HORYDOLY JIŽ DVA ROKY Lesk a bída nezávislosti

HORYDOLY JIŽ DVA ROKY Lesk a bída nezávislosti
SDÍLEJ:
Internetový deník Horydoly vychází každý den včetně víkendů již dva roky. Jsme nejčtenějším outdoorovým internetovým médiem kromě jiného díky absolutní žurnalistické nezávislosti. Nabízíme pohled za oponu tohoto faktu.

Horydoly připravují každodenní zpravodajství ze světa aktivit v přírodě již dva roky. Ostrý start tohoto serveru se konal 30. dubna 2003 po půlroční přípravě a psaní "do zdi" neboli nanečisto a bez čtenářů.

Denně pět článků

Za tu dobu jsme zveřejnili téměř čtyři tisíce článků, tento nese pořadové číslo 3826. Znamená to, že průměrně včetně sobot, nedělí a svátků, jste si mohli přečíst pět článků každý den. Některé z nich jsme i vícekrát aktualizovali a průběžně doplňovali o nové informace.

Poslední čísla měřená nezávislým systémem iAudit hovoří o pětadvaceti tisících unikátních čtenářů za měsíc. To je více, než má většina tištěných časopisů v tomto oboru. Redakční tým je proto pyšný, že pracuje na výrobě nejčtenějšího ryze outdoorového serveru v Česku a na Slovensku.

Rozjíždíme regionální zpravodajství

Neznamená to ovšem, že nebude tvrdě pracovat na zlepšování Horydoly i nadále. Právě pracujeme na regionalizaci, to znamená, že pro vás třídíme články podle oblastí, které nejvíce navštěvujete. V provozu jsou přílohy Praha, Šumava, Český a Slavkovský les, Sázava, Ralsko, Krkonoše, Vysoké Tatry a Východní Alpy. Posázaví a Šumava mají své komerční patrony v podobě firem, které v regionu nabízejí služby turistům.

Nezávislost je cenná deviza

Věříme, že dlouhodobý úspěch všech médií a tedy i Horydoly je založen na serioznosti. Prakticky se to projevuje absolutní nezávislostí na komerčních i jiných zájmech. Nezastíráme, že je to ne zcela lehká cesta.

Nabízíme vám pohled do zákulisí na několik případů, které v nedávné nebo současné době musela redakce řešit. Upozorňujeme, že je to čtení stejně nudné, jako samo jednání s dotčenými firmami.

Číst to rozhodně nemusíte, není nic povznášejícího. V následujících odstavcích najdete České dráhy, Kammsport a Tilak, Cyclestar, ministerstvo životního prostředí, cestovky Adventura a Jenda.

Doprava kol po železnici

O minulých letních prázdninách jsme na cyklovýletě do Českého Středohoří narazili na problém, že zaměstnanci Českých drah odmítli vzít naše dvě kola do vlaku a my jsme zase odmítli, aby vlak odjel bez nich. Nakonec jsme pod ochranou policie odjeli z Masarykova nádraží do Lovosic, ale během dohadování, zda smíme jet nebo ne, rychlík stál na nádraží a naskakovaly mu minuty zpoždění. Nádražáci to dotáhli až na půlhodinovou sekeru a teprve potom nás i s koly a nešťastnými cestujícími nechali odjet. Dráhy si na pokutu, kterou z nás chtějí dostat, najali advokátní kancelář Pavel Novák, která nám koncem dubna zaslala tak zvanou poslední výzvu k zaplacení. Potom prý bude následovat žaloba. Původní vymáhaná částka se vyšplhala z původních šesti tisíc korun díky poplatkům za externí advokáty na necelých deset tisíc korun. Cítíme se nevinní a peníze odmítáme zaplatit. Zároveň spor pokládáme za precedentní a velmi zajímavý pro čtenáře, z nichž mnozí (možná většina) se již setkali s arogancí modré armády. K případnému soudu jsme připraveni jít. Pokud k němu dojde, chceme se pokusit o jeho internetový přenos na stránkách Horydoly.

Přečtěte si naši odpověď advokátní kanceláři Pavel Novák, jejíž kopii jsme zaslali též novému řediteli Českých drah.

Vážený pane, odpovídáme na Váš dopis ohledně údajné pohledávky Českých drah vůči našim osobám. Pohledávku i nadále odmítáme. Dovolujeme si zopakovat důvody, které nás k našemu odmítnutí vedou. Většinu z nich jsme již sdělili pracovníkům Českých drah přímo v inkriminovanou dobu dne 14.8. 2004 na Masarykově nádraží v Praze.

1) Principiálním důvodem je, že jsme si kupovali jízdenky do Lovosic u pokladny a zároveň chtěli zaplatit za dva bicykly. Pokladní nám prodala dvě osobní jízdenky a jízdenky na obě kola nám doporučila zaplatit přímo u vlaku. Z tohoto jednání jsme vycházeli a považovali naši jízdu i s koly za domluvenou a tedy jistou formu smlouvy, která se dodržuje. Není přece z obecného hlediska možné, aby cestující měl spoluzavazadlo a to spolu s ním nedorazilo do cílové stanice.

2) České dráhy tuto dohodu nedodržely a nákladní průvodčí vlaku 772 odmítl vzít kola do nákladního vagonu. Nestalo se tak pouze v našem případě, ale odmítl vzít dalších přibližně dvacet kol včetně několika cizinců, kteří byli takovým nevstřícným jednáním evidentně zaskočeni. Podle našeho laického přesvědčení však bylo v nákladním vagonu dostatek místa i na další kola, což jsme mu sdělili a poté požadovali nápravu u osobní průvodčí, která intervenci v náš prospěch odmítla. O tom, že nákladní vagon nebyl plný, svědčí i fakt, že neexistuje zápis hlášení vlakové čety o vyčerpání kapacity nákladního vagonu.

3) Obě dvě kola jsme si tedy sami naložili do prvního vagonu hned za lokomotivu a tedy do míst, kde nemohla jakkoliv ohrožovat ostatní cestující. Tento stav jsme si ověřili předem a zjistili, že vlak nebyl zaplněn cestujícími, kteří by měli potíže kvůli našim kolům s nastupováním, vystupováním, nebo volným pohybem po vlaku. Z tohoto důvodu jsme kola odmítli na požadavek průvodčí vyložit s poukazem, že jsme si koupili jízdenku pro sebe a měli od pokladní přislíbenu koupi jízdenek pro kola ve vlaku. Zároveň jsme vycházeli z faktu, že několik málo měsíců před naším odjezdem bylo možné ve všech vlacích kola tímto způsobem přepravovat, a pouze u rychlíků byla tato možnost zrušena. Po průvodčí jsme žádali vysvětlení důvodů tohoto opatření a ona uváděla, že je to prý pouze nařízení seshora. Usoudili jsme tedy, že jízdu vlaku s koly takto umístěnými nijak neohrozíme a vzhledem k tomu, že jsme kola řádně připoutali, ani neohrozíme cestující.

4) Ze svého postoje jsme neustoupili, protože jsme byli a dosud jsme přesvědčeni, že naše kola ve vlaku nikoho neomezila a nic neohrozila. Fakticky to potvrdil přivolaný dispoziční výpravčí Masarykova nádraží, který posléze vlak i s našimi koly odeslal, přítomnost tří policistů, kteří nijak proti našemu jednání nezasáhli a naopak nás chránili proti náznakům inzultací ze strany cestujících i personálu Českých drah, a nakonec i osobní průvodčí, která nám během jízdy posléze prodala zavazadlové lístky do požadované stanice. Máme tedy za to, že jsme s koly cestovali legálně a nebylo tedy potřeba kvůli této záležitosti zdržovat vlak na nádraží.

5) Posledním důvodem, proč odmítáme v souvislosti se zdržením vlaku cokoliv zaplatit, jsou finanční nesrovnalosti ve vyúčtování. Původně nám osobní průvodčí ve vlaku naúčtovala 6500 Kč za zpoždění 30 minut, kdežto podle Vašich údajů a údajů Českých drah ze dne 12.11. se mělo jednat o 5937 Kč za 27 minut. Podle našich záznamů se záležitost vyřešila již po dvaceti minutách po plánovaném odjezdu vlaku z Masarykova nádraží. Ani při nejlepší vůli nejsme schopni vydedukovat, proč se změnila minutáž a jak to, že se tak markantně liší požadované sumy.

V případě, že byste potřebovali jakékoliv další podrobnosti, můžeme poskytnout služební čísla a fotografie zúčastněných osob.

Roman Kamler podal trestní oznámení

Roman Kamler, nebo některá z jeho dvou firem Tilak či Kammsport podal trestní oznámení na Horydoly, nebo vydavatele Horydoly, nebo přímo na osobu Jakuba Turka. Pražský policejní komisař Hýbner vyslýchal Jakuba Turka jako svědka kvůli tomuto trestnímu oznámení, ale odmítl mu sdělit podrobnosti. Redakci Horydoly tedy není dosud známo, čeho přesně se trestní oznámení týká. Předpokládáme však, že se bude dotýkat článku o licenci na goretex.

Na dotaz Jakuba Turka, proč ho vyšetřuje hospodářská kriminálka a ne jako obvykle oddělení policie v místě domnělého trestného činu, komisař Hýbner pouze uvedl, že je podáno trestní oznámení na nekalosoutěžní jednání. Na poznámku, že Horydoly nejsou na trhu soutěžitelem s Romanem Kammlerem ani žádnou z jeho firem, odvětil, že není v jeho kompetenci právně posuzovat tuto věc a že to přísluší státnímu zástupci. O tom, zda trestní oznámení odloží, nebo ho předá státnímu zástupci, rozhodne prý do června letošního roku. Zatím vyslechl podle vlastních slov kromě zástupce Horydoly ještě Romana Kamlera, jeho advokáta, bývalého zaměstnance Tilaku Branislava Adamce a zástupce finančního úřadu v Šumperku.

Záznam výslechu si můžete přečíst zde v kopii.

Smaž rozhovor o Ádru, nesmím mluvit!

Rozhovor se třemi aktéry kauzy faktického zákazu lezení v Adršpašských skálách měl dohru. Úřednice ministerstva životního prostředí Martina Husáková, která píše výjimky pro horolezeckou činnost a poskytla jeden z rozhovorů po telefonu, žádala okamžité stažení článku. Přečtěte si záznam e-mailové korespondence.

Husáková: Kubo, okamžitě prosím článek stáhnout alespon do puvodni podoby! Ja za ministerstvo navenek vystupovat nemuzu (to muze jen tiskova mluvci a moji nadrizeni) - to, ze jsem Ti podala nejake informace, byla moje dobra vule. Predpokladala jsem, ze jsou to podklady pro napsani pravdiveho clanku a ze me nebudes citovat. Vim, mela jsem se na to zeptat. Takze prosim dej tam puvodni verzi, ja ti mezitim k tomu neco napisu.

Turek: Cože, co je špatně? Co není pravda?

Husáková: Samozrejme, ze vylozena lez nic z toho neni, ale je to pokrouceny a tak. A navic, nikdo nerikal, ze me bude citovat a ja za MZP nesmim navenek mluvit. Podrobnosti budou nasledovat, uz to smolim do dalsiho majlu nebo mi zavolej, jak chces.

Turek: Nezavolám, nestáhnu... Tohle je trochu moc, chtít, abychom stáhnuli článek, ke kterému nemáš žádné konkrétní výhrady...! Co si mezi sebou domluvíte na MŽP je fakt úplně ukradený. Já chtěl fakta a ty snad jsou v pořádku, ne? Jdu na oběd.

Smažte článek o reklamě v lese!

Polemický článek o neetické reklamě na stromech v lese na horolezeckém tábořišti pod Rabštejnem požadoval stáhnout majitel cestovní agnetury Jenda Pavel Jeník. Článek se týkal jeho agentury a on poukazoval na fakt, že kromě jiného inzeruje na Horydoly. Přečtěte si e-mailovou korespondenci.

Jenda: Vážený pane Turek. Právě jsem objevil na Vašem webu článek Reklama v lese? Jsem překvapen, jak můžete zveřejňovat neověřené a zavádějící články a obsahy soukromých neveřejných sdělení. V první řadě jste se měl spojit se mnou a vyslechnout i druhou stranu. V další fázi jste mě měl měl požádat o souhlas se zveřejněním mých odpovědí panu Martinu Belasovi. V úvodním článku, na který reaguje diskusí několik z části vulgárních přátel přírody je uvedeno místo činu LES. Nejedná se však o les, nýbrž o staleté veřejné tábořiště u hájovny pod Rabštejnem, kde pravda stanuje spousta horolezců, jsou zde otevřená ohniště, reklamní deska hospody na Rabštejmě, lavice a stoly pro návštěvníky hospody, skládka klád lesního závodu, parkoviště pro vjezd povolených osobních vozidel. To vše je vyznačenou hranicí odděleno od Přírodní rezervace Rabštějn. Zde je trvale udržováno vyvěšení našich několika letáků, protože právě zde se sejde nejvíce zájemců o naše služby. Po jedenáct roků to nikomu nevadilo a stačí jeden článek na Vašem webu, aby se rozpoutala vulgární přestřelka. Přikládám v příloze článek s omluvou pro ty, kterým naše vyvěšení informace na tábořišti vadí a zařazuji jej i do diskuse. V první řadě však požaduji okamžité ztažení článku z webu, dále sdělení emailových adres diskutujících. Doufám, že máte zájem o další dobrou spolupráci s CA Jenda včetně prováděné propagace Horydoly.cz mezi našimi 1800 klienty a mé žádosti vyhovíte.

Turek: Vážený pane, právě jsem dostal Váš mail ohledně článku na serveru Horydoly.cz, kterým myslíte zřejmě tento: http://www.horydoly.cz/vypsat.php?id=3743. Článek nesmažeme, protože to neděláme v žádném případě. E-mailové adresy Vám nesdělíme, protože nejsme schopni je zjistit. Pokud ji diskutující do diskuse uvede, najdete ji tam. Technické vybavení, stejně jako všem slušným serverům, nám neumožňuje špehovat naše čtenáře.

Zároveň nemohu souhlasit s Vašimi argumenty a dovolím si proto vysvětlit své stanovisko k Vašim jednotlivým obviněním: 1) jestli chcete popírat, co bylo v článku napsané (podle vás neoveřené a zavádějící), prosím o argumenty 2) Váš hlas zněl v článku stejně silně, jako Vašeho oponenta pana Belase. Nebylo tedy nutno Vás žádat o názor. Zcela jasně jste ho sdělil ve dvou mailech panu Belasovi, které jsme uveřejnili beze změn pouze s gramatickými opravami. 3) Veřejný zájem na zveřejnění Vašich názorů je podle mne silnější, než ochrana Vašeho soukromí. Zároveň bylo z tónu všech čtyř mailů, které jste si s panem Belasem vyměnili, jasné, že šlo o oficiální korespondenci a tedy nepříliš soukromou. 4) Obsah serveru Horydoly.cz nelze ani v nejmenším spojovat s reklamními aktivitami. Rádi Vám reklamní prostor poskytneme, ale nemůžeme se nechat ovlivňovat žádnými komerčními zájmy. Pokud byste měl jakékoliv upřesňující dotazy, jsem Vám k dispozici.

Smažte test motorové koloběžky!

Majitel firmičky Cyclestar na výrobu motorových kolobežek Miroslav Nepraš půjčil redakci Horydoly na podzim loňského roku u příležitosti veletrhu Sport Life jednu ze svých koloběžek. Redakce napsala článek o prvních dojmech z jízdy na tomto stroji. Po půl roce požadoval Miroslav Nepraš jeho stažení ze serveru. Jako všechny podobné žádosti i tuto redakce Horydoly odmítla splnit. Přečtěte si argumenty obou stran.

Nepraš: Výhrada-pokus o smír. Uplatňuji výhradu proti vaší informaci o naší koloběžce EMAXI o tom, že má špatné brzdy. Na základě zkoušek podle českých norem vykazuje koloběžka EMAXI bez přední V-brake, kterou jste si pravděpodobně zapůjčili k jízdě na veletrhu Sport life 2004 následující parametry brzdné dráhy: 3,1m za podmínek: jezdec 80kg, poč. rychlost 24km/hod za sucha 1,8m za podmínek: jezdec 80 kg, poč. rychlost 16 km/hod za mokra pro koloběžku za 17980 Kč koloběžka za 20300Kč je osazena přední V-brake a vykazuje ještě lepší hodnoty. Dovoluji si vás upozornit, že se jedná o hodnoty získané z akreditované zkušebny v ČR a tedy soudem akceptované. Normu ČR plní s velkou rezervou. Můžete mi poslat soudem akceptované údaje o brzdné dráze jízdního kola v srovnatelné kategorii? Váš údaj "špatné brzdy" je pomluvou a bohužel nám způsobuje ztráty. Obávám se, že právě toto je pravý důvod, jehož původ je mi neznámý. Těším se na závěr, který z výše uvedené informace zaujmete. Vaším článkem nám způsobujete škodu, která by i pro vás byla významná.

Turek: Vážený pane, děkuji za Váš e-mail. Pokud jím ovšem opravdu myslíte pokus o smír zakotvený v tuzemském právním řádu, marně jsem v něm hledal formulaci Vaší žaloby, osobu, na kterou chcete žalobu podat, požadavek, který chcete soudním jednáním vymoci, vyčíslení a doložení škody, kterou zmiňujete. Podle telefonního rozhovoru, který jsme spolu před pár hodinami vedli, soudím, že Vám jde v první řadě o smazání článku na internetovém serveru Horydoly.cz, který se týká prvních dojmů redakce z ježdění na Vaší koloběžce. Znovu opakuji, že takový nátlak odmítám a za všemi uvedenými formulacemi jako šéfredaktor serveru Horydoly.cz stojím. Už vzhledem k tomu, že jste do telefonu prohlásil, že kdybyste věděl, že něco takového napíšeme, půjčil byste nám koloběžku s lepšími brzdami.

Smažte informace o Adventuře!

Téměř před rokem jsme uveřejnili personální zprávičku, že Adventuru opouští její dosavadní šéfová přes propagaci Helena Tvrdíková. Teprve v dubnu letošního roku se ozvala nejprve Helena Tvrdíková a o pár hodin později současný ředitel Adventury Jan Bím, že chtějí zprávu smazat. Jan Bím dokonce avizoval dopis s nabídkou mimosoudního vyrovnání za uveřejnění poškozujících informací. Dopis jsme do dnešního dne neobdrželi stejně jako upřesnění, o jaké poškození Adventury se ze strany Horydoly má jednat. Požadavek na smazání článku redakce Horydoly odmítla. Přeštěte si e-mailovou korespondenci.

Tvrdíková: Pane Turku, ač již poměrně pozdě po jeho zveřejnění, dnes jsem objevila váš titulek a článek na www.horydoly.cz (http://www.horydoly.cz/vypsat.php?id=2442), který je bezprostředně týká mé osoby. Vzhledem k tomu, že jsme spolu nikdy nehovořili a žádné informace či komentáře k tématu ukončení mého působení v CK Adventura jsem vám neposkytla, velmi se divím tomu, že si mne zde dovolujete citovat. Celou věcí se mohu cítit poškozena nejen já, ale pochopitelně i CK Adventura a proto vás žádám, abyste neprodleně jakékoliv smyšlené informace, které se mne týkají, z webu odstranil.

Turek: Vážená paní, hovořili jsme spolu po telefonu v den, kdy byl článek uveřejněn na Horydoly.cz. Nejprve jsem Vám nějakou dobu před tím bezvýsledně psal mailem prosbu o vyjádření, poté jsem Vám telefonoval. Z tohoto důvodu nejsou uvedené informace smyšlené a na zveřejněném článku nebudeme nic měnit.

Bím: Vážený pane Turku, ostře protestuji proti vašemu článku (http://www.horydoly.cz/vypsat.php?id=2442). Nevím, od které doby se na serveru o horách zveřejňují personální otázky komerčních firem. Myslím, že na takovýto server informace podobného druhu vůbec nepatří. Řešení personálního obsazení funkcí v naší firmě je čistě naší vnitřní věcí a vám ani vašim čtenářům do toho vůbec nic není. Navíc vyznění článku těžce poškozuje naši pověst. Žádám o okamžité stáhnutí této informace, neboť je naprosto irelevantní a naši firmu poškozující. Očekávájte dopis od našeho právního zástupce s nabídkou mimosoudního vyrovnání před podáním žaloby na váš server a vás osobně pro poškození naší pověsti.

Turek: Vážený pane, děkuji za Váš mail. Co je serveru Horydoly.cz do personální politiky jakýchkoliv firem, nechte prosím na redakci a vydavateli. To není záležitost, do které byste mohl zasahovat. Zároveň Vás prosím o upřesnění, čím konkrétně poškozuje článek pověst Vaší firmy. Shledávám i půl roku po zveřejnění jeho čistě zpravodajský charakter a nevidím tedy důvod, proč bychom měli veřejně na Váš mail reagovat. Pokud jste pověřil právníka žalobou na server Horydoly.cz a mou osobu, rád bych Vám osobně doporučil, abyste jeho výběr pečlivě zvážil. Ve své žurnalistické kariéře jsem dosud zažil dva právní útoky Adventury proti vydavateli, pro kterého jsem tehdy pracoval. Jeden skončil po upozornění protistrany, že soud nemůže Adventura vyhrát, a druhý po prvním stání v neprospěch Adventury.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Jak si to představuješ?
No a právě část novinářské práce je zjistit, co právě dělají. Dělají to totiž za naše peníze. A jen na okraj - mnoho mých kolegů a já samozřejmě také, za sebou má spoustu lidí vyhozených z práce, lidí s pošramocenou pověstí, nebo v extrémních případech i sebevražd a infarktů. Nejde jen o to, že někdo mluvil, ale také že konal, že nekonal a podobně. Bez toho by žádné noviny nikdy nevyšly. Jen v případě ochrany přírody a Horydoly byli dva ochránci potrestáni svými nadřízenými za to, že mluvili. Měli k tomu ale své důvody - chtěli říci pravdu. Jeden případ se týkal Adršpachu a druhý Krkonoš.
Reaguj
Re: Jak si to představuješ?
Zaměstnanci tajných služeb nebo centrální banky jsou taky moji zaměstnanci a platím je ze svých daní a těžko můžou vytrubovat do světa, co právě dělají. Příklad je to trochu přitažený za vlasy, ale pokud má úředník od svého nadřízeného zakázáno mluvit a mluví, tak tak riskuje problémy i když možná dělá správnou věc. Nemůžeš mít za nikomu za zlý, že radši bude poslouchat (a vnitřne nesouhlasit) aby si nedělal problémy, chová se tak ostatně 99% národa. Pokud bych nemoh napsat rozhovor nrbo vyjádření bez konkrétního jména, tak bych ho radši neuveřejnil nebo smazal, než abych měl uškodit někomu, kdo mi prokázal dobrou vůli. Za to mi takový článek nestojí
  • Autor pavelk
  • Datum a čas 22.5.2005 16:28
Reaguj
Jak si to představuješ?
Jak by sis představoval rozhovor nebo vyjádření odpovědného úředníka bez uvedení jeho jména? (Pokud budu přemýšlet ještě hlouběji: Úředník je můj zaměstnanec, já ho platím ze svých daní, tak pro by mi k sakru nemohl říct, co právě teď dělá?)
Reaguj
Moje kafe to tak úplně není, vyhovuje mi jiný styl psaní, ale budiž. Každý si může dělat publicistiku po svém, nikdo to nemusí číst. Při Kubově ohleduplnosti ke zdrojům (a nemyslím si, že ohleduplnost je na úkor objektivity) se ale nedivím, že je spousta lidí na Horydoly naštvaných. Jestli například vyhodí Martinu Husákovou z práce a na její místo dají někoho, kdo na horolezce v lepším případě totálně kašle může mi každý tvrdit, že si za to může Martina sama vlastní hloupostí, ale podle mě na tom bude mít velkou zásluhu Kuba Turek svojí bezohledností. Objektivitě by neuškodilo, kdyby byl zdroj zamlčený a spousta čtenářů by si nepomyslela že ten Turek je vůl.
  • Autor pavelk
  • Datum a čas 20.5.2005 13:00
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Mistr polopravd II.
ale já se za svůj názor stavím
  • Autor Tangara
  • Datum a čas 20.5.2005 07:58
Reaguj
re-Michal
I ja chodim na tento stupidni web sledovat pouze Turkovo výplody a blbý kecy
  • Autor Fa
  • Datum a čas 19.5.2005 17:32
Reaguj
Re: Re: Re: Re: Mistr polopravd II.
www.lezec.cz má ctenaru mnohem vic, kvalitu clanku lepsi a informace objektivnejsi. Proc? Protoze je samoobsluzny a navstevovany lidmi, kteri tomu rozumi.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 19.5.2005 17:18
Reaguj
Re: Re: Nejprve jsi mi vyčítal lži v článcích
Toku, co to zase blábolíš? Jak můžeš vypustit takový nesmysl z klávesnice? Samozřejmě nelze směšovat soukromou sféru s pracovní (tedy lze, ale je to špatně). A já to doufám nikdy vědomě nedělám. V případě Martiny Husákové, kterou znám z nějakého lezení po skálách, jsem jí zavolal jako ministerské úřednici. Představil jsem se jí a řekl hned na úvod, že se s ní budu bavit o úředních věcech a informace potřebuji pro Horydoly a budou zveřejněny. Dokonce jsem jí řekl, že si dělám poznámky a několikrát jsem jí během rozhovoru řekl, že moje odmlky jsou způsobené právě tím, že si zapisuji, co říká. Jiná věc, že Martina po zveřejnění seznala, že se jí nehodí do krámu, co řekla, a že chce článek vymazat. V tu chvíli jsem jí odmítl stejně jako kohokoliv jiného (viz příklady v článku, o kterém se bavíme). Odmítl jsem to, ačkoliv se známe. V tom já cítím právě ono oddělení soukromé sféry od profesionální.
Reaguj
Re: Nejprve jsi mi vyčítal lži v článcích
No, neni to moc prehledne, navic ji (diskusi) znam. Proste se nemuzes divit k caste neduvere az averzi k tve osobe, kdyz k nekomu zavolas jako starej dobrej kamarad ktery by chtel neco "upresnit", pak uverejnis cosi, co presne neni, cemu zrejme ani ty poradne nerozumis a coz leda tak zpusobi dotycne osobe nezaslouzene problemy. Jasne, to neni tvoje vec, ty jsi "nezavisly".Navenek to vsechno ctenarum, kteri te neznaji, muzes vykazovat jako velkou devizu nezavisleho investigativce. Ale pak se nediv, ze k tobe lide (vc. znamych a pratel) ztrati duveru. Mozna Ti to ale tech par cisilek navic na iAuditu (nebo kdekoliv jinde) vynahradi.Ted mi mozna reknes, ze nemluvim zcela vecne, ale byl jsi to ty, ktery se potreboval ukazat jako velky nezavisly borec, ale ktery naopak zacal s (neprofesionalnim) smesovanim privatni a profesionalni roviny jednani.
  • Autor Tok
  • Datum a čas 19.5.2005 15:55
Reaguj
Nejprve jsi mi vyčítal lži v článcích
Toku, v minulém diskusním příspěvku jsi mi vyčítal polopravdy v článcích. Takže budu reagovat jen na tohle obvinění. Samozřejmě, že všichni novináři vysekávají ze skutečnosti, a tedy i rozhovorů, korespondence, odborných publikací a všech zdrojů, které mají k dispozici, pouze to nejdůležitější a týkající se tématu článku. Od toho tu jsou, aby zjednodušovali odborné problémy do podoby stravitelné pro nezasvěcené čtenáře. Tak jsem to udělal i já s korespondencí s Martinou Husákovou s Ministerstva životního prostředí. Pokud si myslíš, že jsem nevybral to podstatné, můžeš si přečíst celou naši korespondenci, není tajná. Kopíruji ji sem (Jen jsem vymazal a označil (...) příklad redaktora a šéfredaktora, kterého jsem jmenoval. Týká se to jich osobně i média, kterém oba pracovali.) Přeji příjemné čtení: "Tak dovysvětlení Jakub Turekšéfredaktorwww.horydoly.czSněženková 3095/2106 00 Praha 10Czechmobil +420 728 892 898telefon + 420 272 659 273----- Original Message ----- From: Martina_Husakova@env.cz To: Jakub Turek - Horydoly.cz Sent: Tuesday, April 19, 2005 4:41 PMSubject: Re: Horydoly: AdršpachViz jednotlive body. Komu: Kopie: Předmět: Re: Horydoly: Adršpach Díky za konkrétní připomínky - poznámky najdeš u jednotlivých bodů. Kuba Jakub Turekšéfredaktorwww.horydoly.czSněženková 3095/2106 00 Praha 10Czechmobil +420 728 892 898telefon + 420 272 659 273 ----- Original Message ----- From: Martina_Husakova@env.cz To: Jakub Turek - Horydoly.cz Sent: Tuesday, April 19, 2005 2:51 PM Subject: Re: Horydoly: Adršpach Takze Turku, nevim, jestli je lepsi s tebou komunikovat ustne nebo pisemne, ale spravne novinarsky prekroutit umis asi oboji. Tak je to jedno. Asi by bylo nejlepsi nechat to byt, ale me to nejak neda. Sice me to obcas stavi (nebo ma stavet?) do priznivejsiho svetla mezi horolezci, ale...... Proč by Tě něco někam mělo stavět? Mám na tom zásluhu nebo zájem? Nemůžeš být konkrétnější? Jako novinář a pisatel bys měl článkem a jeho formulacemi sledovat nějaký cíl, něco přece chceš čtenáři sdělit. Když se zamýšlím o původním znění úvodu onoho jakéhosi rozhovoru se mnou, namísto jednoduchého "referentka MŽP" je tam o mě několik konkrétních informací, které ve mě jako ve čtenáři jaksi vzbuzují dojem, že jsem ochránce přírody nebývale nakloněný horolezcům. Nebo tím mělo být řečeno něco jiného? Nebo snad nic? jaký bys měl na tom mít zájem nechápu. Každopádně to původně z mé strany bylo jen konstatování. Můj jediný cíl je informovat čtenáře. Jinak mu nechci sdělit vůbec nic. Proč informace o Tobě? Aby čtenář věděl, jaký máš vztah k obsahu článku a proč jsem se ptal zrovna téhle referentky MŽP a ne jiné.Jeste jednou opakuju, ja blbec, jen kvuli tomu, ze te trochu znam a v obavach, ze napises, ze necinne ministerstvo ti jeste navic nechce dat informace, cosi povedela. Taky mam pocit, ze tvuj hlas do telefonu rikal, ze mi da ten clanek nejdriv precist nez ho vypusti mezi lidi. Mluvil jsem o případných technických chybách. Nesliboval jsem, že článek nevyjde, když si dupneš. Aha. A technické chyby jsou jako co? Pravopis? Formátování? Víš dobře, že tohle je většinou odpovídajícímu šumák. Každopádně, že mi to dáš přečíst před uveřejněním jsi říkal, aspoň to zas mám v poznámkách já. Jo sorry, tos opravdu nesliboval. Já nějak nevím proč, automaticky předpokládala, že ještě existuje základní novinářská etika - dát někomu předem přečíst, co jsem napsal, že řekl, i tvoji kolegové z Blesku to dělají. Nikdo po tobě nechce, aby článek nevyšel, jen si myslím, že dobrej článek se dá napsat i jinak. Možná by místo překrucování nebo zjednodušování faktů bylo užitečnější získat si víc informací a problematiku detailně rozebrat tak, aby to bylo užitečné pro obě strany. Takhle jenom přispíváš k dalšímu rozdělování na dvě znepřátelené skupiny - zlé, radikální, blbé ochranáře-úředníky a horolezce. Jaký má potom tvoje práce vlastně smysl? Nachytat někoho na švestkách, že špatně nebo nepřesně použil slovíčko? Nebo jenom živit rodinu - čím víc čtenářů, tím víc prachů za reklamy? 1) Technické chyby - viz například o Tvém angažmá v horoškole. Nebo kdybych napasal, že ČHS zažádalo výjimku v červnu a ono zave skutečnosti zažádalo v září. Tak tomu rozumějí všichni novináři. 2) Do formulací v článku a dávání faktů do souvislostí nemáš co mluvit. Jestli někdo něco autorizuje, tak je to profesní chyba. Já sám jsem za to vyhazoval dva novináře jako jejich nadřízený a mě by samozřejmě můj nadřízený udělal to samé. Vzpomínám si například na (...), kterého tehdejší šéfredaktor (...) vyhodil za autorizaci rozhovoru se (...). 3) Noviny jsou tu proto, aby zjednoušovaly. Kdo by chtěl číst stohy papírů... 4) Nikoho nerozděluji - jestli MŽP nemají horolezci rádi, tak je to jenom kvůli vám - zakázat kvůli liknavosti zelených úředníků lezení v jedné z několika nejtradičnějších oblastí lezení, je opravdu kolosální blbost. Jestli o tom napíšu nebo ne, je vedlejší. 5) Čtenáři nejsou hlupáci, lži rychle prokouknou. 6) Rodinu živím z jiných zdrojů než jsou Horydoly. Doufam, ze mas v sobe aspon trochu slusnosti (opakuju, ze vim, ze si za to muzu sama, tusila jsem s kym mluvim) a ten clanek upravis - minimalne me z toho pokud mozno vynech! Rekla bych, ze dobrej clanek se da napsat i jinak. Ostatne, nektery reakce ctenaru, zejmena Hliny a Puse mi udelaly radost. Aspon nejaci, kdo vedi o cem je rec. Nevynechám, nemůžu, byl by to podvod na čtenářích. Bavili jsem se spolu s tím, že je to pro Horydoly. To jsem zdůraznil hned na začátku našeho rozhovoru a Ty jsi s tím souhlasila. Podvod na čtenářích pácháš ty, kdyz je sice mozna zajimave (o blbosti úředníků si přece každej rád přečte), ale poněkud zkresleně informuješ o věcech, do kterých vidíš velmi povrchně. Ano, souhlasila. A taky proti tomu, že to byly informace pro horydoly nic nemám. Jen o tom, že mě budeš citovat nepadlo ani slovo. A co bych tak asi jiného jako novinář dělal, než citoval ženskou, která má věci, o kterých píšu, na starosti. To jsi opravdu tak naivní, nebo se jenom tak tváříš? 1. Ta komunikacni chyba neni mezi mnou a Malikem, ale na Sprave. Nechci na ne kydat spinu, ale je to tak. Situqaci na Sprave nema cenu rozebirat. Ja s tim nemam co delat. V clanku to vubec nemusi byt, opravdu to vazne pripomina Blesk, Spy a jim podobne platky. A kdo tedy podle Tebe za to konkrétně může? Podle mého je to jasné - Malík má na SCHKO na starosti výjimky, Ty na ministerstvu totéž. Velmi zjednodušená úvaha, sice to takhle do sebe perfektně zapadá, ale život, jak už jsi možná ve svém věku pochopil, je trošku složitější. Vyhnula jsi se odpovědi. Kdo za to tedy může a kdo to měl na starosti?.2. V zadnem pripade jsme nechteli vladu a jeji rozhodovani obejit! O moznosti vydavat souhlas misto vyjimky jsme uvazovali uz davno pred tim, nez ta kompetence na vladu presla. Je to mnohem lepsi zpusob ze spousty duvodu, nejen kvuli lhutam a moznosti odvolani. Sama jsi to říkala, že vládu obejdete. Mám to v poznámkách. A také to tak fakticky je. Vždycky se udělovaly výjimky a teď, když o nich má rozhodovat vláda, tak přecházíte na souhlasy. Ano fakticky to tak je. Není to ale cílem a v tvém článku to takhle vyznívá. Jak říkám, ta úvaha tady byla už mnohem dřív ze spousty jiných, důležitějších důvodů. Prostě jsme k ní došli praxí. Udělali bychom to, i kdyby ta kompetence na vládu nepřešla (mimochodem, ta změna kompetence vznikla až na poslední chvíli jako poslanecký návrh v parlamentu) a výjimky by dál povolovalo ministerstvo. Díky, fakticky to tak je.3. Horolezce v popisu prace nemam, mame ji rozdelenou uplne jinak. Kdo, když ne ty. Malík mne na Tebe odkázal, Kuba Kašpar v minulosti taky a sama jsi mi to někdy před půldruhým rokem říkala na hřišti v Hlubočepech. Navíc vypracuješ souhlas s horolezeckou činností. Tak jak to tedy? Ale samozřejmě, že vyřizuju některé výjimky pro horolezectví. Ale věř tomu nebo ne, slovo horolezec ve své pracovní náplni napsané nemám (vidíš, taky tě chytám za slovo) a v ochraně přírody si práci rozdělujeme podle jiných kritérií. ??? 4. Nikdy jsem nebyla clenem Humanity ani jineho horolezeckeho oddilu, ani jsem neabsolvovala horoskolu. Jen si dovoluji mit mezi humanitniky par kamaradu a tudiz jsem se asi tak jednou na vasi spolecne akci vyskytovala Opravuji. Díky za připomenutí. Omlouvám se za nepřesnost. Aspoň něco, už jsem se bála, že i v tomto bodě se mnou budeš polemizovat. Škoda, že tahle chybka byla to nejmenší. Jo.5. Ze je nezakonnost rozhodnuti nedulezita, jsem nerekla. Je to trosku jinak, mam pocit, ze nema cenu to vysvetlovat. Mozna staci konstatovat, ze lhuta pro vyrizeni zadosti uz uplynula. To je bohuzel pravda. Říkala jsi, že ta nezákonnost není až tak důležitá, mám to v poznámkách. Zřejmě jsi se tedy vyjádřila nepřesně. Větu jsem smazal. Ano, vyjádřila jsem se nepřesně, snažila jsem se to vysvětlit podrobněji (vědoma si nepřesné formulace), ale když jsem mluvila o soudech a odvolacích orgánech asi už sis poznámky nedělal. Nebo že bys přestal rozumět o čem mluvím? Škoda, že se novináři vždycky chytnou jen jednoho slovíčka a vysvětlení už je nebere. O soudech jsi nemluvila, o možnosti odvolání jsi citovaná už od první verze článku. Ty sis taky dělala poznámky?Martina P.S. To, co ti rekl Malik, jsem radsi vubec necetla. A co mi má toto sdělení říci? Ze jsem odpovedi pana Malika necetla. Hledáš v tom snad nějakej hlubší význam? Myslel jsem, že Tvoje poznámka měla mít nějaký smysl, když mi ji sděluješ, aniž bys měla na jeho text sebemenší vliv.Komu: Jiří Malík Kopie: Ministerstvo životního prostředí Předmět: Horydoly: Adršpach Ještě jednou zdravím - tentokrát po mailu! Posílám Vám oběma článek o Adršpachu. Udělali jsme to jako aktualizaci minulého dílu. Odkaz je tady: http://www.horydoly.cz/vypsat.php?id=3668, html verzi máte v příloze. Kdybyste našli nějaké odborné nedostatky, rádi je opravíme. Děkuji za vstřícnost. S pozdravem Jakub Turek"
Reaguj
Celkem 50 příspěvků v diskuzi


Praha AKTUÁLNĚ 2024

Praha AKTUÁLNĚ 2024

SJEZDOVKA RADOTÍN Malé zprávy z velkého města přinášíme pro turisty a návštěvníky.... celý článek

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Siriški: Udržet výkonnost na kole a dělat zajímavý obsah YouTube

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

BALATON Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Na kole z Prahy do Vídně

Na kole z Prahy do Vídně

AKTUALIZACE Zhruba 450 kilometrů dlouhá cyklostezka Praha - Vídeň je opravdová lahůdka pro všechny milovníky jízdy na kole. Zároveň to je cesta, kterou zvládne každý, byť by to byl jeho první
I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

Že tráví cyklisté většinu času venku a na kasina nemají čas? To je omyl. Díky dostupnosti online kasin není problém si otevřít výherní automat i na cestách. Nebo po návratu z vyjížďky, kdy
Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

4156 jízdních kol a elektrokol bylo odcizeno během loňského roku. Celková škoda činila 126,2 milionů korun. Do policejních statistik jsou ale započítané pouze řádně nahlášené případy. Reálná hodnota tak může být
Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Samostatná kategorie pro gravelové závodníky je zásadní novinkou 19. ročníku cyklistického závodu Předvýběr.CZ Bike Maraton Vysočina 2024, který se letos jede v sobotu 25. května.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Májová vyjížďka Znojmo Cykloturistika 1.5.
Rychlebská 30 - cyklomaraton Javorník Horská kola 4.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.

Diskuse

problémy s auty JaT, 25.4.2024 21:09, 2 příspěvky
INU Honza, 25.4.2024 20:15, 2 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24