Firnové sjezdy v Le Tour

Firnové sjezdy v Le Tour
Hohneck. Severní kuloár.
Autor snímku Michael Beránek
SDÍLEJ:

V Chamonix skončila o Velikonocích hlavní lyžařská sezona. Na horách je sice sněhu stále dost, ale na sjezdovkách v nižších částech jednotlivých skiareálů se už mění v břečku. Nastal však čas, kdy se můžeme pustit do svahů, kam je radno vjíždět teprve, až když se prašan změní v pevný firn. Vybrali jsme oblast Le Tour - Vallorcine vzadu v údolí.

Jak na to

Doporučujeme na sjezdy v Le Tour a okolí tištěný lyžařský průvodce Chamonix. Hors pistes - Off piste.

Doporučené vybavení

Širší lyže do terénu (stačí i obyčejné sjezdovky)
Skialpinistické vázání (zvládnete to i v obyčejném)
Běžná lyžařská výstroj a výzbroj
Lavinová výbava (vyhledávač, sonda, lopata)
Mapa, případně GPS
Krém proti slunci
Tmavé brýle
Lékárnička, mobil

Le Tour je skiareál vhodný především pro rekreační lyžaře, rodinky a děti.

To se ovšem týká pouze upravovaných sjezdovek. Vyznavači freeride a skitouringu jezdí do oblasti Le Tour - Vallorcine - Balme za jarním firnem všech obtížností.

Přečtěte si kompletní manuál lyžování v Chamonix. Lyžařská permanentka Cham Ski zahrnuje střediska Grands Montets, Vallorcine-Balme, Brévent-Flégére a malé městské sjezdovky. Skipas Mont Blanc Unlimited nabízí navíc Aiguille du Midi, Les Houches a italský Courmayeur.

Klasické jarní freeridové túry od lanovek v Le Tour vedou na jih nazpátek do obce ke skibusu a také na sever do obce Trient, odkud je nutné se vrátit vlakem.

Žádný z popisovaných sjezdů nevede po ledovcích, a tak odpadá nebezpečí skrytých ledovcových trhlin.

Věžičky Posettes

Krásný dlouhý sjezd není lyžařsky obtížný, ale může být orientačně náročný. Kromě jízdy po loukách a řídkým lesem nabízí fantastický výhled na rozpraskaný ledovec Tour na druhé straně údolí.

Bezpečná jízda vyžaduje dobrý pevný sníh. Je tedy vhodné vyrazit spíše ráno, případně dopoledne a za dobré viditelnosti. Odpoledne sníh může hodně změknout a některá místa jsou pak ohrožená sněhovými sesuvy.

Obtížnost: lehká

Převýšení: 750 m

Čas: výjezd nahoru lanovkami cca 30 min, sjezd na lyžích cca 30-45 min

Trasa: Vlekem Posettes se necháme vytáhnout do výšky 2101 m n.m. Jedeme nejprve doprava po modré sjezdovce. V její první levotočivé zatáčce uhneme doprava a pod skalními svahy Posettes traverzujeme po loukách. Projíždíme podle libosti malá údolíčka. Stále se držíme spíše vpravo, abychom nesjeli do skal po levé ruce. První výrazný orientační bod jsou lavinové zábrany. Objedeme je a začneme prudce klesat, ale stále spíše doprava, než přímo dolů. Objedeme další pás lavinových zábran a ocitneme se v řídkém lese. Pastevecká cesta kličkuje nejprve křovinami a strmými loučkami, aby posléze zamířila do vzrostlého lesa. Sráz vlevo již máme blízko. V místě pomníčku pilota záchranné helikoptéry se dostaneme dokonce na jeho hranu a můžeme se podívat přes údolí na sjezdovky a dolní stanici lanovky v Le Tour, kam se nakonec dostaneme. Cesta se stane širší, ale úvoz za to kličkuje v prudkých serpentinách. Sjedeme k potoku, přejedeme ho nebo překonáme přes mostek a po sjezdovce dojedeme do Le Tour. Pokud si chceme sjezd prodloužit, neuhneme k potoku a pokračujeme lesem až do obce Le Tour.

Kaňon Arvy

Klasický sjezd v oblasti Le Tour vede úzkým údolím, místy charakteru strmého kaňonu. Vyžaduje dostatek pevného sněhu, aby lyžaře nebo snowboardistu udržely sněhové mosty přes potok. Zároveň je potřeba vyrazit brzy ráno za chladného počasí, protože okolní svahy jsou v teplém počasí velmi lavinézní a zasypávají údolí těžkým mokrým sněhem. Užijeme se zde přírodní U-rampy, protisvahy, skoky a skalky.

Obtížnost: středně těžká

Převýšení: 500 m

Čas: výjezd nahoru lanovkami cca 30 min, sjezd na lyžích cca 30 min

Trasa: Lanovkami Charamillon, Autannes a Balme vyjedeme do výšky 2186 m n.m. Od T-baru zamíříme do údolí přímo dolů. Místy je širší, jindy užší. V horní polovině můžeme vytraverzovat vlevo i vpravo na sjezdovky, ale v dolní části je možné kaňon opustit až u dolní stanice lanovky v Le Tour. Pokud je málo sněhu přímo v údolí, můžeme se zachránit ve skalnatých svazích vpravo, které lze traverzovat. Podmínkou je ovšem pevný sníh, abychom pod sebou neodřízli lavinu.

Kuloáry Vormaine

Krátké sjezdy pro ty, kteří mají rádi strmé a úzké kuloáry. Neprudší z nich dosahuje 45 stupňů. Lze lyžovat jen za velmi dobrých sněhových podmínek, protože lavinové nebezpečí je tu opravdu vážné. Vhodné podmínky bývají především odpoledne, kdy se zledovatělý sníh mění na přijatelnější firn.

Obtížnost: velmi těžká

Převýšení: 750 m (samotné kuloáry jen 250 m)

Čas: výjezd nahoru lanovkami cca 15 min, sjezd na lyžích cca 20 min

Trasa: Z horní stanice lanovky Autannes (2180) jedeme vlevo od lanovky a posléze opustíme doleva i červenou sjezdovku. Traverzujeme stále doleva pod skalním hřebenem Tete de Charamillon až na rozlehlou sněhovou plošinu. Na jejím konci vidíme železnou tyč na měření výšky sněhu.

Nejstrmější severo-severo-západní kuloár (100 m 45 stupňů, zbytek 35 stupňů) najdeme tak, že od tyče zamíříme doleva a najedeme přes dvě údolíčka nad skalní stěnu. Nejprve můžeme kuloárem sjíždět poněkud vlevo na malou sněhovou plošinku. Pod ní se rokle zúží na pět až deset metrů a padá strmě dolů. To je klíčové místo sjezdu. Až kuloár mírně zahne doleva, strmost sice ještě chvíli trvá, ale svah už je široký. Bývá rozrytý od lavin.

Poněkud přijatelnější sklon má jižní kuloár (100 m 30 stupňů, zbytek lehčí). Zamíříme k němu vpravo od tyče. Je také o dost širší než jeho strmý severo-severozápadní kolega.

Dalších několik možností lehčích, ale pořád strmých sjezdů, nabízejí skalnaté stěny vpravo a vlevo od obou kuloárů. Vedle jižního kuloáru je orientace jednodušší. Nad stěnu se dostaneme ze sjezdovky Charamillon. Vedle severo-severo-západního kuloáru je orientace náročnější, hrozí tu větší rizko lavin a příjezd je složitý. Najdeme tu prašan až do pozdního jara. Od tyče jedeme nad kuloár a v traverzu pokračujeme další stovky metrů až nad vybranou linii sjezdu.

Všechny kuloáry ústí do velkého skalnatého kotle se starou ledovcovou morénou. Bývá rozbrázděn od lavin, a proto je dobré se držet co nejdál od stěn. Sjezd není náročný, postupně přibývá křoví a později nízkých stromků. Kličkujeme mezi nimi a nakonec vjedeme na modrou sjezdovku, která nás sveze do ráje začátečníků v zastrčeném koutě obce Vormaine. Odtud se dostaneme k dolní stanici lanovky v Le Tour.

Sektor Jeurs

Grandiozní velehorské sjezdy parašanem i firnem nabízí po celou lyžařskou sezonu. sektor Jeurs. Nedoporučujeme sem jezdit snowboardistům kvůli dlouhým vodorovným traverzům při návratu a začátečníkům kvůli náročné orientaci.

V obrovském údolí s množstvím variant sjezdů, strmými údolíčky i stěnkami a také lesními sjezdy není těžké se ztratit a případně sjet jinam, než odkud jezdí lanovka. Výběr správné linie je tady velmi důležitý především kvůli krátkým strmým pasážím, které mohou být lavinézní. V mracích by se sem neměl nikdo pouštět.

Obtížnost: těžká

Převýšení: 500 m

Čas: výjezd lanovkami cca 30 min, sjezd na lyžích cca 30 min

Trasa: Z Le Tour vyjedeme systémem lanovek a vleků na Reines (2270). Sjezdy vedou na druhou stranu ve směru lanovky Esserts. Pár metrů jedeme po sjezdovce a pod posledním sloupem lanovky uhneme doprava. Dlouze traverzujeme po horské louce, následuje mělké údolí a to se zúží do strmého kuloáru. Jedeme ho v pravé části, někdy nad ní musíme překonat sněhovou převěj. Toto místo doporučujeme v klidu prohlédnout. Přes několik svahů a roklí se držíme spíše vpravo a sjedeme do obrovského horského údolí. Podél potoka míříme dolů k lesu. Když jsme na jeho úrovni, uhneme nepřehledným terénem doleva a časem se dostaneme na starou černou neupravovanou sjezdovku, po které dojedeme k dolní stanici lanovky Esserts.

Pokud v horském údolí včas neuhneme doleva do lesa, sjedeme do údolí Cirque de Catogne s vodní nádrží. Sjezd to není těžký a lyžování v lese je tu požitkem, ale nevede odtud lanovka. Pokud to byl omyl, nezbývá než vystoupat za půl hodiny 150 výškových metrů k lanovce Esserts. Jestli jsme sem jeli schválně, pokračujeme dolů lesními silničkami až do obce Chatelard dalších 650 výškových metrů, odkud jezdí vlak nazpátek do údolí Chamonix. Teď na jaře ovšem musíme počítat, že dole bude nedostatek sněhu a možná půjdeme s lyžemi na ramenou.

Z horní stanice lanovky Esserts se ve špatném počasí jezdí kvůli orientaci vpravo od lanovky. Vede tudy krásný, dlouhý, rychlý a bezproblémový sjezd po loukách. Na závěr, kdy už bolí nohy, se dorazíme v boulích přímo pod lanovkou.

Sedlo Balme

Vysokohorské lyžování v osamělé krajině nabízí vše, co si freerider může přát. Strmé kuloáry, žlaby, louky, les a dojezd do nefalšované horské vesnice.

Je třeba vyčkat na dobré podmínky. Bezpečný sjezd umožňuje jen pevný firn a dobrá viditelnost. To bývá pouze dopoledne, pokud noc před tím byla mrazivá. Teplý vítr föhn a případně mraky oznamují, abychom na sjezd sedla Balme zapomněli. Varováním nám budiž obrovské laviny z mokrého sněhu, které padají každé jaro na švýcarskou stranu sedla, kam hodláme zamířit.

Obtížnost: střední

Převýšení: 860 m

Čas: výjezd lanovkami cca 20 min, pěší chůze na sedlo cca 10 min, sjezd min. 1 hodina

Trasa: Z horní stanice lanovky Autannes jdeme pěšky po urolbované cestě k restauraci Col de Balme na stejnojmenné sedlo (2191). Restaurace nebývá přes zimu otevřená. Spustíme se překrásným prudkým svahem přímo dolů. Jedeme na severovýchod, a tak tu v horních partiích zřejmě ještě potkáme prašan. Když se údolí potoka zúží, zamíříme na levou stranu, kde jsou strmé pasáže bezpečnější. Přibližně v nadmořské výšce 1500 m pomalu opustíme údolí pod sedlem a uhýbáme doleva. Po mírných loukách dojedeme do švýcarské obce Trient. Do údolí Chamonix se vracíme autobusem (info na poště) nebo taxíkem (objednávky v baru na hlavní ulici). Na tyto dva dopravní prostředky se nevztahuje permanentka, proto je vhodné se nechat odvézt jen do francouzského Chatelard, odkud jezdí vlak a skibus, které jsou v ceně skipasu Mont Blanc Unlimited.

Freeride na Horydoly

Uzbekistán (VIDEO)
Chopok (Slovensko)
Grossglockner (Rakousko)
Heiligenblut (Rakousko)
Kaprun (Rakousko)
Lachtal (Rakousko)
Mölltal (Rakousko)
Stubai (Rakousko)
Courmayeur (Itálie)
Marmolada (Itálie)
Madonna di Campiglio (Itálie)
Passo Tonale (Itálie)
Chamonix (Francie)
La Grave (Francie)
Tři údolí (Francie)
Alpe d´Huez (Francie)
La Norma (Francie)
La Plagne (Francie)
Krkonoše (Česko)
Studniční hora (Česko)
Labský důl (Česko)
Lysá hora (Česko)
Sněžka (Polsko)


Zobrazit místo Mont Blanc na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

Fantastický úspěch vybojoval rychlostní lyžař Radim Palán. Na mistrovství světa ve Vars získal stříbrnou medaili a na stejném místě potom ještě bronzovou ve světovém poháru. Je to nejlepší výsledek v disciplině speed... celý článek

Emerich Rath: olympionik, všestranný sportovec, Evropan

Výbava na hory na dluh? Někdy dává smysl. Jenže kdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Za dva dny přes Krkonoše

Za dva dny přes Krkonoše

AKTUALIZACE Zimní inverze, horský hřeben nad mraky, ostré slunce září na bílý prašan. Tak takhle často vypadají ve vrcholné zimě Krkonoše. Obětujme tedy víkend, opusťme pošmourné nížiny a vyražme na nejkrásnější
Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Slovensko AKTUÁLNĚ 2024

Zajímá vás, kde se dá projet na lyžích, kde se leze po skalách, jaké podmínky vládnou na hřebenech, jak jsou nateklé ledopády, nebo jaká chata je otevřená? Přinášíme aktuální zprávy
Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Děti mohou už během pár dní hrdě dělat první obloučky na sněhu. Zábavný faktor, bezpečnost a empatie - s nimi dokážou instruktoři lyžařských škol v Kaiserwinklu proměnit menší i větší děti v nadšené lyžaře. Zvládnou to
Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Ve většině tuzemských skiareálů je sníh už jen na sjezdovkách, řada z nich už provoz předčasně ukončila. Vlivem vysokých teplot a deště sníh rychle taje a sjezdovky jsou kvůli náročnému terénu zejména v odpoledních
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Den Nahoru a Dolů Špindlerův Mlýn, Medvědín Skialpinismus 6.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35