registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Airbnb, Booking, ...

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
18.6.2020 16:42

Airbnb, Booking, ...

Senátor Marek Hilšer představil návrh nového zákona na řešení problematiky krátkodobých nájmů

Nový návrh zákona senátora Marka Hilšera přináší komplexní řešení pro města, která trpí negativními vlivy krátkodobých nájmů, navrhuje rozšíření pravomocí radnic a nabízí řadu efektivních nástrojů pro regulaci online platforem, které krátkodobé ubytování nabízejí. „Cílem tohoto návrhu je řešit problematiku krátkodobých nájmů komplexně, a ne roztříštěně a částečně pouze pomocí novel stávající legislativy,“ zdůrazňuje senátor Marek Hilšer.

Klíčové je posílit pravomoci obcí, aby si mohly samy stanovovat pravidla krátkodobých pronájmů. Proto navrhuji vytvoření efektivních nástrojů kontroly jako například omezení doby pro krátkodobý nájem, omezení počtu oprávnění udělených jednomu hostiteli nebo možnost zrušení oprávnění pro hostitele,“ říká senátor Marek Hilšer. Návrh zákona dále počítá s jasnou definicí a regulací práv a povinností online platforem (Airbnb, Booking a dalších), které krátkodobé ubytování nabízejí. Podle návrhu zákona by hostitelé například museli být registrováni, aby města měla o nabízených službách větší přehled a mohla efektivně chránit obyvatele měst před negativními jevy masového pronajímání bytů a domů turistům. „Zákon neomezuje sdílenou ekonomiku, ale snaží se položit překážky predátorskému byznysu, který bezohledně maximalizuje zisk na úkor druhých. Toho, kdo sdílí část svého bytu, nebo jej chce pronajímat v době své nepřítomnosti, zákon neomezí,“ zdůrazňuje senátor Hilšer.

Koronavirová doba, která byla příčinou omezení cestování a poptávky po krátkodobých pronájmech v českých městech, je ideální dobou, kdy se můžeme připravit na opětovné zvýšení poptávky. Turismus se bude znovu rozvíjet, nyní ale můžeme celý systém ubytování lépe nastavit, aby jím centra našich měst a jejich obyvatelé netrpěli, jako tomu bylo doteď,“ říká senátor Marek Hilšer, který návrh zákona připravil ve spolupráci s advokátní kanceláří Ladislav Drha s.r.o. 

Vývoj v oblasti poskytování krátkodobých ubytovacích služeb proměnil prvotní myšlenku sdílení dočasně nevyužitých prostor na neprůhledný byznys spojený s investicemi do bytů a domů určených primárně k poskytování služeb krátkodobého nájmu. V důsledku neexistence efektivních právních mechanismů s sebou toto podnikání přináší negativní jevy jako například vylidňování center historických měst, snížení dostupnosti bydlení a zhoršení kvality života v dotčených oblastech.

Cílem návrhu zákona je ochrana bytového fondu v obcích, zvýšení kvality života rezidentů, opětovné umožnění efektivního územního plánování. „Důležité je, aby fungovaly kontrolní mechanismy a abychom efektivně nastavili kontrolní nástroje. To je možné pouze s novým zákonem, který bude platit pro všechny. Žádný zákon však nemůže vzniknout od zeleného stolu. Proto tento návrh nepovažuji za konečnou verzi, ale naopak za počáteční výkop, jehož smyslem je posunout debatu v dané problematice o kus dál tak, aby se vládní instituce problémem vážně zabývaly,“ shrnuje senátor Marek Hilšer.

Lucie Fridrichová
Asistentka senátora Marka Hilšera
fridrichoval@senat.cz

Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se