V Adršpachu až od 17. srpna

V Adršpachu až od 17. srpna
SDÍLEJ:
Více než polovinu letošní pískařské sezony promarnili lezci v Adršpašsko-teplických skálách. Ochránci přírody zapomněli na jejich žádost o povolení lezení a poprvé po osmdesáti letech zdejšího horolezeckého sportu jim jejich zábavu zakázali.
Jak na to Kde se nesmí lézt

Zákaz horolezecké činnosti zatím platí v Adršpašských skálách, Teplických skálách a Broumovských stěnách. Ostaš a Křížový vrch jsou otevřené stejně jako v minulých sezonách.

Turistika

Turistické okruhy Adršpašskými skálami jsou otevřené od 12. dubna. Vstupné stojí 50 korun pro dospělé a 20 korun pro děti.

Teprve teď vydalo Ministerstvo životního prostředí rozhodnutí, kterým fakticky povoluje lezení od letošního 17. srpna. Na příště platí povolení k lezení v některých částech rezervace od 1. května do 30. listopadu, v dalších oblastech až od 1. července do 30. listopadu.

Kompletní znění úředních dokumentů najdete na internetové stránce Českého horolezeckého svazu. Nikde v nich ovšem nenajdete ani slovo omluvy nebo lítosti úředníků vůči jejich zaměstnavatelům, to je občanům, kteří je platí ze svých daní.

24. května 2005

Nedohodli jsme se

Tradiční horolezecké oblast Adršpašské skály je pro lezce uzavřená! Tato neuvěřitelná skutečnost vyšla najevo jakoby mimochodem během dubna, ale zákaz platí podle aktuálních informací z terénu i nadále.

Ochránci přírody běhají okolo Adršpašských, Teplických a Broumovských stěn jako honící psi s vyplazenými jazyky a nadále brání v jakékoliv lezecké aktivitě. Pro turisty se zatím nic nezměnilo, stále platí vstupné u pokladen a mohou chodit po všech značených cestách.

Půlka května? Nenechte se vysmát!

O prodloužení výjimky z tvrdého ochranného režimu požádal Český horolezecký svaz již v minulém roce. Platnost předchozí výjimky totiž skončila 30. listopadu 2004. Martina Husáková z Ministerstva životního prostředí v polovině dubna odhadovala, že pokud nebudou problémy s dokumentací, mohli by horolezci dostat povolení již v polovině května. Zatím je ale ticho po pěšině.

Martina Husáková zpochybňuje tvrzení, že za to může ona na ministerstvu, neboť má na starosti výjimky pro horolezeckou činnost, a správa Chráněné krajinné oblasti. Na přímý dotaz, kdo za to tedy může, ovšem neodpověděla. Podle neoficiálních rozhovorů, které autor vedl s několika lidmi z ministerstva životního prostředí, je známá konkrétní osoba, která způsobila zákaz lezení v Adršpachu, ale nikdo nechtěl vyslovit její jméno.

Zákaz lezení začíná vadit už i některým místním drobným podnikatelům v cestovním ruchu, protože jim ubyla sice malá, ale speciální horolezecká klientela.

19. dubna 2005

Prostě se nedomluvili

Přečtěte si rozhovory se třemi lidmi, kteří mají rozhodující vliv na povolení horolezecké činnosti v Ádru.

Ukazuje se, že horolezci nemohou lézt kvůli banální chybě v komunikaci mezi dvěma úředníky, kteří se nedohodli, jestli je potřeba nejdříve svolat schůzku nebo dodat podklady. Martina Husáková z Ministerstva životního prostředí vyžaduje od Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko podklady pro povolení lezení a Jiří Malík z této správy se nedozvěděl, že ministerstvo schůzku zrušilo.

Pomalu se ovšem vyjasňuje. Správa CHKO slibuje poslat podklady na ministerstvo a ministerští úředníci vymysleli, jak obejít vládu a zrychlit cestu k povolení pro lezce. Jestli nenastanou problémy, slibuje Martina Husáková lezení již v půli května.

Za lezení tisícové pokuty

Výjimka zatím nebyla obnovena a všichni horolezci, kteří zde lezou, jednají nelegálně a hrozí jim několikatisícové pokuty.

Výjimky z ochranného režimu jsou prakticky hromadné povolenky pro lezení v chráněných územích, kde je jiná činnost zakázaná. V některých oblastech o ně svaz každoročně bojuje, jinde jsou podmíněny účastí na ochraně přírody, případně zpevňováním přístupových cest proti erozi. Vždy jsou v nich zmiňována pravidla lezení na pískovci.

První úplný zákaz

V Adršpašských skálách byly výjimky z ochranného režimu pro horolezce vydávány pravidelně.

První výstup v Adršpašských skálách se odehrál 20. května 1923 na Krále, kam vylezli drážďanští lezci komínem, kterému se dnes říká Stará cesta. Od té doby byly skály nedostupné pouze třikrát: Čechům za protektorátu a Němcům pár let po první a druhé světové válce. Ve všech třech případech šlo o politické rozhodnutí kvůli hranicím Sudet, které probíhají jižně od Adršpašska.

Dnešní absolutní zákaz horolezectví je tedy po 82 letech první, který zakazuje všem horolezcům bez rozdílu, aby lezli jakoukoliv z několika tisíc zdejších cest.

19. dubna 2005

JIŘÍ MALÍK: Věci se nedotáhly do konce

Až do 10. února byl Jiří Malík zástupcem šéfa Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Spolu s ním byl odvolán z funkce, ale zůstává jako odborný pracovník. "Sám stále docela dobře lezu," uvádí jeden z důvodů, proč byl v minulosti hlavní osobou při vyjednávání výjimek pro horolezeckou činnost.

Proč jsou problémy s horolezeckou činností na Broumovsku?

Patnáct let dělám na chráněnce, ale teprve s novým a dnes již zase odvolaným vedoucím Piňosem jsme si říkali, že lezci jsou naši partneři a ne nepřátelé. Výjimky se dříve udělovaly na dva až pět let, byly také problémy s pozdním schválením, ale Správa chráněné krajiné oblasti Broumovsku na neschválenou dobu vždy udělila neoficiální pardon a lézt se mohlo. Jenže teď se spousta věcí nedotáhla do konce.

Jaké?

Všechno díky náměstku ministra Mikovi směřovalo k tomu, že Ministerstvo životního prostředí se neustálého rozhodování o výjimkách zbaví tím způsobem, že se vymezí prostory, v nichž budou moci lézt za určitých podmínek všichni bez ohledu na členství v jakýchkoliv organizacích. Lezení potom bude regulovat správa CHKO, která ví o místních podmínkách nejvíce.

Správa CHKO Broumovsko prý nedodala ministerstvu podklady, a proto ministerstvo nemohlo rozhodovat o výjimce a tedy vlastě povolení lezení.

Na základě mého upozornění podal v září loňského roku Petr Hejtmánek z Českého horolezeckého svazu žádost o výjimku. Poté se ministerský odbor ochrany přírody dohodnul se Správou CHKO Broumovsko na schůzce, na kterou přizvou Český horolezecký svaz. Mělo se na ní zhodnotit dosavadní působení horolezců a vyhodnotit, zda se výjimka znovu udělí. V lednu jsem telefonoval na ministerstvo, že je nejvyšší čas schůzku svolat, ale odpovědná úřednice Martina Husáková mi napsala, že prý čekají na naše vyjádření. Ještě jsme stihli zakreslit za velké pomoci horolezců a obětavosti našeho informatika hranice navrhovaných lezeckých oblastí do ortofotomapy, a poté jsem byl odvolán z funkce.

Proč jste něco někam zakreslovali? Vždyť se leze pořád stejně.

Protože to po nás ministerstvo požadovalo. Dnes jsme příliš okouzleni digitálním věkem, tak to muselo být digitálně. Je faktem, že dosud bylo pro běžného rekreačního lezce obtížné rozlišit, které obvody jsou povolené od května, které od července, a které další správa CHKO uzavírá podle aktuální potřeby. Jde totiž v první řadě o ochranu hnízdících dravců.

V minulosti byl stav takový, že se vyznačily v národní přírodní rezervace poměrně velké oblasti, kde se mohlo lézt od května a jednou dokonce od dubna. Pak měla ochrana přírody problém s ochranou ptáků, pokud zahnízdili mimo očekáváné oblasti, kde se mělo lézt až od července. Dohoda tedy byla taková, že se zmenší prostory k lezení povolené od května. Počká se, kde ptáci budou hnízdit, a pak se zbytek (dosud povolený ať již od května či od července) povolí najednou. To byl konsensus přijatý v lednu. S výjimkou Broumovských stěn, kde jsem prosazoval, narozdíl od požadavku odborníků, kteří zde chtěli lezení povolit všude až od července, "politické" řešení - povolit lezení na malých oblastech od května kolem turistických tras, aby nám i slušní lezci neutíkali do klidových zón.

Jakou váhu má Český horolezecký svaz při jednáních s orgány ochrany přírody?

Za průšvih s Adršpachem si část lezců může tak trochu sama, protože napsali petici za naše odvolání. Obecně je vyjednávací pozice Českého horolezckého svazu obojaká. Na jedné straně je to solidní partner s dobrými vyjednávači v čele s Petrem Hejtmánkem, ale na druhé straně má své vnitřní problémy, které na něj vrhají stín. Například ČHS nezasáhl, když se v nepovolených oblastech na Broumovských stěnách dělaly prvovýstupy. Jména provinilců jsou známá. Je to parta lidí okolo Stanislava Cikána Lukavského. Česká inspekce životního protředí vloni chytla při činu dokonce i Jaroslav Housera a svaz to pořád neřeší. Nebo horolezecký oddíl Vrchovina vyvěsil na webu průvodce po nepovolených oblastech tamtéž.

19. dubna 2005

MARTINA HUSÁKOVÁ: Obejdeme vládu

Referentka Ministerstva životního prostředí má v popisu práce již několik let horolezce. Nastoupila na ministerstvo v době, kdy se podle hlavního vyjednavače Českého horolezeckého svazu Petra Hejtmánka prudce zvýšila vstřícnost tohoto úřadu k lezení.

Do kdy nebudou moci horolezci lézt v Adršpachu?

Sama jsem se v tomto článku dočetla, že Správa chráněné krajinné oblasti Broumovsko slíbila zaslání podkladů na ministerstvo k včerejšímu dni. Jestli vše bude v pořádku, nebudou žádné velké změny a nebude potřeba projednání s Českým horolezeckým svazem, pokusím se do týdne udělat rozhodnutí. Dalších patnáct dní je lhůta na případná odvolání, a potom by mohlo začít rozhodnutí platit.

Potom to předložíš vedení ministerstva a ministerstvo to předloží vládě...

Ne, na vládu to nepůjde. Vymysleli jsme cestu, jak obejít rozhodování o výjimkách v chráněných územích, které v současné době přísluší jen vládě. Udělíme souhlas s vymezením lezecké činnosti, na který stačí rozhodnutí Ministerstva životního prostředí.

Není to slovíčkaření?

Špatné na přesunu rozhodování o výjimkách na vládu je, že proti němu není odvolání. Navíc vláda nerozhoduje v režimu správního řádu, a proto nemá ani zákonné lhůty na rozhodování. Souhlas ministerstva podléhá správnímu řádu.

Jestli tedy vše půjde dobře, mohlo by být povolené lezení okolo poloviny května?

Začátek května již nestihneme, ale polovina měsíce je reálná.

Vracím se ještě na začátek problému: Správa CHKO Broumovsko tvrdí, že čekala na schůzku s ministerstvem. Jak to vidíš ty?

Ministerstvo chtělo svolat jednání zainteresovaných stran hned po dodání podkladů od správy. Devadesátidenní lhůtu na vyřízení jsme samozřejmě prošvihli. Lze v tom vidět určitou nezákonnost.

14. dubna 2005

HANA HEINZELOVÁ: Nemáte na to nárok

O vysvětlení současného stavu požádal server Horydoly vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko Hanu Heinzelovou, která má Adšpašsko-teplické skály na starost.

Proč nebyla vydána výjimka z ochranného režimu v Adršpašsko-teplických skalách pro horolezeckou činnost? Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že zatím očekává vaše odborné vyjádření a nemůže tedy podnikat další kroky. Český horolezecký svaz prý o výjimku požádal v zákonné lhůtě.

Informace, kterou máte od Ministerstva životního prostředí, je přesná. Skutečně se čeká na stanovisko Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko. Český horolezecký svaz podal žádost o výjimku v minulém roce. Osobně mě mrzí, že minulé vedení nevydalo odborné stanovisko dříve. Důvody, které k tomu vedly, nebudu hodnotit. Jsem vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Broumovsko od 1. dubna letošného roku a stanovisko Správy bude na ministerstvo životního prostředí odesláno v pondělí 18. dubna.

Jaké chystá Správa chráněné krajinné oblasti Broumovsko opatření, pokud horolezci polezou bez platné výjimky?

Žádná zvláštní opatření, kromě běžné kontrolní činnosti dodržování ochranných podmínek národní přírodní rezervace v terénu, nechystáme. Vzhledem k tomu, že v současné době není vydána výjimka z ochranných podmínek, je podle § 29, písm. f) zákona o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. na celém území národní přírodní rezervace zakázáno provozovat horolezectví. Udělení výjimky z ochranných podmínek není nárokové. Proto apeluju na lezce, aby zákon neporušovali a vyčkali.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Tak jak?
Není zav?ený na celou sezonu teda doufám.Snad se brzy dohodnou.k?ižák a ostaš jsou otev?ený
  • Autor roman
  • Datum a čas 19.5.2005 07:11
Reaguj
Tak jak?
Abych v tom měl jasno.ADRŠPACH A SPOL. je definitivně na tuto sezonu zavřený???(nezajímají mne spekulace, a jiné kecy o ničem)
  • Autor slunko
  • Datum a čas 17.5.2005 13:01
Reaguj
Re: Re: Re: Standa má pravdu
Můžeš upřesnit, o jaké nepřesnosti se jedná? Jinak je Tvůj příspěvek do diskuse plácáním bez argumentů.
Reaguj
Re: Re: Standa má pravdu
> Re: Standa má pravdu - Kuba Turek - 10:46 15.04> Privátními záležitostmi se Horydoly nikdy nezabývaly> a ani zabývat nebudou.prosim vas vymente ho nekdo - je to kus vola.Napred napise blablabla nepresne nesmysly a pak ze se be dela korektnihoBreta
  • Autor bpbp
  • Datum a čas 27.4.2005 15:57
Reaguj
:)
tak, mili lezci..vsak se dockame..nejak se to vzdy vyresi..drzim palce:)
  • Autor hubschi
  • Datum a čas 26.4.2005 18:14
Reaguj
Tak a dost
Tak ja myslim ze by to stacilo..Neco se stalo tak ale sme lezci tak se s tim smirime..je pravda ze tu mame ostas a krizak..i kdyz na ostasi na okrajich je to samej maglajz..tot je dalsi otazka kdo to dela..podle me proste magnezium do skal nepatri na nejaky VI VII ale i to se na ostasi stava.. vim to moc dobre protoze tu bydlilm:) no ale k tomu zakazu no nejak to musime vydrzet protoze hadat se neni dobry..podme ukazat tem tlustejm hlavam ve vlade nebo kde ze horolezci byli a budou chytry(vime kam dat kruh) proste ze to mame v poradku v hlave..Dekuji za vyslechnuti
  • Autor Peca
  • Datum a čas 21.4.2005 19:23
Reaguj
Re: Mistr polopravd
Proč? V čem vidíš problém?
Reaguj
Mistr polopravd
Kubo, zhruba 1/2 tvych clanku se mi zda rozumnych nebo neutralnich, v dalsich 25% te dokonce hajim, ale za zbylou ctvrtinu bys asi zaslouzil do nosu. Myslim, ze asi brzy ztratis duveru (k tve praci) vsech, kteri te trochu znaji. Toto byl jeden priklad.
  • Autor Tok
  • Datum a čas 21.4.2005 01:16
Reaguj
debilita
aneb debili in debili
Reaguj
................
přeji ti kubo, aby se ti vše, co děláš pro "propagaci" lezení vrchovatě vrátilo a doufám že hodně brzo ...
  • Autor tomáš
  • Datum a čas 20.4.2005 19:27
Reaguj
Celkem 49 příspěvků v diskuzi


Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

Skály v údolí Vrchlice: plotny u Malešova

AKTUALIZACE Okolí Kutné Hory je malý lezecký ráj. Přímo ve městě se leze v Yosemitu, což je pás pískovcových skal na Královské vycházce. Další rulové plotny i pískovcové stěny najdete v historickém centru (skály... celý článek

Horolezecká nehoda se zázračně dobrým koncem v Zákolanech

Obrovský sesuv půdy na Bernině: vrtulníky hledaly zasypané

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Vzdělávání – cesta k horolezeckému úspěchu?

Nový systém vzdělávání představil Český horolezecký svaz a reakce na něj přišly od členů prakticky okamžitě. Instruktor poskytuje metodickou přípravu, trenér se zaměřuje na výkonnostní stránku svěřenců. Oba vzdělávací směry jsou
Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Zbranek se dostal mezi funkcionářskou elitu na olympiádě v Paříži

Lezení na Olympijských hrách v Paříži zveřejnilo všechny funkcionáře. Mezi nimi je i stavěč Jan Zbranek. Je určen ke stavbě cest na obtížnost.
4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

4 horolezecké čtyřky na pravém břehu Bielatal

Bielatal je doporučován jako cíl prvního lezení v Sasku. V minulém díle jsme zavítali na levý břeh potoku Biela, abychom našli pár cest pro méně výkonné a více bojácné lezce. Nyní pojďme dát dohromady
Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Malý Javorový štít, nepříjemná zimní hřebenovka

Zase jsme jednou naběhli na připravené vidle! Přelezli jsme celý hřeben Malého Javorového štítu ve Vysokých Tatrách. Místo očekávané lehké vyhlídkové túry jsme absolvovali těžký celodenní boj je skálou, trávou

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Tourbusiness - veletrh Bělorusko, Minsk 18.-20.4. 18.4.
Speleoforum Sloup 19.-21.4. 19.4.
Nauticampo - veletrh Portugalsko, Lisabon 17.-21.4. Turismus a karavaning 21.4.
Padání - bouldering Žihle 26.-28.4. 26.4.
Valné zhromaždenie JAMES Žilina, Dom techniky   27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Gruzie, Svanetie - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Gabriela Jurzykuwska 30.4. 18:30
Adršpach - povolené lezení
Broumovsko Povolené lezení 1.5.-30.11. 1.5.
Melloblocco - bouldering Itálie, Val di Mello 8.-11.5. 8.5.

Diskuse

ugyeukcx synthroid cost comparison, 20.4.2024 13:17, 118 příspěvků
bcdybzui order zithromax online, 20.4.2024 13:14, 118 příspěvků
hvfjfzus zithromax cost canada, 20.4.2024 13:09, 12 příspěvků
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků
Test test, 16.4.2024 18:32, 1 příspěvek

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23
Re: Praha Kuba Turek, 8.4.2024 18:13
Re: Praha Horydoly Open, 8.4.2024 18:09