registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Léto 2019: Lesnická pracovní výzva pro studenty

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
28.3.2020 13:39

Studentům: Přijďte, pomozte v lese a vydělejte si

Sázet stromky, stavět oplocenky, které ochrání sazenice před zvěří, nebo také označovat kůrovcem napadené stromy mohou nyní ve svém volnu všichni studenti starší osmnácti let. Pomohou tak obnovit krajinu a dostanou svou leckdy první mzdu. Lesy ČR dodrží veškerá aktuální preventivní opatření.

„V celé zemi obnovujeme rozsáhlé plochy po kalamitě, práce pokračují a nesmí se zastavit. Právě studenti teď mohou hodně pomoci. Za práci jim nabízíme férové finanční ohodnocení. Stačí se obrátit na naši kontaktní osobu, ostatní už domluvíme,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček a zdůraznil důsledné dodržení všech preventivních opatření souvisejících s koronavirem. „Studenti budou pracovat na čerstvém vzduchu v malých skupinách a v dostatečných vzdálenostech,“ dodal.

Výzvu podpořil i ministr zemědělství Miroslav Toman: „Dohodli jsme se s rektory tří vysokých zemědělských škol, že pro práci v zemědělství, potravinářství a lesnictví nabídnou své studenty. Chybí nám tisíce pracovníků ze zahraničí, které mohou v těchto dnech nahradit právě studenti. Potřebujeme pomoct nejen na polích, ale právě i v lesích, které je nutné obnovit. Děkuji všem, kteří se do práce zapojí,“ dnes uvedl. 

Kontaktní osoba (upřednostněte prosím e-mail):

Věra Sakslová – brigada@lesycr.cz tel.: +420 725 257 968

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
20.3.2019 22:48

Léto 2019: Lesnická pracovní výzva pro studenty

Studenti středních a vysokých lesnických škol se už druhým rokem mohou stát „letními adjunkty“ podniku Lesy České republiky. Ve státních lesích si od června do září prověří znalosti, získají praxi i mzdu a pomohou zejména na kalamitních lesních správách.

Letní lesnická brigáda je určená pro studenty starší 18 let. Potrvá minimálně měsíc, maximálně od června do konce září. „Zájemci odešlou na mail brigada@lesycr.cz stručné CV a uvedou lokalitu, v níž by chtěli působit. Poté je budeme telefonicky nebo mailem kontaktovat a domluvíme detaily. Pomůžeme jim také zajistit ubytování v místě,“ řekla Šárka Matějíčková, vedoucí personálního odboru a ekonomiky práce Lesů ČR. Hodinový výdělek dosáhne podle dohody o provedení práce až 120 korun. Pomoc budou v sezóně potřebovat zejména kalamitní lesní správy na severní a jižní Moravě, v jižních Čechách a také na Vysočině. Adjunkti ale najdou uplatnění i jinde. „Brigádu navíc vysoké školy uznají jako předmět praxe a udělí za ni odpovídající počet kreditů,“ dodala Matějíčková.

Podnik pokračuje v projektu, který se loni osvědčil. V lesích během léta působilo alespoň měsíc 60 studentů a krátkodobě 30 dalších. „Výdaje dosáhly téměř tří milionů korun a určitě se vyplatily. Studenti nejvíce pomohli v oblasti ochrany lesa, zejména při vyhledávání a označování kůrovcem napadených stromů,“ řekl Daniel Vlkanova, ekonomický ředitel Lesů ČR. 

Eva Jouklová

Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se