registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Mezinárodní festival outdoorových filmů

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
20.2.2018 13:16

MFOF 2018

16. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů se bude konat od 5. října do 7. prosince 2018 přibližně v 50 městech České republiky a Slovenska.

Počet příspěvků: 1069

Horydoly

avatar
4.10.2017 02:58

Mezinárodní festival outdoorových filmů

Přijměte pozvání do outdoorového světa - XV. ročník Mezinárodního festivalu outdoorových filmů skupiny ČEZ bude slavnostně zahájen 6. října v Domě kultury města Ostravy. Vlastnímu programu předchází v 17 hodin ve vestibulu DK vernisáž výstavy fotografií Miloše Brunnera "Z Vysočiny do celého světa" a setkání s hosty festivalu Otto Krajňákem (Slovensko), Odile Velomana (Madagaskar), Klárou Kolouchovou, Petrem Janem Juračkou a dalšími. 

Ve vestibulu Domu kultury města Ostravy bude pro návštěvníky od 6. října také otevřena výstava Miloše Brunnera – Z Vysočiny do celého světa. Miloš Brunner - filmař, fotograf, cestovatel. Navštívil řadu zemí světa /Havaj, Aljašku, Tahiti, Mexiko, Nový Zéland, Nepál, Tiber, Madagaskar a další/. Za svou tvorbu obdržel řadu ocenění. Vernisáž se uskuteční 6. října v 17 hodin. Výstava potrvá do 30. října 2017.

Součástí slavnostního zahájení festivalu bude bohatý kulturní program s vystoupením účinkujících a hostů festivalu:

Art-rocková kapela Kazachstán - rocková hudba ovlivněná érou kapel sedmdesátých let i zvukem nejrůznějších píšťal a dalších akustických nástrojů. Je to hudba ovlivněná krajinou Beskyd, ale i niterných pocitů člověka v básních a textech Jaroslava Žily. Kazachstán jsou plochy tónů a slov, snažící se vyprávět příběhy. Kazachstán působí na klubové scéně přes deset let a nevyhýbá se ani festivalům jako jsou Colours of Ostrava, Sweetsen fest, Festival v ulicích ad. V současnosti připravuje kapela svou třetí desku. www.skupina-kazachstan.cz 

Taneční duo Hybrids Crew - Patrick Ulman a Zdeněk Kremláček. Duo se začalo formovat na Janáčkově konzervatoři v Ostravě, kde oba studovali obor Tanec. Mezi jejich úspěchy patří několik titulů mistrů České Republiky v Electric Boogie. Mistři Evropy a vícemistři světa v Electric Boogie, finalisté televizní show Talentmánie 2010. Momentálně finalisté německé televizní show Das Supertalent. www.hybridscrew.cz 

Otto Krajňák /Slovensko/ - čestný host festivalu, ročník 1925! Jeden z nejaktivnějších současných lyžařských závodníků této planety! Bývalý čs. reprezentant ve sjezdovém lyžování. Trenér čs. juniorské reprezentace. V r. 1997 začíná jeho veteránská FIS Masters závodní kariéra, která trvá do současnosti. Trojnásobný Mistr světa FIS Masters, držitel velkého křišťálového globu - celkové vítězství Světového poháru 2017.

Arnošt Petráček – hlavní host festivalu. Český paralympijský plavec. Do současné doby se mu podařilo vytvořit pět světových a osm evropských rekordů. Je mistrem světa na trati 50m motýlek, jak na krátkém bazénu, tak i na 50m bazénu. Dvojnásobný mistr Evropy na tratích 50m motýlek. Z brazilského Ria de Janeira si v roce 2016 přivezl zlatou paralympijskou medaili ze závodu na 50m znak. Za loňský rok obdržel ocenění Nejlepší handicapovaný sportovec roku. www.arnostpetracek.cz 

Svaťa Božák - cyklistický ultramaratonec. Jako první Čech letos už podruhé úspěšně dokončil jeden z nejnáročnějších cyklistických závodů světa, Race Across Amerika (RAAM). Za necelých 11 dní ujel téměř 5000 kilometrů, projel celou Severní Ameriku od západního pobřeží na východní. V tomto závodě není důležité zvítězit, ale přežít. www.svatabozak.cz 

Miloš Brunner - filmař, fotograf, cestovatel. Navštívil řadu zemí světa /Havaj, Aljašku, Tahiti, Mexiko, Nový Zéland, Nepál, Tiber, Madagaskar a další/. Za svou tvorbu obdržel řadu ocenění. Film ODILE - Z Madagaskaru do moravské domácnosti uvede na 15. MFOF jako světovou premiéru. www.montanaclub.cz 

Odile Velomana /Madagaskar/ - tanečnice a učitelka tance - klasických i afrických.

Petr Jan Juračka - fotograf, hydrobiolog, vědec, cestovatel a filmař uvede světovou premiéru svého filmu K2.Klára.Krásno. z loňské expedice Kláry Kolouchové na nejtěžší horu světa K2. www.petr.juracka.eu 

Klára Kolouchová - horolezkyně. Jako první Češka stanula na nejvyšší hoře světa - Mt. Everestu (8848 m), v loňském roce se pokusila o výstup na K2 (8611 m). Za sebou má úspěšné výstupy m.j. na Aconcaguu (6959 m), Čo Oju (8201 m), Mount Mc Kinley (6194 m).

PROJEKCE FESTIVALOVÝCH FILMŮ proběhnou letos v Ostravě na třech místech: v kině Art (7. -16.10.), kině Luna (16.-18.10.) a kině Retrostar v Polance (2. - 3.11.). 

15. ročník MFOF letos představí sto dvacet osm snímků z dvaceti sedmi zemí světa. Jejich profily už byly zveřejněny na našem webu www.outdoorfilms.cz. Ke každému ze soutěžních filmů najdete krátký popis, několik fotek a u řady z nich i trailer. Mezi nimi i strhující trailer na jednu z letošních světových premiér na festivalu. Film Petra Jana Juračky – K2. Klára. Krásno.

Diváci se mohou těšit na další film Pavola Barabáše s názvem Sloboda pod Nákladom, nebo na film Živé moře (Sea of Life) o alarmujícím stavu dnešních světových moří.

Velmi silný je i snímek K2 Dotknout se oblohy (K2 Touching the Sky). V létě roku 1986 zemřelo na K2 třináct horolezců. Po třiceti letech se děti zemřelých horolezců vrací na místo.

Za kategorii vodních sportovních filmů zmiňme film Vyber si svou vlnu (Choose your wave). Jedinečný dokumentární projekt, sledující příběhy lidí, pro které je surfing cesta, která jim změnila život.

Pestrou festivalovou paletu doplňuje krátký snímek Jondachi o stejnojmenné řece, která teče džunglí údolím Napo v Ekvádoru a těm, kteří jsou s řekou spjati, poskytuje více než fyzické spojení. Výčet zakončíme filmem 82 letá skokanka (The 82 Year Old Skydiver). V 82 letech má Dylis světový rekord jako nejstarší žena praktikující seskoky padákem na světě. 

XV. Mezinárodní festival outdoorových filmů skupiny ČEZ 2017 nabídne řadu dalších zajímavých filmů s outdoorovou tématikou, které neuvidíte nikde jinde v České republice ani na Slovensku. Uskuteční se od 6. října do 9. prosince, a to na více než 50 místech v České republice a na Slovensku.

Počet příspěvků: 1069

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se