registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Svatomartinská husa

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
12.11.2025 10:15

Kutnohorsko a Kolínsko

Kutnohorsko a Kolínsko nenabízí jen zážitky v pohybu, krásnou přírodu a památky – má také svou vlastní, nezaměnitelnou chuť. Místem, které nesmí minou žádný gurmán, je Areál Dobrý kraj Bohdaneč. Kromě hotelu disponuje restaurací, která využívá vlastní zdroje surovin. V listopadu najdete na jídelním lístku svatomartinskou husu. Přírodní pálenky nejvyšší kvality a chuti zase ochutnáte v jejich palírně a moštárně, pivo dodávají z vlastního pivovaru. Neodjíždějte ale bez návštěvy šunkárny, kde vyzkoušíte pršut a další sušené pochutiny.   Kdo má raději sýr, zajede na Farmu Bláto. Na své si tu přijdou dospělí i děti, které potěší chutné tvrdé a polotvrdé zrající sýry nebo domácí zmrzlina. Okouknout můžete i zvířata na statku.   Pivařům nabízí Kutnohorsko a Kolínsko návštěvu Národního muzea pivovarnictví v Kostelci nad Černými lesy, kde je čeká vůně sladu, varna na přímý oheň a především výtečné pivo.   Nejen svatomartinské víno degustujte v Kutné Hoře. V nádherných prostorách kláštera svaté Voršily najdete vinotéku vinařství Vinné sklepy Kutná Hora, která vybízí k posezení se skleničkou. V restauracích a prodejnách ve městě pořídíte i další svěží vína, a to z místního Vinařství Hanuš. Skvělé víno ochutnáte i ve vinařství Klučov

Lucie Vurbsová

Počet příspěvků: 1234

Horydoly

avatar
12.11.2025 10:12

Re: Svatomartinská husa

Svatomartinské slavnosti

15. 11. 2025 od 14:00 do 20:00 na nám. Svatopluka Čecha v Praze 10

Přijďte s námi oslavit svátek svatého Martina a ochutnat svěží mladá vína letošního roku! Čeká vás odpoledne plné programu pro děti i dospělé.

Těšit se můžete na stánky s nabídkou mladých vín, která můžete po celé odpoledne koštovat a k tomu vyzkoušet některé z typických svatomartinských pochutin jako jsou svatomartinské rohlíčky, husí paštiky a české buchty. Jako doprovodný program bude hrát cimbálová muzika i s tanečníky, kteří se nebudou bát vzít vás „do kola“. Děti si mohou v dílničkách vyrobit svítící lampiónek nebo se dozvědět příběh o svatém Martinovi.

Během celého odpoledne bude kromě možnosti ochutnávání vín a dobrot opékat s dětmi nad ohněm jablíčka nebo špekáčky. Vše potřebné pro vás bude k dispozici na místě.

Počet příspěvků: 1234

Horydoly

avatar
12.11.2025 10:09

Svatomartinské slavnosti na Rašínově nábřeží

Mladá i tichá vína, husí speciality a živá hudba

Vinaři z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude 14. ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“. Akce proběhne v sobotu 8. listopadu na náplavce Rašínova nábřeží v Praze 2 mezi železničním mostem na Výtoni a vyšehradskou skálou v blízkosti farmářského trhu Náplavka. Odstartuje symbolicky v 11 hodin a 11 minut. 

Další ročník oblíbeného festivalu, na který každý rok dorazí kolem šesti tisíc návštěvníků, slibuje už tradičně bohatou účast vinařů ze všech koutů republiky. „Svá mladá vína představí 18 českých a moravských vinařství. Jako svatomartinské víno jsou dle místních vinařských regulí povoleny bílé odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský, z červených a růžových odrůd Modrý Portugal a Svatovavřinecké a od roku 2013 ještě Zweigeltrebe, pouze růžová odrůda. Na stáncích budou také tichá vína. Vinaři budou mít na košt i prodej svá běžná tichá vína ze starších ročníků a pro zahřátí oblíbený ‚svařák‘,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.

Vstupné na festival je zdarma, podmínkou degustace je však nalévání vína do skla. „Víno se bude degustovat z festivalových sklenic, které si návštěvníci mohou zakoupit v jednom z označených stánků. Přinést si také mohou sklenici vlastní,“ uvedl Jiří Sedláček.

Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat. „Těšit se mohou na husí pečínku s karlovarským knedlíkem a zelím, husí kaldoun, husí játra s jablky a cibulkou a chybět nebudou oblíbené svatomartinské husí burgery, sendviče s trhaným husím masem, quiche s husím masem nebo husí paštika,“ vyjmenoval Jiří Sedláček.

Slavnosti nabídnou vedle husích specialit i celou řadu dalších dobrot. Prodejci budou ve 20 stáncích nabízet pochutiny hodící se k vínu – tradiční pagáčky, francouzské sýry a uzeniny nebo zahraniční speciality, které se perfektně hodí k mladým vínům. Vedle svařeného vína budou v nabídce i teplé nealko nápoje.

Oblíbený festival Svatomartinské slavnosti a pečená husa není ale jen o pití vína a pochutnávání si na husích specialitách, připraven je bohatý doprovodný program. „Během celého dne se na jevišti vystřídá hned několik kapel. K poslechu i tanci bude hrát cimbálová muzika a další živé formace hrající jazz a country,“ vyjmenoval Jiří Sedláček. 

Pokud si chcete upéct husu sami, koupit ji můžete v den konání festivalu přímo na náplavce. „Husu bude možné koupit na farmářském trhu, který bude součástí slavností. Ten ale bude otevřen jen do 14 hodin. Cena hus bude kolem 270 korun za kilogram,“ uzavřel Jiří Sedláček. 

INFO: www.svatomartinskeslavnosti.cz

Dnes už tradiční akce Svatomartinské slavnosti a pečená husa se poprvé konala v roce 2010 na náměstí Jiřího z Poděbrad, o rok později se přesunula na Rašínovo nábřeží, kde se koná dodnes. Festival pravidelně navštěvuje kolem šesti tisíc lidí. Pořadatelem akce je spolek Archetyp.

Petra Ďurčíková

Počet příspěvků: 1234

Horydoly

avatar
12.11.2025 10:07

Svatomartinské hody jsou tady!

Jižní Čechy voní pečenou husou a mladým vínem

Jedenáctý listopad přináší do jižních Čech nejen vůni pečené husy a sklenku mladého vína, ale i příjemnou
atmosféru, která k podzimu v regionu neodmyslitelně patří. Svatomartinské hody jsou tradičním vyvrcholením
gastronomické sezóny – a také letos lákají do jihočeských restaurací, hostinců a vinařství na sváteční menu,
doprovodné akce i autentické zážitky.

Po celém kraji se konají degustační menu, trhy i slavnosti, které propojují chuť, tradici a společenský zážitek. Na jídelních
lístcích nechybí klasika v podobě pečené husy se zelím a knedlíkem, ale i moderní interpretace svatomartinských pokrmů.
K huse se tradičně podává čerstvě nalahvované mladé víno, které připomíná příjezd svatého Martina na bílém koni.

Svatomartinské hody začínají v řadě jihočeských podniků už začátkem listopadu a vrcholí o víkendu před 11. listopadem.
Letošní nabídka je mimořádně pestrá – zapojují se restaurace i hotely napříč regionem: od Třeboně, Českých Budějovic,
Prachatic a Vimperka až po Strakonice, Dačice nebo Suchdol nad Lužnicí.

Na Budějovicku lákají podniky na Svatomartinská menu a vína, v Pivovarské restauraci se chystá Svatomartinská
veselice, v Prachatickém pivovaru i na Libíně nabídnou speciální Martinské menu. V Třeboni se koná Svatomartinský trh, v
Suchdole nad Lužnicí Svatomartinský košt a Svatomartinská husa bude k ochutnání i na zámku Dobrohoř.

Program zpestří také Martinská slavnost v Táboře, Svatomartinské slavnosti v Safari Resortu u Hluboké, dobročinný běh
Krumlovská 11, Českokrumlovský klášterní jarmark nebo Svatomartinské slavnosti v Dačicích a Maříži. Tradičně se
připojuje i Český Krumlov, kde sv. Martin v 11:11 hodin symbolicky dorazí na náměstí Svornosti.

„Svatomartinské hody patří k nejkrásnějším gastronomickým tradicím roku. Spojují chuť, zážitek a setkávání lidí. Máme
radost, že se staly pevnou součástí nabídky jihočeských restaurací a každoročně přilákají mnoho návštěvníků. Věřím, že i
letošní ročník ukáže, že dobré jídlo a pohostinnost k jižním Čechám neodmyslitelně patří,“ říká Tereza Procházková z
Jihočeské centrály cestovního ruchu.

Přehled restaurací, které se do svatomartinských hodů zapojují, i aktuální program akcí najdete na webu
www.jiznicechy.cz/top/60-svatomartinska-husa.

Jana Píchová

Počet příspěvků: 1234

Horydoly

avatar
12.11.2025 10:05

Svatomartinská husa

Svatomartinské menu a čerstvé chutě podzimu v restauracích Pytloun Restaurants

Skupina Pytloun Restaurants uvádí v listopadu výjimečná podzimní menu ve
svých čtyřech vybraných restauracích. Zámecká restaurace Chateau Ctěnice na
severovýchodním okraji Prahy, liberecká restaurace Zlatý kohout, která je zařazena do
prestižního průvodce Gault&Millau a byla oceněna jako jedna ze tří restaurací s
nejlepším personálem v Libereckém kraji, i horské restaurace Rendlík v Krušných
horách a krkonošská Končina v Harrachově připravily na měsíc listopad speciální
nabídky plné sezónních surovin a podzimních chutí.

Tradiční svatomartinská hostina v zámeckém prostředí

Restaurace Chateau Ctěnice nabízí od 8. do 25. listopadu klasickou svatomartinskou
hostinu v historickém prostředí zámku. Šéfkuchař připravil sváteční menu s husím
kaldounem s játrovými knedlíčky, čtvrtkou pečené husy s červeným a bílým zelím a
karlovarským knedlíkem nebo plněnými staročeskými bramborovými lokšemi s trhanou
husou. Sladkou tečku obstará čokoládový dort s višněmi a k dokonalému zážitku nebude
chybět ani mladé svatomartinské víno z vinařství Mádl z Moravy nebo podzimní koktejl
Autumn Fizz na základě Amaro Ramazzoti.

Jemnost současné gastronomie ve Zlatém kohoutu

Liberecká restaurace Zlatý kohout připravila od 10. do 23. listopadu svatomartinské
menu inspirované českou tradicí, kde se snoubí poctivé řemeslo s jemností současné
gastronomie. Hosté si mohou vychutnat jemný husí kaldoun, domácí paštiku z kachních
jater s vůní tymiánu, pečené husí stehno s karamelizovaným červeným zelím a
žemlovým knedlíkem s vůní perníku nebo bramborový knedlík plněný trhaným husím
masem s červeným brusinkový m zelím. Sladkou tečkou je máslový tart s vanilkovým
tvarohem a ostružinami.

Vůně lesa a sezónní ovoce v horských restauracích

Krkonošská restaurace Končina v Harrachově a Rendlík v Krušných horách vsadily na
listopadové menu plné vůní lesa a sezónního ovoce. Po celý listopad nabízejí krémovou
houbovou polévku s čerstvými bylinkami, pečené kachní stehno s jablečno-hruškovou
omáčkou a bramborovými kroketami nebo vegetariánskou alternativu v podobě
pečených plněných paprik s čočkou a zeleninou. Dezertovou specialitou je jablečný
crumble s vanilkovou zmrzlinou. K menu doporučují moravské víno Cabernet Moravia z
rodinného vinařství Filiberk z Kobylí.

Restaurace Chateau Ctěnice (Praha - Vinoř)

Svatomartinské menu v Chateau Ctěnice, 8.–25. 11. 2025 12:00–22:00 hod
POLÉVKA:
Husí kaldoun s játrovými knedlíčky, domácími nudlemi, sekanou zahradní zeleninkou a
pažitkovým olejem s vůní šafránu – 125 Kč
HLAVNÍ CHODY:
1/4 Pečené husy s červeným a bílým zelím, karlovarský knedlík, husí jus s vůní
rozmarýnu – 590 Kč
Plněné bramborové lokše s trhanou husou, řepové zelí – 490 Kč
DEZERT:
Čokoládový dort s višněmi na smetanovém picasu s pistáciovým prachem – 190 Kč
NÁPOJE:
Svatomartinské víno, Mádl, Morava 0,15 l – 115 Kč
Autumn Fizz, podzimní koktejl na základě Amaro Ramazzoti – 120 Kč

Restaurace Zlatý kohout (Liberec)

Svatomartinské menu ve Zlatém kohoutu
10.–23. 11. 2025, ne–čt 18:00–22:00 hod, pá–so 17:00–22:00 hod (kuchyně je
otevřena do 21:00 hod)
PŘEDKRMY:
Jemný husí kaldoun podle staročeské tradice – 89 Kč
Domácí paštika z kachních jater s vůní tymiánu, domácí křupavý chléb – 215 Kč
HLAVNÍ CHODY:
Bramborový knedlík plněný trhaným husím masem, červené brusinkové zelí – 299 Kč
Pečené husí stehno s karamelizovaným červeným zelím a žemlovým knedlíkem s vůní
perníku – 399 Kč
DEZERT:
Máslový tart s vanilkovým tvarohem, ostružiny – 99 Kč
K MENU DOPORUČUJEME:
Svatomartinské víno, Mádl, Morava 0,15 l – 99 Kč

Restaurace Končina (Harrachov, Krkonoše)

Čerstvé chutě listopadu v restauraci Končina
1.–30. 11. 2025 12:00–22:00 hod
POLÉVKA:
Krémová houbová polévka s čerstvými bylinkami – 99 Kč
HLAVNÍ CHODY:
Pečené kachní stehno s jablečno-hruškovou omáčkou a bramborovými kroketami,
doplněné červeným zelím – 399 Kč
Pečené plněné papriky s čočkou a zeleninou, podávané s pečivem – 225 Kč
DEZERT:
Jablečný crumble s vanilkovou zmrzlinou – 120 Kč
K MENU DOPORUČUJEME:
Cabernet Moravia, Filiberk moravské zemské víno, suché, Česká republika, 0,15 l – 125

Restaurace Rendlík (Místo, Krušné hory)

Čerstvé chutě listopadu v Rendlíku
1.-30.11.2025 12:00-22:00 hod
POLÉVKA:
Krémová houbová polévka s čerstvými bylinkami – 99 Kč
HLAVNÍ CHODY:
Pečené kachní stehno s jablečno-hruškovou omáčkou a bramborovými kroketami,
doplněné červeným zelím – 399 Kč
Pečené plněné papriky s čočkou a zeleninou, podávané s pečivem – 225 Kč
DEZERT:
Jablečný crumble s vanilkovou zmrzlinou – 120 Kč
K MENU DOPORUČUJEME:
Cabernet Moravia, Filiberk moravské zemské víno, suché, Česká republika, 0,15 l – 125

 

Ondřej Hampl

Počet příspěvků: 1234

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se