registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Přednášky a promítání outdoor

Autor Zpráva

Keralapu Keralapu

avatar
13.9.2020 20:44

Příspěvek byl smazán autorem

Počet příspěvků: 2

Horydoly

avatar
26.7.2020 22:15

TŘI CESTY SOUROZENCŮ ČAPKOVÝCH

Spolek AKTIVNÍCH SENIORŮ Frýdek-Místek ve spolupráci s Městskou knihovnou Frýdek-Místek Vás může po delší přestávce pozvat na další večer z cyklu NEJEN O KNIHÁCH.

TŘI CESTY SOUROZENCŮ ČAPKOVÝCH

Význam Heleny -- 75. výročí úmrtí Josefa -- 130. výročí narození Karla

Životy tří osobností, spjaté s místy a městy jejich narození a dětství, studií i návratů. S místy, která formovala jejich postoje. Kde vznikala jejich díla, spjata s jejich českou krajinou. Osobností, trvale zapsaných do povědomí naší veřejnosti, do české historie i světové kultury.

Úterý 15. září 2020 od 17.30 hodin -- Modrý salonek Městské knihovny Frýdek-Místek /Hlavní 111-112 Místek

Fotodokumentace-Knihy-Mapy + Někdo navíc -- provází Olga Szymanská

Čapkové

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
4.8.2017 23:51

Pozorování PERSEID na Prašivé

V sobotu 12.8. od 19 hodin se vedle legendární chaty Klubu českých turistů, která poslední dva roky zažívá "vzkříšení", uskuteční tradiční a hojně navštěvované pozorování padajících "hvězd" Perseid. Noční oblohu budou zájemci moci pozorovat dalekohledem pod vedením astronoma Honzy Kondziolky a očima se pak budou snažit zahlédnout nějakou tu "padající hvězdu".   Ještě za světla, od 19 hodin, bude přednáška "Jak najít meteorit?", která zodpoví některé zajímavé otázky, jako například "může dnes perseida spadnout?" nebo "je meteorit po dopadu žhavý?" a další.   Návštěvnící si mohou vzít s sebou karimatky a spacáky a následně na louce zůstat i na noc, jak to každý rok dělá spousta dalších... .   Pro zájemce o občerstvení bude chata Prašivá otevřena až do pozdních nočních hodin.   Více informací na webu chaty: www.ChataPrasiva.cz
Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
4.8.2017 23:44

Přednášky a promítání 2017

Cestovatelská promítání na Prašivé.

Již druhým rokem se pravidelně v chatě Prašivá konají oblíbené a hojně navštěvované cestopisné besedy s promítáním. A chataři již naplánovali další termíny na příští období, kam jste srdečně zváni.

Vstupné je tradičně dobrovolné a veškerý zisk bude věnován na obnovu historické chaty Prašivá.

2.září od 19:00 – beseda AMERIKOU na rodinné cyklocestě

promítá chatař Martin Stiller s rodinkou

Cyklorodinka - Martin, Renča a čtyřletá Stellka vyrazili na dvouměsíční cykloputování přírodními parky státu Washington se startem a cílem v kanadském Vancouveru. Naši cyklocestovatelé měli štěstí na pohádkové počasí, potkali spoustu příjemných lidí, viděli ohromné množství přírodních zajímavostí a náramně si tak rodinné dobrodružství užívali. Nešlo o to hltat kilometry…procházkovali se po přírodě, koupali v řekách a jezerech, ťapkali po plážích a brouzdali se v oceánu, hráli si na dětských hřištích, na loukách, v lesích i pouštích…
Nádherné to bylo dobrodružství, kdy krásné chvíle střídaly náročnější úseky, ale to vše k tomu patří a na vše se bude dobře vzpomínat. Závěrem pozvánky na besedu je Martinův citát: „Díky severozápadní Ameriko, byla jsi nám super trasou a rádi se sem zase vrátíme..hlavně za několika skvělými lidmi a rodinami, které jsme na cestě potkali.“
 

20.září od 19:00 – beseda Taurská cyklostezka

promítá cykloturista Standa Ubík

Naši jižní sousedé mají tisíce kilometrů cyklostezek, obklopených horami. Stačí si vybrat a vyrazit. Taurskou cyklostezku, pod nejvyšším rakouským pohořím, sledující řeky Salzach a Saalach, jsme se stanem a cyklovozíkem projeli v létě 2014.

Standa žije ve Frýdku-Místku. Rád se toulá na kole s brašnami. Projel na něm Bulharsko, Litvu či Slovinsko. V posledních letech vyrážejí se ženou Markétou a dětmi nejraději na kole do Rakouska. Píší blog www.carfreerodina.cz o životě bez auta. 

7.října od 19:00 – beseda Napříč USA – na lehokole za východem slunce

promítá cyklocestovatel a fotograf Karel Tříska

Pojďte se podívat, jak se jezdí na kole po USA nádhernou přírodou západního pobřeží, jací jsou pohostinní lidé na středozápadě a jaké jsou úžasné cyklostezky na východním pobřeží. USA je ideální pro cestování „na těžko“. 

18.října od 19:00 – beseda Thajsko – dva měsíce bez cestovky

promítá cestovatel Petr Kozák

Chystáte se do Thajska, ale nechcete utratit majlant? Chcete jet na delé než je zákonem daná dovolená a nepřijít o práci? Máte domácí mazlíčky a nevíte jak se o ně v době nepřítomnosti postarat? Chcete si vyzkoušet dobrovolnické práce, nebo ušetřit peníze, ale nevíte jak na to? Pokud jste alespoň jednou odpověděli ano, doražte na přednášku dva měsíce v Thajsku bez cestovky a všechno se dozvíte, plus spoustu dalších užitečných rad. 

4.listopadu od 18:00 – beseda Napříč AUSTRÁLIÍ na kole

Promítají Martin Stiller a Renáta Lorišová

Cyklocestovatelé Martin a Renáta vyrazili do Austrálie, aby ji projeli ze západu na východ a zdolali tak legendární polopoušť Nullarbor Plain. Během téměř 5 měsíců a 9320 km v sedle kola poznali australskou faunu a flóru, pohostinnost místních obyvatel, rozmary počasí a zažili také plno nevšedních zážitků. Jejich vyprávění je doplněno spoustou nádherných záběrů z australské i tasmánské divočiny. Uvidíte klokany, koaly, wombaty, emu, ale také na pověstné silniční vlaky, nekonečné pustiny, pohádkové pláže nebo slavná města jako Sydney, Melbourne a další. Nenechte si tuto projekci ujít. 

15.listopadu od 18:00 – beseda Sauna, cesta ke zdraví

Beseduje specialista na saunování MUDr. Petr Reimer

Současná stále se zrychlující a složitější společnost klade na dnešního člověka vysoké nároky. Lidský jedinec je zapojen do náročného a unavujícího dění na tomto světě a podvědomě hledá odpočinek, uvolnění a oproštění od tlaku technické civilizace. Jednou z možných cest je starobylá horkovzdušná lázeň v sauně. Přednáška posluchače seznámí s historií, která sahá hluboko do starověku a na všechny kontinenty světa. Sdělení bude dále obsahovat základní principy a zásady správného saunování. Významná část přednášky bude věnována účinkům sauny na lidský organismus. Budou popsány jak základní fyziologické principy probíhající v lidském těle, tak vliv saunování na prevenci a léčbu chorob. Závěr přednášky zdůrazní nesporný vliv sauny na utužení zdraví, klid a radost ze života. 

2.prosince od 18:00 – beseda „2800km na kajaku od pramene k ústí Dunaje

Promítá velvyslanec a cestovatel Zdeněk Lyčka

Zdeněk Lyčka v letech 2015 a 2016 ujel na kajaku 2800 kilometrů od pramene Dunaje v Černém lese v Bavorsku až po jeho ústí v Černém moři. Prošel vyschlým říčním korytem, překonal desítky peřejí, zdymadel, přehrad a plavebních komor, často v nesnesitelné výhni, nebo naopak v dešti, silném protivětru a vysokých vlnách od parníků, remorkérů a nákladních kontejnerů. Projel deseti evropskými zeměmi a své putování zakončil přeplutím Černého moře z Ukrajiny do Rumunska.

20.prosince od 18:00 – beseda „Lezecké výpravy za vertikálním světem

Promítá uznávaný fotograf skalního lezení Pepé Piechowicz

Celý svůj život zasvětil lezení po skalách a fotografii. A i přesto, že už uběhlo pár let od doby, kdy podniknl bláznivé výpravy na skály Severní Ameriky, do hor Peru a Pákistánu nebo na úžasné věže Fátima v Mali, stále se v myšlenkách k těmto časům vrací. S příchodem digitální fotografie se mnoho fotografů po digitalizaci zbavilo nepotřebných a místo zabírajících diapozitivů. Pepé tak naštěstí neučinil a v dnešní době se k této retro době rád vrací v diaprojekcích z výprav za vertikálním světem.

Těšíme se na setkání.

Chataři Martin & Michal 

Více informací na: www.ChataPrasiva.cz 

Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se