V Turecku nikdo nejí rád sám
    Vyber si přítele podle jeho pokrmu – na základě tohoto tureckého přísloví lze rozpoznat, jak důležitou váhu má jídlo v Turecku. Představuje rituál všedního dne. Je skoro nepředstavitelné, ukojit svůj hlad sám anebo rychle.
Černomořské sardinky Hamsi na locice zahradní
(štěrbák/endivie letní)
Přísady pro 4 osoby
1000 g sardinek, čerstvých (ve velikosti šprotů)
2 hlávky salátu (locika zahradní – k dostání u každého tureckého obchodníka se zeleninou)
75 g kukuřičné mouky, středně jemné (alternativně normální pšeničná mouka) 
olej na fritování (např. kukuřičný olej) 
1 špetka soli 
1 lžička papriky, červené, drcené (v tureckém obchodě Pul Biber) 
4 lahůdkové cibulky, čerstvé, zelené (alternativně šalotka) 
1 svazek kopru 
3 lžíce olivového oleje 
1 citron
Příprava 
Vyjměte sardinky, rozbalte je a vždy dejte dva kousky k sobě tak, aby byly vidět pouze vnější strany. Vypadá to nejenom lépe a chutněji, ale při fritování zůstane vnitřek pěkně měkký, zatímco zvnějšku budou křupavě hnědé. Tímto způsobem nafiletované ryby opatrně obalte v kukuřičné mouce smíchané s trochou soli a pálivou červenou paprikou a pak je 3 - 4 minuty smažte ve fritovací pánvi (např. ve woku). Z lociky zahradní připravte salát spolu s citronem, solí, lahůdkovými cibulkami, koprem, šalotkami a olivovým olejem.
Společné užívání kulinářských lahůdek s přáteli, příbuznými a hosty poukazuje na tureckou pohostinnost v Zemi na Bosporu.
Obyčejně se jí třikrát denně, přičemž se při jídle sedí. Večeře je nejdůležitějším jídlem dne, protože se sejde celá rodina, aby si popovídala o událostech uplynulého dne.
Kulinářský vrchol
Turecká kuchyně je jednou z největších a nejrozsáhlejších na světě a z hlediska rozmanitosti patří v mezinárodním srovnání, vedle kuchyně čínské a francouzské, k nejlepším třem.
Důvod? Velký výběr čerstvého ovoce a zeleniny, bohatá nabídka masa a ryb a paleta koření, jež propůjčují rozličným pokrmům svou povahu.
Kultura stolování v Zemi na Bosporu může být označena za Melting Pot (tavicí kotlík) nejrůznorodějších kultur.
Po staletí formovaly tureckou kuchyni rozdílné vlivy. Turecká krajina je ovlivněna mnoha geografickými zónami a to se také odráží v kuchyni.
Úroda, plody moře a muslimské předpisy
Vedle suchých stepí v Anatolii se na západě nacházejí teplé úrodné svahy hor anebo relativně mírné podnebí na Černomořském pobřeží. V protikladu k jihovýchodu s pouštím podobnými oblastmi je nejúrodnější region Marmara.
Turecko vděčí své poloze i co do bohatství ryb a mořských plodů, jež jsou neustálou důležitou součástí receptů.
Stejně tak jako v celém islámském prostoru platí i v Zemi na Bosporu pro muslimské obyvatelstvo četné náboženské předpisy pro stravování. Nejí se vepřové maso, za to ale přijdou ke slovu speciality z hovězího a jehněčího masa a z drůbeže.
Středoasijské období a seldžučtí vládci
Již od nejranější doby hrají zvyky a tradice v Tureckou důležitou roli a dodnes ovlivňují kulturu, a tím i kulinářství. Ze záznamů vyplývá, že se v době střední Asie, v letech před rokem 1038, lidé v Zemi na Bosporu živili především mléčnými výrobky, nekynutým pečivem a masem.
Některé z těchto potravin se dochovaly dodnes. Do doby seldžuckých vládců (v letech 1038 až 1299) jsou datována první vyprávění o receptech a počínajícím kuchařském umění, a především je opět a opět popisováno používání roštů na grilování, špízů a hliněných nádob na vaření.
Dušená zelenina a grilované maso byly již tehdy zjemňovány speciálním kořením.
Osmanské období
Rozšíření Osmanské říše velmi silně ovlivnilo tureckou kuchyni. Rozkládala se od střední Asie až do Maroka, od Jemenu až skoro do Vídně. Z cest a křižáckých výprav byly přiváženy neznámé přísady a exotická koření, jež tehdejší kuchyni zjemnily a dodnes ji ovlivňují.
Vedle jednoduché kuchyně zemědělců a pastevců se vyvinulo kuchařské umění sultánova harému. Vojsko palácových kuchařů častovalo vládce a hodnostáře zdařilými novými pokrmy. Na každé jídlo existovali specialisté, například pro polévky, zeleninu, ryby, chléb a mnoho dalšího.
Z paláců našly recepty svou cestu do celé země a dostaly se dokonce i do Ruska a do severní Afriky. Především Istanbul platil za střed dění. Pulzující městský život a založení kuchařských cechů a společenstev, jež přispěly k výměně znalostí a podporovaly zlepšování receptů, značně ovlivnily kulturu stolování Turecka.
 Turecko na Horydoly
Turecké jídlo: Stolování je důležité, Kebab, Předkrmy, Rozmanitá kuchyně, Sladké pokušení. Turecká doprava: Na jachtě, Dálkové autobusy, Reklama na aerolinky. Turecké moře: Potápění a plavání.
Diskuse
Diskuze k článku
    
  
Cestovatelé, pozor na zákazy erotických pomůcek!
Himálaje AKTUÁLNĚ 2025
Nejčtenější články
Tugela Falls je nejvyšší vodopád na světě
    
    
            Letiště Wroclav je výhodná alternativa pro východní Čechy
    
    
            Queen Elizabeth 2 zůstává v Dubaji, ale ukáže se v Londýně
Cestovatelé, pozor na zákazy erotických pomůcek!
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
| AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS | 
|---|---|---|---|---|
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Řepiště, U Máně | 30.10.-5.12. | 30.10. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Hradec Králové, Bio Central | 3.-5.11. | 3.11. | |
| WTM - veletrh | Velká Británie, Londýn | 4.-6.11. Cestování | 4.11. | |
| EICMA - veletrh | Itálie, Miláno | 6.-9.11. Cyklistika a motocykly | 6.11. | |
| Caravaning - veletrh | Brno, Výstaviště | 6.-9.11. | 6.11. | |
| Mezinárodní festival outdoorových filmů | Ostrava, Minikino | 6.-8.11. | 6.11. | |
| Obzory - cestovatelský festival | Praha, Filozofická fakulta | 7.-9.11. | 7.11. | |
| Cestou necestou - festival | Bratislava, Ružinov | 7.-9.11. | 7.11. | |
| Koruna Himálají - diashow | Bratislava, Stará tržnica | Přednáší Peter Hámor a Radek Jaroš | 9.11. | |
| Z Olomouce do Istanbulu na kajaku - diashow | Bohuňovice, kino | 13.11. | 18:30 | 
Diskuse
| Играть онлайн — легко и ч... | Bigwinster, 4.11.2025 3:34, 1 příspěvek | 
| Играй без ожиданий лучшее... | Root_APK_het, 4.11.2025 3:18, 7 příspěvků | 
| букет из 15 роз | JerryHep, 4.11.2025 3:07, 7 příspěvků | 
| Israel faces growing back... | Stephennog, 4.11.2025 2:50, 2 příspěvky | 
| розы недорого | JerryHep, 4.11.2025 2:42, 7 příspěvků | 
| 51 роза купить | JerryHep, 4.11.2025 2:25, 7 příspěvků | 
| букет роз купить | JerryHep, 4.11.2025 2:03, 7 příspěvků | 
| 101 роза купить | JerryHep, 4.11.2025 1:55, 7 příspěvků | 
| купить белые розы | JerryHep, 4.11.2025 1:29, 7 příspěvků | 
| Why Israel’s attack again... | MichaelGow, 4.11.2025 1:03, 2 příspěvky | 
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
| Společenské oděvy | Horydoly , 28.10.2025 21:27 | 
| Velké Popovice | Horydoly , 26.10.2025 23:07 | 
| Krumlovský vodácký maraton | Horydoly , 22.10.2025 20:56 | 
| Sv. Martina oslaví Na Spi... | Horydoly Open, 22.10.2025 10:03 | 
| Kosmetika | Horydoly Open, 22.10.2025 9:59 | 
| Mezinárodní úspěch Kutné ... | Horydoly Open, 20.10.2025 9:30 | 
| Podzimní výlovy | Horydoly , 17.10.2025 19:45 | 
| Jižní Čechy | Horydoly , 15.10.2025 1:17 | 
 VIDEO
 FACEBOOK
 TWITTER
 INSTAGRAM
 PINTEREST
 ENGLISH