registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Diashow Praha

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
5.1.2023 20:52

Sraz na Pražském hradě 8.1.


Milí a vzácní přátelé,

Hrad se bojí občanské společnosti. Dostali jsme dopis od Správy Pražského hradu s doporučením, že prý máme nedělní akci DOTÁHNEME ZMĚNU – Demokrat na Hrad uspořádat jinde než na 2. nádvoří Pražského hradu. Prý je to prostor pro turisty a korunovační klenoty. Avšak podle Městského soudu jsou nádvoří Pražského hradu veřejným prostranstvím, kde se shromáždění mohou standardně konat.
 
Dotáhneme tedy změnu jako turisté: Sraz 8. 1. 2023 ve 13.30 na 2. nádvoří Pražského hradu

Podle hradních pánů zřejmě na Hrad patří pouze turisté a lidi, kteří chtějí pokojně vyjádřit svůj politický názor, tam nechtějí. Ale my jsme přesvědčení, že mezi Vámi a mezi Vašimi přáteli je spousta aktivních turistů, kteří se na Pražský hrad rádi podívají. Takže se už tuhle neděli (8. 1.) ve 13.30 sejdeme na 2. nádvoří Pražského hradu. Nezapomeňte si s sebou vzít teplý oděv, kompas, svačinu a dobrou náladu. (Pozor: Kvůli kontrolám u vstupu nechte doma ostré předměty. Transparenty si vzít můžete, jen ne na tyčích.)

Společně přineseme na Hrad hodnoty a dáme sbohem strašidelné éře zemanování a vyšleme do celé země zprávu, že je nejvyšší čas zvolit si prezidenta, který ctí demokratické hodnoty a nebojí se otevřeně komunikovat s občanskou společností. 

PROSÍM, POKUD SI TAKÉ MYSLÍTE, ŽE HRAD MÁ BÝT AKTIVNÍM OBČANŮM OTEVŘEN, ŠIŘTE TUTO UDÁLOST DÁL A POZVĚTE NA AKCI VŠECHNY SVÉ PŘÁTELE.

 
 
Volba prezidenta je třetím klíčovým krokem na cestě k završení příběhu změny, který společně píšeme 
 
1. 
Protestovali jsme proti unášení státu Andrejem Babišem. Přispěli jsme k vítězství demokratů ve volbách a zabránili jsme další orbanizaci Česka v režii Andreje Babiše. Samozřejmě, ani nová vláda není bez chybičky, ale rozhodně jsme vykročili správným směrem.

2.
Ihned po ruské invazi jsme se jako občanská společnost postavili za Ukrajinu. Můžeme být hrdí na to, že Česko patří ke státům, které pomáhají Ukrajině nejvíce. A když se rozjely proruské demonstrace obchodníků se strachem, jasně jsme ukázali, že demokratů je víc a umí se za své hodnoty postavit.

3. 
Třetím krokem je volba prezidenta, který zastává demokratické hodnoty, je otevřený občanům a má potenciál společnost spojovat. Je na čase uzavřít éru populismu a politiků, kteří rozdělují společnost a rozsévají mezi lidi nenávist.
 
Přijdu na Hrad
 
Neděle, 8. 1. 2023, 13.30, 2. nádvoří Pražského hradu. 
Demokrat na Hrad!


Prosím, pozvěte na událost své blízké. Udělejte si společně turistický výšlap za krásou Pražského hradu a dejte najevo, jakého prezidenta si přejete. 
 
 
Program bude pestrý

Přestože hradní smetánka nám hází klacky pod nohy, připravili jsme pro Vás program, kterým se symbolicky rozloučíme s desetiletým obdobím temna na Pražském hradě. Pokud nám Správa hradu nedovolí přes kontroly pronést veškerou techniku, nebojte se, jsme připraveni i na to a alespoň si budeme blíž. :)

Kromě předvolebního poselství se můžete těšit například na:
  • Slam poetry slavných českých slamerů Anatola Svahilce a Lenky Hronové alias Mango.
  • Dramatické čtení z knihy Miloše Zemana „Jak jsem se mýlil v politice“ v podání režiséra Václava Marhoula.
  • Zazpíváme si s písničkářem Jaroslavem Hutkou. Jeho píseň „Náměšť” si snadno zanotujete i pokud ji neznáte.
  • Michal Horáček promluví o nutnosti vzájemné podpory demokratických kandidátů před 2. kolem volby. 
  • Bára Hrzánová zazpívá hymnu.
Děkujeme Vám za vše, co pro demokracii děláte a těším se na Vás na 2. nádvoří Hradu. Nebojte se, na místě budou naši dobrovolníci, kteří Vám se vším pomohou.

Populistům odzvonilo. Demokrat na Hrad!

Za Milion chvilek 
Hana Strašáková, mluvčí

 
 
  P. S.    Držte si klobouky, bude to jízda. :)
Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
7.6.2022 11:51

Vesmír na dosah ruky

Praha pořídí do planetária nejmodernější promítací technologii na světě 

Rada hlavního města dnes schválila pořízení nového projekčního systému pro Planetárium Praha. Technologie stávajícího projektoru je zastaralá a na konci své životnosti. Kvalitu obrazu navíc snižuje desítky let stará projekční plocha kopule. Dosluhující projekční systém proto zcela nahradí nová LED-Dome technologie, která vytvoří samostatnou kopuli pokrytou desítkami milionů LED diod. Hlavní město za ni zaplatí 250 milionů korun a modernizací tak vznikne největší planetárium s touto pokročilou technologií na světě. 

„Pražské planetárium se pyšní jednou z největších kopulí na světě, ale technologicky zaostává a brzy již stávající technologie úplně doslouží. Přechodem na moderní LED-Dome technologii se zařadíme mezi světové špičky, jako je Dubaj nebo Osaka, kde se ale v porovnání s Prahou nachází kupole o jednotky metrů menší. Je to dobrá investice do vzdělání malých i velkých Pražanů,“ říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu. 

Planetárium Praha je největším planetáriem v České republice. S projekční kopulí o průměru 23,5 metru se řadí mezi největší na světě. Před epidemií koronaviru navštívilo planetárium asi 200 tisíc návštěvníků za rok a zájem o něj stále roste. Více jak polovinu návštěvníků tvoří děti a mládež, zbytek jsou návštěvníci odpoledních, večerních a víkendových pořadů. Projekce na kopuli tvoří klíčovou část programu. 

„Pražské planetárium už dávno není jen o vesmíru. Probíhají zde koncerty i divadelní představení, která díky projekcím na jednu z největších kopulí na světě mají jedinečnou atmosféru. S novým projekčním systémem nabídneme dětem i dospělým ještě lepší divácké zážitky. Současně tím bude Praha atraktivnější pro turisty, kteří vyhledávají tento typ kulturních a vzdělávacích zážitků,“ popisuje Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy pro kulturu a cestovní ruch. 

Z hlediska kvality projekce i normovaných nákladů je nejvýhodnější variantou pořízení nákladnějšího projekčního systému s revoluční technologií a s mnohonásobnou životností. Jedná se o technologii LED-Dome s životností okolo 25 let a s menšími náklady na údržbu než v případě jiných dostupných systémů. Tato technologie byla uvedena na trh v roce teprve v 2018. LED-Dome technologie vytvoří samostatnou kopuli, která je tvořena desítkami milionů LED diod, které samy vytvářejí obraz. Nevzniká tak rozptyl světla na místa, která mají být neosvětlená, výsledkem je bezkonkurenční kontrast. Současně umožnuje rekuperaci odpadního tepla. Nový projekční systém bude stát Prahu asi 250 milionů korun. 

Planetárium je aktuálně vybaveno digitálním projekčním systémem SkySkan, který byl pořízen v roce 2009 s kvalitou obrazu v rozlišení 4K, o pět let později byl modernizováni na 6,5K. Tento projekční systém měl odhadovanou životnost asi 10 000 hodin provozu a této hranice dosáhl v roce 2019. V tomto roce došlo k závažné poruše optických členů projektorů, která se musela řešit repasí. Oprava byla náročná s ohledem na nedostupnost dílů, projektory tohoto typu se již nevyrábí. Jednotlivé díly se tak musely shánět po celém světě. Náklady na stávající projekční systém a repas vyšly na 65 milionů korun. Opravou se podařilo prodloužit životnost projektoru o přibližně 2 až 3 roky a konec životnosti ještě oddálil omezený provoz v rámci pandemie. Konec životnosti současného projekčního systému je odhadován na rok 2023, proto je nutné pořídit nový systém. 

Pražské planetárium stále promítá na původní kopuli z roku 1958, která není dokonale kulová, což může zapříčinit deformaci promítaného obrazu. Při její stavbě se nepočítalo s projekcí filmů, promítala se pouze hvězdná obloha. Při projekcích full dome filmů ze současné produkce mají nedostatky kopule extrémně rušivý vliv na celkový dojem a zážitek z projekce. 

„Chceme nadchnout děti a vzbudit v nich zájem o nové technologie, vědu a výzkum, který je neopustí ani po návratu domů, a třeba jednou rozhodne otázku jejich budoucího vzdělávání. Tyto oblasti mají velkou budoucnost a již nyní jsou důležitou součástí ekonomiky. Proto současně s modernizací planetária pracujeme na přípravě konceptu Science parku, který by se věnoval vesmíru, dalším aspektům moderní vědy a techniky a který bychom rádi umístili v nedalekém areálu Výstaviště,“ doplňuje Pavel Vyhnánek. 

„Planetárium bude kvůli výměně projekčního systému na nezbytně dlouhou dobu uzavřeno, neboť je třeba provést řadu stavebních úkonů, a to včetně výměny vzduchotechniky. Délku uzavírky odhadujeme na půl roku. Této doby využijeme k tvorbě nových programů, aby faktu, že Praha bude mít nejlepší projekční systém na světě, odpovídala i naše programová nabídka,“ dodává Jakub Rozehnal, ředitel Hvězdárny a planetária hl. m. Prahy. 

Při zahájení prací na konci roku 2022 je reálný předpoklad znovuotevření pražského planetária v druhé polovině roku 2023. Po dobu uzavírky může planetárium poskytovat služby prostřednictvím svého mobilního planetária. 

Vít Hofman
vedoucí oddělení médií a tiskový mluvčí

Praha 

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
28.3.2019 17:08

Dotknout se nebe

DOTKNOUT SE NEBE
2.4.2019 18:30 Kayak Beach Bar 

„Jednoduše byl to kalup! Křižoval jsem vzduchem mezi kontinenty a horstvy této malebné planety, jak stěhovavý dravec bez hnízda. Přitom můj deník se rychle zaplňoval řádky, zachycující pestrost dnů.“ 

Tato myšlenka následně sepsaná do slov, je nití mé další knihy Dotknout se nebe. A právě a o tom bude mé povídání, která zaznamená nikoliv kalendářní rok, ale dvanáct měsíců úpisu s ďáblem. Jsou v nich obsaženy čtyři horolezecké expedice. Jak na Antarktidu, tak do Karakoramu, nebo centrálního i západního Himálaje. Ale vlastně i čtyřicet let lezení s více než třemi desítkami expedic, do rozmanitých horstev světa. Kde denním chlebem bylo balancování na ostré hraně, mezi životem a krůčkem k věčnosti, ale také běžný rodinný život, mediální prostituce, či šedá všednost. To vše v setkání bude, včetně pohyblivých obrázků premiéry dokumentu z Antarktidy, které mé slovo doplní… A o tom si pak můžeme pokecat☺

Těším se na setkání….

Maara

INFOhttps://www.facebook.com/events/1223491427810180/ 

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
7.2.2019 16:31

Přednášky o české šlechtě v Městské knihovně Praha

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
26.9.2018 00:26

EPO Festival Praha

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
26.9.2018 00:26

Re: Diashow Praha

Při příležitosti premiéry filmu Svaneti lines pořádáme skialp - outdoorový festival.

Bude vám zima, budou vás bolet nohy, rozjezdíte exotický prašan, zažijete velkou Gruzínskou párty, povozíte se v lavině, budete mít závratě při lajnování v Chamonix a spoustu dalšího.

Naplánujte výlety na zimu a zažijte s námi super outdoorácký večírek.

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
20.9.2017 00:39

Diashow Praha

Vysněný svět s lovci zážitků: Velké cestovatelské promítání s CK SEN 

Thajsko, Malajsie, Čína a Tibet, perly Indočíny, příroda USA či Jihoafrická republika

to vše lze procestovat za jediný večer během promítání a debat v kině Atlas v Praze 8. Promítání se koná 21. září od 18.30 do 21.30 hodin ve dvou promítacích sálech. 

Diváci si budou moci během večera vybírat z celkem šesti tematických promítání. Zkušení průvodci a odborníci na vybrané země z Cestovní kanceláře SEN, která akci organizuje, je zavedou do oblíbených exotických destinací světa. „Chceme se s vámi podělit o zkušenosti z posledních cest, navštívit země, které jsou stále ještě nezkažené masovou turistikou, ukázat bezpečná cestovatelská místa naší planety,“ říká Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN, která vozí své klienty do 150 zemí světa. 

Program:

Velký kinosál v 18:30 hod. – Thajsko, Malajsie, Singapur – historie versus moderna

Přednáší: Katrin Abou Naboutová

Velký kinosál v 19:30 hod. – Čína, Tibet, Nepál, Indie

Přednáší: Jan Buday

Velký kinosál ve 20:30 hod. –  Perly Indočíny a buddhistická Barma 

Přednáší: Katrin Abou Naboutová 

Malý kinosál v 18:30 hod. – Národní parky USA a Kanady versus velká města východního pobřeží

Přednáší: Martin Karniš

Malý kinosál v 19:30 hod. – Kuba a nejkrásnější místa Jižní Ameriky

Přednáší: Peter Hliničan

Malý kinosál ve 20:30 hod. – Z Kapského Města na Viktoriiny vodopády, Nejznámější národní parky Afriky

Přednáší: Martin Karniš 

Více informací a rezervace lístků zde:
http://www.kinoatlas.cz/klient-181/kino-52/stranka-8423
https://www.cksen.cz/promitani/ 

Více o přednáškách:

Thajsko, Malajsie, Singapur – historie versus moderna

Přednáší: Katrin Abou Naboutová – velký kinosál v 18:30 hod. 

Podívejte se s námi na fotky - od hříšného Bangkoku s nádherným královským palácem a největším ležícím Buddhou Thajska až po pláže Andamanského moře. Navštivte exotické Krabi, ochutnejte kokosové ořechy, nejlepší ananas na světě, grilované ryby a odpočiňte si na nejkrásnějších plážích – třeba na místě, kde se točil slavný film Pláž s Leonardem Di Caprio. Thajský buddhismus vystřídá islám v Malajsii, která může svět učit toleranci. Na fotkách „navštívíme“ ostrov Penang, kde vedle sebe stojí křesťanský kostel, buddhistický chrám, hinduistická svatyně a krásná mešita. V moderní metropoli Kuala Lumpur se pokocháme pohledem na nejslavnější dvojčata a cestu zakončíme ve městě budoucnosti – Singapuru, kde moderní architektura předběhla dobu. Co je nového ve městě Lva a jak vypadá panorama mrakodrapů z bazénu na střeše hotelu Marina Bay Sands? To vše, a ještě více vám zodpoví Katrin Abou Naboutová. 

Čína, Tibet, Nepál, Indie

Přednáší: Jan Buday – velký kinosál v 19:30 hod. 

Křížem krážem přes celou Čínu a himálajská sedla do Tibetu na střechu světa, přes hinduistický Nepál a asijské safari až do neuvěřitelné Indie. Na promítání se objeví fotky Velké čínské zdi, Zakázaného města v Pekingu, Hliněné armády v Xi-Anu, mrakodrapů v Šanghaji a pand v Chengdu. Prohlédneme si památky císařské Číny, mughalské Indie i buddhistický Tibet uprostřed Himálají. Leteckou společností Buddha Air doletíme téměř až k magickému Mt. Everestu, potom si prohlédneme krásné ženy v Káthmándú a pastýřky jaků v sedlech přes 5 000 m n. m. Velkým zážitkem je i hledání nosorožců ze sloního hřbetu v nejstarším národním parku Nepálu. Středověké Varanasi na posvátné řece Ganze vás dostane. Romantický Taj Mahal, nejkrásnější stavba z lásky a jeden z nových sedmi divů světa, vás okouzlí. Závěr cesty vygraduje v neuvěřitelném Dillí. „Tento zájezd je lety vylepšovaná expedice, kde garantujeme ty nejpestřejší zážitky. Vydejte se na nezapomenutelnou cestu plnou kulturních šoků,“ dodává Pavel Fellner z Cestovní kanceláře SEN, která se specializuje na náročnější klientelu.

Perly Indočíny a buddhistická Barma

Přednáší: Katrin Abou Naboutová – velký kinosál ve 20:30 hod. 

Socialistický Vietnam, královská Kambodža a buddhistická Barma – není to zajímavý mix? Začneme v hlavním městě Vietnamu, v Hanoji, kde vás uchvátí nejen císařská architektura, ale také neskutečně hektický život na ulici, mauzoleum „strýčka“ Ho nebo první vietnamská univerzita. Pak navštívíme další místa pohádkového Vietnamu s chaotickými uličkami starých míst, tisíci motorek, ale i klidnými zátokami zahalenými mlhou, kde dodnes žijí draci. Promítneme si fotky z císařské a tajemné Hue, kouzelného Hoi An, který je považován za jedno z nejkrásnějších měst Asie a také z Nha Trang, kam chodili odpočívat američtí vojáci. Dozvíte se ale také, jak se Vietkong zakopával během americko-vietnamské války. Dalším místem k prozkoumání je Kambodža, která překvapí každého a dostane se mu pod kůži. Kdo jsou Rudí Khmerové a Pol Pot, jak plyne život na promenádě u Mekongu? Bonbónkem na závěr bude Angkor Wat - fantastické chrámové stavby, které zná celý svět. Věděli jste, že Angkor bylo ve středověku největší město na světě? Ta pravá exotika na vás ale čeká v Barmě, tajuplné zemi plné zlatých pagod a kontrastů. Je jiná než vše, co jste dosud viděli. Muži zde nosí sukně, pádlují nohama a ženy kouří tlusté doutníky. V srdci Barmy se nachází jedna z nejkrásnějších památek naší planety – chrám Bagan. 

Národní parky USA a Kanady versus velká města východního pobřeží

Přednáší: Martin Karniš – malý kinosál v 18:30 hod. 

Podívejte se s CK SEN na to nejlepší z amerického západu. Navštivte národní parky a slavná americká velkoměsta jako Los Angeles, známé jako město andělů, San Francisco s legendárním mostem Golden Gate Bridge a věznicí Alcatraz. Zažijte jednu velkou party ve městě kasin Las Vegas a načerpejte energii v jedinečných přírodních scenériích národních parků Yosemity, Zion, Bryce, Monument Valley, Joshua Tree a v perle celé Arizony Grand Canyonu. Projděte se po chodníku slávy v Hollywoodu, nakupte si na Rodeo Drive a vychutnejte si slunnou Kalifornii. Kanada nabízí nezkrocenou divočinu, nádherná tyrkysově modrá ledovcová jezera ukrytá mezi horskými masivy, rozsáhlé a nekonečně bohaté národní parky, nejdelší pobřeží na světě i supermoderní metropole. Vydejte se z chladných plání provincie Quebec přes nejdůležitější města východního pobřeží Kanady a USA až do subtropické Floridy. Nechte se ohromit sílou Niagarských vodopádů, levnými nákupy v New Yorku i sídlem prezidenta ve Washingtonu DC. 

Kuba a nejkrásnější místa Jižní Ameriky

Přednáší: Peter Hliničan – malý kinosál v 19:30 hod. 

Když Kryštof Kolumbus objevil Kubu, prohlásil: „Toto je nejkrásnější místo, které lidské oko vidělo.“ Kubánci a mnoho turistů tuto frázi opakují dodnes. Jak vypadá Kuba dnes? Jak se mění při otevírání se Americe? Rytmy salsy nebo afro-kubánské rumby, rum a doutníky a bohatá historie zůstávají stejné. Stejně jako krásná Havana, koloniální Trinidad, kubánská příroda a černošské Santiago.

Přednáška bude pokračovat v Jižní Americe. Podíváme se na slavné Machu Picchu, jezero Titicaca, indiánský La Paz, vydáme se na cestu bolivijským Altiplanem přes Salar de Uyuni do nejsušší pouště světa, necháme se okouzlit elegancí hlavního města Argentiny - Buenos Aires, steaky a lahví červeného vína v rytmu tanga. Přes Iguazu, největší vodopád na světě, se bude pokračovat na jeden ze sedmi nových divů světa – do Rio de Janeira a k soše Ježíše Krista na Corcovado. 

Z Kapského Města na Viktoriiny vodopády. Nejznámější národní parky Afriky

Přednáší: Martin Karniš – malý kinosál ve 20:30 hod. 

Absolutně bezpečná a dokonalá cesta napříč různými oblastmi jižní Afriky. Začínáme v jednom z nejkrásnějších míst světa, v Kapském městě, odkud se pokračuje do Namibie. Ta každého okouzlí. Je to klidná a prázdná země s mnoha přírodními zajímavostmi. Víte, kde je druhý největší kaňonovitý systém na světě? V Namibii. Víte, kde je největší meteorit na světě? V Namibii. Víte, kde jsou největší písečné duny a nejsušší poušť na světě? V Namibii. Kromě toho zde poznáte různé kultury a tradiční kmeny, ochutnáte exotická jídla a uvidíte nádhernou noční oblohu. V národních parcích Namibie a Botswany zažijete unikátní safari a na Viktoriiných vodopádech nejlepší rafting, bungee jumping nebo procházku se lvy. Život na otevřených pláních Masai Mara a Serengeti patří mezi nejkrásnější divadla na světě. Stovky druhů zvířat ve svém přirozeném prostředí, které žijí podle vlastních cyklů. Podívejte se na safari do Keni a Tanzanie! 

Kdo je CK SEN

Bratři a milovníci cestování, Pavel a Luboš Fellnerovi, založili před 24 lety v Bratislavě Cestovní kancelář BUBO Travel. Hned po pádu železné opony zorganizovali autobus a s kamarády objeli Turecko, Sýrii, Jordánsko. Pak následovala Skandinávie, později Indie a postupně celý svět. V roce 2012 koupili v Praze Cestovní kancelář SEN. V současné době pořádají 150 zájezdů do celého světa. Luboš Fellner byl na Slovensku v roce 2011 vyhlášen podnikatelem roku. 

Soutěžte s CK SEN

CK SEN se rozhodla, že podpoří cestovatele v objevování světa a vypsala soutěž na ulovení vysněného a netradičního zážitku. Je určená pro baťůžkáře, rodinu s dětmi, zamilovaný pár a další cestovatele bez rozdílu věku, kteří na svých cestách (od Balatonu až po Antarktidu) zaznamenají a případně nafotí co nejzajímavější zážitek. Vyhrát mohou poukaz na zájezd nebo finanční částku. Podmínkou je, že do konce listopadu 2017 zažijí něco zajímavého a po svém návratu to nejpozději do 5. prosince 2017 uveřejní formou krátkého textu a několika fotografií na www.cksen.cz/vysneny-svet. 

Více informací o CK SEN

www.cksen.cz 

Michaela Bučková

michaela@trimedar.cz 

Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se