registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Charita

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
31.10.2018 16:29

Kanadská velvyslankyně předala dar neziskové organizaci MIRET

Velvyslankyně Kanady Barbara C. Richardson dnes předala Idě Kelarové, zakladatelce a ředitelce neziskové organizace Miret, z.s. symbolický šek na Kč 20 000,- na podporu aktivit Miretu v České republice. Dar pochází z výtěžku tomboly, do které partner velvyslanetví - společnost Air Canada vložila dvě zpáteční letenky z Prahy do Toronta. Tombola proběhla během letošních oslav kanadského státního svátku, Dne Kanady.

Miret je česká nezisková organizace, jejíž působení se zaměřuje na vzdělávací, kulturní a tvůrčí aktivity romské minoritní skupiny. Hlavním cílem vzdělávacích programů Miretu je poskytnout romským dětem a mládeži ze sociálně znevýhodněného prostředí možnost neformálního vzdělávání formou mimoškolních aktivit a mezinárodních letních táborů. Miret také podporuje mladé talentované umělce, kteří nemají šanci na vlastní prosazení a realizaci, ať už z finančních, sociálních, rasových či jiných důvodů. Miret pracuje i s neromskými dětmi, a snaží se tak propojit oba světy.

Velvyslanectví Kanady je vděčné a děkuje společnosti Air Canada a našim hostům na oslavě Dne Kanady 2018 - díky nim může podpořit mladé Romy v rozvoji jejich talentů a usnadnit jim integraci do většinové společnosti.

Michael Vlček
tiskový mluvčí
michael.vlcek@international.gc.ca

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
4.4.2017 02:40

Charita

S ženami je humanitární pomoc efektivnější

Lidem postiženým katastrofami přírodního či politického rázu lze pomáhat efektivněji, pokud do této činnosti zapojíme ženy, říká CARE

Dva roky vedla humanitární organizace CARE rozhovory s více než 300 ženami, které pracují v humanitárním sektoru mj. v Jordánsku, kde pomáhají syrským uprchlíkům. Z rozhovorů se zrodila studie She is a humanitarian. Vyplynulo z ní, že ženy nejsou jen oběťmi a pasivními příjemkyněmi pomoci, často se aktivně zapojují jako dobrovolnice do humanitární pomoci, organizují se v ženských spolcích, působí jako aktivistky a vůdčí osoby svých komunit, kterým pomáhají překonat krizi.

Ženy a dívky ze Sýrie však v Jordánsku i nadále čelí problémům. Ženám, které si hledají zaměstnání, ztěžuje situaci status uprchlíka s omezenými právy. K práci jsou často nuceny i děti, některé se dokonce uchylují k žebrání. Uprchlíci se v Jordánsku leckdy zdráhají ozvat, pokud zažijí nějaké příkoří, protože se obávají deportace nebo uvěznění.

Syrské ženy se v Jordánsku stále více organizují a dávají o sobě a svých právech vědět. Odvážnější bývají ženy ze severních, urbánních oblastí Sýrie, které mívají vyšší vzdělání a liberálnější smýšlení. Ty se také častěji zapojují do humanitární činnosti a nebojí se kriticky hovořit o nedostatcích, například co se týče bezpečnosti a důstojnosti uprchlíků v Jordánsku.

V Jordánsku působí mnoho aktivistek z řad syrských uprchlic, které mají mix nejrůznějších profesních zaměření a politických smýšlení. Z uprchlic se tak stávají vůdčími ženskými osobnostmi a vzory komunit. Usilují o lepší ženská práva a jako dobrovolnice pomáhají svým komunitám vyrovnat se s traumaty utrpěnými v Sýrii.

Projekty mezinárodních neziskových organizací na pomoc uprchlíkům by proto měly co nejvíce spolupracovat s těmito místními ženskými organizacemi a naslouchat jejich zkušenostem.

Arwa al Hadíd, která se v  táboře Azraq stará o komunitu syrských uprchlíků, říká: „I já coby žena zde zakouším různé ústrky, v táboře se například nesmím pohybovat bez mužského doprovodu. Ale jsem přesvědčena, že zastanu stejně dobrou práci a vydržím stejný tlak jako muž. Ženám někdy hází klacky pod nohy samy ženy. Obzvlášť ty, které byly konzervativně vychovány. Tyto překážky můžeme překonat tak, že budeme mezi ženami šířit osvětu. Ženy si zaslouží více příležitostí, a to platí nejen pro syrské uprchlice.“ 

Rawan Al A’war působí v Azraqu jako dobrovolnice, monitoruje potřeby uprchlíků a pomáhá s psychosociálními programy: „Žijeme ve společnosti, kde se ženy potýkají s pracovními omezeními. Abychom překonaly překážky, musíme stále dokola zdůrazňovat, jak důležité je, aby ženy směly legálně pracovat, zejména pak v humanitárním sektoru. Pobízím všechny ženy a dívky, které se chtějí zapojit do humanitární pomoci, aby to udělaly. Spousta lidí tu potřebuje pomoct.“ 

Ema Stašová
ema.stasova@care.cz

Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se