S Tilakem na Kafkův zámek

S Tilakem na Kafkův zámek
SDÍLEJ:
Dva roky se táhne trestní oznámení, které podal Tilak na Horydoly. Kromě kriminálky, státního zástupce a snad majitele firmy Romana Kammlera však nikdo neví, čeho se týká a na koho vlastně míří.
Jak na to Trestní oznámení na neznámého pachatele je pro žalujícího velmi jednoduchá a především bezplatná forma, jak si před soudem vyřídit účty s protivníkem. Nic se za něj neplatí. Policie musí vyšetřovat, poté předat věc státnímu zastupitelství a ten následně podá žalobu k soudu. I když druhá strana věc vyhraje, žalujícího to nic nestojí. Jiná věc je žaloba rovnou u soudu. Tam jsou určeny soudní a advokátské polatky, které zaplatí, kdo prohrál. Proto neustále létají trestní oznámení například v politice, nebo médiích, neboť zní dobře, když žalující oznámí, že podal trestní oznámení. Obvykle to ovšem znamená, že má obrazně řečeno naděláno v kalhotách a není si jist výsledkem případného soudu.

Horydoly se již rok a půl pokoušejí zjistit, v jakém je věc stádiu a co přesně v trestním oznámení stojí, ale mají v rukou jen útržky znalostí. Pokusíme se z nich tedy složit pravděpodobný scénář.

Podotýkáme, že nemáme nic proti Tilaku, ale velmi nás mrzí pomalý postup policie a státního zástupce. Kdybychom hned od začátku věděli, na čem jsme, mohli bychom se podle toho zařídit. V úvahu přicházejí varianty od naší naprosté nečinnosti, protože o nic nejde, až po omluvu a uvedení nějaké námi uvedené nesprávné informace na pravou míru.

Dubnový výslech

V dubnu loňského roku dostal šéfredaktor Horydoly Kuba Turek předvolání k výslechu na pražskou kriminální policii. Bylo mu to divné, protože novináři dostávají obvykle předvolánky na policejní obvodní oddělení, do jehož působnosti spadá jejich redakce.

Obvykle se tam řeší, zda je zveřejněná informace pomluvou, nebo něčím podobným. Případně zda se jedná o lež nebo pravdu. Naprostá většina těchto jednání končí odložením trestního oznámení.

Výslech se týkal článku a následné diskuse, ve kterém Horydoly uvedly, že se proslýchá o odebrání licence na goretex firmě Tilak. Po pár dnech následovalo upřesnění, že to firma W.L.Gore popřela.

První část výslechu se točila okolo první zprávy a druhá část byla věnována slovu krach, které jsme použili v souvislosti s druhou Kammlerovou firmou Kammsport.

Během výslechu se šéfredaktor pokoušel zjistit, na koho bylo podáno trestní oznámení, kvůli kterému ho policista vyslýchá. Ten to vysloveně odmítl sdělil. Pouze upozorňoval na údajně velmi dobrého advokáta o Tilaku, který prý Kubu Turka nechá odsoudit.

Podle odhadu šéfredaktora se jednalo o jednoho z advokátů, kteří dokážou dobře zapůsobit na vyšetřovatele a případně i na soudního zástupce nejen argumenty, ale také svojí výřečností a hranou rozhodností. Takového měl svého času například Václav Fischer, když odstrašoval klienty, kteří se s ním soudili kvůli špatným službám cestovní kanceláře.

Po výslechu tedy nebylo jasné, zda Roman Kammler, nebo Tilak, nebo Kammsport podal trestní oznámení na Kubu Turka jako soukromou osobu (kvůli diskusnímu příspěvku?), šéfredaktora serveru (s tím by ale byla potíž, protože servery se nikde na úřadech neregistrují), autora příspěvku (tehdy novináře na volné noze), nebo snad jako vydavatele serveru (kdo ho tehdy vydával, když obsah měla na starosti osoba samostatně výdělečně činná bez živnostenského listu a technický chod spolu s penězmi zajišťoval jiný živnostník?)

Zdá se to jako prkotina, ale každé z těchto postavení má jinou váhu a zodpovědnost. Navíc není dosud známo, zda nějaké trestní oznámení bylo vůbec v této věci podáno. Jedné, co byl policista ochoten sdělit, že to vidí pro Kubu Turka černě a že to asi předá státnímu zástupci. Ale co předá? "To nemohu říci."

Celý rok se doprošovat

Během následujícího roku jsme čtyřikrát žádali o nahlédnutí do spisu. Vždy jsme slyšeli, že prý to bude možné, až padne obvinění od státního zástupce. Mezi tím jsme se po kouskách dozvěděli pár faktů. Kriminálka prý usoudila, že se jedná o trestný čin a předala věc státnímu zástupci. Ten po prostudování spisu věc odložil. Poté měl advokát Tilaku protestovat a státní zástupce na jeho nátlak spis znovu otevřít a poslat ho na kriminálku k došetření. Tam zřejmě leží dodnes.

8. března letošního roku sdělil na telefonický dotaz odpovědný policista s poněkud obhroublým humorem, že si má Kuba Turek připravit teplé prádlo, jako v cimrmanovském filmu Rozpuštěný a vypuštěný. V tu chvíli došla šéfredaktorovi trpělivost a objednal se na státní zastupitelství, aby se dožadoval informace, na čem je.

Evidence? Nenechte se vysmát!

Jenže procházka Kafkovským zámkem pokračovala. Po šesti telefonátech se dopracoval ke státnímu zástupci a zároveň tiskovému mluvčímu Martinu Omelkovi. Ten ho pozval na svůj úřad, protože prý není schopen zjistit, v jakém stádiu se věc nachází. Prý neexistuje žádný systém, ve kterém by se zaznamenával postup prací na jednotlivých případech.

Při osobní návštěvě, kterou protokoloval (strana 1 a strana 2), mu oznámil, že má samozřejmě právo vědět, v jakém právním postavení se při vyšetřování nachází. Prý to pošle jeho kolega, který věc přímo dozoruje.

Jako výsměch poté přišel dopis, ve kterém státní zástupce oznamuje šéfredaktorovi , že mu nic neřekne. Tento stav je zatím setrvalý. Žádné rozhodnutí nebylo vydáno, nic nešlo k soudu a nikdo nic neodložil.

ROZHOVOR Martin Omelka

Tiskový mluvčí pražského zastupitelství Martin Omelka byl v úřední místnosti málo sdílný. Bylo na něm vidět, že má zkušenosti s novináři a jeho funkce je spíše zamlčovat a mlžit, než poskytoat přímé a jasné informace. Přesto jsme z něho dostali pár odpovědí, které dokumentují, jak to mezi kriminálkou a zastupitelstvím chodí.

Proč se poměrně jednoduchý případ táhne tak dlouho?

Nebylo to pro nás až tak důležité.

Takovou z prominutím blbostí se zabývá tolik lidí.

Když si někdo myslí, že je trestní oznámení nejjednodušší cestou...

...nejlevnější!

Měla by se kvůli tomu vytvořit detektivní kancelář pro hledání peněz daňových poplatníků.

Kdy bude možno nahlédnout do spisu?

Nemělo by to trvat dlouho.

Nemůžete být přesnější?

Až to dostane od policie státní zástupce. Do čtrnácti dnů by se vám měl ozvat.

(Rozhovor vedl 10. března 2006 Kuba Turek)

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: nojo takjo
To mi neprijde. Radeji jeden dobry clanek za den, nez deset narychlo udelany umelych clanku...
  • Autor Michal
  • Datum a čas 11.8.2006 00:53
Reaguj
nojo takjo
nojo, ale aktualizují to jednou za Uherský rok :-)
  • Autor Pytloš
  • Datum a čas 10.8.2006 21:25
Reaguj
Re: Na hlavu?
Pisisvor....pouzivam vlak na prepravu kola bezne, vlastne skoro kazdy vikend a obcas i pres tyden. A nikdy jsem nemel problem. Priznavam, ze obcas se narazi na blbce, ale vzdy se vse v pohode vyresilo. Hold jsou obcas lidi, jenz prusery vyhledavaji. Radeji se v klidu domluvim a nedelam ze vseho hned problem.
  • Autor Michal
  • Datum a čas 9.8.2006 15:26
Reaguj
Hans....existuje spousta podobnych serveru, kde tolik reklamy neni!!! Tady je to hruza...jak na pouti.
  • Autor Michal
  • Datum a čas 9.8.2006 15:23
Reaguj
Na vrcholu?
Když jte u těch chyb. Velmi jste se spletl s počítáním návštěv. Horydoly nejsou registrovány systémem Navrcholu. V systému Toplist mají řádově vyšší návštěvnost, než uvádíte.
Reaguj
Re: Re: Mrzí nás to...
Že vás štvou reklamy chápu, ale nechcete mi říct, jak udělat internetový časopis bez nich? Z čeho by podle vás asi tak přežil? Jestli máte nějaký tip, rád se poučím.
  • Autor Hans
  • Datum a čas 3.8.2006 15:45
Reaguj
Na hlavu?
Asi si nenechají sr(.)t na hlavu - za ČD jim tleskám a mám dojem že to dělají i pro nás
  • Autor Pišišvor
  • Datum a čas 3.8.2006 10:40
Reaguj
Re: Re: Mrzí nás to...
Květnové číslo vyšlo v nákladu 4 000 ks a další dva tisíce lidí si ho stáhlo v PDF verzi z webu. Srpnové číslo vyjde v nákladu 5 000 Ks.
Reaguj
Re: Mrzí nás to...
tisíce čtenářů tištěného Hory Doly..... příbuzný pracuje v tiskárně, kde se to tiskne......:)))
  • Autor Sam
  • Datum a čas 3.8.2006 09:41
Reaguj
Re: Dobry
Nepřičesal. Viz kopie dokumentů a citace.
Reaguj
Celkem 18 příspěvků v diskuzi


Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2024

Vysoké Tatry AKTUÁLNĚ 2024

LOMNICKÝ ŠTÍT Zprávy, novinky, aktuality, fotografie a videa z Vysokých Tater, z nejvyššího pohoří Karpat.... celý článek

Skot, ovce a kozy se vrací do vzácné přírody v Praze

Praha AKTUÁLNĚ 2024

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Balkán AKTUÁLNĚ 2024

Balkán AKTUÁLNĚ 2024

Balkánský poloostrov leží mezi Černým, Jaderským, Egejským a Marmarským mořem. Na severu ho ohraničují Dunaj a Sáva.
Obří důl v Krkonoších

Obří důl v Krkonoších

Obří důl je divoké strmé údolí mezi Sněžkou a Studniční horou. Vodopády a nad nimi vysokohorské rašeliniště vytvářejí nejdivočejší kout krkonošské přírody.
Velikonoční veselí na zámcích a hradech ve středních Čechách

Velikonoční veselí na zámcích a hradech ve středních Čechách

Oslavit Velikonoce můžete ve středočeských zámcích a hradech Loučeň, Mcely, Okoř, Křivoklát a Týnec nad Sázavou.
Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo AKTUÁLNĚ 2024

Německo je zemí řek, jezer, hor, moře, památek, tragické historie, velké vědy a techniky. Najdete v něm vše, na co si vzpomenete. Čtěte horké novinky od našich severních, západních i jižních sousedů.
Tradice a zvyky předků v Přerově nad Labem

Tradice a zvyky předků v Přerově nad Labem

Jaro na vsi můžete zažít ve skanzenu Přerov nad Labem. V celém areálu se budou připomínat od 16. března do 7. dubna staré zvyky a obyčeje, které provázely po celé jarní období

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Krakonošovo Labíčko Labe, Vrchlabí ZRUŠENO! 27.-28.4. Divoká voda 27.4.
Čarodějnický rej na zámku Benešov nad Ploučnicí 27.-28.4. 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mittelalterspektakel Německo, Burg Hohnstein 27.-28.4. 27.4.
Milíř na výrobu dřevěného uhlí Jince, Barbora 28.4. 14:00
Chile - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Anežka Straková a Jan Berounský 29.4. 18:30
Island - diashow Jindřichův Hradec, Střelnice Přednáší Martin Loew 29.4. 19:00
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Gruzie, Svanetie - diashow Praha, Klub cestovatelů Přednáší Gabriela Jurzykuwska 30.4. 18:30

Diskuse

owukruja buy azithromycin 250mg online, 28.4.2024 18:18, 124 příspěvků
yxfzkgds happy family store pharmacy, 28.4.2024 17:21, 124 příspěvků
IsmaelEvirm Dichaelrerce, 28.4.2024 17:04, 4 příspěvky
awomvhafa how to get valtrex over the counter, 28.4.2024 17:00, 3 příspěvky
zealqjcz lowest price tadalafil tablets 20 mg, 28.4.2024 16:54, 124 pří...
epytprxq metformin 1000 mg for sale, 28.4.2024 16:53, 1 příspěvek
oyaygomc metformin 250 mg price in india, 28.4.2024 16:47, 124 příspěvků
ttdorxmq glucophage 850g, 28.4.2024 16:44, 124 příspěvků
Приобретите диплом универ... Dichaelrerce, 28.4.2024 16:38, 15 příspěvků
otoyhrzp synthroid 125, 28.4.2024 16:12, 124 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11