registrovat

Fórum Zpět na výpis diskuzí

Boty

Autor Zpráva

Horydoly

avatar
18.7.2022 21:23

. Prodeje pohorek vzrostly dvojnásobně

Polovina Čechů plánuje trávit dovolenou v přírodě

Dovolenou na horách, v kempu nebo na vodě letos plánuje přes 49 % Čechů, u moře necelá třetina. Češi se snaží na dovolených šetřit, proto jen čtvrtina domácností plánuje dát za dovolenou přes 20 000 Kč. Od začátku pandemie naopak začali lidé výrazně více chodit do přírody a kempovat, a to i s dětmi. Dokládají to data největšího českého e-shopu s outdoorovým vybavením 4camping.cz. Například prodeje dětských sedaček na záda vzrostly mezi roky 2020 a 2021 o 50 %, u turistických bot šlo dokonce o 110 %. Další růst společnost očekává i letos.

Přes dvě třetiny Čechů se chystají o prázdninách podnikat pěší výlety, čtvrtina lidí dokonce plánuje přespávat v přírodě. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury MNFORCE pro 4camping.cz s 1000 respondenty. Třetina lidí se také chystá vyrazit na kolo a jeden z osmi plánuje vysokohorskou turistiku. Žádnou outdoorovou aktivitu na léto nechystá pouze 16 % respondentů.

„Češi byli vždycky národem turistů, během pandemie ale obliba outdoorových aktivit ještě narostla. Lidé si vyzkoušeli, jak se dá trávit dovolená v České republice, a řadě z nich se to zalíbilo. Na dovolené ve stanu se dá navíc ušetřit, což teď lidé řeší více než dříve,“ vysvětluje současný trend Vít Hruška, tiskový mluvčí e-shopu 4camping.

Skoro třetina Čechů chce letos za dovolenou utratit do 10 000 Kč za celou domácnost, a to včetně dopravy, ubytování i jídla. Dalších 27 % dotázaných chce za dovolenou utratit mezi 10 a 20 tisíci korun. Šetřit chtějí lidé i na outdoorovém vybavení a jen pětina respondentů za ně letos utratí přes 5 tisíc korun.

Češi vyráží za úsporami, zážitky i fotkami na Instagram

Právě úspory v době nejisté finanční situace jsou jedním z důvodů, proč Češi častěji volí ubytování ve stanu oproti hotelům či apartmánům. Do kempu se o prázdninách chystá 26 % Čechů, stejně jako na hory. Skoro 17 % dotázaných také plánuje jet na vodu. Celkem se chystá trávit dovolenou v přírodě skoro polovina lidí, zatímco k moři se chystá necelá třetina.

„Trávit dovolenou aktivně je dnes v módě, lidé raději přidávají na sociální sítě fotky z výletů a túr v přírodě než z lehátka na pláži. Rodiče si navíc během pandemie vyzkoušeli, že není problém jet do kempu nebo třeba na hory i s dětmi. A to mimo jiné i díky tomu, že kempingové vybavení dnes nabízí výrazně větší pohodlí než dříve,“ dodává Hruška.

Zájem o outdoorové vybavení dále roste

Že Češi vyráží do přírody i s dětmi dokládá třeba nárůst prodejů dětských sedaček na záda. V roce 2021 se jich prodalo o polovinu více než o rok dříve a letos budou prodeje nejspíš nadále růst. Roste také zájem o turistické batohy, a to o 40 %. Více se prodávaly i třeba karimatky. Největší nárůst však zaznamenaly turistické boty, kterých prodalo více než dvojnásobek oproti roku 2020.

„Pokračující nárůst prodejů ukazuje, že si Češi aktivní trávení léta oblíbili. Raději proto i nadále vyráží za dobrodružstvími do hor a lesů, než aby platili za drahé hotely u moře. Doufáme, že tento trend vydrží a stále více lidí bude na dovolené objevovat krásy naší země s batohem na zádech,“ uzavírá Hruška.

Průzkum společnosti MNFORCE probíhal ve dnech 31. 5. 2022 až 3. 6. 2022 na reprezentativním vzorku 1000 respondentů. Účastnili se ho lidé ze všech krajů České republiky ve věku 18-59 let.

E-shop 4camping.cz patří mezi největší prodejce kempingového, turistického a outdoorového vybavení u nás. Skladem má nejširší nabídku zboží na trhu od více než 300 značek. Od samotného vzniku firmy ForCamping s.r.o. v roce 2012 je jejím cílem a zároveň posláním poskytovat zákazníkům maximální možný servis a komfort při výběru a pořízení nového vybavení. Stojí za úspěšnými projekty, jakými jsou e-shop 4camping.cz, Prodejní Výstava stanů a vybavení do přírody nebo největší web o českých a slovenských kempech Dokempu.cz

Josef Holík

Počet příspěvků: 1067

Kuba Turek

avatar
27.3.2017 02:25

Re: Boty

Ahoj,

koukal jsem na to. Ty scarpy jsou určené na lehčí turistiku. Nejspíš tak na jednodenní výpravy do hor s malým batůžkem. Ty bych na horolezecké týdny nebral.

Mammuty jsou určitě dobré na letní klasiku - těžká turistika, přístupy na chaty s těžším batohem, hnusné počasí, náročný pěší terén, občas trochu sněhu nebo ledu. Na lezení je to pohodlnéí tak do dvojky, možná s nějakými trojkovými kroky, určitě se na ně dají připnout turistické mačky, dobré tu bude také na horské feráty s klasickými horskými nástupy a přístupy sutí, trávou, potokem.... Na lezení to ale žádná hitparáda nebude.

Hodně lidí teď používá na letní hory kombinaci nízkých trekovek a lezeček. Trekovky k nástupům a sestupům jsou ještě dostatečné a v batohu zaberou málo místa oproti kotníkovým borám, já nejsem jejich příznivec (rád si chráním kotníky), ale výhodu malého objemu a nízké váhy uznávám. Něco takového jako tady: https://www.hanibal.cz/asolo-boty-salyan-gv-mm-id18882#a_box=uw6zqv2u 

Bacha ale na to, že v této kategorii jsou k dostání pohodlné "hadráky", skoro tenisky na výlety po městě, a také pevné horské skoro pohorky - a ty právě potřebuješ.

Ohledně Žabího koně - většina lidí to leze v lezečkách, protože trojka je daleko příjemnější lézt právě v lezečkách, samozřejmě pokud máš pohodlné, ve kterých vydržíš celý den.

Třeba tady: https://youtu.be/dh1-1A6gank a https://youtu.be/oD-lmIXq0f4 a https://youtu.be/dh1-1A6gank a https://youtu.be/L_P-23j8njs a https://youtu.be/S92pDJ8iWQY

Počet příspěvků: 153

Horydoly

avatar
26.3.2017 23:03

Boty na letní Tatry / Alpy

Ahoj, nedávno jsem ti volal ohledně nejvhodnějšího termínu na lezení více délek do Tater. Nkonec jedem na 10 dní v druhé půlce července. Potřebuji ale poradit s pohorkami, které jsou na to vhodné. Mám takové klasické pohorky http://www.pinguin-shop.cz/zbozi/boty-scarpa-terra-gtx/p-5398#utm_source=robotheurekacz&utm_medium=srovnavac . Ty jsou podle mě ale moc měkké a neudržím se na nich na stupech které by byli třeba na Žabí koň, kde lezou všichni v pohorkách. 

  Takže mě zajímá, nevíš jestli by na to byly vhodné tyhle boty ? https://www.hudy.cz/turisticka_obuv_panska/mammut-ridge-combi-high-wl-gtx-men,100036417-dark-cyan-dark-orange-5657.html    Potřebuji alespoň nějakou radu, je už jich jen par kusů a tak se musím rozhodnout rychle.   Díky Medic
Počet příspěvků: 1067

Přidat příspěvek

Pro přidávání příspěvků je nutné se přihlásit


 
 
 
Registrovat se