registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Pražský hrad

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
29.7.2021 11:57

Pražský hrad

Kverulant požádal YouTube o odstranění falešného hradního kanálu

Kverulantovi po urgencích dorazily odpovědi na dotazy týkající se provozu YouTube kanálu „Pražský hrad – Kancelář prezidenta republiky“. Obávali jsme se, že tendenční videa, ve kterých Vratislav Mynář hájí své osobní zájmy, mají s Kanceláří prezidenta republiky kromě názvu společné i to, že jsou financovaná z veřejných prostředků. Jak ale Kverulanta ubezpečil Odbor legislativy a práva Kanceláře prezidenta republiky, tak Hrad nemá s kanálem společného vůbec nic. Kanál je pravděpodobně jen podvodným projektem Mynáře a jeho lidí. Kverulant je přesvědčený, že by to měl vědět i provozovatel platformy, společnost YouTube, která předstírání cizí identity považuje za hrubé porušení pravidel a takové kanály ruší. Pokud si myslíte, že proti arogantnímu kancléřovi je třeba bojovat, podpořte Kverulanta alespoň malým darem.

Přestože je na zmíněném kanále uvedeno: „Oficiální profil Pražského hradu a Kanceláře prezidenta republiky“,hradní kanál to není.  „Kancelář prezidenta republiky (KPR) neměla a nemá k předmětným dílům žádný vztah (…) nejsou KPR zadána ani vytvořená,“ píše Kverulantovi z Hradu JUDr. Václav Pelikán, ředitel Odboru legislativy a práva. Kverulantův tým musel jeho odpovědi u KPR urgovat, protože v zákonném 15denním termínu nepřišly. Kromě finančních souvislostí zajímaly Kverulanta i autorské smlouvy nebo dramaturgický plán kanálu, který nese stejný název jako úřad, jejž Pelikán zastupuje. 

Sdělení KPR je překvapivé třeba proto, že na kanálu jsou i videa z běžně nepřístupných míst spojených s Pražským hradem. Nebo rozhovory s pracovníky prezidentské kanceláře. Jen obtížně si lze představit, že by se tyto materiály daly natočit bez oficiálního schválení KPR. Těžko se také hledá motivace toho, kdo platí výrobu dalšího materiálu, tedy video-pozvánek na hradní akce, případně reportáží o událostech spojených s prezidentem, jako jsou plesy a narozeninové oslavy. Je to snad nějaký fanatický fanda prezidenta?!

Připomeňme si v této souvislosti hradního mluvčího, Jiřího Ovčáčka, který si v médiích tento YouTube kanál pochvaloval. Jestli kanál není zřízen KPR, platí výrobu videí přímo on?! Nebo zneužívá identitu Pražského hradu i prezidentské kanceláře kancléř Vratislav Mynář? Napovídalo by tomu třeba i to, že ve většině videí vystupuje jako moderátorka jeho manželka Alexandra. Ale nejen to.

Kverulant se na KPR obrátil především proto, že mu připadá nemorální a nestoudné, jakým způsobem manipuluje s fakty ve zveřejněných videích sám hradní kancléř Vratislav Mynář. Propagační materiály jako „Lánská detektivka“, „Pravda o ‚Mynářově‘ penzionu“ nebo „Dokument: příběh dopisu z čínské ambasády“ splňují všechna kritéria tzv. fake news, a podle našeho soudu nemohou být zaštítěny vznosným názvem YouTube profilu „Pražský hrad – Kancelář prezidenta republiky“.

Pražský hrad přece patří po dlouhá staletí mezi základní symboly naší země a proti jeho zneužívání ničemným kancléřem bychom měli vystoupit. A mnoho nezáleží na tom, zda si Mynář platí tvorbu videí na něm umístěných ze svého, nebo je jejich natáčení součástí pavučiny hradní kamarily.

Jak plyne z dokumentu, který jsme od KPR získali, kanál jim nepatří, obsah si neobjednávají, dokonce k tvůrcům nemají žádný, tzn. občansko-právní ani pracovně-právní (sic!) vztah. Ze sdělení zaslaných JUDr. Pelikánem tedy podle Kverulanta jasně vyplývá, že v tomto případě dochází k jednoznačnému zneužívání cizí identity. Identity, která vlastně patří široké veřejnosti, a nikoliv problematickému vlekaři z Osvětiman, který si pravděpodobně na YouTube zřídil kanál, jejž vydává za oficiální profil Pražského hradu a Kanceláře prezidenta republiky.

Škodlivost takového jednání si dobře uvědomuje i sociální síť YouTube, která předstírání cizí identity považuje za jeden z pádných důvodů pro zrušení takového kanálu. Bez ohledu na zájmy toho, kdo si výrobu materiálů pro zmíněný kanál zaplatil, bez ohledu na podporu, kterou mu v minulosti vyjádřil Jiří Ovčáček, považuje Kverulant zrušení toxického profilu „Pražský hrad – Kancelář prezidenta republiky“ za nanejvýš správné. Získané dokumenty tedy předal zástupcům společnosti YouTube a jejich majiteli Google a chce věřit, že kanál „Pražský hrad – Kancelář prezidenta republiky“ bude brzo zrušen.

Prosba o podporu

Pokud se i vám arogantní chování problematického prezidenta a jeho kamarily příčí, podpořte naše úsilí v této kauze alespoň symbolickým finančním darem.

Vojtěch Razima

Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se