, 29.3.2024 14:42, 10 příspěvků
SLS принтер купить SLS_dxEl, 29.3.2024 14:32, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35