registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Cyklistické závody 2026

Autor Zpráva

Horydoly

3.2.2026 17:59

SVĚTOVÝ POHÁR V MARATONU HERO UCI CROSS-COUNTRY

AŤ ZAČNOU MEZINÁRODNÍ HRY – V CALPE

Závod HERO Costa Blanca presented by Millennium Luxury Properties se bude konat v Calpe 21. února 2026 a zahájí druhý ročník série maratonů horských kol v cross-country. Tisková konference se konala ve španělském městě a místní úřady a sportovci představili novinky okruhu.

Závod bude vysílán v televizi na čtyřech kontinentech.

Dnešní ranní tisková konference, která se konala v Casa Nova v Calpe, oficiálně zahájila druhý ročník mezinárodního závodu Světového poháru HERO UCI v maratonském běhu. Závod se bude konat v Calpe na pobřeží Costa Blanca v sobotu 21. února 2026.

Koncem února se na pozadí tyrkysových a azurových vod, sluncem zalitých pláží a útesů pojede elita horského cyklistického cross-country maratonu (XCM).

Tiskové konference se zúčastnila řada sportovců a také starostové pěti obcí, přes jejichž města poběží cyklisté, aby se s novináři podělili o své dojmy ze zahájení Světového poháru v maratonu HERO UCI Cross-country 2026. Úvodní závod série v Calpe není jen vysoce výkonnou sportovní událostí, ale také prezentací místní oblasti.

TŘI NABITÉ DNY

Calpe je připraveno přivítat 160 cyklistů s licencí Elite a Master z 26 zemí a 4 kontinentů – a také amatérské cyklisty – kteří si otestují své schopnosti na dvou závodních tratích: 82 km dlouhé s převýšením 2 700 m a 50 km dlouhé s 1 400 m. Trasy závodu povedou cyklisty napříč úchvatnou krajinou Costa Blanca – single tracky vedoucí přes Calpe, Benissu a další obce prověří fyzickou zdatnost sportovců i jejich cyklistickou techniku.

Program začíná v HERO Village, kde stánky přivítají sportovce i fanoušky ve čtvrtek 19. února mezi 14:00 a 17:00 a v pátek 20. února mezi 10:00 a 17:00. Oficiální představení týmů UCI XCM 2026 se uskuteční také v pátek v 15:30. V 16:00 bude následovat HERO Race Talk – špičkoví sportovci se podělí o své dojmy z příprav na první kolo série.

V sobotu odstartují muži kategorie Elite v 8:00 z Parc de la Creativitat, ženy kategorie Elite pak v 8:10. Cyklisté kategorie Masters vyrazí na start v 8:20 a mohou si vybrat mezi „dlouhou“ tratí kategorie Elite nebo 50kilometrovou alternativou s 1 400 km – což by mohla být ta správná volba pro ty, kteří si v únoru ještě dostatečně neprocvičili nohy na dlouhé tratě.

První elitní muži se vrátí do Calpe kolem 12:00 , následovaní elitními ženami a masters cyklisty. Akci zakončí ve 13:00 slavnostní předávání cen vítězům HERO Costa Blanca.

Organizátoři mysleli na všechno – takže zatímco sportovci závodí o projetí cílové pásky na stoupáních Costa Blanca, HRDINOVÉ budoucnosti budou „soutěžit“ na HERO Kids Costa Blanca v sobotu 21. února v 9:30. Skvělá příležitost ukázat krásu horské cyklistiky i těm nejmladším v davu.

HVĚZDY ZÁVODU

Tiskové konference se zúčastnil i David Valero Serrano – také zkušený olympijský atlet v cross-country (XCO) s bronzovou medailí na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020, stříbrem na mistrovství světa v horských kolech UCI v roce 2022 a vítězem jednoho kola Světového poháru XCO UCI a také nespočtu národních závodů. Doprovodil ho Luis Martinez, dvojnásobný španělský šampion XCM do 23 let. Oba Španělé reprezentují tým Klimatiza Orbea .

Zúčastnil se také Raul Rodriguez, trojnásobný mistr Španělska.

Čtyřčlenný novinářský tým doplnila „místní HRDINKA“ Sophie Johnson – mistryně Evropy v kategorii XCM Master a vítězka závodu Südtirol Dolomites 2025 v Itálii v kategorii Master License z roku 2025.

CELOSVĚTOVÉ VYSÍLÁNÍ

Mezinárodní událost musí přesahovat španělské hranice. Proto budou nejvýznamnější sportovní televizní stanice a digitální platformy vysílat závod HERO Costa Blanca presented by Millennium Luxury Properties na čtyřech kontinentech . Pokud chcete závod sledovat živě, navštivte oficiální webové stránky Světového poháru v maratonu HERO UCI Cross-country na adrese www.heroucimarathonworldcup.com/ a kanál UCI na Youtube: www.youtube.com/channel/UCloqTh1nPpW13LCntQglS-Q

Mireia Ripoll – Městská rada pro cestovní ruch v Calpe: „ Jsme velmi rádi, že jste se sem přijeli podívat na Světový pohár v maratonu HERO UCI a rádi bychom vám za to poděkovali. Calpe je velmi krásná destinace, která spojuje pláž s horami. Doufám, že si užijete všechny naše hory a Mincho .“

Gerhard Vanzi dohlíží na Světový pohár v maratonu HERO UCI Cross-country 2026. Říká: „ Uskutečnění akce, jako je HERO Costa Blanca, by nebylo možné bez úsilí a podpory místních úřadů. Proto bych chtěl poděkovat, a to i jménem UCI, místním úřadům, které dnes zastupují starostové Calpe, Benissy, Senije, Llìberu a Xalò. Rád bych také poděkoval společnosti Millenium Luxury Properties, titulárnímu sponzorovi akce, za praktickou podporu. Pevně věříme, že tato týmová práce povede ke skvělým výsledkům.“

Óscar Martos , zakladatel a generální ředitel společnosti Ocuri Investments (Millennium Luxury Properties) : „ Příchod Světového poháru v maratonském běhu HERO UCI na Costa Blancu představuje důležitý milník pro region i pro mezinárodní cyklistiku. Být součástí první španělské etapy okruhu v roce 2026 je privilegium, protože to zdůrazňuje Costa Blancu jako destinaci světové úrovně pro sport, turistiku a životní styl. HERO Costa Blanca spojuje elitní soutěže, velkolepou krajinu a globální viditelnost skutečně jedinečným způsobem .“

Natalie Fischer - Team Extremadura Ecopilas: „ Závodit svůj první Světový pohár XCM ve Španělsku je velmi speciální, zejména v Calpe, oblasti, kterou velmi dobře znám a kde jsem strávila spoustu času tréninkem a také závoděním. Jsem zvyklá na drsný a náročný terén plný kamenitých a náročných stezek. Jeho skvělé počasí, rozmanitost tras a rozmanitá cyklistická komunita z něj dělají jedinečnou destinaci pro jakoukoli cyklistickou disciplínu po celý rok .“

David Valero Serrano - tým Klimatiza Orbea: „ Možnost soutěžit v maratonu a mít vítězství ve Světovém poháru je pro mě nesmírně důležitá. Koneckonců je to fixní a globální událost, která pomůže této disciplíně růst a zvýšit počet fanoušků. Skvělé na HERO World Cup je navíc to, že se závodu XCM World Cup mohou zúčastnit jak profesionálové, tak amatéři. Letos jsem si stanovil ambiciózní cíl: Pokusím se kvalifikovat v celkovém pořadí HERO World Cup.

Pravdou je, že mám štěstí, že se dvě etapy konají ve Španělsku. Start Světového poháru v Calpe mě opravdu motivuje a jsem z toho opravdu nadšený. Terén moc neznám, i když ho znám z tréninků a sledování závodů. Poslední etapa, La Tramun, je zbrusu nový závod s obrovským dopadem. Vždycky jsem se ho chtěl zúčastnit a pokud vše půjde dobře, letos se mi přání splní. Závodil jsem v závodech XCO v Itálii i na Elbě a i když jsem tam neběžel maraton, myslím, že to značně přispěje k rozvoji v této disciplíně. Pravdou je, že jsem velmi šťastný a nadšený, že se tento Světový pohár XCM koná, protože si myslím, že to bude pro tuto disciplínu představovat velký skok vpřed .“

www.heroucimarathonworldcup.com 

Počet příspěvků: 1256

Horydoly

9.12.2025 11:59

Cyklistické závody 2026

Salzkammergut Trophy 2026 - začátek registrace

Přihlášky k 29. Salzkammergut Trophy 18. července 2026 jsou už možné. Kromě extrémní distance pro horská kola jsou k dispozici trasy o délce 120, 76, 55, 37 a 22 kilometrů, které vyhovují každé kondiční úrovni, stejně jako technicky náročný "All-Mountain-Marathon" o délce 57 kilometrů a tři trasy pro gravel kola. V neděli 19. července se opět uskuteční Scott Junior Trophy a Bosch (e)-MTB Schnitzeljagd.

Zajistěte si již nyní své místo na startu, pak pro vás bude mnohem snazší najít motivaci k tréninku v nadcházejícím chladném období.
Počet příspěvků: 1256

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit

Registrovat se