registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Průvodce ferratou

Autor Zpráva

Kuba Turek

avatar
30.1.2013 17:40

Re: Průvodce ferratou

Samozřejmě některé cestovky nabízejí horské vůdce. Problém je v tom, že zájezdy jsou potom velmi drahé a skoro nikdo je nechce. Protože horští vůdci musejí dodržovat bezpečnostní pravidla, jinak by přišli o licenci.

V českých poměrech se jedná především o množství klientů na jednoho vůdce - na některých túrách může vzít jen jednoho (např. náročnější horolezecké výstupy), standardně dva (výstup na Mont Blanc, Glockner, Dachstein, nebo také těžší feráty) a někdy i tři (velmi lehké feráty, cesty po údolních ledovcích, turistika s krátkými lezeckými úseky, bezpečné skialpinistické a freeridové túry apod.)

Běžnou praxí českých cestovek je 10 klientů na jednoho vedoucího. 

Počet příspěvků: 153

Kuba Turek

avatar
30.1.2013 12:38

Re: Průvodce ferratou

Dobrý den,
jediným autorizovanými osobami ve smyslu českého Živnostenského zákona a zároveň speciálních vyhlášek nebo zákonů o komerčním vodění na horách, jsou horští vůdci.

Jejich působnost je po celém světě, složili zkoušky, jsou organizování v profesních organizacích ze zákona a musejí dodržovat bezpečnostní standardy. Jejich klienti jsou velmi dobře pojištění proti jejich případným chybám.
 
U nás jsou organizováni v České asociaci horských vůdců: http://www.horskyvudce.com , na Slovensku ve Spolku horských vodcov http://www.tatraguide.sk , v ostatních zemích analogicky. Celosvětová organizace se jmenuje UIAGM / IVBV  http://www.ivbv.info 

Na feráty na hraně českého zákona a v západní Evropě už za ní, vodí také horští průvodci http://www.cziml.org  

Pokud nechcete jenom zaplatit a nechat se vyvést na ferátu, ale chcete se tomu věnovat více, znalosti získáte v rámci oddílů Českého horolezeckého svazu http://www.horosvaz.cz  Je to sice poněkud podřadnější forma horolezectví, ale některé oddíly či členové se tomu věnují dlouhodobě, nebo aspoň příležitostně.

Podrobnosti o horoškolách zde: http://www.horydoly.cz/zdravi/chces-se-naucit-lezt-zaplat.html 
Podrobnosti o legislativě zde: http://www.horydoly.cz/turiste/s-pruvodcem-bezpecne-na-hory.html   

Kdybyste potřebovala další upřesnění, jsem Vám k dispozici.

Počet příspěvků: 153

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se