registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Letecké společnosti

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
16.8.2023 17:27

Letecké společnosti

Se Sun Express do Antalye

Nízkonákladová letecká společnost Sun Express připravila opět bohatší nabídku letů na dovolenou i jiné cesty z Prahy počínaje koncem března. Přestože nyní byly její síly příkladně zaměřeny i na humanitární pomoc spojenou se zemětřesením v Turecku, českým obchodním partnerům představila novinky podle plánu prostřednictvím svých zástupců. 

Oblíbený nízkonákladový letecký přepravce Sun Express jako smíšená německo-turecká společnost (Lufthansa + Turkish Airlines) operuje lety z evropských destinací do Antalye a návazné vnitrostátní lety po Turecku, prakticky jako jediná i v mimosezóně. Konkrétně do Prahy létá v zimě dvakrát týdně. Prezentaci rozšířených služeb na léto pro české cestovní kanceláře a další partnery, plánovanou na přelom února a března, tentokrát svěřila svým zástupcům z Aviareps, protože flotila 64 letadel ani vedení Sun Expressu v dosavadní mimosezóně ani trochu nezahálí. Volné kapacity lidí i strojů věnuje humanitárním letům do postižených oblastí Turecka. Letní letový řád ale nepřijde zkrátka. 

Co nás u Sun Express čeká

Počet letů z Prahy do Turecka se postupně s blížícím se teplým počasím navyšuje a od června bude Sun Express létat do Antalye denně. Zhruba v pravé poledne přistanete v Antalyi, takže i s nějakým tím přesunem v místě se stihnete ještě týž den osvěžit v moři. Horší je to nazpátek – odlétá se v 5 hodin ráno. 

Letadla jsou moderní, výhradně Boeing 737-800 a 737-8MAX, s kapacitou 189 míst. Komfort míst a rozsah služeb si cestující může zvolit ze 3 tarifů: Eco, Classic a Premium. Pro cesty na dovolené je sympatické, že na rozdíl od obvyklé praxe nízkonákladových společností, Sun Express nejen že má v ceně i toho nejnižšího tarifu hlavní zavazadlo. To zavazadlo smí bez příplatku vážit až 20 kg, což dnes není u jiných společností běžné ani u charterových letů. Vyšší tarify Sun Expressu pak mají vždy o 5 kg volné váhy víc.  Nejlevnější let nelze zrušit, překnihovat ano, ale za poplatek. U vyšších tarifů letenku stornují za poplatek, překnihují zdarma, pokud se změna letu provede dříve než 7 dní, resp. 3 dny před odletem. Rezervace místa v letadle je v nejlevnějším tarifu zpoplatněna, jinak v ceně, přičemž Premium zaručuje místa s větším komfortem – místem pro nohy. Občerstvení je v Eco tarifu za poplatek, v tarifu Classic a Premium v ceně (odstupňováno). Za příplatek lze samozřejmě objednat větší rozměry i váhu zavazadla, počítá se s golfovým příslušenstvím, surfy atp.

Dovolená v Turecku 

Turecko je krásná země. Zemětřesení tam zasáhlo těžce, v intenzitě, jaká se nevyskytuje často, jakkoliv následné menší otřesy nastaly a jsou v takových případech obvyklé. Jenže Turecko je velká země. K zemětřesení tentokrát došlo v oblastech značně vzdálených od turistických středisek, skoro jako z Prahy na Balt. Určitě to mnohé turisty odradí – a je to škoda. Dovolte nepřípadnou vzpomínku. Před lety bylo v Turecku taky zemětřesení, tenkrát blíže středomořské oblasti. Ani ne měsíc po té jsem jela na pobyt do oblasti Bodrumu. Byla to jedna z mých nejpříjemnějších plážových dovolených. Služby fungovaly bezvadně, lehátka jsme si neobsazovali, ale volně vybírali v průběhu dne podle toho, jak šlo zrovna sluníčko. Kolem vzdušno, volno, švédské stoly téměř bez front. Žádné mimořádnosti – jen jednou v noci vypadl proud. Výlety k nepřekrveným atraktivitám. A k tomu ještě dobrý pocit, že tou mojí dovolenou pomáhám zmírnit škody. Ano, to není žádné zneužívání cizího neštěstí. Naopak. Protože okamžitý dar a pomoc je důležitý v prvním okamžiku nouze. Po té ale přinese zemi úhrada dovolených za desítky tisíc Kč mnohem víc než pár tisíc na sbírce. Protože v postižené zemi potřebují práci, aby se mohli uživit. I my jsme to poznali v době povodní 2002. Výpadek turismu tenkrát znamenal mnohem větší ztrátu, než kolik hodní lidé v cizině mohli dát českým ambasádám do sbírky. Takže pokud se nebudete bát – přeji hezkou dovolenou.

Eva Mráčková

Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se