Upřímně řečeno: My vodáky nelákáme

Upřímně řečeno: My vodáky nelákáme
SDÍLEJ:
Krumlovský vodácký maraton odstartuje tuto sobotu 9. října v 11 hodin. Je to největší vodácká akce v Česku a přilehlém okolí. Sjede se na ní každoročně několik stovek lodí. Závodí se o prize money, čelní pozice, prestiž nebo jenom o dojetí. Zeptali jsme pořadatelky Hany Šmachové na letošní novinky.
Jak na to Horydoly jsou mediálním partnerem Krumlovského vodáckého maratonu.

Hana Šmachová má na Krumlovském vodácké maratonu na starosti vztahy s veřejností. U této akce stojí od začátku, ačkoliv sama nejezdí na vodu závodně ani turisticky.

Možná právě proto dokáže o obří vodácké akci mluvit s odstupem a při tom láskou a nadšením.

Proč jste letos zvolili tři startovní lajny v časových rozestupech? Neutrpí tím dramatičnost a přehlednost závodu?

Hromadný start je sice velmi populární, ale při počtu účastníků, kterému se těšíme, se hromadný start stával nebezpečným. Docházelo k četným kolizím, kterým by rozdělení startovního pole do třech linií mělo zabránit.

Neutrpí tím dramatičnost a přehlednost celého závodu?

Start neztratí charakter hromadného, ale proběhně v rámci jednotlivých kategorií. Start ze tří lajn by měl zajistit bezpečnější průjezd zejména prvním jezem ve Vyšším Brodě.

Odhaduji, že přinejmenším druhá lajna ve Vyšším Brodě se utrhne předčasně, protože v ní startují mladí vlčáci na singlkajacích, jejichž testosteron se zkombinuje z adrenalinem a předčasný start je tedy téměř jistý.

Letos poprvé budou na obou březích ve startu ve Vyšším Brodě rozhodčí, kteří dohlédnou, aby závod nebyl rozjet před oficiálním startem. Kdokoliv, kdo závod utrhne, bude nekompromisně diskvalifikován. Rozdělení startovního pole bude vypadat tak, že jednotlivé linie budou odděleny několika rafty, které by měly rozjetí davu zabránit.

Jez u Papouščí skály má pod propustí stále ještě onen kámen - rozparovač?

Ne, velký kámen, který loni procvičil vodácké umění nejednoho závodníka, v dolní části šlajsny u Papouščí skály už není.

Jez Jelení lávka by měl být přes korunu nesjízdný. Čím se to stalo a kdo za to může?

Na řece Vltavě v centru Českého Krumlova probíhaly loni a v průběhu celého letošního roku poměrně velké protipovodňové úpravy. Sjet jez Jelení lávka po koruně je velmi nebezpečné, protože pod ním jsou navezeny velké ostré kameny. Z tohoto důvodu doporučujeme všem závodníkům jez přenést nebo sjet po šlajsně vlevo. Je nutno podotknout, že Povodí Vltavy chystá přebudování a celkovou rekonstrukci tohoto jezu na příští rok. Pevně věříme, že rekonstrukce proběhne rovněž s ohledem na sportovní využití řeky Vltavy.

Kolik závodníků a lodí letos čekáte?

Oekáváme přibližně stejnou účast jako loni, takže přibližně tisíc závodníků a něco okolo čtyř set lodí. Loni jsme otevřeli nově pět žákovských kategorií, které jak to podle aktuální startovní listiny vypadá, budou mnohem více obsazené. Těší nás, že trenéři velkých i menších vodáckých klubů k nám malé vodáky vezmou. Je to pro ně velká zkušenost. Naší snahou je mladé lidi fandící ježdění na vodě motivovat k další činnosti. Proto jsme i letos ve spolupráci s generálním partnerem KVM společností Alfa-Helicopter připravili let vrtulníkem pro vítěze Českého poháru a pro vítěze Mistrovství České republiky ve slalomu a sjezdu na divoké vodě. Nad Českým Krumlovem se proletí přibližně dvanáct žáčků.

Jakých lodí obvykle startuje nejvíc? Kanoe, kajaky...?

Vypsáno je oficiálně 21 kategorií pro dospělé plus 5 žákovských. Když se v tomto okamžiku podívám na nahlášené startovní pole, je nejobsazenější kategorií kajak muži. Velké popularitě se ovšem těší i mixové posádky, takže kánoe, na kterých jede muž a žena. Jako tradičně se na startu v Rožmberku sejde velké množství raftových posádek. Bez povšimnutí nemůžu ponechat rozmanité národnostní spektrum startujících. Krumlovského vodáckého maratonu se zúčastní zástupci nejméně dvanácti zemí.

Už víte předpověď počasí? Nebude se zase závodit v mrazu?

Předpověď počasí... víte, to je jediná věc, se kterou prostě nemůžeme nic udělat. Závod se snažíme každoročně poctivě a precizně připravit, sehnat dostatek cen, připravit parádní závodní i pozávodní atmosféru, můžeme ovlivnit průběh doprovodného programu v zahradě pivovaru Eggenberg, můžeme změnit startovní podmínky. Teplé počasí babího léta - to vždy bývá našim vroucím přáním, ale u toho zůstává. Pevně věřím, že si můžou závodníci užít Krumlovský vodácký maraton i při horším než slunečném počasí. Já jako nevodák smekám před každým, kdo se postaví na start, smekám dvakrát před tím, kdo se dostane do cíle. A před těmi, kteří se maratonu zúčastní i v tom nejhorším podzimním počasí - tak to jsou pro mě blázni. Ale i ti patří na start a jsou nedílnou součástí startovního pole. A kvůli všem těmhle lidem, kteří si přijedou zazávodit za každého počastí, už osm let ten závod děláme.  

Jak vypadá současná podoba European Marathon Tour? Patří stále Krumlovský maraton do tohoto seriálu?

Evropská tour dostála jistých změn. Partnerským závodem Krumlovského vodáckého martonu je velmi populární maraton na italské řece Adige, který se jezdí hned další neděli po Vltavě. Maratony na řekách jsou stále populárnější v celém světě. Stoupající popularita oslovila International Canoe Federation, která založila světovou sérii ICF Classic Canoe Marathon. Krumlovský vodácký maraton je zařazen mezi deset nejpopulárnějších maratonů na světě. V současné době se intenzivně pracuje na synchronizaci pravidel a s nejvyšší pravděpodobností celá světová série ostartuje již příští rok.

Čím lákají pořadatelé vodáky, kteří ještě na Krumlovském vodáckém maratonu nestartovali? Proč by měli přijet?

Upřímně řečeno, my vodáky nelákáme. Od prvního ročníku se snažíme připravit prima sportovní klání pro fajn sportovce. Chceme, aby si závodníci od nás odvezli kopu zážitků. Míst, kde je můžou sesbírat během celého závodního víkendu, je hodně. Od příjezdu v pátek, přes prezentaci, předzávodní noc strávenou v Českém Krumlově a okolí, sobotní brzké vstávání, předstartovní neurozu, koupání na první (druhé, třetí...) šlajsně, pádlování, dřinu, euforii v cíli, ovace na bedně nebo pod bednou až po závěrečnou vodáckou party a nedělní případnou kocovinu.

Nás jenom těší, když se na startu další rok potkáme znovu, protože nové zážitky stále určitě čekají!

Krumlovský vodácký maraton 2010 na Horydoly

Po Vltavě z Vyššího Brodu do Českého Krumlova

Reprezentace Horydoly 2009

Videoreportáž 2008

Fotoreportáž 2007

Fotoreportáž 2006

Reportáž 2005

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

VLTAVA Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.
Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Doubrava - splutí Ronov 6.4.
Sázava - odemykání Týnec 6.4.
Otava - odemykání Sušice, kemp Splutí do Horažďovic 6.4. 11:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Orlice Cup - štafeta Choceň Běh, kolo, kanoe 6.4.
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.

Diskuse

Trezor.io/start Martin, 29.3.2024 10:17, 117 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35