registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Dětské autosedačky

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
23.10.2018 19:26

Dětské autosedačky

Test dětských autosedaček 2018 II. 

Každoročně provádíme dvě várky testů dětských autosedaček. Také v letošním druhém testu jsme nekompromisním zkouškám podrobili nové modely zádržných systémů pro malé i větší děti. Potěší, že jsme na vysloveně nebezpečné modely nenarazili. K dokonalosti však mají některé výrobky stále daleko. Zklamaly nás zejména škodlivé látky v potazích.

Dobrá rada

Kategorie sedaček pro nejmenší děti má hned tři vítěze – Britax Römer Baby-Safe2 i-Size v kombinaci se základnou i-Size (dobře, 9580 Kč) a i-Size Flex (dobře, 9490 Kč) a také Joie i-Level (dobře, 6790 Kč). Britax měl navrch po stránce bezpečnosti, Joie zaujalo snadností obsluhy. Slušný standard představuje Maxi-Cosi Cabriofix(dobře, 3600 Kč), která dostala označení výhodný nákup.

Pochvalu za velmi dobrou ochranu dětí od jednoho do čtyř letzaslouží také Britax Römer Swingfix M i-Size(dobře, 11 490 Kč). Sháníte-li sedačku pro většího juniora, doporučujeme Cybex Solution S-Fix(dobře, 4690 Kč), která nabízí slušnou kvalitu za férovou cenu.

Za obsah nežádoucích látek musíme pokárat Jané Koos i-Size(nedostatečně, 4900 Kč) a Graco Turn2Reach (nedostatečně, 10 800 Kč).

Do druhého letošního srovnání autosedaček jsme zařadili 12 modelů, z nichž některé jsme „proklepli“ ve variantě s isofixovou základnou i bez ní. Abychom potěšili co nejvíce rodičů, snažíme se o maximální rozmanitost při jejich výběru. Zaměřili jsme se proto na sedačky vhodné pro miminka od narození do 18 měsíců, vyzkoušeli záchytný systém pro děti od narození do čtyř let, dva exempláře pro děti ve věku jednoho roku až čtyř let, tři „rostoucí“ modely pro ratolesti roční až dvanáctileté a také jeden model skupiny II/III, do kterého si sedají děti od čtyř do 12 let.

Hned na úvod můžeme prozradit, že výsledková tabulka tentokrát neobsahuje vysloveného průšviháře, alespoň co se ochrany dětí při nárazu týče. Oproti červnovému testu je to jistě příjemná změna. Tehdy jsme se zhrozili nad výsledky testu sedačky Concord Ultimax i-Size, která propadla v testu čelního nárazu. Když už jsme nakousli červnový test, sluší se dodat, že testování probíhá podle neměnného testovacího programu, který je platný již od roku 2015. Výsledky všech sedaček, publikované v posledních třech letech, jsou tudíž plně srovnatelné. Najdete je na našem webu.

V testu ochrany dítěte tak stále testujeme bezpečnost při čelním a bočním nárazu (s různě velkými figurínami a ve všech variantách, v jakých je možné sedačku nainstalovat), stabilitu sedačky ve voze a vedení pásu k upevnění sedačky. Kromě toho se zaměřujeme na obsluhu a ergonomii – hodnotíme návod k použití, riziko chybné instalace, snadnost poutání dítěte i přizpůsobení sedačky jeho vzrůstu a komfort při údržbě a čistění. Části sedaček, které mohou přijít do styku s dítětem, podrobujeme laboratorním testům na přítomnost nebezpečných látek.

Mimča téměř bez problémů

Nejpočetněji zastoupenou skupinou byly sedačky pro děti od narození do zhruba 18 měsíců. Vyzkoušeny byly jak sedačky i-Size, tak modely spadající do skupiny 0+. Zaměříme-li se čistě na ochranu dětí, nemáme si moc na co stěžovat. Nejhůře z bezpečnostních zkoušek vyšla Maxi-Cosi Cabriofix spojená se základnou Familyfix. V bočních nárazech byla pouze dostatečná, což vyústilo v uspokojivé hodnocení bezpečnosti. Zajímavé je, že bez základny dopadla Maxi-Cosi znatelně lépe. Vzhledem ke slušné ceně jsme jí udělili známku výhodný nákup. Britax Römer Baby-Safe2 chránila děti velmi dobře s oběma testovanými základnami, stejně tak i Jané Koos i-Size.

Zbytečné škodliviny

Nález nebezpečných látek je tak trochu smutnou tradicí testu autosedaček. Pokaždé narazíme minimálně na jeden případ zbytečného výskytu polycyklických aromatických uhlovodíků (PAH), ftalátů či zpomalovačů hoření. Nejvyšší zamoření jsme tentokrát detekovali u Jané Koos i-Size (PAH) a Graco Turn2Reach (zpomalovače hoření). Zcela čistý nebyl ani Osann I-Max SP Isofix Ferrari (tributoxyethylfosfát). Vzhledem k tomu, že Graco byla navíc průměrná po stránce ochrany, obsluhy i ergonomie, můžeme ji prohlásit za největší nemilé překvapení testu. Přitom jde o zajímavý exemplář otočné sedačky, jež může být pro řadu rodičů velmi atraktivní.

Co rostoucí sedačky?

Kombinované neboli „rostoucí“ sedačky, které jsou vhodné pro menší i větší děti, to v testech nemají lehké. Musejí uspět ve všech způsobech instalace a chránit děti všech velikostí, pro které jsou určeny. Z toho důvodu často bývá hodnocení sedaček spadajících do více hmotnostních skupin pouze uspokojivé. Cybex Pallas S-Fix má sice celkově dobré hodnocení, v žádném ze sledovaných aspektů však výrazně nevyniká. Radost nám nicméně udělal další zástupce této značky Cybex Solution S-Fix, který je určen pro čtyř- až dvanáctileté děti, a hodnotitelé mu neměli co vytknout. Navíc zbytečně nezatíží vaši peněženku.

Nebezpečí ze zahraničí

Absence nebezpečných sedaček v našem testu bohužel neznamená, že jsou dětské zádržné systémy jednoznačně spolehlivější než dříve. Přesvědčit se o tom mohli naši kolegové v zahraničí. Názvy propadlíků vám prozradíme – v našich obchodech na ně s největší pravděpodobností nenarazíte, ale v době globalizovaného trhu není problém zakoupit je v zahraničních e-shopech.

V druhé polovině tohoto roku naši zahraniční partneři otestovali čtyři sedačky, které získaly nedostatečné celkové hodnocení. V případě německých modelů Osann Fox a Nachfolger Hy5 TT ačínské Goodbaby CS868 šlo o klasický problém – obsahovaly polycyklické aromatické uhlovodíky nebo zpomalovače hoření. Osann byl navíc pouze dostatečný v bočních nárazových zkouškách.

Skutečným průšvihem pak byly výsledky italského zástupce Foppapedretti Uniko i-Size (pro děti do 95 cm nebo zhruba dvou a půl roku). I u něj se našly škodlivé látky, ještě varovnější však byly výsledky bezpečnostních zkoušek: Foppapedretti zcela propadla při čelním nárazu.

Výrobci se sice i díky tlaku spotřebitelů a nezávislých testů snaží vyrábět stále bezpečnější produkty, jak je však vidět, někteří se stále ještě dopouštějí pořádných přešlapů.

Kristýna Kuncová

přibližně od 4 do 12 let (porovnat)

 

od 1 do 12 let (porovnat)

 

od 1 do 4 let (porovnat)

 

od narození do 4 let (porovnat)

 

přibližně do 18 měsíců (porovnat)

Počet příspěvků: 1077

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se