registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Pivo

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
18.8.2021 01:38

Jak chutná pivo od nomádů?

V Holešovicích proběhne národní premiéra festivalu létajících pivovarů

Pivní festivaly nejsou v Česku žádnou novinkou, vůbec poprvé se ale bude v tuzemsku konat festival věnovaný létajícím pivovarům. Nomad Beer Festival proběhne 10. a 11. září v Pražské tržnici v pražských Holešovicích.

Minipivovary zaznamenávají v posledních letech nebývalý boom, založit si ten svůj je ale pro většinu fajnšmekrů obrovská investice. K vlastnímu pivu vede i kratší cesta – tzv. létající pivovar.„Kočovné, létající nebo také nomádské – nejen těmito názvy se označují pivovary bez vlastního výrobního zařízení. Obvykle za nimi stojí nadšenci, kteří buď nemají dostatek finančních prostředků na vybudování vlastního pivovaru, anebo než do vlastní technologie zainvestují, chtějí si prošlapat cestu jako pivovarničtí „hosté“. Jsou tedy odkázáni na volné kapacity klasických „kamenných“ pivovarů, v nichž si pivo vyrábějí buď sami, nebo za asistence místního sládka,“vysvětlilJiří Sedláček, ředitel Nomad Beer Festivalu

Festival bude mít v Česku premiéru. „Od roku 2012 podporujeme minipivovary prostřednictvím festivalů Pivo na Náplavce a Pivo v Tržnici. Příležitost měly dosud jen ty „kamenné“. Nyní nastal čas dát šanci také těm „létajícím“.Půjde o národní premiéru, pouze létajícím pivovarům se zatím žádný tuzemský festival nevěnoval, všude byly jen jako doplněk právě k těm kamenným. Tím bychom chtěli dát nomádům najevo, že v nich vidíme přínos pro zpestření tuzemského pivního trhu i potenciál, že časem „dolétají“ a stanou se z nich klasické pivovary,“ uvedl Jiří Sedláček.

Festival odstartuje v Pražské tržnici v pátek 10. září ve 14 hodin a potrvá do 22 hodin. Pokračovat bude i v sobotu, kdy bude trvat déle, jeho brány se milovníkům zlatého moku otevřou už v 10 hodin dopoledne a trvat bude opět do 22 hodin. „Vstup na festival i doprovodný kulturní program bude zdarma, podmínkou degustace piv však bude koupě 0,3l skleněného džbánku. Společně s festivalovou degustační kartou a tužkou bude za 100 korun, pro seniory za 70. Týž džbánek bude možné používat po oba dny konání festivalu. Vstupenky je možné koupit buď v předprodeji na goforboom.com, nebo na místě za tutéž cenu,“ sdělil Jiří Sedláček.

Hlavní místo budou mít na festivalu kočovné pivovary, chybět ale nebudou ani stánky s občerstvením a pochutinami k pivu.„Festivalu se zúčastní na dvacet létajících pivovarů či pivovarů, které byly létající, ale již přistály. Degustace piv proběhne výhradně ze skla, součástí akce bude i množství gastronomie vhodné k pivu a k tomu spousta skvělé muziky. K zahnání hladu si návštěvníci budou moci vybírat například z balkánské kuchyně, budou i kuřecí stripsy či tikka wrapy, seekh kebab wrapy, grilovaná kuřata a kachny, pečené sele, žebra na grilu, klobásy s 98 procenty masa a chybět nebudou ani chuťovky jako škvarkové tyčinky a cibulové kroužky. Pamatováno bude i na vegany a celiaky, kteří si budou moci dopřát třeba jídla z luštěnin nebo různé saláty. V pátek se o kulturní vložku postarají české kapely Brass Avenue, Delta Blues Jam a Doggybag, v sobotu čeští Circus Problem, česko-nizozemští Rí Ra a ZVA 12-28 Band ze Slovenska,“ vyjmenoval Jiří Sedláček. 

PROZATÍM PŘIHLÁŠENÉ PIVOVARY

Beerokracie
Beranův pivovar
Bitches Brew Company
Four Elements
HoppyHedgehog
Chmeloun létající pivovar
Pivovar Jeřábek
Pivovar Létající Bezdomovec
Pivovar Lípák
Pivovar Lončák
Pivovar Potmehúd (bude jen v pátek)
Pivovar Prosecký Jiřík
Pivovar Strašák
Psychovar
Rampelník
WildCock
Žacký pivovar Auersperg

NOMAD BEER FESTIVAL www.nomadbeerfestival.cz

První ročník Nomad Beer Festivalu proběhne 10. a 11. září 2021 v Pražské tržnici v Holešovicích v Praze 7. Účastnit se ho budou výhradně létající pivovary, tedy pivovary, které pivo vaří pod svou značkou v kamenných pivovarech s volnou kapacitou. První ročník festivalu počítá s účastí více než dvaceti kočovných pivovarů. Chybět nebude ani gastronomie snoubící se se zlatým mokem a doprovodný program.

Petra Ďurčíková

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
30.9.2019 22:41

Pivovar Samson

  Nádvoří pivovaru Samson na svatého Václava rozvibruje řízná muzika i lahodné pivo  

Když se spojí pivovarský dvůr, významné výročí a oslava absolutní výhry na mezinárodní soutěži, vznikne událost, která potěší místní obyvatele i výletníky a příjemně naváže na akce z předchozích let. Nádvoří pivovaru Samson 28. září rozkvete Svatováclavskými slavnostmi, které odbitím desáté hodiny ranní otevřou stánky s domácími i světovými delikatesami, roztočí sudy se skvělým nefiltrovaným ležákem a pobaví poutavým doprovodným programem s kapelami nejrůznějších žánrů. Přijďte společně s pivovarem oslavit jeho vítězství na World Beer Awards v Londýně, okoštovat a zkrátka vychutnat si pořádný doušek báječného sobotního dne. 

Sezona festivalů ještě neskončila, „pivní loket“ zatím není třeba odkládat. Poslední zářijovou sobotu se otevřou brány pivovaru Samson a nádvoří přivítá návštěvníky vůní grilovaného býka, francouzských klobásek, BBQ žebírek, ale také například paelou nebo mexickými tortillami. Slavnosti nabídnou pestrou paletu chutí od staročeských specialit až po mezinárodní kuchyni. Chuťovou přehlídku doprovodí čerstvý nefiltrovaný ležák Samson.  

Nebude chybět ani zábavný doprovodný program. Žílami bude proudit nejen šmakovní pivo, ale i nadupaná muzika. Nejdříve si diváky podmaní kapela Lovesong orchestra, která přinese oblíbené balkánské rytmy, k posezení zahraje flašinetář Milan Binder, milovníky country potěší skupina Country Rebels CB. K vystoupením se se svým akordeonem přidá i Václav Koubek a další. Návštěvníci pak budou moci porovnat síly v nejrůznějších soutěžích s pěknými cenami, mezi nimiž budou například i lístky na fotbal SK Dynamo, se kterým od letošního roku Samson spolupracuje. Atmosféra se ponese v duchu oslav nevídaného triumfu pivovaru na mezinárodním poli. Na prestižní soutěži v Londýně totiž pivovar získal ne jednu výhru, ale hned tři zlaté v čele s celosvětovým prvenstvím za nejlepší ležák typu „Bock“ na světě. 

„Název Svatováclavské slavnosti je příhodný, letos je totiž opravdu co slavit. Již podruhé se nám podařilo uspět na uznávané mezinárodní soutěži World Beer Awards v Londýně, a to grandiózně. Odnesli jsme si vítězství v kategorii tmavý ležák i zlato za nealkoholické pivo. Největší radost však mám z úžasného výsledku našeho speciálu Samson BOCK. Samson nyní opravdu patří do první ligy světových piv. Návštěvníci budou sami moci ochutnat,“ říká Daniel Dřevikovský, generální ředitel pivovaru Samson.  

World Beer Awards je prestižní mezinárodní soutěž, která vybírá ta nejlepší piva v nejrůznějších kategoriích a patří k absolutní špičce pivních evropských klání. O výsledcích soutěže rozhoduje mezinárodní porota, jejíž členové z celého světa jsou kapacitami ve svém oboru. 

„Program Svatováclavských slavností bude opravdu prošpikovaný tím nejlepším, co by si člověk během první podzimní soboty k jídlu, k pití a k poslechu přál. Věřím, že neopakovatelným hudebním zážitkem bude například bubenická show Tam Tam Batucada, která dvůr pivovaru doslova rozvibruje. Báječnou atmosféru však samozřejmě pomůžou dotvořit i sami návštěvníci,“ říká Štefan Oršoš z produkční společnosti Food event. 

Budějovický Pivovar Samson a.s. patří do portfolia belgicko-brazilské společnosti AB InBev, která je největším světovým pivním koncernem. Mezi jeho další značky patří například Stella Artois, Corona či Foster´s. Česká republika jako pivní velmoc si v jeho portfoliu získává čím dál důležitější postavení, čemuž napomáhá investování do jejích tradičních značek, jako je právě Samson. 

Jan Strnad

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
25.9.2019 22:23

Pilsner Fest 2019

Oslavte 177. narozeniny ležáku Pilsner Urquell speciálními prohlídkami pivovaru, pivem, jídlem a živou muzikou!

K podzimu v Plzni neodmyslitelně patří Pilsner Fest konaný na počest uvaření první várky legendárního ležáku Pilsner Urquell. Letos se v sobotu 5. října bude připíjet na počest 177. výročí této historické události. A rozhodně je co slavit! Vždyť ležák Pilsner Urquell dal vzniknout pivu plzeňského typu a inspiroval tak více než dvě třetiny všech světových piv dodnes označovaných jako Pils, Pilsner, Pilsener. Oslavy se budou konat jak přímo v pivovaru Plzeňský Prazdroj, tak i na náměstí Republiky a rozhodně se těšte na výtečné pivo, jídlo a bohatý doprovodný program.

Mezi gratulanty na hudebních scénách v Plzeňském Prazdroji a na náměstí letos bude Thom Artway, Michal Hrůza, Petr Bende, kapely Iné Kafé, Mydy Rabycad, Lake Malawi a mnozí další. Všechny koncerty v rámci Pilsner Festu 2019 jsou přístupné zdarma. V 18:42 tradičně všichni milovníci lahodného zlatavého moku pozvednou půllitry či plechovky s „Plzní“ a připijí si na dalších nejméně 177 let. Poprvé budou v rámci Pilsner Festu vedle vlajkového ležáku Pilsner Urquell k ochutnání také vyhlášená lokální piva z několika minipivovarů.

Zvídaví návštěvníci mohou zamířit na speciální prohlídkyPilsner Fest v pivovaru Plzeňský Prazdroj, kde zjistí, jak to všechno začalo. Vydají se po stopách Spalkova projektu, nahlédnou do Vodárenské věže, která patří k ikonám Plzeňského Prazdroje i západočeské metropole. Další zastávkou bude elektrocentrála a bednárna s názornou ukázkou stavění tzv. kukny od samotných bednářů Plzeňského Prazdroje. Prohlídka vyvrcholí ochutnávkou nefiltrovaného a nepasterizovaného piva načepovaného přímo z dubového ležáckého sudu v historických sklepích.

Speciální prohlídky Pilsner Fest se budou konat každých 15 minut od 10:00 do 20:00 hodin. Vstupenky (cena 150 Kč/osoba) doporučujeme zakoupit předem online na https://prazdroj.colosseum.eu/prazdroj/list 

Pilsnerfest www.pilsnerfest.cz/

Plzeňský Prazdroj www.prazdrojvisit.cz

Plzeň www.visitplzen.eu

Počet příspěvků: 1067

Horydoly Open

avatar
31.7.2019 10:52

Milovníci piva na Pražském hradě

14. a 15.. června 2019 se konal osmý ročník Festivalu minipivovarů na Pražském hradě, který pořádá Českomoravský svaz minipivovarů. Akce se již tradičně konala v prostorách Střelecké cesty pod Královským letohrádkem. Představilo se 66 českých minipivovarů a návštěvníci měli možnost ochutnat pivo i ze zahraničních pivovarů, tentokrát z Německa.Na festivalu jsou vždy přítomni sládci a majitelé z každého pivovaru, kteří podávají návštěvníkům co nejobsáhlejší a nejpřesnější informace o svých pivech. Festival je tak pro milovníky piva jedinečnou příležitostí, aby na jednom místě ochutnali desítky kvalitních vzorků z produkce minipivovarů a nahlédli tak do stále pestřejšího světa malých výrobců piva.   Každý z pivovarů vybral svá dvě nejlepší piva a návštěvníci měli možnosti ochutnat 140 druhů piv 33 různých stylů z celé republiky. Celkově se zdarma vyčepovalo přes 7 000 litrů piva, což představuje na 93 000 degustačních porcí po 0,75 dl. Na návštěvníka tak připadlo 37 degustačních dávek. Milovníci piva mohli ochutnat například populární svrchně kvašené Ale, IPA, NEIPA, sour beery, piva dozrávaná v sudech po jiných alkoholech (barel aged) a samozřejmě také klasické ležáky. Minipivovarů je v České republice v současné chvíli 450. Ročně jich přibývá 40 – 50.
Jaroslav Kratochvíl
Počet příspěvků: 301

Horydoly

avatar
22.2.2017 11:15

Re: Pivo

MEZINÁRODNÍ PIVNÍ FESTIVAL – ohlédnutí za 27. ročníkem

Letošní, již 27. ročník Mezinárodního pivního festivalu proběhl od 13. do 18. února 2017 v areálu Výstaviště České Budějovice a přilákal odborníky a milovníky chmelového moku z celého světa. „Velkou radost jsme měli z představení irského Guinesse, bavorských pivovarů z Bayeruthu, z Ruska, Severní Osetie, z Kazachstánu či Izraele, poprvé se v České republice představilo také pivo z Řecka. Souhrnem se zúčastnily pivovary z 20 zemí celého světa, tradičně z Japonska, Velké Británie, Španělska, Belgie, Rakouska nebo Ukrajiny. Kvalitně byly zastoupeny i pivovary ze Slovenska, Polska, Maďarska a Německa,“ upřesňuje ředitel Mezinárodního pivního festivalu a organizátor soutěžní degustace Alois Srb. V rámci soutěžních degustací o ocenění kvality získáním Zlaté pivní pečeti, nejprestižnější pivovarnické ceny v České republice, usilovalo 200 pivovarů z výše zmíněných 20 zemí ve 30 kategoriích s více než tisícovkou vzorků a medailisté jednotlivých kategorií se utkali o hlavní cenu WORLD BEER SEAL 2017. Absolutním vítězem se stal Mayzus Breweries Company, s.r.o. minipivovar z Chotovin, na druhém místě skončil českokrumlovský pivovar Brewery a třetí pozici obsadil Pivovar Nová Sladovna, Gastronomie Opava s.r.o., Opava. „Jihočeští pivovarníci letos bodovali. Do úplného finále se z 69 účastníků dostalo 5 malých a 1 velký pivovar. Malé pivovary přitom obsadily první čtyři místa, což je nesmírný úspěch,“ hodnotí letošní ročník Alois Srb. Všechny degustační soutěže proběhly pod dohledem profesionálních mezinárodních certifikačních autorit BUREAU VERITAS CZECH REPUBLIC, TÜV SÜD Czech, 3EC International a Státní zemědělské a potravinářské inspekce. V rámci festivalu byla udělena také ocenění nejlepším výrobcům ciderů (WORLD CIDER SEAL AWARD) a minerálních vod (THE BOHEMIAN GOLDEN SPRING).

Slavnostní zahájení nesoutěžní části festivalu, která patřila návštěvníkům a jejich zážitku z pivovárenských produktů, proběhlo ve čtvrtek 16. února za účasti předsedy Senátu parlamentu České republiky Milana Štěcha, primátora Statutárního města České Budějovice Ing. Jiřího Svobody, předsedy představenstva a ředitele Výstaviště České Budějovice a.s. Ing. Leoše Kutnera, MBA a ředitele Mezinárodního pivního festivalu Aloise Srba. K ochutnání byly nejen oblíbené ležáky, ale i méně obvyklé pivní speciály, svrchně kvašené stouty, portery, ejly či lambiky od více než 50ti pivovarů, z nichž každý vytáčel několik druhů piv. Potěšení na jazyku doplnil návštěvníkům příjemný hudební doprovod, který ve čtvrtek zaujal milovníky folku a country v podání Schovanek a New Rangers, v pátek vyznavače rock - popové hudby, kterou zajistila budějovická kapela Rozkrock a přední klubová kapela Prague Conspiracy, sobota patřila Martině Pártlové a kapele Kabát revival Plzeň. Festivalovým programem provázel moderátor Luboš Voráček z Českého rozhlasu České Budějovice. K prohlédnutí lákal Chmelařský a pivní betlém z dílny řezbáře Libora Daenmarka a hrnčíře Jiřího Duchka, velkému zájmu se těšila Pivní stezka vedoucí pavilonem T, kde se odehrávala nesoutěžní část festivalu, a v rámci které návštěvníci mohli vysoutěžit prodloužený víkendový pobyt, který každý den věnovala vylosovanému vítězi Jihočeská centrála cestovního ruchu, s jejíž pomocí
byla stezka realizována. „Máme velkou radost, že se mezi pravidelnými návštěvníky festivalu začíná
objevovat i mladší generace, která v rámci degustací vyhledává i méně obvyklý pivovárenský
sortiment nejrozličnějších speciálů a piv vyráběných převážně nestandardním způsobem, ačkoliv byla
připravena i piva plzeňského typu spodně kvašená pro vyznavače tradičních piv. Letošní ročník byl
přitom co do návštěvnosti velmi úspěšný, neboť převýšila tu loňskou a dostali jsme se na celkových
téměř 6 300 návštěvníků za tři festivalové dny,“ uvádí obchodní ředitel Václav Polan. „Zdá se, že
loňské přemístění Mezinárodního pivního festivalu z Tábora do Českých Budějovic bylo krokem
úspěšným a pivní festival si velmi rychle našel své příznivce i mezi obyvateli Budějovic a blízkého
okolí. Je to pro nás samozřejmě ale velký závazek držet i pro nadcházející ročníky vysokou úroveň
festivalu nejen v otázce širokého sortimentu kvalitních pivovárenských výrobků z rozličných koutů
světa, ale i vzhledem k doprovodnému programu festivalu. I když ještě nemůžu být konkrétnější, už
dnes mohu říct, že se mohou milovníci piva těšit na nadcházející ročník, protože chystáme celou řadu
novinek, které je potěší,“ dodal Polan.

Záštitu nad konáním letošního 27. Mezinárodního pivního festivalu přijali:
 Hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola
 Ministr průmyslu a obchodu České republiky Ing. Jan Mládek, CSc.
 Ministr zemědělství České republiky Ing. Marian Jurečka
 Prezident Hospodářské komory České republiky Ing. Vladimír Dlouhý, CSc.
 Primátor města České Budějovice Ing. Jiří Svoboda
 Generální ředitelka agentury CzechTourism Praha doc. Ing. Monika Palatková, Ph.D.
 Rektor Vysoké školy chemicko-technologické v Praze prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.
 Rektor České zemědělské univerzity v Praze prof. Ing. Jiří Balík, CSc., dr.h.c.
 Rektor Slezské univerzity v Opavě doc. Ing. Pavel Tuleja, Ph.D.
 Rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích doc. Ing. Marek
Vochozka, MBA, Ph.D.
 Děkan Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích prof. Ing. Miloslav
Šoch, CSc., dr.h.c.
 Prezident Agrární komory České republiky p. Ing. Miroslav Toman, CSc.

Tomáš Miklík
www.vcb.cz

Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se