registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Hudební archeologie v Mikulčicích

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
10.11.2021 15:56

Lidem postiženým tornádem poputuje přes 2,5 milionu na zeleň.

Finance na obnovu zahrad, sadů nebo předzahrádek zničených tornádem poputují 73 rodinám a jednotlivcům. V grantové výzvě Člověka v tísni a Nadace Partnerství tak lidem z jižní Moravy pomůže prvních 2,54 milionu korun. O další peníze mohou lidé žádat od 6. prosince do února příštího roku na www.nadacepartnerstvi.cz/granty. Nadace Partnerství a Člověk v tísni spolu se Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu zároveň zájemcům ve složité situaci pomáhají s přípravou jejich výsadbových projektů nebo s podáním žádostí.

„Od spuštění výzvy se denně ozývalo velké množství zájemců. Pro zaručení odborné kvality a krajinářsky vhodné obnovy zničených zahrad a sadů jsme využili nabídky krajinářských architektů a zahradních designerů, což celý proces přípravy žádostí velmi zrychlilo. Někteří žadatelé si žádost zpracovali sami, jiným byla poskytnuta asistence telefonicky nebo přišli do naší kanceláře, s jinými žadateli jsme žádost zadávali společně online,“ vysvětluje lokální koordinátor Člověka v tísni pro klimatické změny Roman Klecker.

Ve výzvě pro jednotlivce mohli lidé z Lužic, Hrušek, Moravské Nové Vsi, Mikulčic a Hodonína žádat až 50 tisíc korun na nové stromy a keře. V prosincovém grantu počítá Nadace Partnerství, která výzvu administruje, se podobnými podmínkami jako na podzim, které mohou být rozšířeny i podporu květinových záhonů nebo trvalek. „Doslova za pochodu jsme reagovali na požadavky z terénu a grant jsme upravovali, jak místní potřebovali. V duchu našeho hesla “nové domy potřebují stromy” s radostí sledujeme, že se jižní Morava znovu ozeleňuje a slibujeme dlouhodobou podporu v regionu i do příštích let,“ uvádí Jana Drochytková z Nadace Partnerství, která pomoc koordinuje.

S konzultacemi zahrad pomáhalo lidem 11 dobrovolníků-projektantů ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu. Za jediný víkend se jim podařilo zkonzultovat 102 zahrad. „Poškozené zahrady jsou v různém stavu, stejně jako nemovitosti. Na většině zahrad je alespoň částečně ještě složen stavební materiál, suť je vesměs odklizena, až na drobné úlomky a střepy. Část zahrad byla zhutněna těžkou technikou, jako bagry a vojenská auta. Na některých zahradách zůstaly neošetřené ovocné stromy, hlavy vína a přetrhané vedení. Zcela chybí větší stromy, nebo jsou výrazně poškozeny. Lidé poradenství berou s vděkem, je vidět, že zahrady mají rádi. Absolutní většinu tvoří užitkové zahrady s ovocnými stromy a menší okrasnou částí,“ popisuje zkušenosti z terénu krajinářská architektka Jitka Vágnerová.

David Kopecký
david.kopecky@nap.cz

 
Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
3.8.2019 11:19

Hudební archeologie v Mikulčicích

Archeologický ústav Akademie věd České republiky Brno pořádá ve spolupráci se spolkem Hudební lahůdky čtrnácté pokračování cyklu Hudební Archeologie v Mikulčicích.

Pořadatelé se tímto snaží propojit vědu s uměním a tímto kultivovat kulturní prostřední v archeologické krajině Velkomoravských Mikulčic. 

Jako součást programu čtrnáctého cyklu Hudební Archeologie v Mikulčicích proběhl dne 31. 7. 2019 koncert skupiny SPIRITUÁL KVINTET. V roce 2020 kapela po šedesáti letech definitivně končí a jednalo se tak o poslední sezónu této legendární skupiny a zároveň o výjimečnou příležitost.

Další koncert v rámci tohoto cyklu proběhne 1. září 2019 a propojí opět Archeologickou vědu s uměním, tentokráte pomocí JIHOAMERICKÉ A ŠPANĚLSKÉ HUDBY. 

Archeologický ústav AV ČR
Spolek Hudební lahůdky

Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se