registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Vodácké závody 2021

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
27.8.2021 14:06

Vodní slalomáři míří na Lipno

Česká sezona vrcholí, vodní slalomáři míří na Lipno

O víkendu 28. a 29. srpna se pod lipenskou přehradou rozhodne o mistrech České republiky i vítězích celkového hodnocení Českého poháru Skupiny ČEZ ve vodním slalomu. Na startu nebude chybět olympijský šampion Jiří Prskavec se stříbrným medailistou z Tokia Lukášem Rohanem ani úřadující mistři Evropy do 23 let Václav Chaloupka s Terezou Fišerovou. 

„Po mistrovství Evropy do 23 let jsme hned odjeli do Bratislavy, kde jsme trénovali do čtvrtka, a po prvním ranním tréninku jsme se vrátili do Čech – jen jsme si přebalili a vyrazili na Lipno,“ popisuje náročný program olympionička Fišerová. „Odpočinu si asi až v říjnu. Už jsem trošku unavená, ale zároveň se na všechny závody těším a doufám, že forma nepůjde úplně dolů, protože si myslím, že teď je tam, kde má být. Upřímně, vody na Lipně se vždy malinko bojím, ale snad vše vyjde podle plánu. Místní trať mě neskutečně baví – kdyby nebavila, tak nepřekonám tu obavu, kterou z ní mám,“ dodává úřadující trojnásobná šampionka z právě uplynulého mistrovství Evropy do 23 let.

Na víkend pod lipenskou přehradou se těší i olympijský vítěz Jiří Prskavec. „Na Lipně to mám moc rád, a to i přes to, že pro mě voda není úplně ideální a dobrých výsledků tam mám málo. Nicméně je to pravděpodobně ta nejkrásnější voda, na které v Česku jezdíme. Jet tam mistrovství republiky je vždy speciální a už se moc těším, až si zase zazávodíme se všemi českými kajakáři,“ uvádí Prskavec. 

České závody vyhlíží také stříbrný medailista z her v Tokiu Lukáš Rohan. „Celý víkend na Lipně je takový vodácký svátek, nejen slalomářský. Těším se na to vždy celý rok, je příjemné se po dlouhé době přesunout z umělé slalomové trati na přírodní vodu. I když letos počasí nevypadá zrovna příznivě, i tak to bude paráda,“ těší se Rohan. „Upřímně má aktuální forma má k dokonalosti daleko, ale zrovna na Lipně je to hodně o tom, jak a komu to v danou chvíli sedne, takže šance na dobré umístění tam je,“ dodává český olympionik s úsměvem.

Na startu nebude chybět ani úřadující mistr Evropy do 23 let Václav Chaloupka. „Na závody na Lipně se těším každý rok. Tím, že se zde jede i mistrovství České republiky, tak je to pro nás taková motivace, která se teď v závěru sezony musí trošku víc hledat. Ale vzhledem k tomu, že na Lipně obhajuju vítězství z loňska, tak o motivaci není tak úplně nouze,“ přiznává český kanoista. „Věřím, že se na Lipně hezky naladím na nadcházející Světové poháry i vrchol v podobě seniorského mistrovství světa.“

Slalomářské závody startují v pátek odpoledne soutěží hlídek, pokračují v sobotu 5. Českým pohárem Skupiny ČEZ, v rámci kterého se pojede i mistrovství České republiky, a vyvrcholí v neděli, kdy se rozhodne o letošních celkových vítězích série Českého poháru Skupiny ČEZ. Českou reprezentaci poté čekají dva závěrečné podniky Světového poháru (La Seu a Pau) a zářijové mistrovství světa v Bratislavě. 

Online výsledky jsou k dispozici zde.

Počet příspěvků: 1078

Horydoly

avatar
4.8.2021 13:43

Vodácké závody 2021

Satková, Hilgertová, Jáně a Krejčí na stupních vítězů v rámci pražského Rankingu 

Umělá slalomová dráha v Praze-Troji tento víkend hostila závody ICF World Ranking Race. Celkem 400 vodních slalomářů z 16 zemí se nejprve střetlo v sobotních kvalifikacích, neděle pak patřila semifinálovým a finálovým jízdám. Z českého pohledu si vedla nejlépe Gabriela Satková, která ovládla kategorii kanoistek. Stříbro získala kajakářka Amálie Hilgertová a kanoista Michal Jáně, pro bronz si dojel úřadující mistr světa do 23 let, kajakář Jakub Krejčí.

Pražská Troja v těchto dnech opět ožila mezinárodními závody ve vodním slalomu, ICF World Ranking Race se do metropole vrátil po dvou letech. Téměř čtyři stovky závodníků předvedly své výkony o víkendu 30. července a 1. srpna, sportovnímu klání předcházelo i olympijské fandění – přímo v areálu mohli závodníci i fanoušci podporovat účastníky her v Tokiu prostřednictvím přímých přenosů na velkoplošné obrazovce. 

Střídaly se nám tu tréninky, takže závodníci častokrát vyskočili z vody a rovnou ve vodáckém oblečení fandili. Atmosféra byla úžasná,“ popsal kajakář Vít Přindiš. „Navíc vodácká rodina není lokalizovaná pouze na konkrétní národ, všichni dokážou ocenit dobrou jízdu a navzájem si úspěchy přejí, což jsme mohli vidět i během tohoto týdne,“ doplnil úřadující trojnásobný mistr Evropy. 

Je úžasné sledovat, jak se závodníci do Prahy rádi vracejí,“ uvedl ředitel závodu Lukáš Přinda. „V letošním roce jsme se trochu netradičně nepotkávali večer u piva, jak tomu bylo v minulých letech zvykem, ale brzo ráno u velkoplošné obrazovky. Fandilo se všem závodníkům, a to nejen těm českým, a tak jsme během tréninkového týdne prožili v Troji olympijskou atmosféru, jako bychom byli přímo u vody v Tokiu. Víkendový závod byla pak taková třešnička na dortu.“

Po pátečních oslavách zlaté jízdy Jiřího Prskavce přišly na řadu sobotní kvalifikace ve všech kategoriích, neděle pak patřila semifinálovým a finálovým bojům. Z českého pohledu se nejvíce dařilo kanoistce Gabriele Satkové – česká reprezentantka ve finále předvedla suverénně nejlepší jízdu a dojela do cíle s obrovským náskokem 8.5 sekundy na druhou Francouzkou Angele Hugovou, kterou na bronzovém stupínku doplnila krajanka Lucie Priouxová. Pouhé dvě desetiny od bronzu skončila druhá česká finalistka Eva Říhová. Ostatním českým kanoistkám se mezi finálovou desítku probojovat nepodařilo.

Větší zastoupení českých závodnic bylo ve finále kajakářek – mezi elitní desítkou figurovaly hned čtyři. Nejlépe se s tratí popasovala Amálie Hilgertová a dojela si pro stříbro, na vítěznou Rakušanku Corinnu Kuhnleovou ztratila lehce přes dvě vteřiny. I přes dvousekundovou penalizaci vybojovala bronz Camille Prigentová. Veronika Vojtová skončila pátá, Barbora Valíková sedmá a devátou příčku brala Gabriela Satková. 

Další české stříbro získal Michal Jáně – od francouzského vítěze Lucase Roisina ho dělilo přes dvě a půl vteřiny, třetí skončil Francouz Yohann Senechault. Páté místo vybojoval Tomáš Rak, osmou nejrychlejší jízdu předvedl Vojtěch Heger a desátá příčka patřila Matyáši Lhotovi.

Pro vítězství v kategorii kajakářů si dojel Novozélanďan Finn Butcher, stříbro vybojoval Švýcar Lukas Werro a bronz domácí závodník Jakub Krejčí, kterému uniklo vítězství kvůli dvěma trestným vteřinám. Penalizace připravily o lepší umístění také další dva české kajakáře – Víta Přindiše (4.) i Jana Bártu (5.). Ondřej Tunka skončil po 50vteřinové penalizaci na devátém místě. 

Více o WRR na sociálních sítích Canoe Slalom Prague a #czechcanoe.

Výsledky: https://live.results.cz/schedule.php?event=202114WRRtroja&m=-1 

Oficiální stránka: http://vodackyareal.cz/wrr

Počet příspěvků: 1078

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se