RECEPT Sypané housky
Pečení housek je vyšší škola pekařského řemesla. Musejí být vláčné i křupavé, držet tradiční tvar, barvu a chuť. A měly by co nejdéle vydržet čerstvé.
Nadšeným amatérům nezbývá než vyzkoušet několik receptů, vzít na vědomí osvědčené pekařské triky, věnovat pečení čas a také lásku k ruční práci. Po mnoha více či méně povedených pokusech se váš osobní recept ustálí a vy budete péci křupavé houstičky, které vám ještě teplé budou brát strávníci přímo zpod rukou.
Můj recept na 8 kusů velkých housek posypaných sezamem, mákem nebo hrubou solí, je určený na pečení v domácí troubě pro rodinu se dvěma velkými dětmi a nenasytnými žaludky.
Suroviny
500 g hladké mouky
250 ml mléka
40 g másla
20 g droždí
10 g soli (tj. 1 a 1/4 vrchovaté lžičky)
5 g cukru (tj. 1 vrchovatá lžička)
Postup pečení
Těsto s vykynutým kváskem uplácáme do koule. Pomačkaná strana přijde dolů. Necháme kynout v pokojové teplotě 30 minut.
Vykynuté těsto vyválíme do tvaru veky. Dáme pozor na konce, které zamáčkneme, aby nezůstaly roztřepené.
Veku rozdělíme na 8 dílů půlením na třikrát. Každý z osmi dílů rozválíme na délku zhruba 30 cm. Každý z těchto válečků znovu rozdělíme na 3 díly a znovu vyválíme na 20 cm. Vždy trojice těchto finálních válečků poslouží k výrobě jedné housky.
Na jednu housku použijeme 3 dvaceticentimetrové válečky z vyváleného těsta. Z prostředku pleteme copánek, poté převrátíme polotovar spodkem na vrch a housku dopleteme.
Na talíř natáhneme mokrou utěrku. Housky na ní omočíme. Poté je posypeme nebo obalíme mákem a sezamem a hrubou solí podle chuti. Je možné housky též pouze omočit a připravit je na solení a kmínování.
Necháme husky kynout v pokojové teplotě, až zdvojnásobí objem.
Housky bez máku a sezamu znovu potřeme vodou. Posypeme je hrubou solí a kmínem.
Pečeme v rozehřáté troubě na 220 stupňů Celsia celkem 15 minut. Do trouby vložíme hrnek s vodou, aby se během pečení vytvářela pára.
Křupavá kůrka
Po vyjmutí z trouby necháme housky vychladnout v pokojové teplotě. Jíst je lze již vlažné, ale lepší jsou úplně chladné, protože teprve na závěr se dotvoří křupavá kůrka.
Tyto housky vydrží při dobrém skladování několik dní. Ve vlhkém prostředí ovšem natahuje sůl vodu a těsto nepříjemně mokvá. V úplně suchém prostředí zase těsto ztvrdne během jednoho dne.
Diskuse
Diskuze k článku
Himálaje AKTUÁLNĚ 2024
Průzkum digitálního světa her a sportovního sázení ve Frumzi a dalších kasinech
Nejčtenější články
Pojištění elektrických vozítek už je povinné
Polská žula je v Krkonoších na prvním místě
Jak správně uschovat lyžařské vybavení po sezoně
Chlum v Dolní Lomnici - zámeček zmizel
Žalý, jedna z nejstarších turistických rozhleden
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
IMEX - veletrh | Německo, Frankfurt | 14.-16.5. Cestovní ruch | 14.5. | |
Etapák - koloběžky | Javorník | 16.-19.5. | 16.5. | |
Rodina a volný čas - veletrh | Louny | 17.-19.5. | 17.5. | |
24 hodin na koloběžce | Praha, Divoká Šárka | 17.-18.5. | 17.5. | 17:00 |
Den fascinace rostlinami | Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy | 17.5. | ||
Cidlina - splutí | Žehuň | 18.5. | ||
Silesia - cyklomaraton | Opava | Horská kola | 18.5. | |
Berounka - vodácký maraton | Dolany | 18.5. | ||
Běhej lesy Brdy | Skořice | 18.5. | ||
Závody ve šplhu | Křivoklát | 18.5. |
Diskuse
cbcszzntc | medication, 16.5.2024 14:06, 1 příspěvek |
Canina facundia ))))) | psyxgo, 16.5.2024 13:52, 118 příspěvků |
xalgdhnx | drugs, 16.5.2024 13:50, 12 příspěvků |
aevtomsi | tablets, 16.5.2024 13:35, 118 příspěvků |
Slované - takhle nějak to... | Kuba Turek, 15.5.2024 18:46, 2 příspěvky |
Slované | JN, 15.5.2024 12:33, 2 příspěvky |
nahoru-dolu | Skiák, 14.5.2024 17:13, 1 příspěvek |
Video - rychlost | Kuba Turek, 11.5.2024 15:16, 3 příspěvky |
garantované horoškoly | Janča, 10.5.2024 16:24, 3 příspěvky |
Dvě poznámky k článku i k... | Alena, 10.5.2024 14:39, 25 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Přepis hlasu na text | Horydoly , 11.5.2024 14:54 |
How to battle gym anxiety... | Horydoly , 2.5.2024 9:51 |
Čarodějnický běh | Horydoly , 1.5.2024 23:09 |
SALZKAMMERGUT TROPHY | Horydoly , 1.5.2024 23:06 |
Pink EXPO | Horydoly , 26.4.2024 0:47 |
O novém poznání, kterému ... | milan šupa, 25.4.2024 19:37 |
135 let turistického značení | Horydoly , 20.4.2024 19:20 |
EXPEDÍCIE (jar 2024) | Horydoly , 20.4.2024 17:50 |