registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Mushing

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
8.3.2017 02:21

Jana Henychová, česká musherka

Počet příspěvků: 1075

Horydoly

avatar
7.3.2017 23:59

Mushing

Česká musherka Jana Henychová se se svými psy připravuje na Finnmarksløpet, nejdelší závod psích spřežení v Evropě, dlouhý 1000 km.

Trasa dlouhá 1 000 km se táhne územím Finnmark, nejsevernějším norským územím rozkládajícím se daleko za polárním kruhem. Finnmarksløpet patří mezi tři nejdelší světové závody psích spřežení. Ty dva nejdelší, Yukon Quest a Iditarod se pořádají na Aljašce.

„Po dobu sedmi dní pojedeme se psy zhruba sto padesát kilometrů denně, proto trénujeme již od podzimu. Psi musí být ve skvělé fyzické kondici a dobře živeni,“ říká první dáma českého mushingu.

Závod bude startovat 11. března v norském městě Alta. Průběh závodu můžete sledovat na oficiálních stránkách www.finnmarkslopet.no a ve vstupech norské televize NRK. V Norsku se jedná o nejvýznamnější akci svého charakteru. Zahajovací ceremoniál je i významnou kulturní akcí pro celý region.

Jana Henychová je jediným českým zástupcem ve startovním poli 49 závodníků z 8 zemí, startujících se 14 psy. Pouze tři týmy, včetně Henychové, startují s čistokrevnými psy sibiřskými husky s průkazy původu. Ostatní psi jsou kříženci, šlechtěni na rychlost a výdrž. Jana chce této nevýhodě čelit svým odhodláním a skvělou souhrou se svým týmem chlupáčů!

Henychová se svými psy trénuje od konce loňského roku na švédsko-norské hranici u městečka Idre. „Jsme tady, aby psi naběhali dostatek kilometrů a dokázali se aklimatizovat na severské podmínky. Za dva měsíce tréninku mají psi naběháno 2000km a zdají se být ve skvělé kondici,“ pochvaluje si musherka.

To, jak dokázali svoji přípravu zúročit se dozvíme, až po samotném závodě.

Vše o dosavadní přípravě můžete sledovat na Janiných stránkách: www.huskies.cz 

Průběh závodu bude mapován na FB profilu: https://www.facebook.com/huskymusherka/

Z historie závodu

Závod Finnmarksløpet se pořádá od roku 1981. V letošním roce se koná již po 36. Závod startuje vždy v sobotu desátý týden v roce. Start probíhá v centru města Alta až s tisícovkou návštěvníků. Startují zde 3 kategorie: junioři se 6 psy, závodníci s 8 psy na poloviční trať 500km a hlavní kategorie se 14 psy na 1000 km. Jana Henychová tento závod absolvovala se svými psy už v roce 2009 a v té době se stala první ženou, mimo Norsko, která tento závod dokončila za 8 dní a 16 hodin.

Jana Henychová - musherka

Narodila se v Jablonci nad Nisou a žije na Horním Maxově v Jizerských horách. Jana momentálně vlastní 30 sibiřských husky. Jana Henychová je musherka, závodnice se psím spřežením, která jako jediná z Čech absolvovala 3 nejtěžší evropské longové závody: Finnmarkslopet na 1000 a 500 km a Femundlopet 600 km. Janiným snem je zúčastnit se na Aljašce nejdelšího závodu psích spřežení legendárního Iditarodu, dlouhého 1600km. Pokud vše půjde podle plánu, tak by tento sen chtěla uskutečnit v březnu 2018. Záleží i na tom, jak se letos zadaří!

Něco málo z pravidel závodu

Checkpoints, neboli kontrolní body, jsou místa, kterými musheři musí projet v průběhu závodu a zde mohou odpočívat, doplnit materiál, nebo odložit psy, kteří nebudou v závodě dále pokračovat. Je zde veterinární péče, která kontroluje všechny psy účastnící se závodu. Péče o psy a jejich zdraví musí být prioritou pro každého závodníka. Do cíle musí závodník dojet minimálně se šesti psy. Pravidla závodu dbají na bezpečnost závodníků, a tak je pro každou kategorii stanoven minimální čas odpočinku. Závodníci na 1000 km mají tři povinné zastávky na 3, 16 a 10 hodin. Rozdílné časy vzniklé intervalovým startem po jedné minutě jsou smazány povinnou pauzou na druhém kontrolním bodě a pak už je ve výsledcích vidět aktuální pořadí závodníků. Ostatní zastávky a jejich délka záleží na strategii jednotlivých závodníků. Průběžné výsledky závodu se dají sledovat on-line na webové stránce závodu.

Závodníci musí v saních vést povinnou výbavu po celou dobu závodu. Krom jiného se jedná o záložní krmení pro psy i mushera, vařič na ohřívání vody, outdoorové vybavení k přežití (extrémní spacák, karimatka, pytel na přežití), botičky pro psy, kompletní oblečení pro mushera (pro případ prolomení ledu na jezeře), mapy, buzola, výstražná světlice a další. Závodník musí být dostatečně vybaven, aby dokázal přežít i v extrémně nepříznivém počasí, v případě nečekané události. Po ztraceném závodníkovi bude zahájeno pátrání po 24 hodinách od posledního kontaktu.

Sibiřský husky

Sibiřský husky přišel ze země s těmi nejméně přívětivými podmínkami na světě, z daleké studené Sibiře. Po genenerace národ Čukčů v povodí řeky Anadyr utvářel tohoto psa tak, aby v těchto podmínkách dobře přežil, byl pomocníkem i neodmyslitelným společníkem, a tím i součástí jejich kultury. Čukčové utvářeli podobu tohoto psa po 3000 let. Čukčové ve své době potřebovali psa, který odolá nepříznivým podmínkách ve velkých mrazech a větrech a na těchto psech závisel i jejich život. Při svých cestách museli lehkonozí psi uběhnout i více než 100 km za den. Sibiřský husky je pes, který potřebuje velice málo, aby vám dal velice mnoho. Je vybaven úžasným kožichem, který odolává i těm nejtřeskutějším mrazům. Díky své kráse, modrým očím a milé povaze si získal oblibu i v dnešní době.

Eva Hromadová

Počet příspěvků: 1075

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se