Zpět na článek Podzimní výlet na Děčínský Sněžník

Děčínský Sněžník

Podzimní výlet na Děčínský Sněžník

Děčínský Sněžník, Vzhůru do podzimu!
Autor snímku René Kujan
Větší velikost Předchozí fotka Další fotka

Děčínský Sněžník - Hoher Schneeberg (723 m) je pískovcová stolová hora nad Děčínem v Labských pískovcích na okraji Krušných hor. Hora je zalesněná až na vrcholovou plošinu, která je oddělená strmými skalnatými srázy. Z okrajů vrcholové plošiny se otevírá daleký rozhled na Lužické hory a Českosaské Švýcarsko. Oblíbené jsou Drážďanská vyhlídka na severozápadě a Koňská hlava na východě.

Rozhledna

Rozhledna na temeni Děčínského Sněžníku je kamenná, vysoká 33 metrů a byla postavena roku 1864, čímž se řadí mezi nejstarší na území České republiky. Jejím původním účelem bylo měření na nejdůležitějším trigonometrickém bodě 1. řádu, který využívali zeměměřiči Rakouska - Uherska, Pruska i Saska. Nechal ji postavit majitel panství hrabě František Antonín Thun a již od svého otevření sloužila také pro cestovní ruch. V roce 1936 zde byl poprvé na území Československa zachycen televizní signál vysílaný z Olympijských her v Berlíně. V roce 1992 prošla zchátralá rozhledna rekonstrukcí. U ní je teď v provozu bufet a horská chata.

Horolezectví

Pevný pískovec dovoluje lezení i za nejistého počasí. Leze se tu s lanem a v posledních letech se zvýšil zájem také o bouldering. Platí zde striktní Pravidla pískovcového lezení. Nedaleko se nacházejí další piskovcové lezecké oblasti Tisá a Rájec. 

Doprava

Vrchol Děčínského Sněžníku je přístupný turistickými značenými cestami. 2 km / 130 m převýšení se jde z obce Sněžné, kam zajíždí autobus. 5 km / 460 m se jde po zelené značce z Jílového. 9 km / 600 m se přichází po červené značce z Děčína.

INVIA.cz: Rezervujte si zájezd nebo ubytování v Krušných horách