registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Papež František

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
25.4.2019 19:03

Papež František

Skromný papež František

Když byl 13. března 2013 argentinský kardinál Jose Mario Bergoglio zvolen papežem, o svém novém jménu měl jasno. František – podle svatého Františka z Assisi, muže, který žil v pokoře a skromnosti a ochraňoval a pomáhal chudým. To jsou podle 266. papeže cnosti, kterými by se měla hlava katolické církve vyznačovat. A svému předsevzetí dostál.

Papež František

Věřící ho milují pro jeho lidskost a skromnost. Častokrát porušil škrobený protokol, aby se přiblížil svým ovečkám. Aktivně se zajímá o chudé a nemocné. V roce 2011 navštívil hospic s lidmi nakaženými virem AIDS a v rámci velikonočního rituálu 12 z nich políbil a obřadně jim umyl nohy. Nebojí se ani kritiky do vlastních řad – kněze, kteří odmítali pokřtít děti svobodných matek, považuje za pokrytce. V rozhovoru pro deník La Repubblica připustil, že mezi knězi jsou pedofilové a že se tento závažný problém uvnitř církve nemůže neustále zametat pod koberec.

Důkazem jeho neformálního chování jsou i osobní telefonáty věřícím, kteří se na něj obrátili se svými problémy. Kontaktoval tak na příklad těhotnou ženu, kterou opustil partner. Papež František ji vyjádřil podporu a ujistil, že jí miminko rád osobně pokřtí.

V Buenos Aires odmítal žít v arcibiskupském paláci, ale vybral si skromné apartmá, nevyužil ani služby pomocnice v domácnosti či osobního řidiče. Po městě se pohyboval hromadnou dopravou a vařil si sám.

Na skromné životní podmínky je ostatně zvyklý od dětství. Narodil se v Buenos Aires do chudé rodiny italských přistěhovalců jako nejstarší z pěti dětí. Jeho otec sem uprchl před nastupujícím fašismem v Itálii, a živil se jako železniční dělník. Malý José byl prý v dětství rošťák, co měl rád sport (dodnes je vášnivým fanouškem fotbalu a s Lionelem Messi se dokonce osobně setkali), jako správný rodák z Argentiny tančil tango a líbila se mu i děvčata.

Kdo ví, co by se stalo, kdyby mu ve 12 letech odpověděla jeho spolužačka Amalia, kterou bláznivě miloval a chtěl se s ní oženit. V dopise jí napsal, že pokud ho odmítne, stane se knězem. Dívence však dopis zabavil otec. A Františkově duchovní kariéře již nic světského nestálo v cestě.

Po studiu na střední chemicko-průmyslové škole vstoupil do jezuitského řádu, poté vystudoval teologickou fakultu v Buenos Aires.

Ovládá španělštinu, italštinu, latinu a němčinu. Je skvělý řečník, který své proslovy zvládá zpaměti bez dopředu připravených textů.

Již v roce 2005 byl údajně hlavním konkurentem posléze zvoleného papeže Benedikta XVI. Po jeho rezignaci na papežský úřad v únoru 2013, byl José Mario Bergoglio zvolen jako první papež pocházející z amerického kontinentu v počtu 90 ze 115 hlasů.

O tomto oblíbeném papeži se můžete dozvědět více v dokumentární minisérii Významní papeži (The Great Popes), kterou v premiéře uvádí Discovery Channel tuto neděli 28.4. ve 20:00.

Matěj Senft, Sabina Prokopcová

Počet příspěvků: 1069

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se