Chorvatsko není drahé a Češi tam zase pojedou

Chorvatsko není drahé a Češi tam zase pojedou
SDÍLEJ:

Asociace cestovních kanceláří České republiky a Chorvatské turistické sdružení odmítají informace o výrazném poklesu zájmu o cestování do Chorvatska a rapidním snížení cen zájezdů k Jadranu. V této zprávě reagují na prohlášení Asociace českých cestovních kancelářím a agentur, která tvrdí opak.

Jak na to

Od 1. června vstoupila v platnost Směrnice o podmínkách dovozu výrobků živočišného původu v osobních zavazadel cestujících, dle kterých bude do Chorvatska zakázán dovoz v osobních zavazadlech a zásilky masa a masných výrobků, mléka a mléčných výrobků.

Výjimky tvoří následující potraviny: sušené mléko pro kojence, kojenecká strava a zvláštní potraviny nutné ze zdravotních důvodů za podmínek, že:

- tyto produkty není třeba před spotřebou držet v chladu

- jde o značkové balené produkty

- obal je neporušen

Uvedené produkty lze do Chorvatská dovést v množství za které se předpokládá, že je jedna osoba může zkonzumovat:

* maso, masné výrobky a mléko a mléčné výrobky, které se do Chorvatska dováží z Faerských ostrovů, Grónska, Islandu, Lichtenštejnska a Švýcarska, pokud jejich celková hmotnost nepřesahuje 5 kg na osobu.

* osobní zásilky z Andory, Norska a San Marina zásilky masa, masných výrobků, mléka a mléčných výrobků za podmínek:

- že zásilku doprovází dokumentace veterinární zprávy státu z kterého cestuje, v které je uvedeno, že zásilka splňuje podmínky dovozu do Republiky Chorvatsko,

- že se taková zásilka přihlásí na veterinární kontrolu s doložením veškeré potřebné dokumentace při příjezdu na hraniční veterinární službu Republiky Chorvatsko.

body 2. a 3. zatím neplatí, tj. vstoupí v platnost až vstupem Chorvatska do EU. Účelem Směrnic je harmonizace chorvatských zákonů se zákony EU a přínos v omezení šíření infekčních nemocí u zvířat.

Asociace cestovních kanceláří České republiky je spolu s Chorvatským turistickým sdružením velmi znepokojena opakovanými útoky tiskového mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamury.

Po zveličeném problému se vstupem nezletilých osob, který mezi prohlášeními pana Okamury byl spoluprací ACK ČR, HTZ a velvyslanectví RH v Praze zdárně vyřešen vytvořením jednoduchého dotazníku a zjednodušením celé procedury, dochází nyní k dalšímu poškození způsobenému neznalostí platných zákonů v Chorvatsku.

Jedná se o zákaz dovozu potravin do Chorvatska. Uvedený zákon je v platnosti již delší dobu a to v podobě celních pravidel pro dovoz potravin.

Navíc ani po jeho deklarovaném zavedení (1. června 2008) praxe neukazuje, že by docházelo k hromadnému zabavování potravin dovážených českými nebo jinými turisty.

V uměle vytvářené atmosféře Chorvatska jako státu, který nemá rád české turisty, je třeba zdůraznit, že stejná pravidla platí pro všechny státy Evropské unie. I přes fakt, že dominantní roli v Chorvatsku hrají turisté z Německa nebo Itálie, podobné negativní kampaně jako u nás se u nich v médiích neobjevují.

Proti spekulacím o poklesu zájmu o zájezdy do Chorvatska hovoří nejen Chorvatský statistický úřad (za první kvartál zaznamenal nárůst příjezdů českých turistů o 13 % oproti stejnému období loňského roku a v počtu přenocování dokonce o 24 %), ale také všechny členské cestovní kanceláře ACK ČR a někteří další významní hráči na poli prodejů chorvatské rekreace.

"Žádná z členských cestovních kanceláří neuvádí pokles zájmu a prodeje. U více než poloviny oslovených cestovních kanceláří dochází naopak k nárůstu prodejů o více než 10 % a vzhledem k naplnění sjednaných kapacit nikdo neuvažuje o poskytování rapidních slev." uvádí tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří České republiky Jan Papež.

Jeho slova potvrzuje Miroslav Falber, MBA ředitel cestovní agentury Croatia24 provozující online prodej pobytů v Chorvatsku s meziročním nárůstem rezervací o 43 %. "Nelze souhlasit s tvrzením Tomio Okamury, podle nějž dochází k razantnímu zlevňování zájezdů a pobytů do Chorvatska kvůli současným omezením. Tento pokles možná zaznamenávají některé cestovní kanceláře s nereálnými kalkulacemi nebo nekvalitním produktem."

Nepřímo tak souhlasí s vyjádřením ředitele Chorvatského turistického sdružení v Praze Antunem Plenkovićem, který poukazuje na vysokou kvalitu služeb v Chorvatsku za ustálené ceny.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: To snad neni možný
... do Chorvatska už v životě nepejedu.jezdili jsem tam od devadesátých let každoročně i dvakrát,to bývali Chorvati v poho,poslední léta čekaj na Němce protože jim to šustí v peněženkách o něco více jak Čehůnům,a bohužel je nás čím dál více co tento fakt zjištují.Ceny za ubytování jsou relativně slušný,ale to co provádí dokolakolem,,večeře,šizení na tržištích,šílený ceny za půjčení čehokoliv si mohou nechat zarámovat.nic proti nim osobně nemáme,ale u nás v restauraci když vás někdo natáhne,tak už tam nikdo nepáchne!
Reaguj
Re: To snad neni možný
... do Chorvatska už v životě nepejedu.jezdili jsem tam od devadesátých let každoročně i dvakrát,to bývali Chorvati v poho,poslední léta čekaj na Němce protože jim to šustí v peněženkách o něco více jak Čehůnům,a bohužel je nás čím dál více co tento fakt zjištují.Ceny za ubytování jsou relativně slušný,ale to co provádí dokolakolem,,večeře,šizení na tržištích,šílený ceny za půjčení čehokoliv si mohou nechat zarámovat.nic proti nim osobně nemáme,ale u nás v restauraci když vás někdo natáhne,tak už tam nikdo nepáchne!
Reaguj
Tomio
Japončík mi přijde docela férovej chlap - neokecává i když při tom křičí
  • Autor Nobody
  • Datum a čas 4.6.2008 12:02
Reaguj
safraporte
Jedna asociace se pere s druhou. Jedna jde Chorvatům na ruku a druhá poukazuje na jejich zpupnost. Které věřit?
  • Autor Novinář
  • Datum a čas 4.6.2008 08:35
Reaguj
To snad neni možný
Hajzlíci, jde jim o prachy jak je sedřít z lidí a pak jenom kecají
  • Autor Pišišvor
  • Datum a čas 4.6.2008 00:30
Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

Rakouské dálniční známky, mýto v tunelech a na alpských silnicích

AKTUALIZACE Mezi turisty, kteří míří do Alp, se občas vedou diskuse, zda se vyplatí koupit dálniční známku, nebo jet mimo dálnice po vedlejších silnicích. Uvádíme proto současné ceny všech druhů
Jaro začíná dnes nad ránem

Jaro začíná dnes nad ránem

Jarní rovnodennost nastává v okamžiku, kdy střed slunečního kotouče stane přesně nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. Den a noc jsou stejně dlouhé (12 hodin). Od této chvíle se Slunce vrací
Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Komentované návrhy usnesení pro Valnou hromadu Českého horolezeckého svazu

Velmi si vážíme podpory od širokého spektra oddílů napříč celou republikou, která nás ujistila, že v problémech, které nás trápí, nejsme osamoceni. Snaha vyvinutá před Valnou hromadou Českého horolezeckého svazu je startovacím
Pražský hrad je nám drahý?

Pražský hrad je nám drahý?

ANALÝZA Pražský hrad je symbol hlavního města i historie našeho státu, jeden z nejnavštěvovanějších turistických cílů v České republice. Vloni jej prohlédlo více než dva miliony návštěvníků. Od prvního března nachystali novinku: návštěvníci
Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci kol mají potíže, odbyt je pomalý

Prodejci jízdních kol mají plné sklady. Trh s cyklistikou se propadl o třetinu a některé firmy musely snížit výrobu nových kol. Nepovedlo se doprodat zásoby jízdních kol z roku 2022/23 a to i přes různé slevové

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
Hrnčířská sobota Veselý Kopec 4.5.
Otevření hutě Barbora Jince, Barbora 4.-5.5. 4.5. 10:00
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.
Wellnesstourism - veletrh Japonsko, Tokio 8.-10.5. 8.5.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 8.5.
Hobby - veletrh České Budějovice, výstaviště 9.-12.5. 9.5.
Cestoslet - festival Běšiny 9.-12.5. 9.5.
Živé dějiny Jenštejna
Jenštejn 11.5.
IMEX - veletrh Německo, Frankfurt 14.-16.5. Cestovní ruch 14.5.

Diskuse

iklafrqr azithromycin price in india, 2.5.2024 0:46, 12 příspěvků
problémy s auty JaT, 30.4.2024 10:16, 4 příspěvky
problémy s auty Honza, 30.4.2024 10:07, 4 příspěvky
polský národní park Lukas B., 30.4.2024 9:27, 1 příspěvek
Paragliding Annecy bergot, 29.4.2024 17:24, 1 příspěvek
voda v Jižních Čechách? PK, 28.4.2024 18:51, 1 příspěvek
problémy s auty JaT, 25.4.2024 21:09, 4 příspěvky
INU Honza, 25.4.2024 20:15, 4 příspěvky
Vrchlice Klekí Petra, 24.4.2024 10:53, 4 příspěvky
V Říčanech nejezděte rych... Michael Beranek, 21.4.2024 18:21, 3 příspěvky

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Čarodějnický běh Horydoly , 1.5.2024 23:09
SALZKAMMERGUT TROPHY Horydoly , 1.5.2024 23:06
Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02