registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Restaurace a hospody

Autor Zpráva

Horydoly Open

avatar
20.10.2023 11:25

Praha schválila 223 nových smluv pro restaurační zahrádky

Praha schválila 223 nových smluv pro restaurační zahrádky v historickém centru a provedla druhé kolo kontrol smluvních podmínek 

Pražská rada schválila celkem 223 nových nájemních smluv za účelem provozu restauračních zahrádek na pozemcích v Pražské památkové rezervace. Jejich provozovatelé se podpisem smlouvy zavážou dodržovat Manuál pro restaurační zahrádky. Zároveň magistrát provedl druhé kolo kontrol dodržování smluvních podmínek u již dříve uzavřených 142 smluv. 

Sada schválených smluv se týká katastrů Staré Město, Nové Město, Malá Strana, Hradčany, Josefov a Vyšehrad. Důvodem pro uzavření nových smluv je dlouhodobá snaha města kultivovat své historické centrum, očistit jej od nánosů vizuálního smogu a lépe zprůchodnit některé turisticky vytížené trasy. Manuál například zakazuje v některých místech markýzy, které nejsou součástí architektonického řešení parteru budovy, zbytné podesty, masivní ohrazení, tahání kabelů z vnitřních provozoven či prvky typu výčepní a chladící pulty, grily, pokladny, reproduktory, televizní obrazovky a koberce. 

„Od příští sezony by měly tyto restaurační zahrádky v lokalitách Pražské památkové rezervace splňovat náležitosti radou dříve schváleného manuálu a koncepce. Místní ani turisté o svá oblíbená místa k posezení nepřijdou, ta ale budou lépe zapadat do svého okolí, nikoli jej narušovat. Věřím, že provozovatelé nové smlouvy podepíšou a od příštího roku uvidíme v centru Prahy významnou změnu k lepšímu. Dodržování manuálu budeme důsledně vymáhat skrze kontroly, protože pravidla musejí platit po všechny. Letos proběhla již dvě kola kontrol a provozovatelům, kteří pravidla i přes předchozí výtky nedodržují, brzy město vyčíslí smluvní pokuty,“ říká k novým nájemním smlouvám radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.  

Praha letos již podruhé plošně zkontrolovala dodržování smluvních podmínek u nově uzavřených smluv. Ze 142 kontrolovaných provozoven nebyla nalezena žádná pochybení u 80 provozovatelů – to je zlepšení od prvního kola kontrol, kdy ze 125 zahrádek pouze 46 neporušovalo žádnou smluvní podmínku. U zbývajících bylo nalezeno celkem 123 pochybení, což je však pokles o více jak 38 % oproti předchozí kontrole (téměř 200 pochybení). Mezi nejčastější problémy patří zakázané prvky mobiliáře (např. skříňky, chladící boxy, pokladny – v 18 případech), porušení zákazů kabelů (v 15 případech), přesáhnutí povolené výměry zahrádky (v 10 případech) či nedodržená šířka průchodu na ulici (v 10 případech). 

„Velmi děkuji všem provozovatelům, kteří mají od začátku všechno v pořádku, případně pozitivně zareagovali na výtky z první kontroly a nalezené nedostatky ve velmi krátké době dokázali odstranit. Trváme na tom, že pravidla mají platit pro všechny – po prvním kole kontrol jsme ze vstřícnosti provozovatelům zasílali výtky bez uplatnění nároků na smluvní pokuty, nyní již ale jejich uhrazení budeme požadovat, protože jde o přetrvávající pochybení a někteří provozovatelé očividně bez hrozby pokuty nápravu nezjednají. Jedno z nejzávažnějších pochybení je překročení zasmluvněné výměry předzahrádky, protože kvůli tomu unikají peníze nejen Praze za nájem, ale i městské části za místní poplatky, a provozovatel tak zneužívá neoprávněnou výhodu oproti své konkurenci,“ dodává radní Adam Zábranský. 

Nové nájemní smlouvy jsou uzavírány na tři roky s možností prolongace na dobu neurčitou v případě, že ani jedna ze smluvních stran nebude chtít od smlouvy odstoupit. Výše nájemného pevně stanovená na m²/den v závislosti na dané lokalitě se může snižovat či zvyšovat v případě dalších předem známých okolností, jako je bezplatné zpřístupnění toalety veřejnosti či naopak užívání zahrádky po 22. hodině. Na zařízení zahrádek je rovněž zakázáno provozovat reklamu. 

Vít Hofman
vedoucí oddělení médií a tiskový mluvčí
MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
www.praha.eu

Praha

Počet příspěvků: 301

Horydoly

avatar
12.7.2021 20:36

TRC Index

Za obědy platíme rekordní částky, do restaurací ale chodíme mnohem méně než dříve

Za obědy v restauracích platí Češi výrazně více, než na kolik byli zvyklí před koronavirovou krizí. V červnu se průměrná útrata vyšplhala na rekordních 137 korun. Oproti začátku letošního roku je to o pět korun více, ve srovnání s počátkem roku 2019, tedy obdobím před vypuknutím pandemie, to znamená nárůst o rovných 9 korun. A pokud útraty porovnáme s loňským červnem, kdy nastalo uvolnění po první vlně covidu, pak jsou nyní výše o 3 procenta. Vyplývá to z Ticket Restaurant Card Indexu. Ten je sestaven z plateb více než 250 tisíc zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant Card od společnosti Edenred.  

“Tříprocentní meziroční růst odráží vývoj inflace v České republice. Očekáváme, že ceny obědů i výše útrat i nadále porostou. Restaurace totiž čelí rostoucím nákladům. Zdražují jim ceny surovin, budou muset finančně motivovat zaměstnance k návratu do sektoru pohostinství a v neposlední řadě stále nepracují na plný výkon. Češi totiž zatím chodí na jídlo mnohem méně často, než jak byli zvyklí,” říká generální ředitel Edenredu Nicolas Eich. Počet obědových transakcí tak byl v červnu, kdy již byly otevřeny jak zahrádky, tak interiéry restaurací, oproti době před pandemií o 57 procent nižší. Výrazně propad nastal i v porovnání s loňským letním rozvolněním. V červnu 2020 – za stejných podmínek jako letos – byly obědové tržby restaurací v propadu pouze o 22 procent proti předcovidovému období. 

„Ukazuje se, že krize gastronomie s koncem poslední koronavirové vlny neskončila, propady v tržbách za jídlo jsou vyšší, než jsme čekali. Edenred i proto prodloužil svůj cashbackový program v restauracích přes celé léto, aby lidi motivoval k jejich návštěvě,“ komentuje situaci generální ředitel Edenredu Nicolas Eich. Za jeden oběd zaplacený stravenkovou kartou v restauraci vrací lidem částku 5 Kč.

Příčin menšího zájmu o obědy v restauracích je podle NIcolase Eicha více. Jednak část lidí nyní stále zůstává na home officech a jídlo si připravují často doma. Nenastala také taková vlna euforie jako loni při prvním rozvolnění, kdy si lidé mysleli, že covid je již za námi a ve velkém šli restaurace podpořit. „Vliv má také zavedení stravovacího paušálu, který na rozdíl od stravenek nemotivuje lidi k návštěvám restaurací,“ uvádí Nicolas Eich.

Zajímavostí je, že ve výši útrat nyní nedominuje Praha, jako několik posledních let. „V hlavním městě je nejvyšší podíl lidí pracujících v kancelářích a tito zaměstnanci mají zároveň nejvyšší příspěvky na stravování. Protože ale pokračují z velké části v práci z domova, vypadla pražským restauracím významná část bonitních zákazníků,“ doplňuje Eich. Na první místo se tak poprvé dostala průmyslová Plzeň. Pád v žebříčku pak zaznamenalo také Brno. Vůbec nejméně z krajských měst pak za obědy platí lidé v Olomouci. 

Ticket Restaurant Card Index 

Průměrná výše plateb za obědy v restauracích


Uvedené hodnoty jsou v Kč.















Propad počtu transakcí v restauracích – oproti situaci před covidovou pandemií



Marek Pražák

Počet příspěvků: 1067

Horydoly

avatar
18.4.2019 23:10

Restaurace a hospody

Grand Cru připravila velikonoční menu

Restaurace Grand Cru s novými šéfkuchaři Svatoplukem Hemmerem a Sašou Pavlovičem připravila při příležitosti velikonočních svátků speciální menu, které se bude servírovat od 19. do 22. 4. 2019. 

V uznávané restauraci Grand Cru si od 19. do 22. dubna 2019 můžete vychutnat speciální menu připravené při příležitosti Velikonoc. Pokud si rádi dopřejete i kvalitní vína, kterými se Grand Cru může pyšnit, menu si můžete objednat i s připraveným vinným párováním, které sestavil sommeliér restaurace k jednotlivým chodům. 

Velikonoční menu v Grand Cru:

  • Kopřivová polévka, vejce, žloutek, špenát

Mathias Hirtzberger, Grüner Veltliner, Treu, Federspiel, 2016 

  • Houbový tatarák, libeček, lanýž

Dr. Bürklin-Wolf, Riesling, Ruppertsberger, 2017 

  • Králík, brambor, medvědí česnek, slanina

Burlotto, Barbera d’Alba Aves DOC, 2016 

  • Mazanec, rozinky, rum, hnědé máslo

Graham’s, Porto Tawny, 10 years 

Speciální menu připravené s důrazem na tradice a kvalitní lokální suroviny si můžete objednat za cenu 1490 Kč za osobu. Vinné párování vás pak vyjde na 890 Kč. 

Vzhledem k velkému zájmu doporučujeme rezervovat si místo na telefonním čísle +420 775 044 076. Kompletní jarní menu restaurace najdete na stránkách www.grand-cru.cz.

Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se