Neporazitelní Slováci

Neporazitelní Slováci
SDÍLEJ:
Právě probíhá Mistrovství Evropy 2009 ve slalomu na divoké vodě. Přinášíme aktuální zprávy z vodáckého kanálu v Nottingham. Dvě zlaté medaile získaly české hlídky singlkanoistů a deblkanoistů. Ostatní výsledky jsou spíše zklamáním. Naopak Slováci jsou téměř neporazitelní. V individuálních závidech získali s jedinou výjimkou všechna zlata.
Jak na to Vodácké závody 2009 na Horydoly

Přinášíme komentované výsledky ve sportech, které se do novin a televize obvykle nedostanou. Zpravodajství připravujeme ve spolupráci s Českým svazem kanoistů a pořadateli jednotlivých soutěží.

Sjezd
Vetrusy a Trója
Špindlerův Mlýn
Otava
Kamenice

Slalom
Špindlerův Mlýn
Trnávka

Extrém, turistika
Navigamus - vodní skauti
Špindlerův Mlýn - kayak cross
Kamenice - kayak cross

Raft
Bosna - mistrovství světa

Vodácké závody:
2008, 2007, 2006, 2005, 2004, 2003

31. května
Divoká loterie na kajaku

Dva Češi se probojovali do finále mužského kajaku na letošním Mistrovství Evropy. V konečném účtování patří Vavřinci Hradílkovi sedmé a Ivanu Pišvejcovi deváté místo. Další dva naši závodníci – kajakář Buchtel a singlkánoista Ježek – se do finále neprotlačili.

Česká výprava se tak z Británie vrací se dvěma zlatými medailemi v hlídkách a šesti finálovými účastmi v individuálních kategoriích.

Výborní Slováci na divoké vodě nemají konkurenci

Třetí zlato pro Slovensko vyjel Michal Martikán v singlu a dokončil stejný trojnásobný triumf, jaký jsme viděli před rokem na Olympijských hrách v Pekingu. Obrovskou sílu slovenské kánoistiky doplnil stříbrný singlíř Alexandr Slafkovský a šestý Matěj Benuš. Jedinou kategorií, v níž Slováci přenechali zlato někomu jinému, je mužský kajak, v němž triumfoval Ital Molmenti před duem Francouzů Neveu Billaut.

Na medailové umístění měli po semifinále našlápnuto i dva čeští kajakáři. Ivan Pišvejc držel třetí místo a o pozici za ním figuroval Vavřinec Hradílek. Stejně však jako včera se pořadí ve finále totálně promíchalo. Bronzový Billaut postoupil z posledního desátého místa, vítěz Molmenti z devátého a nejlepší semifinalista Francouz Lefevre zajel sice ve finále nejrychleji, ale padesátka ho odsunula na poslední desáté místo.

Ivan Pišvejc ve finále třikrát štouchl a spadl na deváté místo. Vávra Hradílek sice zajel čistě, ale čas o dvě sekundy pomalejší než v semifinále a patří mu sedmé místo. Při své premiéře na vrcholné seniorské akci skončil třetí český kajakář Martin Buchtel 18. Do finálové desítky se nepodíval včerejší vítěz hlídek singlkánoista Stanislav Ježek, který na těžké trati posbíral tři doteky a dokončil závod jako 13.

30. května
Zlaté hlídky singlířů a deblířů

Singlířské trio Jan Mašek, Tomáš Indruch a Stanislav Ježek vyhrálo v Nottinghamu závod družstev singlkanoistů na Mistrovství Evropy ve vodním slalomu. Rovněž zlatí jsou čeští deblíři Jaroslav Volf – Ondřej Štěpánek, Jaroslav Pospíšil – David Mrůzek a Tomáš Máder s Markem Jirasem, kteří si udělali radost po nepovedeném individuálním závodě.

Bez medaile zůstaly bohužel kajakářky, které dnes neměly svůj den a dojely čtvrté. Nešťastně skončily i oba individuální závody, v nichž jsme tajně doufali v medaili.

Nejprve se na vodáckém kanále v Nottinghamu jelo semifinále kajakářek. Velice dobře se proháčkovala jedenadvaceti náročnými bránami Štěpánka Hilgertová, která bezpečně postoupila z druhé příčky. Do finále pronikla také šestá Irena Pavelková. Semifinále bylo konečnou pro obhájkyni loňského stříbra Marii Řihoškovou, která předvedla pomalejší jízdu opepřenou šťouchem a může si z Mistrovství Evropy 2009 zapsat třinácté místo.

Semifinále bylo rovněž konečnou pro Jirase s Máderem, kteří vyrobili hodně zbytečnou padesátku na předposlední protivodce číslo patnáct. Jaroslav Pospíšil s Davidem Mrůzkem projeli trať čistě a postoupili do finále z patého místa.

Semifinále vyhrál Jarda Volf s Ondrou Štěpánkem a před finálem to vypadalo v obou kategoriích hodně optimisticky. Bohužel všechno dopadlo jinak. Semifinálové výsledky se šmahem škrtly a začínalo se od nuly.

Slovenská zlata: Kaliská a Hochchornerové

Divácky atraktivní byl závod kajakářek, kde se jako druhá pustila do branek Slovenka Kaliská, která postoupila až z devátého místa. Úřadující olympijská vítězka jela svižně a čistě, ujala se vedení, a mohla jen sledovat, jak se povede soupeřkám. Elena nemusela čekat dlouho, hned za ní se do těžkých kombinací pustila Francouzka Ferová, která jela fantasticky rychle, ale dva ťuky byly na Kaliskou moc a zařadila se na druhé místo.

Drama pokračovalo i s další závodnicí Mathilde Picheryovou. Druhá Francouzka jela výborně první půlku, vedla na mezičase a vypadalo to pro ni hodně dobře. Ve spodní polovině ale chybovala na patnáctce a celkově slabším závěrem se zařadila na průběžné třetí místo.

První Češkou ve finále byla Irena Pavelková, která měla problémy hned na začátku v přesazených brankách dvě a tři, svízelnou situaci se jí podařilo vyřešit a nezůstala viset, jako po ní jedoucí Němka, na hrazení a pokračovala dál. Solidní jízda ji vynesla na průběžnou čtvrtou pozici.

Zbytek startovního pole však už příliš do pořadí nepromluvil. Svou hodinku neměla bohužel ani Štěpánka Hilgertová, která podjela obě úvodní protivodky (branky čtyři a pět) a i dál bylo vidět, že prostě není ve své kůži.

Mistryní Evropy se tedy stala Elena Kaliská, Irena Pavelková skončila pátá a Štěpánka Hilgertová sedmá.

Čeští kanoisté neoslnili

V deblu, který následoval, jsme nakonec zásluhou Pospíšila s Mrůzkem získali páté místo. Našim borcům letošní Evropa skutečně sedla a předváděli stabilně velmi dobré výkony. Zkušené borce může snad jen mrzet ztráta při nájezdu do patnáctky. Na medaili by to však asi stejně nestačilo.

Bohužel nedobře, nešťastně skončil závod pro naše favority Volfa se Štěpánkem. Volfíci jeli jako poslední a to už v cíli čekali všichni soupeři v čele s vedoucími Slováky Hochschornerovými. Češi trochu ztratili už na prvních protivodách, ale nebylo to nic zásadního, to hlavní přišlo až na těžkém přejezdu dvanáct třináct, kde se nevešli do druhé povodky a bylo vymalováno. Výsledkem je desáté místo.

Další z řady triumfů přidala do své sbírky slovenská dvojčata Peter a Pavol Hochschornerové. Stříbro putuje do Francie (Damien Troquenet – Mathieu Voyemant), bronz zůstává v Británii (Timothy Baillie – Etienne Stott).

Kanoistické hlídky

Mnohem lépe se pro nás vyvíjel závod hlídek, kde jsme měli trojnásobné zastoupení a přetavili jej ve dvě zlata. Učebnicovou jízdu předvedlo singlové trio Mašek, Indruch, Ježek. Singlíři ani jednou neťukli, skvěle se střídali v protivodkách a dojeli si zaslouženě pro zlato. Těsně za našimi kánoisty skončili Francouzi a také bronzoví Němci.

Velice dobrou jízdu jeli také deblíři. Trochu nám zatrnulo ve dvanáctce, kde Marek Jiras při nájezdu málem spadl do vody za pádlem, ale situace vypadala hůř, než jaká ve skutečnosti byla. Výbornou jízdu neohrozil ani ťuk Pospíšila s Mrůzkem na předposlední brance a naši borci se mohou radovat ze zlata.

Bez medaile na zůstanou kajakářky, které v hlídce jely trochu zbrkle a na kvalifikační trati (před závodem družstev se znovu měnily branky) dvakrát šťouchly. Navíc ani čas nebyl oslnivý a je z toho nakonec čtvrté místo.

29. května
Mužské kajakářské hlídky nedopadly dobře

Ze dvou třetin mají dnes splněno čeští vodní slalomáři na Mistrovství Evropy v Nottinghamu. Do dalších bojů se podívají všichni naši kajakáři, kteří ovšem dobré výkony z kvalifikace nezopakovali v hlídkách, a soutěž družstev pro ně skončila.

Singlánoisté

Opačných výsledků na nottinghamském kanálu dosáhli singlkánoisté, kteří ze čtvrté pozice postupují v tříčlenných hlídkách. V individuálním závodě se do semifinále dvacítky zajišťující semifinále protlačil pouze Stanislav Ježek, který obhajuje loňské stříbro.

Výborně se dnes předvedl slovenský singlíř Matěj Benuš, který kvalifikaci vyhrál. Mladý Slovák porazil všechny soupeře a potvrdil všeobecně uznávanou teorii, že nové pravidlo jedné jízdy sedí hlavně mladším kánoistům, kteří napálí jízdu bez nervů. Těsně unikl postup dvěma českým singlířům. První nepostupující je 21. Jan Mašek a o další dvě příčky vzad dojel Tomáš Indruch.

Kajakáři

Velmi dobře se prezentovali čeští kajakáři, kteří se všichni tři vešli do první dvacítky a postoupili do nedělního semifinále. Kajakářský závod byl nesmírně vyrovnaný. Vítěze a prvního nepostupujícího dělí pouze tři vteřiny. Kajakáři Ivan Pišvejc, Vavřinec Hradílek a Martin Buchtel nenavázali na výkon z individuálního závodu a v hlídkách skončili až desátí, čímž pro ně závod skončil.

Po kvalifikacích se dnes změnila trať pro víkendové boje o medaile a nutno říci, že stavitelé pořádně přitvrdili. Na závodníky čeká několik obtížných přesazených kombinací povodných branek a také nepříjemné protivody ve vodních válcích.

28. května
Prokletý eskymák Hilgertové

Všechny české lodě dnes na kanálu v Nottinghamu postoupily do semifinálových bojů. Protlačit se kvalifikačním sítem však bylo těžší, než by se mohlo původně zdát.

Nejlépe z českých slalomářů zajela Štěpánka Hilgertová, která skončila na čtvrtém místě. Hilgertová si postup zajistila už v první jízdě a mohla si v druhém kole dovolit nad brankou číslo čtyři podobný eskymácký obrat, jaký předvedla vloni na kanále v Pekingu.

Dál jde i vítězka letošní domácí kvalifikace Irena Pavelková, která v první jídě inkasovala padesát trestných vteřin na předposlední brance a ke konečnému patnáctému místu jí vynesla opatrná druhá jízda. O místo za Pavelkovou dojela třetí Češka Marie Řihošková, která nejprve nadjela protivodu dvanáct a na podruhé třikrát ťukla.

V deblech je zatím nejvýše z českých posádek loď Jaroslav Volf – Ondřej Štěpánek, která postupuje z páté pozice. Jaroslav Pospíšil s Davidem Mrůzkem dopluli do cíle v jedenáctém čase. Ze sedmnácté pozice vyrazí do semifinále Marek Jiras a Tomáš Máder. Jiras s Máderem ani nevyužili obě jízdy a v druhém kole se rozhodli raději šetřit Jirasovo pochroumané rameno.

Do sobotního finále jdou i obě české hlídky. Deblíři zajeli solidní jízdu a s přehledem dojeli druzí. České kajakářky jsou páté a do finále proklouzly s odřenýma ušima. Naše děvčata kvalifikační jízdu možná trochu podcenily a postupují z posledního místa s minimálním náskokem na šesté družstvo Francie.

Za upozornění stojí, že jediné nepostupové místo v deblech obsadili Slováci. Překvapením individuální kvalifikace je vítězství rakouské kajakářky Corinny Kuhnleové. V deblech opět zvítězila slovenská dvojčata Pavol a Peter Hochschornerové, která utekla druhým v pořadí o tři vteřiny. Bratři se k vítězství posunuli v druhé jízdě až z posledního místa, když v první jízdě podcenili výjezd z devítky a na dalších dvou povodných brankách brali po padesáti vteřinách.

27. května
Slalomáři chtějí medaile

V anglickém Nottinghamu působí od neděle česká výprava vodních slalomářů, která by ráda navázala na parádní vystoupení z loňského Krakova.

Češi přijeli do Británie obhajovat čtyři individuální kovy a všichni naši medailisté z loňska stanou na startu i tentokrát.

V Anglii přivítalo slalomáře opět klasické ostrovní počasí. Silný vítr a chlad provázel už soustředění reprezentace před dvěma týdny a ani nyní situace není o mnoho lepší. Podle předpovědi by však od zítřka mělo svítit slunce a i vítr se zklidní.

Ve středu odpoledne se na poměrně jednoduchém umělém kanálu v Nottinghamu jela ukázková jízda pro čtvrteční a páteční kvalifikace.

Stavitelé vytyčili trať celkem jedenadvaceti brankami, z nichž je šest protivodných. Zajímavostí je, že celých sedmnáct povodných branek tvoří podle letošního nového pravidla pouze jedna tyč. Kvalifikační trať je dost fyzicky náročná, ale po technické stránce spíše jednoduchá.

S razantními změnami pravidel se také upravily postupové klíče. Z individuálních kvalifikací v Nottinghamu postoupí v každé kategorii pouze dvacítka nejlepších, což je hodně přísné hlavně pro extrémně vyrovnanou kategorii kajakářů.

V kvalifikaci se také nově závodí na jednu lepší jízdu, takže ani třeba zvrhnutí v jedné z jízd ještě nic neznamená.

Další novinkou je také kvalifikace v závodu družstev, která v minulosti chyběla. Po čtvrtečních, respektive pátečních kvalifikacích se o víkendu pojede na změněné trati už o medaile. V sobotu se o individuální kovy střetnou kajakářky a deblíři a v neděli kajakáři se singlkánoisty. Ve všech čtyřech kategoriích se během víkendu v jedné semifinálové jízdě utká nejlepších dvacet lodí o účast v desetičlenném finále, kde se opět pojede od nuly a nejrychlejší ve finálových jízdách se stanou evropskými šampióny.

V sobotu odpoledne se na původní trati z kvalifikace uskuteční finále závodu tříčlenných družstev, kam také směřují české medailové naděje.

Konkurence na letošním šampionátu je opět veliká. Na startu se objeví řada olympijských medailistů z pekingské olympiády. O menší rozruch se postaral francouzský kajakář Benoit Pechier. Vítěz olympijských her v Aténách zřejmě nerozdýchal loňské vyřazení z týmu pro Olympiádu na úkor Fabiena Lefevra a letos hájí v dresu Řecka zemi své přítelkyně.

V Nottinghamu také někteří závodníci poprvé využijí možnost startu ve více kategoriích, a tak budeme mít možnost vidět na deblkánoi francouzského kajakáře Lefevra nebo britského singlkánoistu Davida Florence.

Program Mistrovství Evropy ve vodním slalomu Nottingham

Čtvrtek 28. května
Individuální kvalifikace (K1 Ženy & C2 Muži)
10:00 – Start 1. jízdy
13:00 – Start 2. jízdy
Kvalifikace hlídek (K1 Ženy & C2 Muži)
16:30 – Start jedné jízdy

Pátek 29. května
Individuální kvalifikace (C1 Muži & K1 Muži)
10:00 – Start 1. jízdy
13:00 – Start 2. jízdy
Kvalifikace hlídek (C1 Muži & K1 Muži)
16:30 – Start jedné jízdy
19:30 – Ukázková jízda pro semifinále a finále

Sobota 30. května
Individuální semifinále a finále (K1 Ženy & C2 Muži)
10:00 až 12:00 – Semifinále
13:00 až 14:30 – Finále a předávání medailí
14:40 – Změna tratě
Finále hlídek (C1 Muži, K1 Ženy, C2 Muži & K1 Muži)
16:00 až 18:10 – Finále a předávání medailí

Neděle 31. května
Individuální semifinále a finále (C1 Muži & K1 Muži)
11:00 až 13:00 Semifinále
14:00 až 15:30 – Finále a předávání medailí
15:30 – Zakončení Mistrovství Evropy


Zobrazit místo Velká Británie na větší mapě
SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

RÝN Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mže - odemykání Tachov, Lučina 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Sázavské pádlo - vodácké závody Týnec - Pikovice 3.-5.5. 3.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Orlice - Litický oblouk Bohousová 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.

Diskuse

As someone who just tried... DavidVof, 26.4.2024 22:55, 1 příspěvek
Stephenjense Shanebal, 26.4.2024 22:54, 3 příspěvky
uxlmnvub how to get prednisone over the counter, 26.4.2024 22:20, 4 pří...
xogdtrdy synthroid lowest price, 26.4.2024 22:01, 4 příspěvky
Earnesthaide IsmaelEvirm, 26.4.2024 21:43, 15 příspěvků
igqeflal purchase prednisone from india, 26.4.2024 21:27, 1 příspěvek
nltacttt prednisone 50 tablet, 26.4.2024 21:01, 119 příspěvků
xzvrfnmt azithromycin 250 mg coupon, 26.4.2024 21:00, 4 příspěvky
ejkcmzsi tadalafil 10 mg online, 26.4.2024 20:14, 119 příspěvků
xzwwwijs 40 mcg prednisone, 26.4.2024 19:24, 4 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11