Tajemství a chuť jihotyrolského piva
![Tajemství a chuť jihotyrolského piva Tajemství a chuť jihotyrolského piva](/uploads/sources/ostatni/piti/alkohol/pivo/0d9192612f04ec5cad6e1d33bb7fd72e_87665937-3049738348379192-3243031175580614656-o-jpg.jpg?width=500&height=300&fit=true)
Čerstvé a zakalené. Nepasterizované a nefiltrované. Tak nejlépe chutná pivo v Jižním Tyrolsku. Devět zdejších regionálních pivovarů používá vlastní recepty a rituály, proto žádné dvě piva nechutnají stejně.
Všechny základní ingredience pivovarské zrno, slad a voda pocházejí odtud a splňují nejpřísnější kritéria kvality, stvrzená i známkou Quality Südtirol, zavazující k naplňování ještě vyšších parametrů, než stanovuje zákon. Třeba výtažky ze sladu a kvasinek nebo přídavné potravinářské látky jsou zakázány. Celá výroba se vždy velmi přísně sleduje.
Nepasterizované a nefiltrované
Jihotyrolské pivo (třeba Batzen, Bozner, Monpiërje, Gassl, nebo Köstlan) je nepasterizované a nefiltrované, to znamená, že obsahuje všechny cenné části kvasinek jako stopové prvky a vitamíny. Proto si zachovává i nezaměnitelnou vůni, která se filtrací ztrácí. Dodávají ji přidané byliny a koření.
Ale jak známo, nejdůležitější složku piva tvoří čistá voda. Kvalitní pramenitá z jihotyrolských hor nemá konkurenci.
Mletý slad se nejprve smísí s vodou a vznikne rmut, který se potom zahřívá za stálého míchání. Pevná část se oddělí od kapalné v lauter tunu. Pevná se použije jako krmivo pro zvířata, zatímco tekutá mladina se vaří ve varné nádobě s chmelem. Poté se ochladí na optimální teplotu pro kvašení. Přidá se správná kvasinková kultura pro příslušnou odrůdu piva.
Kvasnice pracují mezi 15 a 20 stupni Celsia, piva fermentovaná na dně se vaří mezi 4 a 9 stupni Celsia. Primární fermentace trvá asi týden, pak se pivo skladuje čtyři až šest týdnů. Teprve poté se plní do sudů nebo lahví.
Skladuje se ve svislé poloze v chladu a temnu, neboť světlo by poškodilo chmel v pivu. Stupeň chlazení a tlak jsou důležité pro správnou podobu pěny. Ta se vytvoří lehkým nakloněním sklenice a poklepáním na ni. Přispěje pak nejen ke vzhledu ale i chuti. Místní kvalitní piva se pijí rychle, proto se podávají v menších sklenicích s ideální teplotou mezi 7 a 9 stupni.
1000 let historie
Receptura a vaření piva mají v Jižním Tyrolsku tisíciletou tradici. Vždyť se jedná původně o rakouské země! Už roku 985 musela fara v obci Olang/Valdaora, nedaleko Anterselvy, poskytovat kléru dvacet situle cervesie (dvacet kbelíků piva, podle dnešní míry 20x12 litrů).
V 16. století patřili výrobci sudů na pivo a víno k nejdůležitějším cechům v Bolzanu. A po jmenování vévody Ferdinanda II. za prince se pivo stalo národním nápojem. V 18. století byste zde napočítali jedenáct pivovarů. S vynálezem lednice o zhruba sto let později, výstavbě Brennerské železnice i rozvoji cestovního ruchu rozkvétala taktéž pivní kultura.
V roce 1857 byl založen v Algungu nedaleko Merana pivovar Forst, který patří nyní k největším v Itálii a vede ho Margherita Fuchsová, členka čtvrté generace otce zakladatele dynastie. Má nyní roční produkci 700 000 hektolitrů.
VIDEO Pivovar Forst
Pivní rozmach zabrzdila 1. světová válka, která přerušila dodávky surovin jižně od Brennerského průsmyku. Obnova tradice pokračuje až do současnosti. Urputní a cílevědomí pivovarníci přesvědčili zemědělce, aby na část polí zaseli ječmen, aby měli vlastní slad.
Pochlubit se vlastní produkcí dokáží i na festivalu Beer Craft Bozen v působivých kulisách hradu Mareccio / Maretsch. Mezinárodní porota zde degustuje a oceňuje piva v nejstarší dochované věži z roku 1194. Pivo vnímají jako ušlechtilý nápoj, jemuž se věnuje odpovídající péče, ať už při servírování, grafické podobě etiket i lahví, ale i párování s jídlem.
Tedy nejen znamenité víno, ale i pivo ocení v Jižním Tyrolsku každý znalý Čech.
INFO: South Tyrolean Beer (anglicky)
Jídlo a pití v Jižním Tyrolsku
VÍNO Jihotyrolští pijáci jsou patrioti
VÍNO Jihotyrolská vinná stezka
OVOCE Špek, víno, jablka
VÍNO Jaká vína zažít v Jižním Tyrolsku?
VÍNO Jarní vinné slavnosti v Jižním Tyrolsku
VÍNO Párování vody a vína
PIVO Tajemství a chuť jihotyrolského piva
GURMET Lyže, jídlo a pití v Jižním Tyrolsku
GURMET Jižní Tyrolsko je gurmánský ráj
RESTAURACE Brixen: Panenka Marie ukazuje do hospody
RESTAURACE Po stopách Karla Havlíčka Borovského v Brixenu
RESTAURACE Romantické chvilky na farmě po celý rok
JEDLÉ KAŠTANY Törggelen, slavnost kaštanů u Brixenu
JEDLÉ KAŠTANY Ve světe kaštanů Törggelen
Diskuse
Diskuze k článku
Hodkovice a Bezděčín jsou v ohrožení
Strousberg - krach evropského železničního magnáta ve Zbirohu
Nejčtenější články
![Jízda na kole se psy: Co (ne)dělat? Jízda na kole se psy: Co (ne)dělat?](/uploads/sources/ostatni/zvirata/pes/23404ad18b914636134ef177eba6c795_shutterstock-1637967427a-jpg.jpg?width=84&height=84&fit=true)
Jízda na kole se psy: Co (ne)dělat?
Jsou vrcholové kříže součástí alpské kultury?
![Výhody a nevýhody krátkodobých půjček Výhody a nevýhody krátkodobých půjček](/uploads/sources/ostatni/lide/oficiality/f97ce022e52dcff14193f7794f7ab5d2_real-estate-agent-customer-shaking-handsa-jpg.jpg?width=84&height=84&fit=true)
Výhody a nevýhody krátkodobých půjček
Motýlí dům Papilonia Liberec
![Zwerchwand-scharte: Pán je klasik? Zwerchwand-scharte: Pán je klasik?](/uploads/sources/hory/alpy/allgau/2de928ba38ec14c742488c5f174f70d9_aimg-20220716-105214-jpg.jpg?width=84&height=84&fit=true)
Zwerchwand-scharte: Pán je klasik?
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Masožravé rostliny - výstava | Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy | 14.-23.6. | 14.6. | |
Loire 725 - vodácký maraton | Francie, Roanne | ZRUŠENO 16.-22.6. | 16.6. | |
Outdoor Retailer - veletrh | USA, Salt Lake City | 17.-19.6. | 17.6. | |
Outdoor Trade Show - veletrh | Velká Británie, Liverpool | 18.-20.6. | 18.6. | |
Běh olympijského dne | Česko | 19.6. | ||
Vltavská žula - křest horolezeckého průvodce | Praha, Rock Pint, Havlíčkova | 20.6. | 18:30 | |
Beskidy Trophy | Polsko, Istebna | 20.-23.6. Etapový cyklomaraton | 20.6. | |
Letní slunovrat | Česko | 20.6. | ||
Budějovice - Praha | České Budějovice | 21.-23.6. Vodácký maraton | 21.6. | |
Dračí lodě - kongres | Praha, KVS | 21.6. |
Diskuse
Gichardpow | Lhanebal, 18.6.2024 22:49, 117 příspěvků |
CBD exceeded my expectati... | NadineVon, 18.6.2024 22:45, 1 příspěvek |
Skály Bezděčín - otázka z... | Horydoly, 18.6.2024 11:36, 5 příspěvků |
Skály Bezděčín - otázka z... | Vlastik, 18.6.2024 11:16, 5 příspěvků |
Skály Bezděčín - otázka z... | Piký, 18.6.2024 9:33, 5 příspěvků |
Skály Bezděčín | Honza, 18.6.2024 8:53, 5 příspěvků |
Skály Bezděčín | Vlastik, 18.6.2024 6:45, 5 příspěvků |
zajímavé | lukas B., 17.6.2024 17:49, 1 příspěvek |
cesta na Kohout | Pavel Šafařík, 16.6.2024 13:43, 1 příspěvek |
sem asi ne | pikovoda, 16.6.2024 3:23, 1 příspěvek |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Mořské kajaky | Horydoly Open, 17.6.2024 12:10 |
Cyklistický závod L´Etape... | Horydoly , 15.6.2024 3:43 |
Pádlojízda po Vltavě | Horydoly , 4.6.2024 12:39 |
Vodácké závody 2024 | Horydoly , 4.6.2024 12:30 |
Středočeský kraj se připo... | Horydoly , 4.6.2024 2:30 |
Nebuďme vesmírným zákonem... | milan šupa, 29.5.2024 19:47 |
Malý ukrajinský Picasso | Horydoly , 21.5.2024 12:59 |
Re: Bikesraz na Vysočině | Horydoly , 17.5.2024 12:22 |