registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Kozy Milkovice

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
19.6.2019 23:10

Re: Kozy Milkovice v srpnu 2019

Vážení, léta zasílám informace o dění na samotě Milkovice v Českém ráji. V poslední době nejen o věcech pozitivních, ale i o těch trochu smutnějších.   Tentokrát to je pozvánka na Kozí mejdan, který v Milkovicích během srpnového úplňku probíhá již 20 let.
Ten letošní bude od čtvrtka 15. do nedělního odpoledne 18. srpna.   Jelikož termín vychází přesně na dny, kdy před 50 lety proběhl největší svobodomyslný festival nazvaný Woodstock, bude letošní kulturně-společenské setkání vzpomínkou na tuto akci a při této příležitosti vzpomínkou na ty, co se zasloužili o rockovou hudbu u nás a již nejsou na tomto světě. Kozí mejdan je bez stánkařů, dealerů, reklam, ochranek a plotů. Je zajištěna vegetariánská kuchyně,
pekařské výrobky, limo, pivo, víno. Vstupné je dobrovolné, ceny lidové. Jako celá předchozí léta se jídlo podává do talířů a jí se příborem, nápoje pak do skla. Stanovat je možné mezi stromy v sadu nebo na loukách.   Program se jako vždy netvoří, zahrát může každý, kdo přijede. Hraje se na louce a ve stodole. Aparát, zvukař, komba, bicí a některé nástroje jsou zajištěny. Aktivitám se meze nekladou, kromě muzikantů mohou přijet i divadelníci, básníci a jiní umělci.  

V Milkovicích chováme osly a kozy, které nezabíjíme. Stromy nekácíme, křoví nelikvidujeme a kořalku nepálíme. Do Milkovic je možné přijet po předchozí domluvě i kdykoliv během roku. Je možné zde přespat, případně i pomoci s rozličnými pracemi na statku a kolem zvířátek. Vzhledem k pozvolně se zhoršujícímu zdravotnímu stavu způsobenému nádorem na mozku se pokouším urychlit práce na milkovické usedlosti, aby mohla dlouhodobě sloužit těm, co si potřebují krátkodobě odpočinout od tlaku velkoměst a hektického života a načerpat energii ve volné přírodě mezi oslíky a kozami. To platí i o započaté práci na otevření Kozího muzea a zdokonalení zázemí pro pořádání přírodně-výchovných dětských táborů a setkání. 

Tato práce mně navíc pomáhá při udržení poměrně uspokojivého psychického stavu. Jelikož jde o aktivitu velkého rozsahu, která se bez manuální a finanční pomoci druhých neobejde, velice děkuji za jakékoli případné přispění k tomuto snažení.   Přeji krásné chvíle nejen v nastávajícím letním období.   Srdečně
Stanislav Penc.   Další informace o dění v Milkovicích najdete na www.kozy.cz nebo na www.milkovice.cztřeba se mi brzo podaří sehnat pomocníka na zdokonalení a pravidelnou aktualizaci těchto stránek.   P.S.: Děkuji za další šíření těm, co by tato informace mohla zaujmout. Omlouvám se těm, co o podobné e-maily nestojí. Stačí napsat a již nic podobného zasílat nebudu.
Počet příspěvků: 313

Horydoly

avatar
1.12.2017 00:23

Re: Kozy Milkovice

Vzhledem ke shora popsanému je zřejmé, že bez cizí pomoci se neobejdu, mám-li stodolu zachránit.
Jelikož nemám jinou možnost, tak veřejně žádám o pomoc v nákupu materiálu na výměnu krovu a obnovu milkovické stodoly.   Bankovní účet, kam lze poslat jakoukoliv částku je:
Poštovní spořitelna 212512585/0300.    Moc děkuji za pomoc. (Na dar je možné vystavit doklad pro odečet základu daně). Uvítám manuální pomoc při obnově během příštího roku, dle vašich možností, času a chuti.
Kontakt na dobré tesaře, klempíře,  pokrývače, kopáče a stavební dozor uvítám a moc děkuji.  
Prosím všechny ty, kterých se mohla tato naléhavá prosba dotknout, aby byli k mému počínání schovívaví. Omlouvám se všem, kterým jsem v posledním roce neodpověděl. Nemohu se totiž dostat do staré pošty v počítači.   Přeji vše dobré
Stanislav Penc
Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
1.12.2017 00:21

Kozy Milkovice

dne – 30. listopadu – je to 18 let, co žiji na samotě v Milkovicích u Starých Hradů. Během tohoto pro lidský život nemalého období chovám osly a kozy, které nezabíjím. Starám se o louky a pastviny, které ničím nepostřikuji, a o staré sady, kde stromy nekácím a keře nevymlacuji. Jednou do roka, během srpnového úplňku, pořádám kulturně-společenskou slavnost věnovanou kozám a svobodomyslnému způsobu života. Jde o ryze nekomerční setkání v přírodě, kde nejsou vstupenky, ochranky, stánkaři, dealeři, a program probíhající na dvou podiích se netvoří předem, ale vzniká spontánně. To celé pod heslem "jaké si to uděláme, takové to budeme mít". Celá léta poskytuji nejen školním výletům, dětským kroužkům či oddílům možnost přijet se podívat na to, jak se žije na statku, a pohladit si oslíky a kozenky. Statek také slouží jako možnost zázemí pro krátkodobé odreagování od tlaku velkoměst a stresového života. V neposlední řadě vychovávám dvě děti, které se v Milkovicích narodily.
 
Přesto idylka mého života (ostatně jako bohužel u mnohých z nás) byla přerušena těžkou nevyléčitelnou nemocí v podobě nádoru na mozku. Aby toho nebylo málo, tak se rapidním způsobem zhoršil již tak špatný stav historické stodoly, která tvoří zázemí pro zvířátka, stavební dominantu v kraji a během kozích mejdanů je zde umístěno jedno z pódií.  
 
Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se