V Turecku nikdo nejí rád sám

V Turecku nikdo nejí rád sám
Istanbul.
Autor snímku ARCHIV Mediatrust
SDÍLEJ:

Vyber si přítele podle jeho pokrmu – na základě tohoto tureckého přísloví lze rozpoznat, jak důležitou váhu má jídlo v Turecku. Představuje rituál všedního dne. Je skoro nepředstavitelné, ukojit svůj hlad sám anebo rychle.

Jak na to

Černomořské sardinky Hamsi na locice zahradní

(štěrbák/endivie letní)

Přísady pro 4 osoby
1000 g sardinek, čerstvých (ve velikosti šprotů)
2 hlávky salátu (locika zahradní – k dostání u každého tureckého obchodníka se zeleninou)
75 g kukuřičné mouky, středně jemné (alternativně normální pšeničná mouka)
olej na fritování (např. kukuřičný olej)
1 špetka soli
1 lžička papriky, červené, drcené (v tureckém obchodě Pul Biber)
4 lahůdkové cibulky, čerstvé, zelené (alternativně šalotka)
1 svazek kopru
3 lžíce olivového oleje
1 citron

Příprava
Vyjměte sardinky, rozbalte je a vždy dejte dva kousky k sobě tak, aby byly vidět pouze vnější strany. Vypadá to nejenom lépe a chutněji, ale při fritování zůstane vnitřek pěkně měkký, zatímco zvnějšku budou křupavě hnědé. Tímto způsobem nafiletované ryby opatrně obalte v kukuřičné mouce smíchané s trochou soli a pálivou červenou paprikou a pak je 3 - 4 minuty smažte ve fritovací pánvi (např. ve woku). Z lociky zahradní připravte salát spolu s citronem, solí, lahůdkovými cibulkami, koprem, šalotkami a olivovým olejem.

Společné užívání kulinářských lahůdek s přáteli, příbuznými a hosty poukazuje na tureckou pohostinnost v Zemi na Bosporu.

Obyčejně se jí třikrát denně, přičemž se při jídle sedí. Večeře je nejdůležitějším jídlem dne, protože se sejde celá rodina, aby si popovídala o událostech uplynulého dne.

Kulinářský vrchol

Turecká kuchyně je jednou z největších a nejrozsáhlejších na světě a z hlediska rozmanitosti patří v mezinárodním srovnání, vedle kuchyně čínské a francouzské, k nejlepším třem.

Důvod? Velký výběr čerstvého ovoce a zeleniny, bohatá nabídka masa a ryb a paleta koření, jež propůjčují rozličným pokrmům svou povahu.

Kultura stolování v Zemi na Bosporu může být označena za Melting Pot (tavicí kotlík) nejrůznorodějších kultur.

Po staletí formovaly tureckou kuchyni rozdílné vlivy. Turecká krajina je ovlivněna mnoha geografickými zónami a to se také odráží v kuchyni.

Úroda, plody moře a muslimské předpisy

Vedle suchých stepí v Anatolii se na západě nacházejí teplé úrodné svahy hor anebo relativně mírné podnebí na Černomořském pobřeží. V protikladu k jihovýchodu s pouštím podobnými oblastmi je nejúrodnější region Marmara.

Turecko vděčí své poloze i co do bohatství ryb a mořských plodů, jež jsou neustálou důležitou součástí receptů.

Stejně tak jako v celém islámském prostoru platí i v Zemi na Bosporu pro muslimské obyvatelstvo četné náboženské předpisy pro stravování. Nejí se vepřové maso, za to ale přijdou ke slovu speciality z hovězího a jehněčího masa a z drůbeže.

Středoasijské období a seldžučtí vládci

Již od nejranější doby hrají zvyky a tradice v Tureckou důležitou roli a dodnes ovlivňují kulturu, a tím i kulinářství. Ze záznamů vyplývá, že se v době střední Asie, v letech před rokem 1038, lidé v Zemi na Bosporu živili především mléčnými výrobky, nekynutým pečivem a masem.

Některé z těchto potravin se dochovaly dodnes. Do doby seldžuckých vládců (v letech 1038 až 1299) jsou datována první vyprávění o receptech a počínajícím kuchařském umění, a především je opět a opět popisováno používání roštů na grilování, špízů a hliněných nádob na vaření.

Dušená zelenina a grilované maso byly již tehdy zjemňovány speciálním kořením.

Osmanské období

Rozšíření Osmanské říše velmi silně ovlivnilo tureckou kuchyni. Rozkládala se od střední Asie až do Maroka, od Jemenu až skoro do Vídně. Z cest a křižáckých výprav byly přiváženy neznámé přísady a exotická koření, jež tehdejší kuchyni zjemnily a dodnes ji ovlivňují.

Vedle jednoduché kuchyně zemědělců a pastevců se vyvinulo kuchařské umění sultánova harému. Vojsko palácových kuchařů častovalo vládce a hodnostáře zdařilými novými pokrmy. Na každé jídlo existovali specialisté, například pro polévky, zeleninu, ryby, chléb a mnoho dalšího.

Z paláců našly recepty svou cestu do celé země a dostaly se dokonce i do Ruska a do severní Afriky. Především Istanbul platil za střed dění. Pulzující městský život a založení kuchařských cechů a společenstev, jež přispěly k výměně znalostí a podporovaly zlepšování receptů, značně ovlivnily kulturu stolování Turecka.

 

Horydoly.cz Turecko na Horydoly

Turecké jídloStolování je důležitéKebabPředkrmyRozmanitá kuchyněSladké pokušeníTurecká dopravaNa jachtěDálkové autobusyReklama na aerolinkyTurecké mořePotápění a plavání.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Xabbitours: Přední cestovní kancelář v Maroku

Xabbitours: Přední cestovní kancelář v Maroku

Xabbitours patří mezi přední marocké cestovní kanceláře, které nabízejí autentické zážitky, soukromé i skupinové zájezdy a nezapomenutelné dobrodružství napříč saharskou pouští, císařskými městy a pohořím Atlas.... celý článek

Himálaje AKTUÁLNĚ 2025

Hotelstars Union: co znamenají hotelové hvězdičky?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Himálaje AKTUÁLNĚ 2025

Himálaje AKTUÁLNĚ 2025

NANGA PARBAT Malé zprávy z nejvyšších hor naší planety.
Rady na cestu autem: 5 tipů pro pohodlnou jízdu

Rady na cestu autem: 5 tipů pro pohodlnou jízdu

Plánujete vyrazit na dovolenou autem? Ať už vás láká road trip, kde je cesta sama o sobě dobrodružstvím, nebo chcete autem dojet do vybrané destinace, vlastní auto nabízí jedinečnou svobodu. Možnost
Xabbitours: Přední cestovní kancelář v Maroku

Xabbitours: Přední cestovní kancelář v Maroku

Xabbitours patří mezi přední marocké cestovní kanceláře, které nabízejí autentické zážitky, soukromé i skupinové zájezdy a nezapomenutelné dobrodružství napříč saharskou pouští, císařskými městy a pohořím Atlas.
Hotelstars Union: co znamenají hotelové hvězdičky?

Hotelstars Union: co znamenají hotelové hvězdičky?

Pět hvězd? Ne vždy nebe na zemi! Už se vám stalo, že hotel měl pět hvězdiček, ale služby odpovídaly spíš třem? Ne každý hotel má totiž udělené hvězdy podle oficiální certifikace,
Výhled na moře? Sliby cestovních kanceláří

Výhled na moře? Sliby cestovních kanceláří

Po vyčerpávající cestě se těšíte na zasloužený odpočinek a vytoužený výhled na moře z hotelového pokoje, jehož výběrem jste strávili několik večerů. Místo slibované idyly však zjistíte, že se díváte do oken

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Denali - diashow Praha, Rock Cafe Přednáší Lukáš Pátek 24.7. 19:00
Americana - veletrh Německo, Augsburg 3.-7.8. Westernový styl 3.8.
Exotické ptáctvo - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 15.-31.8. 15.8.
IBTM - veletrh Mexico, Mexico City 20.-21.8. 20.8.
Země živitelka - veletrh České Budějovice, výstaviště 21.-26.8. 21.8.
Bonsaje - výstava Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy 22.-31.8. 22.8.
Výstava stanů Praha, Letňany 16.6.-24.8. 24.8.
Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují 28.-31.8. 28.8.
Caravan Salon - veletrh Německo, Düsseldorf 29.8.-7.9. 29.8.
Cestovatelská Střela - festival Dolní Hradiště 29.-31.8. 29.8.

Diskuse

Valašské Meziříčí Çocuk Pornosu, 23.7.2025 10:03, 120 příspěvků
Aljaška na SUP od Chobotnice Střelec, 23.7.2025 9:25, 5 příspěvků
jiokicvmkdsssv tafefi1222 tafefi1222, 22.7.2025 22:14, 1 příspěvek
lemacemjjfv tafefi1222 tafefi1222, 22.7.2025 22:14, 1 příspěvek
brdské osmistovky Beňour, 22.7.2025 20:59, 1 příspěvek
dík taky lezec, 19.7.2025 22:12, 1 příspěvek
Pomoc i ráda při řešení d... HR, 19.7.2025 13:04, 3 příspěvky
Pomoc i ráda při řešení d... Pavel Juráček 1982, 19.7.2025 11:47, 3 příspěvky
Aljaška na SUP od Chobotnice vodák, 19.7.2025 10:51, 5 příspěvků
Inu jak se vyšvihnout pikovoda, 19.7.2025 10:45, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Kozí mejdan Horydoly , 19.7.2025 23:25
Ceny obědů opět rostou Horydoly Open, 18.7.2025 0:01
Výšlap na Prašivou s TOMÁ... Horydoly , 13.7.2025 15:48
Re: Restaurace a hospody Horydoly Open, 9.7.2025 13:51
V pátek začíná 34. Festiv... Horydoly Open, 9.7.2025 13:36
Pillerseetal Horydoly , 4.7.2025 22:24
Pro zvědavce: Kino Alm, k... Horydoly Open, 4.7.2025 12:04
Třídenní trek přes Piller... Horydoly Open, 4.7.2025 12:01