registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Doprava v Praze

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
19.11.2020 08:55

V důsledku lemplovství magistrátních úředníků zůstane nezákonně povolený billboard na svém místě

Kverulant.org má za sebou řadu úspěchů v boji proti reklamnímu smogu. Z hlediska bezpečnosti silničního provozu jsou vůbec nejnebezpečnější formou venkovní reklamy právě LED billboardy. Proto je Kverulantovým cílem radikální snížení jejich počtů. Díky němu již jich bylo několik vypnuto a několik odstraněno. V případě toho na pražské Radlické ulici se mu to však, přes všechnu snahu, stále nedaří.  Pomozte Kverulantovi pokračovat v boji proti LED hyzdičům  alespoň symbolickým darem.

V roce 2007 postaven přímo u přechodu pro chodce přes Radlickou ulici v místě křížení s ulicí Mezi Lány postaven velký billboard. Tehdy ještě jako billboard s video reklamou, tedy LED billboard. Přes tento přechod vede nejen hlavní trasa jinonických dětí do Tyršovy školy, ale také trasa většiny dětí směřující do ZŠ Waldorfská. Zmiňovaný billboard výrazně snižuje pozornost řidičů, a tím ohrožuje děti i ostatní chodce. V roce 2012 vypršelo LED billboardu pětileté stavební povolení, ale Stavební úřad Prahy 5 mu povolení prodloužil o dalších pět let. Široká veřejnost, včetně Kverulanta, tehdy vyjádřila svůj odpor ke stavbě otevřeným dopisem a v dubnu téhož roku se před billboardem konal happening organizovaný zejména oběma základními školami.

Podle legislativy, platné již řadu let, je u nás možné povolit podobná reklamní zařízení jen na dobu dočasnou, a to maximálně na pět let. Billboard na Radlické tak měl být nejpozději v roce 2018 odstraněn. Přesto byl ještě v létě 2019 stále v provozu. Kverulant zjistil, že mu Stavební úřad Praha 5 těsně před koncem roku 2017 opět prodloužil stavební povolení na dalších pět let. Tedy až do 31. 10. 2022. Zcela v rozporu se zákonem. Billboardáři si totiž o prodloužení povolení požádali až po vypršení povolení předchozího. Stavební úřad tak měl naopak zahájit řízení o odstranění stavby. Prodloužení stavebního povelení také ignorovalo platné Pražské stavební přepisy. Ty totiž zakazují povolit billboard blíž než 100 metrů od jiného. A v tomto případě je jeden ve vzdálenosti 40 metrů a druhý 93 metrů. Stavební úřad také zcela ignoroval zamítavé stanovisko dopravní policie a neobtěžoval se stanovit podmínky, které by provoz billboardu omezily. Například jen na denní dobu a donutily by ho vypnout v čase ranního příchodu dětí do školy. Pod rozhodnutí o prodloužení je podepsán Jiří Štrobl a Kverulant si nedovede jeho jednání vysvětlit jinak než korupcí a proto na úředníka Štrobla podal trestní oznámení.

Proti prodloužení se kuriózně odvolala městská část Praha 5. Městská část však nebyla účastníkem řízení a tak nadřízený Pražský magistrát její odvolání zamítl.  Nicméně magistrát nalezl v rozhodnutí o prodloužení povolení billboardu tolik vad, že zahájil přezkumné řízení, jehož výsledkem bylo rozhodnutí magistrátu o zrušení tohoto prodloužení. Proti tomuto rozhodnutí se billboardáři odvolali a ve věci rozhodovalo Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).  Kverulant chtěl věřit, že ministerstvo rozhodnutí magistrátu potvrdí a billboard na Radlické bude muset nakonec zmizet. Kverulant se mýlil. MMR rozhodnutí pražského magistrátu zrušilo. Důvodem bylo to, že magistrát nerozhodl o neplatnosti stavebního povolení dostatečně včas. Příslušné správní řízení totiž nebylo zahájeno v zákonné lhůtě dvou měsíců od doby, kdy se magistrát dozvěděl o tom, že byl nejspíš porušen zákon.  V důsledku lemplovství magistrátních úředníků tak evidentně nezákonně povolený billboard zůstane na svém místě nejméně do 31 října 2022Kverulant natočil o celé kauze reportáž s názvem ŠKOLÁCI vs. BILLBOARD.

Kverulantův usedavý odpor k nebezpečné obří obrazovce v Radlické ulici vedl k tomu, že byla v říjnu 2019 vypnuta. Billboard však nebyl odstraněn, ale došlo jen překrytí LED obrazovky plachtou se statickou reklamou. To je Kverulantovi málo a dál bude usilovat o odstranění této černé stavby.  Pomozte Kverulantovi v boji proti LED hyzdičům alespoň symbolickým pravidelným darem ve výši 100 Kč.

Vojtěch Razima, ředitel a zakladatel obecně prospěšné společnosti Kverulant.org

Počet příspěvků: 1067

Kuba Turek

avatar
16.10.2019 12:23

Re: Jabloňová

Dobrý den,

neurčité zprávy na začátku léta mluvily o ukončení ve druhé polovině října. Zatím to tak ale nevypadá.

Za stavbu nese odpovědnost TSK Praha, čili tam by to měli vědět. http://www.tsk-praha.cz/

S pozdravem

Počet příspěvků: 83

Horydoly Open

avatar
16.10.2019 12:17

Jabloňová

Dobrý den, nevím, zda se neptám na nesprávné adrese, ale nevíte, kdy má být dokončena oprava, resp. zprůjezdněna Jabloňová ulice? Původní plán byl tuším 15.10.. ale je to stále aktuální? Případně kdo by to mohl vědět? Děkuji moc za odpověď. Martin Horák

Počet příspěvků: 301

Horydoly

avatar
3.7.2018 15:34

Doprava v Praze

Do práce i do divadla včas. Vyhněte se dopravním zácpám 

Všichni to známe, ať už cestujeme v ranní, odpolední nebo víkendové pražské dopravní špičce, často ztrácíme za volantem nervy i drahocenný čas. Ale cesta do Prahy nebo po Praze nemusí být noční můrou, stačí si zkontrolovat cestu například na webu tsk-praha.cz, kde si snadno ověříte dopravní situaci na své plánované trase. Můžete tak proklouznout hlavním městem bez zbytečného stání v kolonách.

Jízda Prahou je často zlým snem i pro rodilé Pražáky, existuje však řada aplikací či webových stránek, které průjezd hlavním městem značně usnadní, protože vás upozorní na aktuální potíže na silnicích. Kromě klasických chytrých navigací, které vás vedou po určité trase, můžete vsadit také na webovou stránku Technické správy komunikací, kde si snadno zjistíte, co se na které konkrétní trase děje a čemu je lepší se raději vyhnout. Na www.tsk-praha.cz tak v sekci „pro řidiče“, najdete aktuální stav dopravy i dopravní mapu Prahy, kde se dozvíte o uzavírkách, práci na silnici i aktuálním zpoždění. Jednoduchým filtrem si pak můžete vybrat informace i z konkrétní městské části nebo ulice. Ať už tedy cestujete po naší metropoli kamkoliv, lze to i bez stresu a včas.

Šárka LACHOUTOVÁ

Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se