Sjezdy v Krhanicích

Sjezdy v Krhanicích
SDÍLEJ:
Víkendové české poháry ve sjezdu na divoké vodě přesunuté z Otavy na Sázavu jsou za námi. Poprvé v historii se česká špička představila na peřejích u Krhanic.
Jak na to Vodácké závody 2006 na Horydoly

Přinášíme komentované výsledky ve sportech, které se do novin a televize obvykle nedostanou. Zpravodajství připravujeme ve spolupráci s raftovou přílohou Sportovních novin a David Knebel Inspiration.

Sjezd

Slalom

Rafting

Turistika a extrém

Choceň - vodácké dny

Huka Falls - novozélandský vodopád

Vodácké závody: 2006, 2005, 2004, 2003

17. dubna

Singlíři sedli do jedné lodě a jasně zvítězili

Podívejte se na fotogalerii ze závodů (Rajče).

Druhý pohárový víkend částečně odpověděl na otázku, kdo bude reprezentovat za pět týdnů na mistrovství Evropy v Bosně a Hercegovině. Na skromném vodním přídělu se odehrálo i pár sportovních překvapení.

Největším je vítězství ve dlouhém sjezdu dvou elitních singlkanoistů Lukáše Uncajtíka a Jana Neseta mezi deblkanoisty s obrovským náskokem 28 vteřin před pronásledovateli.

Jistý postup na mistrovství Evropy má zatím na kajaku Tomáš Slovák ve sprintu a Kamil Mrůzek s Alešem Markem v klasickém sjezdu.

Kanoisté na mělčině

Další nominovaní se zrodili v singlkánoi. Kvalifikace se v letošním sezóně počítá zvlášť ve sprintu a zvlášť v dlouhém sjezdu a jistotu startu mají vždy čtyři nejlepší lodě v dané kategorii a disciplíně. Ve sprintu si nominační definitivu vybojoval sobotní vítěz Lukáš Novosad z Českého Krumlova a stříbrný singlíř Jan Neset z Litovle.

V dlouhém závodě, který pro nejlepší borce v kategorii C1 znamenal 15 minut práce, si premiérové vítězství v závodě českého poháru vyjel Marek Rygel z Dolních Kounic. Věkem teprve dorostenec, který byl v loňském roce vyhlášen jako nejlepší juniorský kanoista, dokázal, že má momentálně špičkovou formu.

Rygel porazil v sázavským mělčinách o sedm vteřin Lukáše Uncajtika a oba si prohodili pořadí z minulého týdne. Uncajtik i Rygel si tím také zajistili místa na květnovém mistrovství Evropy v dlouhém závodě.

Vrátila se od slalomu

V kategorii žen se rovněž událo jedno překvapení. Postarala se o něj svým bronzem Petra Slováková ve sprintu. Bývalá trojnásobná juniorská mistryně světa ve sjezdu se v posledních letech věnovala výhradně olympijskému slalomu. Letos se však rozhodla vrátit zpět a ve svém druhém závodě dosáhla na stupně vítězek.

S obrovským náskokem získala sprintový triumf Lenka Lagnerová a zopakovala prvenství z minulého týdne. V dlouhém sjezdu se pořadí na prvních dvou místech prohodilo a Vacíková poprvé v tomto roce dokázala zvítězit nad Lenkou Lagnerovou, která udělala velký kus práce a zaznamenala obrovské zlepšení.

Půjčili si lepší loď

Mezi deblkanoisty si zlato ve sprintu vyjel Lisický s Vlčkem před Šálkem s Říhou, což pro obě posádky znamenalo nominaci na Evropu. Před nedělním dlouhým závodem se spekulovalo, jestli specialisti singlíři Uncajtim s Nesetem dokážou potrápit Lisického s Vlčkem. Minulý týden dostali Unca (L. Uncajtik) s Bobrem (J. Neset) od specialistů příděl přes 20 vteřin. Na dnešní závod si však právě od Lisoňů (Lisický – Vlček) zapůjčili jejich náhradní loď a dal se očekávat mnohem vyrovnanější souboj.

Ten se však nekonal. Závod se totiž vyvíjel ve zcela jasném duchu. Uncajtik s Nesetem, kteří už za sebou měli jeden náročný závod, za to od počátku pořádně vzali a v cíli z toho bylo fantastické vítězství s náskokem 28 s před Lisickým s Vlčkem. Oba specialisti z C1 si tím také kromě zlata z českého poháru vysloužili i nominaci na mistrovství Evropy v dlouhém sjezdu.

Před borci teď leží nelehká otázka, ve které z obou disciplín nastoupit. V oblíbené singlkánoi nebo vedlejší deblkánoi?

Olomoucká družstva tradičně vítězí

Kromě sprintu a klasického sjezdu se jelo i mistrovství republiky ve sjezdových družstvech. Pro tradiční zlato dojeli kajakáři a kajakářky Olomouce a to posedmé respektive popatnácté v řadě. Singlkanoe patřila výběru Litovle a v deblkánoích se ze zisku zlatých medailí radovali závodníci Bohemians Praha.

Příští víkend se jede další kolo českých pohárů na Kamenici pod Tanvaldem. Doufejme, že tentokrát to s vodou dopadne lépe a údolní nádrž v Josefově Dole bude schopna zajistit dostatečný průtok pro konání pohárových závodů.

13. dubna

Přesun na Sázavu

Jaro je v plném proudu. Příroda skoro nestačila usnout a už se opět probrala v plné síle. Spolu s přírodou naplno ožili také vyznavači všech vodních radovánek.

Otava má málo vody

Sezónu minulý víkend zahájili sjezdaři na divoké vodě a tuto sobotu a neděli je měly čekat další nominační závody na šumavské Otavě.

Ovšem všechno je jinak. Tak jak letošní podivná zima přála ježdění na vodě v uplynulých měsících, tak naopak zcela nepřeje jarní divoké vodě. Sněhu letos mnoho nebylo a ta troška, co napadla, už všechna stihla roztát.

V české kotlině je jízda na divoké vodě úzce spjata s jarním sněhem a nebo vypouštěním údolních nádrží. Díky sněhovému deficitu se tak závody musí přesouvat z hor do dolních úseků řek, kde je vodní stav ještě dostatečný ke sjíždění.

Kamenitá Sázava

Na poslední chvíli se tak tento týden rozhodlo o přesunu závodů ze Šumavy na klidnější Sázavu u Krhanic. Sázava sice také nemá zdaleka ideální vodní stav, ale k uspořádání Mistrovství republiky tříčlenných týmů a také 3. a 4. českého poháru ve sjezdu na divoké vodě by to stačit mělo.

Časový rozvrh víkendových závodů zůstává zachován. V sobotním dopoledni se na úseku mezi Krhanicemi a jezem Pěnkava uskuteční dvoukolový sprint. Odpoledne program sjezdových závodů pokračuje mistrovstvím republiky tříčlenných hlídek.

V neděli se do kamenitého koryta mezi Krhanicemi a Kamenným Přívozem pustí sjezdařský peloton při dlouhém neboli klasickém sjezdu. Diváci se mohou těšit na téměř kompletní českou špičku.

Česká špička v akci

Chybět by měla pouze Michala Mrůzková. Ženská světová jednička se teprve v pátek vrací ze soustředění rychlostních kanoistů v Portugalsku. Mrůzková kromě mistrovství Evropy ve sjezdu bude usilovat o olympijskou nominaci spolu se svojí parťačkou na trati K2 500 m.

Ostatní hvězdy v čele s mistrem světa Kamilem Mrůzkem však na Sázavě chybět nebudou a ani změna místa konání na poslední chvíli sportovní kvalitě závodu neubere.

Minulý víkend byly odjety první dva závody českého poháru sjezdařů na Svratce pod Vírskou přehradou. Letošní sjezdová sezóna je hodně krátká, a tak hned od prvních závodů jde o hodně.

Evropa pro seniory a juniorský svět

Ve hře jsou místa na květnové mistrovství Evropy seniorů a velikou motivací pro juniory je červencové mistrovství světa ve Spojených státech amerických. Česká nominace na Evropu se skládá z klání ve Víru, na Sázavě a posledních závodů na Kamenici, kam se sjezdaři přesunou příští týden.

Letošní mistrovství Evropy se jede na průzračné řece Una poblíž bosenské Bihače. Na reprezentanty čeká dost nenáročná trať a také úplně nová disciplína – závod družstev ve sprintu. Mezinárodní kanoistická federace (ICF) se tak snaží zatraktivnit závody ve sjezdu a přitáhnout k vodě diváky a nové sportovce.

Novou disciplínu si v červenci vyzkouší také junioři pří mistrovství světa v Jižní a Severní Karolíně. Cesta do českého výběru vede stejně jako u seniorů přes dobře zvládnutou domácí kvalifikaci. Na juniorské závodníky kromě zmiňovaných nominačních závodů ve Víru, v Krhanicích a Kamenici čekají ještě dva podniky ve Špindlerově Mlýně na Labi, které dají konečnou podobu české výpravě.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Celkem 0 příspěvků v diskuzi


Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

Středomoří AKTUÁLNĚ 2024

CHORVATSKO Zprávy od modrého moře, bílých pláží a žhavého slunce. Z Chorvatska, Řecka, Itálie a Francie. Z Egypta, Turecka a Izraele.... celý článek

Vánoční Sázava 2024

100 let stará licence umožňuje stavět vodní elektrárnu na Vltavě?

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

Řeky AKTUÁLNĚ 2024

RÝN Voda pro vodáky teče jenom někde a někdy. Přinášíme informace, které by vás mohly zajímat, pokud se chystáte na prázdninové putování po řece i víkendové splutí potoka. Přidáváme tipy ze zahraničí.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Malše - splutí Římov   27.4.
Veselský vodácký maraton
Suchdol nad Lužnicí Info: lenka.steffanova@seznam.cz 27.4.
Sázavský maraton Zlenice Turistické kanoe 27.4.
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Mže - odemykání Tachov, Lučina 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Sázavské pádlo - vodácké závody Týnec - Pikovice 3.-5.5. 3.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Orlice - Litický oblouk Bohousová 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.

Diskuse

fuubfcwa prinivil 20 mg tablet, 25.4.2024 18:27, 2 příspěvky
rbunelwg how to get prednisone tablets, 25.4.2024 17:52, 2 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky
Bernina strašný news, 20.4.2024 11:13, 1 příspěvek
Nedej na nějaké rádobychy... Michael Beranek, 18.4.2024 17:34, 10 příspěvků
Prostě nehoda Horydoly, 18.4.2024 11:52, 10 příspěvků
Prostě nehoda EH, 18.4.2024 11:41, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Lyžař, 18.4.2024 10:27, 10 příspěvků
Marťan se zastyděl? Prkoš, 18.4.2024 10:16, 10 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11
Zákolany Horydoly , 8.4.2024 18:24
Lojzovka Horydoly , 8.4.2024 18:23