registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Budoucnost cestování

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
9.6.2020 09:43

Horobraní: databáze českých vrcholů

Mám pro vás tip na zdroj inspirace na místa v okolí, kde třeba pořádáte akci nebo jako zpestření pro každodenní relax. Po dlouhých přípravách se nám v březnu 2019 (mě a mým dvěma kamarádům) podařilo spustit mobilní a webovou aplikaci HOROBRANÍ.

Je to obsáhlá databáze českých vrcholů, kopců, vyvýšenin a oficiálních kót po celé ČR. V mapě jich najdete téměř 14 000! U kopečků najdete fotky, komentáře a hodnocení ostatních uživatelů. Unikátní na tom také je to, že je to geolokační hra. To znamená, že si návštěvu vrcholu můžete uložit až ve chvíli kdy na něm opravdu stojíte - díky GPS, která ověří vaši polohu, což se dá využít v plno hrách "na dálku", kdy tak zkontrolujete, že tam někdo opravdu byl. A hra je to v tom, že za každý navštívený vrchol si připíšete tolik bodů, kolik je jeho nadmořská výška a ikona vrcholu se vám obarví do žluta. Takto chodíte s postupně si žlutíte mapku a sbíráte body. Na webu jsou pak žebříčky, fotky, profily vrcholů i profily dalších uživatelů.

Pokud rádi chodíte do přírody, tak to jistě stojí za to, se na to jen kouknout. Mobilní aplikace je zdarma ke stažení na Google play i na App storu. Na webu uvidíte svůj profil a mapu vrcholů. Je možné si zaplatit také plnou verzi, při které uvidíte na webu úplně všechny funkce a žebříčky.

Jukněte, určitě tam najdete kopce, které znáte a rozhodně i plno těch, co neznáte, nevede na ně značená stezka a přesto jsou úžasné. https://horobrani.cz/   https://www.facebook.com/horobrani/

Přeju hezké a tvůrčí prázdniny!

Věrka Mája

Počet příspěvků: 1077

Horydoly

avatar
16.5.2020 01:06

Nasadit brýle a hurá na výlet!

Virtuální cestování pro seniory v domovech

  • Babičkám a dědečkům v domovech pro seniory dlouhodobě chybí venkovní svět. Projekt Kaleido jim chce přinést virtuální cestovatelské zážitky až do pokoje.

  • V případě úspěchu kampaně na portálu Hithit dostanou domovy po celém Česku zdarma brýle pro virtuální realitu a výlety tvořené seniorům přesně na míru.

  • Kaleido seniorům přinese radost a pohyb nejen během současné izolace. Virtuální realita má navíc potenciál zpomalovat nástup demence.

Cílem projektu Kaleido je podpořit jednu z nejohroženějších skupin v době koronavirové krize i po ní. Díky speciální aplikaci uzpůsobené potřebám a preferencím seniorů chtějí autoři projektu zpostředkovat babičkám a dědečkům, kteří žijí v domovech pro seniory, virtuální cestování. Crowdfundingová kampaň na Hithitu pomůže získat finanční prostředky na nákup VR headsetů a tvorbu výletů. Díky headsetům Oculus Go a speciálnímu formátu výletů tak budou senioři moci cestovat nejen po Česku, ale také v Nizozemsku, Rakousku, Velké Británii či na Slovensku.

Výlety ve virtuální realitě fungují jako balzám pro tělo i duši. V rámci aktivizační terapie se budou moci senioři vypravit třeba na břeh Severního moře, projít si letní Amsterdam a Londýn, vychutnat si krásné výhledy na Šumavě nebo si užít procházku malostranskými uličkami v Praze. Přitom se zaposlouchají do historického výkladu a vtipných perliček vypravěče a zavzpomínají na své vlastní výlety z dřívějška.

“Tisícům seniorů v domovech dlouhodobě chybí kontakt s vnějším světem, což teď během izolace platí pro všechny a dvojnásob. Díky virtuální realitě můžeme babičkám a dědečkům v domovech přinést vzdálená místa doslova na dosah ruky a dopřát jim neuvěřitelně sugestivní zážitky, které navíc mohou dle nedávných vědeckých studií zlepšovat kognitivní schopnosti a přispívat ke zpomalení nástupu demence,” říká Marek Háša, autor projektu Kaleido. „Technologie VR brýlí umožňuje zprostředkovat velice autentické prožitky. Pokud je zobrazovaný materiál vhodný pro seniory, má potenciál je aktivizovat a obohatit tak každodenní rutinní program v domovech," doplňuje dr. Iveta Fajnerová z Národního ústavu duševního zdraví.

Během pilotního testování v Domově pro seniory Chodov tým Kaleido ověřil, že seniory takové virtuální zážitky baví, dokáží se v nich orientovat a VR brýle jsou jim příjemné. “Našim klientům se virtuální cestování velice líbilo. Užili si šanci poznat možnosti nových technologií,” hodnotí vedoucí Art úseku Jaroslava Slivoňová.

“Pro klienty upoutané na lůžko je virtuální realita také možnost, jak se alespoň malinko rozhýbat, protáhnout, a zároveň se oprostit myšlenkami od lůžka. Budeme moc rádi, když se tahle technologie dostane i do sociálních služeb, kde bude pomáhat a rozdávat radost,” dodává Lukáš Porubský, ředitel Domova seniorů Dřevčický Park.

Kaleido je účastníkem hackathonu CzechInvestu Hack the Crisis. Jeho potenciál pozitivně zhodnotil i Český červený kříž. Kampaň na Hithitu podpořili autentickými odměnami spisovatelé Ladislav Zibura a Tomáš Hajzler, cestovatelé Lucie Radová, Marek Jelínek, Marika Dumková a David Čech, ale hlavně samotné domovy seniorů z celého Česka.

Za projektem Kaleido stojí bratři Marek a Filip Hášovi a jejich startup Flying Kale, který se zabývá využitím nových hravých technologií pro zkvalitnění zdravotní a sociální péče.

info@flyingkale.com

Počet příspěvků: 1077

Horydoly

avatar
29.10.2019 14:35

Budoucnost cestování

Aplikace pro vyhledání pitné vody, zvukový doprovod pro slepce či navigace po dobře osvětlených ulicích

Absolutním vítězem Global Hackathonu od Kiwi.com se stala aplikace spojující lokální umění a cestování

Celosvětový Travel Hackathon od Kiwi.com, který se konal 27. září u příležitosti Světového dne cestovního ruchu, letos zaměřený na udržitelnost a zlepšení podmínek pro cestování, přinesl originální nápady více než 50 programátorských týmů z celého světa. Vítězným projektem hackathonu se stala aplikace spojující cestování a lokální umělce od týmu Pinguin Bots.

Vítězná aplikace týmu Pinguin Bots turistům nabídne koncerty místních umělců podle vyhledaných letů a současně podpoří lokální komunitu.

„Oba rádi cestujeme a také se neustále snažíme vymýšlet nové způsoby, jak pomocí technologie vylepšit aspekty naší každodenní rutiny, nebo je alespoň učinit zábavnějšími. Když jsme se o hackathonu dozvěděli, byli jsme nadšeni. Lákala nás výzva strávit 24 hodin prací na kreativním využití technologie pro zlepšení cestování. Zpětná vazba na náš projekt nás hned po hackathonu velmi motivovala. Proto jsme se rozhodli v práci na projektu i nadále pokračovat, abychom mohli aplikaci časem publikovat v Internetovém obchodu Chrome a lidé ji tak mohli začít využívat,“ popisují svůj projekt Elises Delgado Tamarit a Oriol Nadal Bufí z vítězného týmu Pinguin Bots.

„Nápad propojit hudbu a cestování ještě před samotnou cestou se nám moc líbil. Věříme, že může cestovatele inspirovat nejen pro víkendový výlet, ale i třeba pro návštěvu mnohem vzdálenějších koutů světa. Tým dodal originální řešení ještě během hackathonu, zaměřil se na jednoduchost i neobvyklá spojení, která s tou pravou technologií doručí zákazníkům, což je i případ Kiwi.com,“ popisuje vítězné charakteristiky, které jej přesvědčily, David Pavlík, CIO Kiwi.com.

Do finálního kola hackathonu postoupilo 12 projektů, mezi nimi i brněnský Siesta Radar, který lyžařům a vodákům navrhuje spojení na základě satelitních dat o sněhových nebo říčních podmínkách kombinovaných s rezervačním systémem Kiwi.com, platforma askLiv z Barcelony, která shromažďuje informace pro cestující na základě jejich zdravotního stavu, londýnská aplikace LightPath vyhledávající dobře osvětlené pěší trasy, nebo taiwanská platforma Drinking Water pro vyhledávání pitné vody ve městě, která má současně omezit používání plastových obalů.

Global Travel Hackathon je další z řady aktivit Kiwi.com, kterými podporuje a integruje nadějné programátory a jejich nápady, které mohou změnit svět cestování.

Eva Spišáková

Počet příspěvků: 1077

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se