registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Triatlon

Autor Zpráva

LinktrNap LinktrNap

avatar
9.9.2021 13:21

Příspěvek byl smazán autorem

Počet příspěvků: 1

Horydoly

avatar
10.8.2021 10:30

Karlovy Vary opět přivítají Světový pohár v triatlonu

Vrátí se do lázeňského centra olympijští vítězové?

Nejlepší světoví triatlonisté opět zamíří do Česka, kde se o víkendu 10.-12. září uskuteční CITY TRIATHLON Karlovy Vary. Vrcholem nabitého třídenního programu bude už popáté závod Světového poháru! Loni se na jeho start postavili mistři světa i olympijští vítězové, a to včetně aktuálních vítězů z Tokia Flory Duffyové a Kristiana Blummenfelta. Vrátí se do Česka také letos?

Nejkrásnější triatlonová trať na světě, závody pro děti, rekreační triatlonisty i českou elitu, bohatý doprovodný program… a hlavně závod Světového poháru! To je CITY TRIATHLON Karlovy Vary, který bude letos už popáté součástí světového triatlonového kalendáře.

V minulém roce se v lázeňském centru představily největší hvězdy triatlonové planety, na startu nechyběli olympijští šampioni, mistři světa i Evropy. Závod mužů ovládl dvojnásobný světový šampion Vincent Luis z Francie, na startu byl ale také Nor Kristian Blummenfelt, vítěz tokijské olympiády. V závodě žen triumfovala Bermuďanka Flora Duffyová, která si z Japonska odvezla zlato.

Z Tokia do Karlových Varů

Uvidí čeští fanoušci některou z těchto hvězd také letos? Pořadatelé o to usilují. „Po loňském závodě jsme dostali od závodníků skvělý feedback, protože tak krásnou trať nikde jinde ve světě zatím neviděli. Někteří z nich nám ještě před svým odjezdem předběžně slibovali účast pro letošní rok,“ říká ředitel závodu Vladimír Malý. „Je ale nutné přiznat, že loni jsme v závodním kalendáři zůstali kvůli protiepidemickým opatřením téměř osamoceni, zatímco nyní máme daleko větší konkurenci. Víme o tom, že řada skvělých triatlonistů bude ve stejný víkend na závodech v Mnichově. Přesto věříme, že se nám některé z těch největších hvězd podaří na jedinečnou karlovarskou trať a atmosféru přilákat. Také proto jsme jim nabídli pozávodní transport do Hamburku, kde se o týden později koná závod mistrovství světa,“ dodává. 

Čeští fanoušci se mohou těšit na účast obou českých reprezentantek z Tokia. Vendula Frintová se pokusí vybojovat v Karlových Varech už své třetí vítězství, Petra Kuříková by zase ráda vylepšila své dosavadní maximum, kterým je 4. místo. „Po olympijských hrách pro mě budou Karlovy Vary dalším vrcholem sezony,“ říká Kuříková.

Podle jakého scénáře se bude závodit?

Stejně jako v minulém roce komplikují pořadatelům přípravy závodu obavy z celosvětové epidemie koronaviru. Nedojde ke zhoršení situace? Budou moci zahraniční závodníci bez obav přicestovat? Za jakých podmínek se závod uskuteční? To jsou otázky, na které zatím neexistuje odpověď. „Snažíme se vše plánovat tak, abychom byli nachystaní na všechny možné scénáře. Samozřejmě je to pro nás komplikovanější, ale loňský ročník nám dal tolik energie, že chceme závodníkům i fanouškům připravit stejně kvalitní sportovní zážitek také letos,“ říká Vladimír Malý. 

Výzva pro každého: závody pro děti, amatérské sportovce i profesionály

Závodní program odstartuje v pátek 10. září, kdy se ve volnočasovém areálu Rolava uskuteční Český pohár žáků. V sobotu dopoledne se bude na stejném místě konat GEIS Baby Duathlon, který je určen nejmenším dětem i jejich rodičům.

V sobotu odpoledne odstartuje závod Age Groups. Při něm se postaví na start rekreační sportovci, elitní čeští triatlonisté, kteří při něm mohou získat body do Českého poháru, ale také štafety, které si mezi sebe rozdělí distance 700 metrů plavání, 20 km cyklistiky a 5 km běhu. Na účastníky čekají stejně krásné tratě a kvalitní zázemí, jaké budou mít o den později profesionálové při závodě Světového poháru.

V neděli závodní program vyvrcholí Světovým pohárem, který se uskuteční na olympijských distancích: 1,5 km plavání, 40 km kolo, 10 km běh. Centrum závodu, druhé depo a cíl se bude stejně jako v sobotu nacházet na nádherném Divadelním náměstí, kde vyroste také tribuna pro několik stovek diváků! Přímé vstupy ze závodu bude vysílat ČT Sport i online televize TriathlonLIVE.tv.

Po závodě si pak mohou účastníci užít festival VARY°ZÁŘÍ, který po setmění rozzáří nejkrásnější karlovarské budovy pomocí laserů a světelných projekcí a jehož součástí budou i koncerty na Divadelním náměstí.

Více informací o závodu najdete na webu www.citytriathlon.cz

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
3.8.2021 11:15

Valachy Man 2021

Valachy Man, jindy vyprodaný, letos ještě nabízí volná místa na startu 

Legendární Valachy Man se blíží! Už za pár dnů, v pátek 6. a sobotu 7. srpna, vypukne největší český veřejný triatlonový závod ze seriálu Valachy tour u vodní nádrže Na Stanoch v Novém Hrozenkově. Na rozdíl od minulých ročníků, které bývaly vyprodané, jsou zatím ještě volná místa ve startovní listině. Zájem je letos nižší kvůli kovidu.

„Mnozí sportovci nechávali v této nejisté době rozhodnutí na poslední chvíli. Ale v posledních dnech, kdy už je jasné, že konání akce není ohroženo, začaly přihlášky hromadně přibývat. Věříme, že si společně se sportovci i jejich fandícím doprovodem užijeme skvělé dva sportovní dny pod širým nebem,“ říká hlavní organizátor Valachy Mana Bohuslav Komín.

Registrace on-line s jistotou zařazení do startovní listiny je možná na www.valachytour.cz už jen do pondělí 2. srpna. Zbylá volná místa obsadí pořadatelé na místě jen do vyčerpání kapacity. Závod se koná za standardních hygienických podmínek obvyklých u všech aktuálně pořádaných akcí: k účasti je třeba mít očkování, test, potvrzení o prodělané nemoci nebo si udělat samotest na místě. 

Triatlonový závod Valachy Man, který každým rokem přiláká až tisícovku sportovců, je opět rozložen do dvou dnů. V pátek 6. srpna budou dětské závody a závod na kratší trase, která svými lehčími distancemi – 250 metrů plavání, 12 kilometrů kola a 3,5 kilometrů běhu - láká hobíky a začátečníky. „Pro mnohé bývá krátký Valachy Man často vůbec prvním triatlonem v životě. Je to skvělá příležitost si tuto sportovní disciplínu vyzkoušet, už pro intervalový start. Ten nám také umožňuje regulovat kumulaci závodníků na místě,“ dodává Bohuslav Komín. 

Sobotní závod 7. srpna na dlouhé trase v náročnějším terénu je určen zkušenějším sportovcům a štafetám. Zahrnuje 350 metrů plavání, 16 kilometrů horského kola a 4,5 kilometrů běhu. Oba dny bude jako obvykle moderovat sportovní redaktor a současně zkušený triatlet Stanislav Bartůšek.

Valachy man je atraktivní nejen pro sportovce, ale i diváky. Díky intervalovému startu vyráží sportovci na trať postupně a v depu u Balatonu se tak stále „něco děje“ a je co sledovat. Diváci si navíc mohou zpestřit den koupáním ve vodní nádrži či v zóně se stánky partnerů.

Více na www.valachytour.cz

Valachy Man

Pátek 6. 8.

11:00 – dětské závody dle věkových kategorií

15:00 – závod na krátké trase (250 m plavání, 12 km kolo, 3,5 km běh)

Sobota 7. 8.

10:00 – závod na dlouhé trase a závodu štafet (350 m plavání, 16 km kolo, 4,5 km běh)

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
4.8.2020 21:31

Re: Triatlon

MISTROVSTVÍ EVROPY V OLYMPIJSKÉM TRIATLONU ZRUŠENO

 

Mistrovství Evropy v olympijském triatlonu se poprvé za 35 let neuskuteční. Důvodem pro zrušení šampionátu, který mělo přivítat Estonsko od 28. do 30. srpna, jsou nerovné podmínky, s nimiž by se potýkali reprezentanti jednotlivých zemí kvůli epidemiologickým opatřením.

 

Evropský šampionát se měl původně uskutečnit od 2. do 5. července v estonském Tartu, kvůli epidemii onemocnění COVID-19 byl ovšem přeložen na konec srpna. Změnila se také lokalita závodu – nově mělo mistrovství Evropy hostit nedaleké Otepää.

 

Ani tam se ovšem o evropské tituly závodit nebude. Důvodem je epidemiologická situace v Evropě, na jejímž základě Estonsko zpřísňuje svá opatření. Pro české reprezentanty by v tuto chvíli platila povinnost čtrnáctidenní karantény při vstupu do země.

 

Evropská triatlonová unie (ETU) označila podmínky za neférové a také s ohledem na rostoucí počet osob s onemocněním COVID-19 v Evropě se rozhodla šampionát zrušit. „Je to poprvé za 35 let, kdy se neuskuteční žádný evropský šampionát, o to těžší pro nás toto rozhodnutí je. Chtěli bychom vyjádřit velké poděkování Estonské triatlonové asociaci i celému organizačnímu týmu, který nesmírně tvrdě pracoval na uskutečnění šampionátu,“ uvedl Renato Bertrandi, prezident Evropské triatlonové unie.

 

Komplikace je to také pro český reprezentační tým, který odcestoval také kvůli přípravě na mistrovství Evropy na soustředění do italského Livigna. „Pro nás je to velké zklamání, protože dosud to byl jeden z pevných bodů v sezoně a naše příprava k němu směřovala. Nyní se pokusíme připravit na závod Světového poháru v Karlových Varech a budeme doufat, že se uskuteční nějaké další závody ve druhé půlce sezony,“ uvedl reprezentační trenér Lukáš Vrobel.

 

Už dříve bylo zrušeno mistrovství Evropy ve sprint triatlonu, které mělo začátkem srpna přivítat švédské Malmö. Kvůli epidemii koronaviru se neuskutečnil ani evropský šampionát závodníků do 23 let (Dněpropetrovsk, 6.-7. června), ani evropský šampionát ve středním triatlonu (Walchsee, 28. června).

 

V Brně se bude závodit o české tituly

 

Dnešní rozhodnutí Evropské triatlonové unie má vliv také na českou triatlonovou scénu. Ve stejném termínu, v jakém se měl konat evropský šampionát, se totiž uskuteční závod INTERTECH TRIATHLON SUPERPRESTIGE Brno, který je součástí Českého poháru v olympijském a sprint triatlonu. „Dle platných Soutěžních směrnic pro rok 2020 měl být tomuto závodu udělen statut mistrovství republiky ve sprint triatlonu v případě, že nebude docházet k termínové kolizi s mistrovstvím Evropy, která by zapříčinila nízkou konkurenci ve startovní listině. Tato podmínka byla nyní splněna, v Brně se proto bude závodit o české tituly ve sprint triatlonu nejen ve věkových kategoriích, ale také v absolutním pořadí,“ uvedl Tomáš Petr, technický ředitel ČTA.

Michal Včeliš

Počet příspěvků: 1067

Horydoly Open

avatar
29.6.2020 09:04

Jubilejní Valachy man bude

Opět dvoudenní a s hvězdnou štafetou 

Nejnavštěvovanější triatlonový závod pro širokou veřejnost u nás, legendární Valachy man, bude! Oblíbená sportovní akce, nad jejímž letošním konáním se dlouho vznášel otazník, se uskuteční v původně plánovaném termínu i rozsahu.

Již podruhé ve své historii tak bude dvoudenní: v pátek 24. července se u vodní nádrže Na Stanoch přezdívané také Balaton v Novém Hrozenkově utkají děti a závodníci na kratší trase. Sobota 25. července pak bude vyhrazena štafetám a závodníkům na dlouhé, náročnější trase, letos i se speciální čestnou štafetou vybraných sportovců.

„V souvislosti suvolňováním nouzového stavu jsme dlouho vyčkávali, jak se k pořádání Valachy Mana postavit. Nyní je jasné, že rozsah současných opatření můžeme bez problémů naplnit, mimo jiné díky intervalovému startu a dílčím organizačním opatřením v místě závodu. Vše jsme opakovaně a pečlivě konzultovali s hygieniky, máme i souhlasné stanovisko od obcí Nový Hrozenkov a Karolinka, na jejichž katastru se závod odehrává a jimž děkujeme za důvěru. Vzhledem k tomu, že většina jiných sportovních akcí v dřívějších měsících byla zrušena, očekáváme velký zájem. První dny od spuštění registrací tomu nasvědčují, už je obsazena více jak třetina míst,“ uvedl prezident Valachy tour Vladimír Sušil.

Pořadatelé v rámci bezpečnostních opatření mimo jiné výrazněji oddělí páteční dopolední závod dětí od odpoledního závodu dospělých. „Časový harmonogram jsme upravili tak, aby se obě skupiny nepotkaly v depu. Až po jeho vyklizení po dětském závodu se začnou chystat dospělí,“ popsal jeden z organizátorů Bohuslav Komín.

Kapacita dětských závodů je omezena na 350 dětí. Ty nejmenší do 8 let budou závodit v běhu. Starší děti a mládež od 8 do 16 let čekají klasické triatlonové závody s plaváním na otevřené vodě.

Limitovaný počet 400 startovních čísel bude i na páteční odpolední závod na kratší trase, která svými kratšími distancemi – 250 metrů plavání, 12 kilometrů na kole a 3,5 kilometry běhu - láká především hobby sportovce a začátečníky. „Pro mnohé bývá krátký Valachy Man často vůbec prvním triatlonem v životě. Je to skvělá příležitost si ho vyzkoušet, už pro jeho intervalový start. Ten nám také umožňuje účinně regulovat kumulaci závodníků na místě,“ dodal Bohuslav Komín.

V sobotu se pak odehraje závod štafet i jednotlivců na dlouhé trase, která obnáší 350 metrů plavání, 16 kilometrů horského kola a trailový běh dlouhý 4,5 kilometrů. „Tento závod obvykle láká i českou triatlonovou špičku, také letos očekáváme zvučná jména, jednáme s českou triatlonovou asociací. Na počest jubilejního ročníku budeme mít i jednu velmi speciální štafetu. V jejím čele stane vítěz Valachy Mana z roku 2017 František Kubínek. Ten se nyní zotavuje ze zranění po těžké autonehodě, která mu stále znemožňují absolvovat celý závod, ale domluvili jsme se, že se postaví do čela štafety. Ujme se její úvodní plavecké části,“ dodal Bohuslav Komín. „Moc se těším. Budu trávit rekonvalescenční pobyt právě na Valašsku a jsem rád, že si můžu připomenout skvělou atmosféru tohoto závodu," uvedl k tomu František Kubínek.

Dalším členem štafety na běžecké trati bude Patrik Hetmer, pravidelný účastník Valachy Mana, několikanásobný účastník paralympijských her a bronzový medailista v obřím slalomu na MS 2015. O cyklistické disciplíně organizátoři vyjednávají s olympijským vítězem Jaroslavem Kulhavým, jenž tráví velkou část přípravy v Beskydech a zatím dolaďuje svůj tréninkový kalendář na léto.

I pro letošní rok přichystali organizátoři možnost připravit se Valachy Mana pod vedením nejlepšího českého Ironmana Petra Vabrouška. Ten povede od 22. do 25. července Triatlonový kemp ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Účastníci mají startovné v ceně a bezprostředně po kempu tak mohou využít získané dovednosti v praxi. Sám Petr Vabroušek se také objeví na startu Valachy Mana.

Registrace do závodu probíhají na www.valachytour.cz.

Martina Žáčková

Počet příspěvků: 301

Horydoly

avatar
26.5.2020 12:12

Triatlon: nový kalendář závodů 2020

Česká triatlonová asociace představuje novou termínovou listinu pro letní sezonu 2020. Výraznou měrou ji poznamenala epidemie onemocnění COVID-19, která způsobila řadu termínových změn a bohužel také úplné zrušení některých závodů.

Také v tomto roce se uskuteční tři triatlonové série – Český pohár v olympijském a sprint triatlonu bude čítat 5 závodů, čtyři zastávky bude mít Český pohár v dlouhém triatlonu - CZECHMAN TOUR, do šesti lokalit pak zavítá XTERRA CZECH TOUR - Český pohár v terénním triatlonu.

Opatření spojená s onemocněním COVID-19 pak neumožnila konání Českého poháru v aquatlonu v obvyklém jarním termínu. Pořadatelé všech závodů ovšem naplánovali podzimní alternativu, proto se aquatlonový pohár uskuteční od začátku října do konce listopadu a triatlonistům tak protáhne tuzemskou sezonu.

„Bohužel ani v tuto chvíli není možné považovat termínovou listinu za definitivní. Nejenže do sezony může promluvit náhlá změna epidemiologické situace, ale konečnou podobu našeho kalendáře mohou ovlivnit i některé dosud nezodpovězené legislativní otázky a také jednání s některými dotčenými orgány, která musejí být dokončena ve zrychleném režimu,“ upozorňuje Tomáš Petr, technický ředitel České triatlonové asociace.

Z triatlonových závodů padly za oběť koronavirovým opatřením tyto akce: Triatlon Mělník, Velká cena Tábora, která měla být opět součástí Evropského poháru juniorů, a velmi populární Moraviaman, jenž měl být mistrovstvím republiky v dlouhém triatlonu. Zatím posledním zrušeným závodem je PálavaRace, který vypadl z termínové listiny až v posledních dnech. A neuskuteční se ani mistrovství světa ve středním kvadriatlonu, které měl hostit Týn nad Vltavou.

„Ztráta těchto závodů nás samozřejmě velmi mrzí, ale chápeme, že pořadatelé to mají v této době velmi složité a pro některé již nebylo reálné splnit v krátkém termínu všechny legislativní požadavky, které jsou na ně kladeny,“ vysvětluje zrušení některých závodů Tomáš Petr. „Snažili jsme se s organizátory závodů úzce komunikovat a koordinovat hledání nových termínů tak, abychom připravili co nejzajímavější sezonu s co nejmenším počtem termínových kolizí,“ dodává.

Triatlonový festival v Račicích

Česká triatlonová asociace se také rozhodla rychle zareagovat na zmenšený počet závodů a představila svůj vlastní podnik – Triathlon Fest Račice. Ten se uskuteční v Labe Areně v termínu 3.-5. července a zahájí pohár v olympijském triatlonu. Na triatlonisty čekají nabité tři dny, během kterých se uskuteční závody v super sprintu, sprint triatlonu a ve štafetách. Otevřeny budou rekreačním i elitním triatlonistům. Na sobotní večer pak bude připraven i doprovodný kulturní program.

„Letošní domácí sezona bude nesmírně zajímavá, a to nejen kvůli novému závodu v Račicích, ale také kvůli předpokládané účasti elitních reprezentantů. Ti obvykle na českých závodech nestartují, protože musejí upřednostňovat závody mistrovství světa a světového poháru, v tuto chvíli ovšem stále platí, že první závody pod záštitou Evropské triatlonové unie se mají uskutečnit v polovině srpna, akce Mezinárodní triatlonové unie mají známé termíny dokonce až od září,“ říká Martin Hotový, sportovní ředitel České triatlonové asociace.

Světové hvězdy přijedou do Česka v září

Na žádost Mezinárodní triatlonové unie (ITU) pak byl přesunut i vrchol domácí triatlonové sezony – Světový pohár v olympijském triatlonu, který se měl v Karlových Varech konat o posledním prázdninovém víkendu. Uskuteční se ale až 11.-13. září. Na původní karlovarský termín bylo přesunuto mistrovství Evropy v olympijském triatlonu. O týden později pak ITU zařadila závod série mistrovství světa v Hamburku. „Věříme, že díky tomu můžeme mít velmi silnou startovní listinu – triatlonisté budou mít velký hlad po závodech a start v Karlových Varech pro ně bude představovat jen krátký transfer z Hamburku a především překročení jediných hranic,“ říká Vladimír Malý, ředitel CITY TRIATHLONu Karlovy Vary.

V novém termínu se uskuteční i další prestižní mezinárodní podnik – XTERRA CZECH se přesunula z poloviny července na víkend 3.-5. září. Vzhledem k tomu, že závod v terénním triatlonu má statut světového a evropského poháru značky XTERRA a 60 % startovního pole tvoří zahraniční účastníci, bylo odložení závodu nezbytné vzhledem k omezeným možnostem cestování. „Na rozdíl od většiny dalších velkých XTERRA závodů v Evropě jsme se rozhodli po zralé úvaze zariskovat a nerušit závod. Chceme terénním triatlonistům nabídnout alespoň jeden kvalitní závod v centrální Evropě. Navíc se jedná o kvalifikaci na mistrovství světa XTERRA a závod je také mistrovstvím republiky v terénním triatlonu. O pořádání nás požádala také světová centrála XTERRA,“ uvedl ředitel závodu Michal Piloušek. 

Kompletní termínovou listinu pohárových i dalších závodů najdete na www.czechtriseries.cz.

Termínová listina – léto 2020

Český pohár v olympijském a sprint triatlonu

3.-5. července: Račice
15.-16. srpna: Příbram
29. srpna: Brno
11.-12. září: Karlovy Vary (13. září Světový pohár)
19.-20. září: Zlín

Český pohár v dlouhém triatlonu a duatlonu

1. srpna: Slovakman
29. srpna: Pilman
13. září: Doksy Race
26. září: Czechman

XTERRA CZECH TOUR – Český pohár v terénním triatlonu

27. června: XTERRA Dachsman
2. srpna: XTERRA Krušnoman Most
22. srpna: XTERRA Miladatlon
30. srpna: XTERRA Šindel Cup
3.-6. září: XTERRA CZECH – Prachatice (SP, EP, kvalifikace na MS, MČR)
17. října: XTERRA HusMuž

Duatlon

19. září: Žamberk (MČR)

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
14.5.2020 16:37

Světový pohár v triatlonu v Karlových Varech má nový termín

Karlovy Vary se opět mohou těšit na největší triatlonové hvězdy. Ty ovšem nezavítají do lázeňského centra k závodu světového poháru o posledním prázdninovém víkendu, jak bylo původně plánováno, ale až o dva týdny později. CITY TRIATHLON Karlovy Vary se uskuteční v novém termínu 11.-13. září, a to na žádost Mezinárodní triatlonové unie (ITU), která kvůli aktuální epidemiologické situaci ve světě připravuje zcela novou termínovou listinu svých závodů. 

Pro český triatlon se jedná o vrchol domácí sezony, pro Mezinárodní triatlonovou unii zase o jeden z nejlépe hodnocených závodů, jaký má ve svém kalendáři. Nádherné prostředí lázeňského centra, skvělé organizační zajištění a výborná atmosféra kolem trati dělají z karlovarského závodu jeden z nejkrásnějších triatlonových podniků na světě. 

Přesto se tentokrát museli pořadatelé vzdát původního termínu. Celosvětová epidemie onemocnění COVID-19 totiž zapříčinila, že ITU přerušila všechny své aktivity minimálně do konce června. Od začátku roku se uskutečnil pouze jeden závod ITU Světového poháru, seriál mistrovství světa (WTS) se nerozběhl vůbec a odloženo bylo také mistrovství Evropy v olympijském triatlonu. 

Silná startovní listina 

V původním termínu karlovarského závodu by se nově mělo uskutečnit mistrovství Evropy v olympijském triatlonu v estonském Tartu. O víkendu 5. a 6. září je pak na programu velmi prestižní závod mistrovství světa v Hamburku. „Věříme, že díky tomu můžeme mít velmi silnou startovní listinu – triatlonisté budou mít velký hlad po závodech a start v Karlových Varech pro ně bude představovat jen krátký transfer z Hamburku a především překročení jediných hranic,“ říká Vladimír Malý, ředitel závodu, který se neobává ani zhoršeného počasí v pozdějším termínu. „Jedná se o jeden z posledních víkendů, kdy podle statistik bývá opravdu hezké počasí, takže strach ze zimy nemáme.“ 

Stejně jako v minulých letech se bude v Karlových Varech závodit o prize money ve výši 60 000 dolarů, které si mezi sebe rozdělí rovným dílem muži a ženy. Otázkou ovšem zůstává, zda závodníci budou moci kromě odměn získat také body do olympijské kvalifikace, která je v tuto chvíli zastavena a její další průběh je velmi nejasný. „Mezinárodní triatlonová unie rozhodla, že dokud nebude mít celý svět férové podmínky, tak se body do kvalifikačních žebříčků nebudou počítat,“ vysvětluje reprezentační trenér Lukáš Vrobel. 

Po závodech město ozáří Festival světla 

Hlavním bodem nabitého závodního víkendu bude nedělní start Světového poháru, na stejných tratích vedoucích nejkrásnějšími místy Karlových Varů se ale bude závodit už o den dřív při Českém poháru v olympijském a sprint triatlonu. Ten je otevřen rekreačním i výkonnostním triatlonistům, na které čeká 700 m plavání, 20 km cyklistiky a 5 km běhu. Součástí víkendového programu budou i oblíbený Baby Duathlon pro nejmenší děti od 2 let a Český pohár žáků. 

CITY TRIATHLON Karlovy Vary se navíc letos propojí s oblíbeným Festivalem světla, při kterém se ikonické budovy lázeňského centra rozzáří díky laserovým projekcím. Spojení oblíbené kulturní akce s prestižní mezinárodní sportovní událostí dělá z víkendu 11.-13. září nejnabitější i nejzábavnější víkend letní karlovarské sezony.

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
3.8.2019 11:31

Vyprodaný VALACHY MAN opět láme rekordy

Triatlonový závod VALACHY MAN opět potvrzuje popularitu mezi sportovci. Přestože pořadatelé letos akci poprvé rozprostřeli do dvou dnů, aby mohli navýšit počet startovních míst, bude opět vyprodáno. V pátek 2. a sobotu 3. srpna tak u vodní nádrže Na Stanoch známé také jako Balaton v Novém Hrozenkově poměří síly přes 1100 sportovců – dětí i dospělých.

„Pátek bude patřit dětským závodům a závodu dospělých na krátké trase, sobota štafetám a hlavnímu závodu na dlouhé trase. Rozdělením VALACHY MANa do dvou dnů jsme chtěli zvýšit komfort pro účastníky a také navýšit počet míst ve startovní listině, která bývala každý rok vyprodána. Přesto se startovka opět zaplnila již několik dnů předem. Těšíme se nejen na sportovce, ale i diváky, kteří každý rok umí vytvořit neopakovatelnou atmosféru,“ uvedl Vladimír Sušil, prezident VALACHY TOUR, jehož je triatlon součástí.

VALACHY MAN se koná již podeváté a oblibu mezi sportovci si získal i díky distancím, které zvládnou i rekreační sportovci či začátečníci, pro něž jde o první závodní zkušenost s triatlonem. Krátká trasa obnáší 250 m plavání, 12 km na kole a 3,6 km běhu. Hlavní závod pro zdatnější sportovce zahrnuje 350 m plavání, 16 km kola v náročném horském terénu a 4,5 km běhu. Delší trasu je možné absolvovat i ve štafetě. Pro děti jsou připraveny závody na kratších trasách v sedmi věkových kategoriích.

Na startu nebude chybět loňský vítěz Radim Grebík, který má i přes krátkou jarní zdravotní pauzu znovu úspěšně rozjetou sezónu a naposledy vyhrál v červenci juniorský závod českého poháru v olympijském a sprint triatlonu v Sokolově. K hlavním favoritům patří i Vojtěch Bednarský, jenž potvrdil formu o uplynulém víkendu vítězstvím v závodu Českého poháru v Xterra triatlonu v Hradci Králové, ale také Filip Lužný nebo Filip Václavík. Chybět nebudou ani loňští celkoví vítězové VALACHY TOUR Petr Šťastný a Lucie Skřivánková. Celým dnem bude opět provázet tradiční moderátor Stanislav Bartůšek.

VALACHY MAN je neobvyklý tím, že start není hromadný, nýbrž intervalový. To přináší jak komfortnější podmínky pro méně zkušené závodníky, tak i pestřejší podívanou pro diváky. Sportovci startují skokem do vody po 15 vteřinách. Kromě fandění si diváci mohou den zpříjemnit koupáním ve vodní nádrži a připraven bude i doprovodný program, mj. půjčovna paddleboardů či testování novinek sportovního vybavení. Pro sportovce je připraveno testování horských kol Orbea a sportovní obuv Inov-8.

Pro vítěze jsou přichystány hodnotné ceny včetně prize money v celkové částce 40 tisíc korun, dále horská prémie a tombola. Zajímavostí je i účastnická medaile, tentokrát vyrobená z betonu, kterou speciálně pro účastníky VALACHY MANa navrhl produktový designér Tibor Mužík, rodák z Velkých Karlovic a dobrovolník při  závodech Valachy tour.

Martina Žáčková
www.valachytour.cz

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
3.5.2018 21:08

Valachy duatlon 2018

Česká špička míří na duatlon ve Velkých Karlovicích, trasa letos doznala změn 

Za účasti řady předních českých závodníků a s pozměněnou tratí oproti minulým ročníkům proběhne v sobotu 5. května tradiční Valachy duatlon ve Velkých Karlovicích. Závod, zapsaný v České knize rekordů jako největší u nás, opět láká malé i velké závodníky. Díky současnému teplému a suchému počasí je čekají velmi dobré podmínky na trati.

Těší nás, že si duatlon získal dobrou pověst nejen u hobby sportovců, ale i závodníků. Na start se postaví například olympionik Jan Čelůstka, účastníci mohou poměřit síly i s dalšími zkušenými triatlety a cyklisty Lukášem Kočařem, Janem Kvášem či obhájcem loňského zlata Filipem Lužným, dorazí také skvělý běžec Tomáš Lichý nebo loňský absolutní vítěz celé Valachy tour Martin Holiš. Startovní listina je stále ještě otevřená, zájemci se mohou registrovat i na místě,“ uvedl hlavní organizátor Bohuslav Komín.

Účastníky letos čeká oproti minulým pěti ročníkům pozměněná trať s jednodušší trasou horského kola a mírně prodlouženou běžeckou částí. Zatímco dosud byla trasa duatlonu sestavena jako kombinace 3 km běhu - 15 km kolo - 1,5 km běhu, letos nově bude závěrečný běh dlouhý 3 km. „Chceme tak narovnat sportovní náročnost cyklistické a běžecké části. Podle ohlasů bylo kolo obtížnější než běh, nyní se tento rozdíl srovná. Závod tak jistě získá na atraktivitě a přinese rovné šance jak specialistům na kolo, tak těm, kteří víc vynikají v běhu,“ věří prezident VALACHY TOUR Vladimír Sušil.

Před hlavním závodem, který odstartuje ve 13 hodin, si mohou tradičně zazávodit děti. Pro ně budou připraveny kratší trasy v sedmi věkových kategoriích. Malí sportovci do 4 let mohou cyklistickou část absolvovat i na odrážedle. Pro všechny děti je v cíli připravena perníková medaile, pro ty nejúspěšnější také ceny na stupních vítězů.

Dospělí závodníci si mezi sebe rozdělí finanční odměnu v celkové výši 15 tisíc korun.

Připraven bude i doprovodný program s testováním kol Specialized a běžecké obuvi Inov8. Děti se mohou po závodu zabavit v blízkém dětském parku Razulák, který již po zimní přestávce zahájil sezónu. 

Více informací: www.valachytour.cz

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
3.5.2017 00:25

Duatlon Valachy

Velké Karlovice budou v sobotu hostit duatlon, chystají se i další akce

Seriál Valachy tour ve Velkých Karlovicích bude pokračovat již o tomto víkendu dalším závodem. Sportovci mohou v sobotu 6. května poměřit síly při Valachy duatlonu.

Popularita této sportovní disciplíny, kombinující běh a kolo, rok od roku roste, karlovický duatlon se loni počtem 527 účastníků zapsal do České knihy rekordů jako největší akce svého druhu v republice. „Také letos očekáváme hojnou účast, sportovní zápolení v jarní přírodě Beskyd je navíc opravdu hezký zážitek. Závodní trasa zahrnující 3 kilometry běhu, 12 kilometrů na horském kole a 1,5 kilometru běhu vede okolními lesy a protíná také hřeben Vsetínských Beskyd s výhledem na krajinu,“ říká prezident Valachy tour Vladimír Sušil.

Sportovci se mohou registrovat na www.valachytour.cz za výhodnější startovné, přihlášení bude možné i na místě v den konání. Pro děti budou připraveny závody na kratších trasách v sedmi věkových kategoriích. Malí sportovci do 4 let mohou cyklistickou část absolvovat i na odrážedle. „Dětí na našich závodech stále přibývá, což nás těší. Sportování dětí se snažíme podporovat i symbolickým startovným ve výši 50 korun při registraci předem. A všechny od nás dostávají v cíli perníkovou medaili za účast,“ dodává Vladimír Sušil.

U hotelu Galik, kde je start i cíl, bude připraven doprovodný program: servis a půjčovna kol s Extrem Sport Zlín, testování běžeckých bot nebo služba praní a sušení sportovního oblečení.

Další akcí seriálu po duatlonu bude závod Bike Valachy, jenž se mimořádně nejede v sobotu, ale v nedělním termínu 18. června. Sportovci budou moci poměřit síly se speciálním hostem. „Na start se postaví i šestinásobný paralympijský vítěz a mistr světa Jiří Ježek, jenž se navíc zhostí role patrona a startéra dětských závodů. Těší nás, že jej uvítáme ve Velkých Karlovicích, pro mnoho dospělých i dětí je vzorem,“ uzavírá Vladimír Sušil

Ve Velkých Karlovicích se na květen a červen chystá i řada dalších akcí.

sobotu 13. května bude akcí Vítání léta zahájena grilovací sezóna na terase hotelu Horal. Doprovodí ji ukázka porcování čerstvě lovené ryby, ochutnávka grilovaných rybích specialit, frgálová manufaktura, degustace rumů, vín a zmrzliny a k tomu zahraje cimbálová muzika.

Speciální degustační večer nabídne v sobotu 13. května Spa hotel Lanterna. Ochutnávku nového jarního menu snoubeného s víny vinařství Reisten uvedou šéfkuchař Pavel Václavík a obchodní ředitel vinařství Václav Šmach.

O tom, že je golf poutavý sport pro všechny, se mohou přesvědčit návštěvníci Golfového hřiště Horal při Zábavné neděli (nejen) s golfem 21. května. Kromě možnosti zkusit si odpalování i hru na jamku s klasickými i dětskými holemi bude připraven i geocaching, dětská hasičská jednotka či agility se cvičenými psy.

Prožijte 2. června večer ve společnosti filmového režiséra Jiřího Menzela s menu inspirovaným jeho filmy. Vychutnejte si kančí s šípkovou omáčkou, zebru na habešský způsob nebo piva z filmových Postřižin, to vše se zajímavým povídáním a ukázkami z filmů.

Ve výčtu akcí nebude chybět ani populární Pohádková cesta lesem u hotelu Galik, která se uskuteční v neděli 11. června.

Více: www.valachy.cz

Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se