Pod islandskou pokličkou
Když se řekne islandská kuchyně, každého asi jako první napadne fermentovaný, rozuměj shnilý, žralok hákarl. Na ostrově pak při studiu jídelních lístků v restauraci zjistíte, že to až tak obvyklé a populární jídlo není. Prozkoumáme tedy zákoutí islandských kuchyní z běžné stránky a necháme vás ochutnat kulinářské kousky skutečně typické a obyčejné, ke kterým se při své návštěvě hravě dostanete i vy sami.
Na Islandu je krásné, že zatímco zbytek Evropy se utápí v bezcharakterní, globalizované a částečně zumělohmotyzované břečce nadregionálních a nadnárodních výstupů chemicko-potravinářského průmyslu, vzdoruje tato země vikingskou silou dovozu jak masných, tak mléčných výrobků. Cokoli z masa či mléka tedy na Islandu okusíte, pochutnáte si na zaručeně domácí, regionální krmi. A to je kouzlo a luxus, který v dnešním turboglobalizovaném světě už jen tak nezažijete. A neříkejte, že jste si dnes ještě nedali dvanáctistupňovou plzeň, kterou uvařili Poláci… Ano, až tam už svět dospěl!
Po přistání na mezinárodním letišti povedou vaše kroky nejspíše do hlavního města Islandu Reykjavíku.
Jeden se vším, prosím!
Stejně tak činí i oficiální návštěvy včetně amerických prezidentů, populárních zpěváků a jiných prominentů. Nevíme, čím to je, ale většina z nich se v centru města zastaví také u Bæjarins beztu pylsur, malého stánku na pobřeží, před kterým za jakéhokoli počasí postávají fronty hladovců a přejí si ein međ öllu.
Jeden hot dog se vším všudy. Někteří o něm mluví jako o islandském národním jídle. Opečený párek, podlouhlá žemle, kečup, osmahnutá a syrová cibule, sladká hořčice a speciální omáčka. Zkuste ho.
Tento naprosto autentický střet s islandskou kuchyní si dokáže upřít snad jen zapřisáhlý vegetarián. Zkoušel ho i Bill Clinton, když ještě prezidentoval, zkoušel ho i James Hetfield z Metallicy v době, kdy tvorba kapely ještě stála za to, zkoušely ho miliony turistů (opravdu, stánek je totiž v provozu už od roku 1937) a vyzkoušíte ho i vy!
Sviđ
Jeden oblíbený český rasistický vtip končí replikou: "Šmik, šmik, hlava na tři půlky." Tohle sice na Islandu nedokážou, ale i tak vám dvě půlky budou bohatě stačit.
Ale nebojte, ne té vaší, nýbrž půlky hlavy ovčí. Je to jedno z dalších oblíbených jídel, která běžně seženete v restauracích nebo samoobsluhách jako polotovar.
Vynechme detaily toho, jak se přemlouvá ovce, aby vám dala svou hlavu, a podívejme se až na poslední stádium přípravy islandského, po staletí velmi oblíbeného pokrmu.
Celá hlava se nejprve řádně ožehne letlampou a zbaví se tak nepříliš chutné a nestravitelné srsti. V dalším kroku se pilou řeže vedví. Pak se všechno uvaří a pleskne na talíř. Můžete si tak doslova pochutnat na němé tváři. Jí se všechno – ouška, nos, kůže, jazyk… Pro toho, kdo se svému jídlu nedokáže postavit tváří v tvář, se z řečeného dělají i méně morbidní paštiky.
Pokud vás naopak toto jídlo zaujme, můžete si jej na cestách připravovat dle libosti. Půlky ovčích hlav zavařené v igelitovém pytlíku a hluboce zamražené seženete v každé islandské samoobsluze.
Nejzdravější snack
Snad při každé příležitosti se na Islandu konzumují harđfiskur, sušené ryby. Jejich příprava je po staletí tradiční a jednoduchá. Nachytáte ryby s nízkým obsahem tuku (to aby vám nežlukly), vyvrhnete a zavěsíte za ocas na sušák pod širým nebem. Ryby uschnou pod supervizí pohanských bohů živlů a počasí. Ještě dnes se s tímto postupem můžete na ostrově setkat.
V komerční sféře se využívají speciální sušicí pece. Islanďané se rádi chlubí tím, že mají snad nejzdravější snack na světě. Obsah proteinů i omega-3 nenasycených mastných kyselin by toto tvrzení mohl potvrdit.
Omáčka jako koktejl
V islandských stáncích a fastfoodech vás asi překvapí zjištění, že nemají tatarku, kečupu používají velmi zřídka a všichni prahnou po kokkteilsósa. Tento typický sós se skládá z majonézy, kečupu (a pak že ho nepoužívají!), hořčice a koření. Objevila se z ničeho nic někdy v 70. letech a dodnes žije velmi populárním životem.
Hranolky si snad bez kokkteilsósa na Islandu ani nedávejte. Běžně se servíruje také k rybě a jsou i tací, co do ní zahalí i pizzu. Omáčka je natolik průbojná, že ustoupili i giganti KFC a Mac a zařadili ji na Islandu do své standardní nabídky.
Bílý univerzál
Z mléčných produktů je Island snad nejvíce provázán s něčím, co se nazývá skyr. Bílá substance sestává převážně z mléka a je podobná jogurtu. Vzdáleně. Je totiž hustší a, nerad to přiznávám, i chutnější než náš jogurt.
Islanďané vyrábějí a konzumují skyr od té doby, co se stali Islanďany. Zajišťují si tak dostatečný přísun vápníku a proteinů. Dávají si ho ke snídani, ke svačině i jako dezert po hlavním jídle.
Skyr má ale i mnoho dalších tradičních způsobů využití. Na střední škole studenti rádi pořádají skyrové bitvy.
Zatímco v našich prestižních erotických klubech můžete pozorovat vnadné ženštiny, kterak spolu zápasí v bahenní lázni, islandská hóch erotika se odbývá za čvachtání skyru.
Velmi efektivního využití našel skyr i v nejrůznějších projevech občanské neposlušnosti. Když se Islanďanům opravdu nelíbí, co tropí jejich vláda, vytáhnou do ulic s kýbly skyru a ohazují jím neoblíbené vládní budovy i tváře.
Island na HORYDOLY
Bleší trh Kolaportid v Reykjavíku
Vestmannaeyjar – ostrovy západních mužů
Jak vypadá Island po výbuchu sopky?
Islandská příroda krizi nepodléhá
Zobrazit místo Island - Iceland na větší mapě
Diskuse
Diskuze k článku
Europe's top campsite is located in Austria
Nový vlak z Litvy do Lotyšska
Nejčtenější články
Jaro začíná dnes nad ránem
Poznejte nejkrásnější řecké ostrovy
Europe's top campsite is located in Austria
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava | Praha, Tibet Open House | 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík | 26.3. | |
Island - diashow | Domažlice, Čakan | Přednáší Martin Loew | 3.4. | 19:00 |
Banální situace, fatální následky - přednáška | Praha, Městská knihovna | Prevence úrazů páteře | 3.4. | 17:00 |
Island - diashow | Dobřany, Káčko | Přednáší Martin Loew | 4.4. | 19:00 |
Hannibal - sněhové divadlo | Rakousko, Sölden | 5.4. | ||
Myslivost a příroda - veletrh | Kroměříž, Výstaviště | 6.-7.4. | 6.4. | |
Vars - konec lyžování | Francie, Vars | 7.4. | ||
Silva Regina - veletrh | Brno, Výstaviště | 7.-11.4. Myslivost a lesnictví | 7.4. | |
ILTM - veletrh luxusního cestování | Jižní Afrika, Cape Town | 7.-9.4. | 7.4. | |
Island - diashow | České Budějovice, Kotva | 8.-11.4. Přednáší Martin Loew | 8.4. | 17:30 |
Diskuse
opggzjlo | 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků |
strašná rychlost | Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek |
INU | Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky |
INU | Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky |
Nebudeme přece poukazovat... | Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků |
INU | Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky |
INU | Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky |
INU | Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků |
re | kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky |
O otázku jak se nám všem ... | Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Re: Karel IV. | Horydoly , 28.3.2024 15:06 |
Re: Karel IV. | Kuba Turek, 28.3.2024 14:46 |
Re: Karel IV. | Horydoly Open, 28.3.2024 14:45 |
Re: Karel IV. | Kuba Turek, 28.3.2024 14:42 |
Re: Karel IV. | Horydoly Open, 28.3.2024 14:40 |
Re: Karel IV. | Kuba Turek, 28.3.2024 14:37 |
Re: Karel IV. | Horydoly Open, 28.3.2024 14:36 |
Re: Karel IV. | Kuba Turek, 28.3.2024 14:35 |