registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Historie na sněhu

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
28.1.2022 22:32

Historie na sněhu

Závod rohaček – Memoriál Josky Tylše

Neděle 30.1.2022 10:00 - 14:00, Malá Úpa, skiareál U kostela 

V neděli 30. ledna 2022 se pojede další ročník tradičního závodu historických saní  rohaček, doplněný o speciální disciplíny spojené s historií Malé Úpy a jejími prvními  osadníky. 

Proč Memoriál Josky Tylše? Závod rohaček je pojmenován podle znalce a propagátora  Josefa Tylše ze sousední Velké Úpy. Závod je mu věnován - jako vzpomínka a poděkování  velkému nadšenci saní rohaček. Pan Tylš bohužel tragicky zahynul v zimě 2019. 

Závodí dvojice, které kromě jízdy na saních převážejí seno a v závěru závodu řežou dřevo  pilou kaprovkou. Soutěžit mohou i děti s rodiči. Dvoučlenné týmy bývají většinou oblečeny  do historických kostýmů, neboť v závěru vyhlásíme také soutěž o „nejvymazlenější  rohačkářský pár“.  

Pro dobrou náladu bude v prostoru cíle hrát stylová hudba a bude připraveno i horské  občerstvení. 

Kdo má chuť si zavzpomínat na staré časy, přijeďte se podívat do pohádkové Malé Úpy. Na  půjčení máme 10ks saní rohaček. Přihlášky dvoučlenných týmů je nutno zaslat předem na  info@pomeski.cz nebo telefonicky na 775 580 395. 

Krátce z historie rohaček: Rohačky se v Krkonoších používají již od 16. století. Saně se  používaly a někde ještě používají ke svozu dřeva v zimě nebo ke svozu sena v létě. V roce  1815 se datoval první turistický sjezd, který startoval právě v Malé Úpě na Pomezních  Boudách a končil u zájezdního hostince Pod Zlatou hvězdou v Kowarech. Je tedy vidět, že  rohačky se v Malé Úpě doslova narodily. Vrcholem byl potom rok 1896, kdy bylo pro turisty  nachystáno už kolem 3000 rohaček a stejný počet tažných koní. Obec Malá Úpa si nechala  vyrobit 10 saní rohaček podle vzoru Velká Úpa – před rokem 1945.

Karel Engliš 
starosta Malá Úpa 

Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se