Celodenní vertikální výlet

Celodenní vertikální výlet
SDÍLEJ:

Nedaleko Vídně v údolí Höllental mezi vápencovými pohořími Raxalpen a Schneeberg se leze už sto let. Jednu z klasických čtyřkových hřebenových cest vylezl už v roce 1914 Karl Richter s druhy. Dnes je to jeden z nejoblíbenějších směrů.

Jak na to

Doprava

Nejkratší trasa s Moravy vede přes Znojmo, Hatě a Pölten do údolí Höllental. Nemusí se platit dálniční známka, ale jede se převážně po úzkých silničkách mezi vesnicemi. Časově nejvýhodnější směr je z Brna do Vídně, Neustadt, Gloggnitz a Reichenau s využitím dálnice. Z Čech je možné jet po dálnici přes Linec. Z Prahy trvá cesta šest až sedm hodin, z Brna polovinu.

Přenocování

V obci Kaiserbrunn je jednoduché neplacené tábořiště s toaletou a pitnou vodou. Hned vedle je zájezdní hostinec s ubytováním. O tři kilometry výše stojí u řeky ubytovna s turistickou hospodou Weichtalhaus. Penziony či zájezdní hostince jsou k dispozici v téměř každé obci nad i pod Höllentalem.

Pitná voda

Na toaletách v Kaiserbrunn, v říčce Schwarza a v malém potůčku v údolí Stadelwandgraben. Po povrchu teče jen v krátkém úseku sto výškových metrů pod velkým suťoviskem stěny Stadelwand po levé straně stezky. Pokud narazíte na bahnité úseky cesty, potok jste už přešli.

Doporučené vybavení

Jednoduché nebo dvojité lano 50 m
5-8 expresek
4 karabiny se zámkem
3 smyčky (1,5 m)
1 dlouhá smyčka (3 m)
Několik vklíněnců střední velikosti (friendy jsou zbytečné)
Helma
Magnézium (vyžaduje ho zvláště Richterův kout a plotna)
Přilba
Slaňovací a jistící brzda
Lezečky
Pohorky (pro sestup)
Nepromokavá bunda
Lékárnička
Průvodce
Pití a jídlo

Výstup vede téměř stále logickým hřebenem a pevnou skálou. Lezecká obtížnost ve spodní části kolísá mezi trojkou a čtyřkou, v horní části mezi dvojkou a trojkou. Štandy jsou osazené kruhy, jištění jsou nové nýty, starší festovní skoby nebo mohutné stromy v cestě.

V polovině se dá z cesty utéci po stezce pro pěší. Jinde ovšem vede nejjednodušší únik pouze nahoru. Přesto jsme se do cesty vydali jako na rodinný výlet, rodiče a dvě děti. Byl to pro nás celodení vertikální výlet.

Richterova cesta

Höllental Stadelwand

Jedna z nejoblíbenějších a nejznámějších cest v oblasti Rax/Schneeberg. Klasický hřebenový výstup logickou linií v pevném vápenci. Jižní orientace. Cesta je zajištěná množstvím starých, ale většinou dobrých skob (v popisu uvádíme jen orientačně důležité), dojistit je možné vklíněnci a hlavně smyčkami okolo skalních hrotů a vzrostlých borovic.

Prvovýstup

K. H. Richter, M. Mandel, R. Heger a R. Heinisch, 28. června 1914

Obtížnost

Převažuje 3 až 4, jedno místo 5- (4 A0), převýšení 250 m (spolu s Jižním hřebenem 450 m), 10 délek (až na vrchol 15-20 délek)

Sestup

Z cesty Richterweg lze sestoupit na začátku hřebene Stadelwandgrat podél mužíků a červeného značení strmou cestičkou pod stěnu Stadelwand. Stezka vede nejprve mezi skalkami, poté menším suťovým kotlem, který přechází v suťovou rokli a skálu zvanou Gassl (1 hod). Nakonec se ocitneme pod stěnou Stadelwand.

Z vrcholu stěny sestupujeme pohodlnou lesní pěšinou. Nejprve pár desítek metrů pokračujeme po pastvině v původním směru výstupu, mineme domek lesní správy a pod ním narazíme na jasnou cestu, která nás dovede do velkého suťoviska a jím pod stěnu (1 hod).

Nástup

Z lesního parkoviště mezi Kaiserbrunn a Weichtalhaus po neznačené, ale markantní cestě údolím Stadelwandgraben. Nejprve mezi zarostlými skalkami, poté se po levé straně objeví příčná Přední Stadelwand, stezka jí míjí zprava. Po nějaké době dosáhne obrovského suťoviska. To překročíme doleva pod kolmé nástupové stěnky, vidáme se doprava po stěnou a mine dvě pamětní tabule na nich umístěné. U druhé z nich se nastupuje. Lehčí varianta nástupu vede o padesát metrů vpravo po travnatých stupních a připojuje se k původnímu směru ve velkém suťovém kotli (3/4 hod).

Výstup

0. koutem od pamětní tabule stále vzhůru (spíše vpravo) na travnatý svah, nebezpečí pádu kamení 2-3, poté doleva traverzujeme suťový kotel, do kterého kout ústí a dostaneme se pod ostrý hřeben, který kotel ohraničuje zleva CH (jednodušší nástup do kotle je padesát metrů vpravo po lámavých stupních 1)

1. krátkým vhloubením do malého, ale výrazného sedélka, nad kterým se hřeben prudce zvedá. Nad sedélkem se sklání převislá borovice 3

2. vlevo od hrany do pohodlné štrbinky (2 kruhy) 4-

3. překrok přes další štrbinu do plotničky, přes ní exponovaně doprava a krátkým koutem na zarostlou rampu 4-

4. po rampě doprava okolo několika vzrostlých stromů pod velký kout (2+)

5. hladké stěny Richterova koutu se stýkají a vytvářejí spáru, kterou postupujeme až na její konec. Tam, kde zaniká, traverzujeme dva metry doprava a snazším vhloubením dolezeme na plošinu (kruh). Ve spáře chyty i stupy kloužou 4

6. Richterovou plotnou povšechně mírně doprava k borovici na balkoně 5- (4 A0)

7. trhlinou doleva a ještě než zanikne v kolmých skalách, doprava a spárami mezi ukloněnými plotničkami na rampu (kniha) 3+

8. zarostlými skalními stupni pod plotnu, tu překonáme trhlinou uprostřed a následující hřeben po jeho pravé straně. Ocitneme se na další rampě 4-

9. přímo hřebenem na jeho vodorovnou část 3

10. lehce napřed vodorovně, poté v sestupu na začátek hřebene Stadelwandgrat 1+

Dále: Pět až deset délek na temeno stěny hřebenem Stadelwandgrat. Ze sedélka, kde se stýká Richterova cesta s pěšinou pod Stadlwandgrat, nejprve lehkou skalní plotnou na samotný hřeben a poté dvacet metrů pešky po pravé straně hřebene a pod sedélko, k němuž vylézt pět metrů. Dále hřebenem do další štrbiny a z ní poněkud obtížně pár metrů na exponovaný úsek (skoby). Jím na nevýraznou věžku, kterou obejdeme po stezce zleva a ocitneme se v sedélku s krabicí obsahující stěnovou knihu. Pokračujeme zdánlivě těžkým prudkým výšvihem (skoby) do další štrbiny a z ní koutem (jištění o stromy) na velkou plošinu. Hřeben obcházíme těžkým výšvihem zleva (skoba) do poslední výrazné štrbiny. Odtud víceméně jdeme po položeném hřebeni nebo vpravo od něj až na vrchol stěny. Skály zanikají na lesní pastvině a po pár desítkách metrů stojíme u neobývaného domku lesní správy.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Zrovna Richterova lajna je docela pevná (Weg i Kante). Takže si moc nestěžuj.
  • Autor Vojtan
  • Datum a čas 19.7.2004 19:16
Reaguj
Šotolina!!!!!!!!! Nejezděte tam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 19.7.2004 09:16
Reaguj
Celkem 2 příspěvky v diskuzi


Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.... celý článek

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Zprávy od horolezců 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

České Švýcarsko AKTUÁLNĚ 2024

Malé, ale důležité zprávy z české i německé strany hranice, z kraje pískovcových věží a vysokých skalních masivů, z Českého a Saského Švýcarska.
Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

Akce horolezců a pracovníků národního parku Saské Švýcarsko

V mnoha lezeckých oblastech Saského Švýcarska se v současnosti leze ještě dříve než se horolezec dostane ke skalám. Přístupové cesty jsou mnohy blokovány padlými suchými stromy, které sežral kůrovec.
Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

Alter Weg na Herkulesstein - krásně ukrytá dvojka na významnou věž v Bielatalu

CLIMBING GUIDE Na pískovcové skály vede jen málo lehkých, bezpečných a hezkých výstupů. Horolezci jsou za každou takovou cestu vděční. V Bielatal kousek za německou hranicí, se jedna taková skrývá uvnitř obrovského
Pit Schubert je v metodickém nebi

Pit Schubert je v metodickém nebi

Významný německý horolezec Pit Schubert, kterého znají všichni evropští lezci jako nedostižného bezpečnostního metodika, odešel do nebe. Zemřel v požehnaném věku 88 let.
Dolomity a Julské Alpy 2024

Dolomity a Julské Alpy 2024

TRIGLAV Přinášíme aktuální zprávy z Dolomit - Trentina a Jižního Tyrolska. Doplňujeme je o novinky z italských i slovinských Julských Alp.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.
Kamarád ze skal - film Turnov, Muzeum Českého ráje 6.4. 20:00
Vars - konec lyžování Francie, Vars 7.4.
Silva Regina - veletrh Brno, Výstaviště 7.-11.4. Myslivost a lesnictví 7.4.
ILTM - veletrh luxusního cestování Jižní Afrika, Cape Town 7.-9.4. 7.4.
Slovakiatour - veletrh Bratislava, Incheba 11.-14.4. 11.4.
Regiony České republiky - veletrh Lysá nad Labem 11.-14.4. 11.4.
Valná hromada ČHS Praha 13.4.

Diskuse

strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků
Holandsko - země byciklů Michael Beranek, 23.3.2024 13:15, 5 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10