40 uzlů na windsurfu? Ano, v Krušných horách.

40 uzlů na windsurfu? Ano, v Krušných horách.
Uhelné fotosafari.
Autor snímku Jan Hodač
SDÍLEJ:

Windusrfer Tomáš Malina se pokouší překonat na windsurfingovém prkně rychlost 40 uzlů, neboli 74 kilometrů za hodinu. Zatím se mu to nedaří, ale k této bájné metě nemá daleko. Pokouší se o to na přehradě Přísečnice v Krušných horách.

Jak na to

Tomáš Malina – český windsurfer
Narozen: 14.9.1978 Chomutov
Národnost: česká
Vzdělání: Právnická fakulta Západočeské univerzity Plzeň 
Nejoblíbenější místo: Cape Town, Maui, Nechranice
Motto: Život je krásný, a proto se musí prožít.
WS disciplíny: slalom, wave
Nejlepší výsledky: 31. místo Olympijské hry 2004 v Athenách, 21. místo Evropský pohár ve slalomu Eurocup 2006, 28. místo Mistrovství světa v rychlostním windsurfingu 2008, 1. místo závod Českého poháru ve slalomu 2008, 9. místo IFCA Mistrovství světa 2009, 26. místo PWA světový pohár Rakousko 2009, 5. místo Shimuni Extreme long distance slalom 2009, 35. místo Celkově v PWA světovém poháru ve slalomu 2009, 2. místo jihoafrické mistrovství ve slalomu 2010, 28. místo PWA světový pohár Korea 2010, 29. místo PWA světový pohár Španělsko 2010

Narodil se v Chomutově a ve třinácti letech začal s tréninkem na vodní nádrži v Nechranicích, kde má dnes svůj klub Identity WS Club. Tomáš je jedním ze dvou českých surfařů, kteří se v minulosti zúčastnili olympiády. Později z olympijské třídy přesedlal na slalom a s touto disciplínou již několik let objíždí světovou PWA Worldtour. Za svůj druhý domov považuje Kapské město v Jihoafrické republice, kde trénuje téměř celou zimu svou druhou oblíbenou disciplínu wave (jízda ve vlnách).

Pokoušíš se překonat na prkně rychlost 40 uzlů (74,1 km/h). Proč zrovna tolik, a kde se tenhle nápad zrodil?

Rychlost 40 knotů je pro nás windsurfaře trochu taková psychologicko-magická hranice. Jedete-li pomaleji, i když třeba 70 kmh, je to pořád legrace a zábava. Když ale překročíte tuhle metu, začíná jít do tuhého. Když to dáte, můžete si říct, že jste jel opravdu rychle a jste dobrej jezdec. Nápad s projektem 40 knots jsem dostal, když jsem jel jednou právě kolem Přísečnice a foukalo. Uviděl jsem ideální místo na rychlou jízdu na windsurfingu zasazené do netknuté přírody. Tehdá jsem si říkal, že by bylo super, kdyby jsem si to jednou mohl na této zakázané vodě vyzkoušet. Povedlo se.

Kolikrát jsi to už zkoušel? Co je na tom nejnáročnější?

Do dnešního dne jsme odjeli čtyři pokusy. Tři z nich byly na Přísečnici a jeden na Myslívském rybníku. Co se týká náročnosti, tak konkrétně na Přísečnici se ukázalo, že tam díky několika menším lesům na březích fouká dost poryvový vítr, což není pro speed windsurfing ideální, neboť potřebujete stálý vítr. Nejnáročnější je tak být ve správný čas na správném místě a chytit ten nejsilnější poryv. Další náročnou věcí nejen pro mě ale i pro celý team je pak určitě zima, vítr a déšť. Jelikož u nás fouká většinou jen s příchodem studené fronty a většina pokusů proběhla v listopadu, je jasné, že byla vždy vlezlá zima. Je velice náročné strávit v neoprenu celý den na větru v pěti stupních Celsia a dešti.

Máš daný nějaký horizont, do kdy by si chtěl, aby to vyšlo?

Rozhodli jsme se, že bychom chtěli projekt ukončit v polovině letošního roku a to jak s úspěšným tak i neúspěšným koncem. Větru a dešti pořád ještě nedokážeme poručit, což je ale nakonec dobře.

Existuje možnost, že se ti pokus kvůli špatnému počasí vůbec nepodaří?

To se určitě stát může. Větší část úspěchu je závislá na počasí resp. na kvalitních větrných podmínkách a ty byly v minulém roce u nás v Čechách špatné. Přísečnice úplně zklamala. Náladu nám zlepšil alespoň poslední pokus na Myslívském rybníku poblíž Klatov v polovině listopadu, kde jsem zajel zatím nejvyšší rychlost 68,86 km/h okamžité maximum. Snad bude v letošním roce takových dní více.

Proč sis vybral právě vodní nádrž Přísečnice?

Přísečnici jsme vybrali pro ideální podmínky, které tam jsou a které k našemu projektu potřebujeme, to znamená hladká voda a dobrý vítr v nikým nedotčené přírodě. Jelikož je ale Přísečnice nádrž s ochranným pásmem, kde je jakýkoliv přístup k vodě a samozřejmě do vody zakázán, požádali jsme správce této přehrady Povodí Ohře o udělení povolení a nakonec jsme ho na několik pokusů dostali, za což samozřejmě velice děkujeme. Je pro mě čest, že mohu být první a zároveň i poslední surfař, který se může na tomto nádherném místě o prolomení rychlosti 40 knotů pokusit.

A když tu rychlost pokoříš, už máš další plán?

Před čtyřmi lety jsme s kamarádem a dalším skvělým českým windsurferem Ondrou Erbi Erbanem, který již bohužel není mezi námi, uskutečnili projekt Keepin’alive, který byl o životním stylu a windsurfingu českých riderů v Jižní Africe a v roce 2008 se mi podařilo na Nechranicích úspěšně uspořádat windsurfingovou akci H2O Battle, která byla ve své době určitě největší akcí svého druhu, a jejíž náplní byl závod ve slalomu, freestyle exhibice a výstava všech windsurfingových značek na českém trhu. Do budoucna určitě ještě něco podniknu. Pár věcí se mi už honí hlavou, ale chce to čas. 40 Knots CZ ještě neskončil!

Trávíš hodně času na vodě. Jaký máš vztah k přírodě?

Jelikož jsem vodní živel, tak mám samozřejmě k přírodě velice pozitivní vztah, protože mi umožnujě dělat to, co mám rád. Je fantastický pocit, když jste na vodě mimo civilizaci jen s vodu, větrem a zvířaty. Teprve tam zjistíte, jak jsme my lidé jen malé figurky uprostřed dobře fungujícího stroje. Proto je potřeba přírodu chránit, neničit ji a starat se o ni. Když to neuděláme, tak nám to vrátí a líbit se nám to nebude.

Windusrfingu se věnuješ už od třinácti let. Je to rodinné dědictví, nebo si ten sport objevil sám?

Dostal jsem se k windsurfingu přes svého otce, který jezdil a závodil již v osmdesátých letech. Bydlíme v Chomutově, takže jsme byli velmi často v Nechranicích na přehradě, kde znám dneska každý kámen. I má mladší sestra jezdí a je to pro nás oba životní koníček.

Dá se windsurfingem uživit?

Pokud patříte mezi nejužší světovou špičku, tak ano. Je tady příležitost, dostat se do mezinárodních teamů, kde je určitě lepší finanční zázemí než u nás, a také je šance na uzavření zajímavých kontraktů. Pokud jste ale odkázáni sami na sebe, pak je to velice těžké zvláště pak u nás, kde windsurfing nepatří mezi zrovna preferované sporty. Já mám to štěstí, že mi v tomto ohledu manažersky pomáhá se sponzory můj otec. Díky jejich podpoře mohu jezdit už jedenáctou sezónu a snad nebude poslední.

Kdybys mohl zmínit dva tvé dosavadní závodní úspěchy, které by to byly?

Nejvíce vzpomínám na účast na olympiádě 2004 v Aténách. Byl to výsledek pěti let dřiny a odříkání, kterým jsem si splnil jeden ze svých životních snů. Snažím se také proniknout do PWA Tour, což je vlastně nejprestižnější světová profesionální windsurfingová tour. Rád vzpomínám na světový pohár v Koreji z roku 2010, kde jsem zajel 28. místo, a světový pohár v Rakousku z roku 2009, kde jsem skončil 26.

Vrátím se ještě k PWA Tour, nejprestižnější světové profesionální tour. Co pro tebe účast na takovém závodě znamená?

Pro mě osobně určitě ježdění s těmi nejlepšími jezdci na světě. Stát na startovní čáře s legendami světového windsurfingu a občas je i v rozjížďce porazit je pro mne pocta, splnění dalšího svého snu a ohromná výzva být ještě lepší.

Podle čeho si vybíráš místa na trénování?

Těch kritérií je několik. Obecně to samozřejmě musí být destinace, kde se dá jezdit a kde je potřebné zázemí k tomu, abych se mohl koncetrovat jen na ježdění. V dnešní době ale sám už moc nikde nejezdím, a tak se domlouvám s kamarády z PWA tour, co plánují oni a podle toho se většinou zařídím, abychom mohli trénovat společně a jezdili tak maximálně efektivně. No a v neposlední řadě jsou důležité finance. Když si něco nemůžu dovolit, musím pak vymýšlet náhradní řešení. Nejlépe se však cítím v Kapském Městě v Jižní Africe, a když jsem v Čechách, je mým druhým domovem vodní nádrž Nechranice.

Můžeš nám přiblížit, jaký je život profesionální windsurfera?

Krásný ale těžký zároveň. Navenek to vypadá, že pouze jezdíme po světě, bavíme se a užíváme si života bez jakýchkoliv problémů, ale tak to samozřejmě není. Za tím vším cestováním a užíváním stojí spousta práce, dřiny, peněz a námahy. Dvanáct měsíců v roce na cestách, stres ze závodů a výsledků, zranění a zdravotní potíže. To vše k našemu životu patří. Na druhou stranu všechno špatný mizí, když stojíte na pláži v Jižní Africe, jen vy a vlny a jdete si zajezdit pouze pro radost. Neznám moc hezčích pocitů. Každopádně ještě pořád tento způsob života svým způsobem miluju a za nic bych ho nevyměnil.

Nakonec mě napadá, zda máš vlastně čas na soukromý život a co děláš, když už jsi doma?

Času je málo, ale soukromý život mám. Mám skvělou přítelkyni, která mému stylu života rozumí (tedy doufám) a částečně ho se mnou i sdílí. To je velká výhoda. Samozřejmě jsme od sebe často vzdáleni přes polovinu zeměkoule, ale o to více si vážíme času stráveného společně. A co dělám, když jsem doma? Určitě se nenudím. Jelikož jsem vystudovaný právník a nerad bych všechno zapomněl, tak částečně pracuji jako právní poradce, k tomu vedu windsurfingový club na Nechranicích a do toho musím plnit všechny sponzorské závazky, které nekončí jen na vodě. I při tom všem si ale najdu volný čas na všechny normální věci jako je televize, restaurace, společenské akce apod. Snažím se nic a nikoho nezanedbávat.


Zobrazit místo Krušné hory na větší mapě

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Polský voják se zřítil z Malých Rysů

Polský voják se zřítil z Malých Rysů

ČERNÁ VDOVA Zpod tatranského štítu Malé Rysy / Niżnie Rysy (2430 m) se zřítil voják polských speciálních sil. Velmi dlouhý pád vedl k okamžité smrti.... celý článek

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Kdo otrávil orly mořské pod Brdy?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35