Dolomitenmann stojí za vidění

Dolomitenmann stojí za vidění
Dolomitenmann 2018.
Autor snímku Seven Days Agency
SDÍLEJ:

Film z prostředí nejznámějšího evropského štafetového závodu Dolomitenmann natočil režisér Marian Schiebl. Snímek můžete zhlédnout na právě probíhajícím Mezinárodním festivalu outdoorových filmů. Film Dolomitenmann se dostal mezi nominované. Zeptali jsme se proto režiséra, jak se mu film točil.

"Film je kolektivním dílem," uvádí režisér Marian Schiebl. S Dolomitemannem má už patnáctileté zkušenosti.

Každý rok tento fascinující štafetový závod natáčí s početným filmovým štábem. Letošní film vyrobila agentura Ages.

Jak je obtížné natočit film z prostředí, kde se pohybují desítky dalších filmových a televizních štábů?

Množství kamer dnes patří ke každé významnější sportovní akci, to není problém. Občas se, samozřejmě, kameramani natáčejí navzájem, ale to patří k věci. Většina kameramanů a fotografů se navzájem respektuje a dokážou si vyjít vstříc.

Co však naopak problémem je (a zdaleka nejen v Dolomitech), jsou zástupy lidí, kteří fotografují svými mobily a je jim naprosto jedno, kdy a kam vlezou. Nemají žádnou zodpovědnost, žádné profesionální návyky, žádný odhad situace, neberou na nikoho a na nic ohledy, na sportovce ani na ostatní kamery, je jich moc a domluva většinou není možná. Někdy dojde i na pár facek.

Tam, kde je koncentrace profikamer velká, typicky na startu a v cíli, zasahuje pořadatel a parceluje prostor pro vyvolené (čti: velká rakouská média) a ty ostatní. Pak už záleží jen na drzosti a průbojnosti štábu v konkrétní situaci. Je to boj. Na kopcích se ale všichni nějak srovnají.

Snažil jste se o originalitu, nebo spíš reportážní přístup?

Film, jaký děláme, není reportáž. Pokud si pustíte Dolomitenmanna tak, jak ho pojímá například štáb České televize, je to vlastně jen šot do Branek bodů sekund protažený na dvacet minut. To není kritika, jde prostě o jiný žánr.

My se snažíme o formu sportovního dokumentu, kde tolik nejde o ty branky a body, ale spíš o emoce. Základní fakta tu samozřejmě zůstat musí, ale každý outdoorový film by měl jít hlavně po emocích. Člověk proti člověku, člověk proti přirodě, člověk proti okolnostem. To je to podstatné, to přetrvává a oslovuje diváka i s časovým odstupem. Dobrý sportovní dokument funguje, i když si ho pustíte za pár let po akci.

Kolik lidí na pracovala přímo v terénu, aby se daly zaznamenat všechny disciplíny?

Náš letošní štáb měl 15 lidí. I kdyby jich bylo 150, tak při tomhle typu závodu nemáte šanci postihnout všechno, co byste chtěli. Točíme v Dolomitech už patnáct let a ta zkušenost musí být znát. Během závodu mají jednotlivé štáby přesný rozpis natáčecích míst, kamery se přesunují podle plánu pěšky, auty i vrtulníkem.

Přesuny, to je samozřejmě největší problém. Příklad: Jsem na druhém startu padáku a vím, že během minuty se musíme sebrat a z horské sjezdovky uhánět do centra města do cíle kajaku. Okolo se odehrávají super dramatické situace, o které bych ve filmu hodně stál, ale já musím přinutit vztekle nadávajícího kameramana, aby to okamžitě zabalil. Pak jedeme autem, míjíme nádherné záběry a nemáme žádnou šanci je natočit. Protože jinde na nás čekají taky bezva záběry, bez kterých se film neobejde. A tak je to pořád dokola. Něco za něco - to je v tomhle závodě naprosto přesné heslo. Ale nepotěší to.

Vidí filmař závody jiným pohledem, než divák, nebo jsou jejich pohledy v zásadě stejné?

Filmař vše vidí samozřejmě úplně jinak, než divák. Divák se přišel pobavit. My musíme udělat film. Například kameraman vidí závod jen úzkým výsekem v hledáčku, nemá šanci vnímat okolí a hlavně se musí pekelně soustředit na svoji práci. Tady se každá situace odehraje jen jednou. A většinou dost rychle. Když ji propásnete, tak ji prostě nemáte. Hotovo.

Záběry musejí kvalitou obstát samy o sobě, ale musejí fungovat i v rámci filmu. Všichni kameramani by tedy měli dodržovat určitý styl, na kterém se předem dohodneme. Například letos jsme šli do experimentu - skoro všechno jsme točili z ruky bez stativů. Musí se to udělat dobře, aby to nevypadalo, že kameru měl v ruce zběsilý amatér, ale aby dynamika obrazu cíleně podpořila dynamiku závodu.

Režisér zase musí předem (to je klíčové slovo!) vědět, co chce a jak toho dosáhnout. Nelze všecko jenom reportážně pokropit a doufat, že ve střižně se to nějak uplácá. Tedy, taky to jde, ale na výsledku se to zatraceně projeví. Takže pro diváka je závod časem pohody, ale pro nás časem jednolitého stresu.

Možná neuctivá otázka: Je Dolomitenmann ve skutečnosti dramatičtější, než váš film, nebo jde spíš o nudnou záležitost, kdy okolo diváků občas někdo proběhne, proletí, nebo projede?

Dolomitenmann samozřejmě dramatický je. Ale ve filmu nutně vše vidíme zhuštěně. Žádný divák také nepostihne všechna zajímavá místa na trati, ačkoliv také diváci se vždy přesunují podle vývoje závodu.

Letos se do Lienzu přijelo podívat přes třicet tisíc diváků, takže o vyloženě nudný podnik patrně nepůjde. Není to rallye, kdy kolem vás ve vteřině něco prosviští a hotovo. Tady hraje všechno - úžasné hory, nádherná řeka, více než stovka družstev, opravdu extrémní trasy a extrémní výkony. Stojí to za vidění.

Booking.com

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze... celý článek

Paříž: ulice bez aut, zakázané elektrokoloběžky, drahá SUV

Reflexní trička - bezpečné oblečení pro cyklistiku a běhání

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

ZÁKOLANY Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

AKTUALIZACE S dlouhými závody na horských kolech se doslova roztrhl pytel. Bikemaratony jsou stále populární nejen mezi profesionálními závodníky, ale přijíždějí na ně i tisíce amatérů. Od března do října si lze

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Morkovské bajk - cyklomaraton Morkovice Horská kola 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Extrem bike - cyklomaraton Most Horská kola 11.4.

Diskuse

ehcbuoju glucophage pills, 29.3.2024 13:13, 117 příspěvků
čd-ariva Pišišvor, 29.3.2024 11:12, 1 příspěvek
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35