Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024
Cyklostezka u Hamerského rybníka, Praha Záběhlice.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

BALATON Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.

11. dubna

MAĎARSKO: Mapa Balatonu

Podrobnou cyklistickou mapu západní části Balatonu vydala maďarská turistická centrála Hungarian Tourism Agency. Je k dostání zdarma v tamních turistických centrech. 

Západní Balaton, cyklistická mapa.

25. března

ZÁKOLANY: Nová cyklostezka na Kralupy

Byl otevřen poslední úsek cyklostezky ze Zákolan ve středních Čechách přes Otvovice do Mínic. Než o cyklostezku pro místní dopravu na kole se jedná spíš o turistickou trasu, protože se často mění povrch (asfalt, mlat, silnice) i kvalita (oddělená cyklostezka, cyklopruh, ulice). Navíc chybí napojení na Kralupy, kde je síť městských cyklotras solidní a cyklisté pak míří dál podél Vltavy do Mělníky nebo do Prahy.   

Horydoly.czZÁKOLANY: Skalní lezení a Koloběžky a Cykloturistika

23. března

ČELÁKOVICE: Houštecký cyklomaraton se nepojede

Houštecký cyklomaraton se nepojede. "Důvodem je především nedostatek sponzorů a s tím spojená špatná finanční situace. Mimo generálního sponzora závodu Mercedes-Benz Hoffmann a Žižák a dalších stálých partnerů, kteří nám zachovali přízeň a finančně nás stále podporují, se nám nepovedlo rozšířit řady menších sponzorů, kteří by se podíleli na stále vyšších nákladech," uvádí pořadatelé na webu.

20. března

PRAHA: Zmar na pražském Magistrátu

Člen pražské cyklokomise Vratislav Filler popisuje zmatek a zmar na Magistrátu hl.m. Prahy a Technické správě komunikací ohledně budování cyklostezek.

14. března

Reklamace sdílených kol

Spotřebitelská organizace dTest uvádí, jak reklamovat službu sdílených kol.

5. března

BRNO: Zamilec je zničený

Bikepark Zamilectrejls v Brně je zničený lesní těžbou.

18. února

PRAHA: Průmyslová ulice po chodníku

Tři kilometry Průmyslové ulice z Hostivaře do Hloubětína už není povinné jezdit po vozovce, ale kola a koloběžky mohou na chodníky po obou stranách čtyřpruhové ulice. Stačilo k tomu osadit několik dopravních značek a namalovat přechody na asfalt. Velmi komplikovanou křižovatku dálničního typu přes Jižní spojku je ovšem nutné projet. Je to velmi nepříjemný zážitek, když okolo cyklistů projíždějí osobní a nákladní auta z obou stran.   

17. února

LIBEREC končí se sdílenými koly, JABLONEC je posiluje

Městský bikesharing provozovaný pod značkou Nextbike v Liberci skončí a v Jablonci nad Nisou bude posílen. V Liberci si kolo za čtyři měsíce od léta do podzimu půjčilo téměř 2000 lidí, kteří absolvovali 7750 jízd. 90 % výpůjček trvalo do 15 minut, kdy ji za uživatele platilo město. V Jablonci se do systému zaregistrovalo 3427 lidí a kolo si půjčili 23 375 krát. 

9. února

PRAHA: Barrandovský most

Cyklisté mají na celý rok uzavřený Barrandovský most. Buduje se konstrukce pod severním chodníkem. Ta je nezbytná při bourání a výstavbě nové římsy severní poloviny severního mostu. "Stejně jako u první etapy na jižní polovině jižního mostu, i zde v severní části musí stavební firma nejprve odbourat původní římsu, na jejím místě vybudovat provizorní lávku a připravit vše na betonáž nové finální římsy. Jelikož je prostor římsy využíván jako chodník a cyklotrasa A12, musí se tato komunikace zcela uzavřít, a to včetně chodníků na ně navazujících," uvádí mluvčí Technické správy komunikací Barbora Lišková. Auta přes Barrandovský most mohou jezdit nadále.

26. ledna

NYMBURK: Plány na cyklověž

Nymburk plánuje stavbu cyklověže u nádraží, ačkoliv jiná města tato drahá zařízení ruší.

23. ledna

ŠVÝCARSKO: Krachující Scott

Velký švýcarský výrobce Scott je ve finančních potížích. Musí si půjčovat peníze od svého jihokorejského majitele ve výši 4 miliardy korun. 

PRAHA: Drážní magistrála

Hlavní město Praha, resp. Technická správa komunikací vypsala soutěž na zhotovitele Drážní magistrály ze Strašnic do Vršovic.

Horydoly.cz Cyklonovinky: 20232022 - 2021 - 2020 - 2019 - 2018 - 2017
2016 - 2015 - 2014 - 2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Nebudeme přece poukazovat na to, co udělali pro cyklisty Dederoni nebo Husákova «elita».

 Tato doba je cyklisticky dost za námi; nějaké rádoby proužky pro cyklisty se nedají srovnávat s tím, co je dnes běžné. I v této sféře se mnoho změnilo.

Většinou jsou komunikace státní nebo komunální takže na nich, po zralém uvážení by se dalo dělat mnoho. A nerozhoduje v tomto případně jednotlivec ale odpovědná instituce nebo úřad. Oproti době Dederonské nebo Husákovské musí každý připustit, že na povrchu ČR najdeme dnes cyklistické stezky a stezky pro cyklisty a chodce, které tu tenkrát nebyly. Je jasné, že pro odpovědné zastupitele budování jakékoliv stezky není vůbec důležitou záležitostí, ti maji na krku spoustu jiných balvanů.

Kdybych ale chtěl koupit nějakou louku či záhumenek a prodejce by mi se do kupní smlouvy snažil vměstnat nějaké věcné břemeno tak bychom asi koupi neuzavřeli. Na různých videích je vidět jak vypadá třeba stezka vedoucí lesem, po které jezdí spousta cyklistu ať už s běžným MTB anebo elektrickými koly. Že by ti co stezku používají byli k přírode nějak extrémně ohleduplní se zrovna nedá řict.

Reaguj
INU

Je to škoda, že se nestaví. Ze zkušenosti v bývalém NDR vím, že nějaká ta cyklostezka byla všede hned vedle chodníku, mnohdy jako soičást. A nebo  postačil prouižek na 3 kachle a sloužilo to též. A i u nás by to mnohde šlo. Některé chodníky ve městech jsou místy a ž 3m. Jde jen o vůli místních zastupitellů, kteří ovčem mnohdy vhodné obecní pozemky houfně prodávají pro soukromé firmy. Ty tamm maj třeba i vlastní komunikace mimo areal se zákazem, A ono by postačilo při prodeji dát břemeno obecného používání.

  • Autor Honza
  • Datum a čas 23.3.2024 16:35
Reaguj
Holandsko - země byciklů

Velice často srovnáváme stav cyklostezek v ČR a v Holandsku. Životní styl je v Nizozemí úzce spoután s kolem. V zemi s populací 17,9 miliónů obyvatelstva je 23 miliónů kol.  Holandsko je celkem bez kopců, hlubokých lesů, také skoro celý terén je prakticky obydlený. Jízda na kole má v Holandsku tak letitou tradici, že se nám o tom v ČR může jen zdát. Cyklostezky jsou často oddělěny od silnice a většinou nají červený povrch. Cyklostezku mohou použít kola, elektrokola a mopedy a skútry s maximální rychlostí 25 km / hod.

Cyklisté MUSEJÍ dodržovat pravidla silničního provozu – a to disciplinovaní Holanďané většinou také dělají.

Platí přednost zprava a povinnost zastavit na červenou. Jízda dvou osob vedle sebe není zakázána – ovšem nesmíte někomu překážet nebo ho dokonce nějak ohrožovat. Neexistuje povinnost nosit ochrannou přilbu. jen řidiči „vozidel“ kteří jsou rychleší než 25 km / hod přilbu  mít musejí.

 V Nizozemí existuje 20 000 km cyklostezek, na cyklostezkách nemá chodec co dělat. Na křižovatkách jsou pro kolaře vlastní semafory.

Dojde – li ke střetnutí kola a auta jsou policisté často na straně byciklu. Ovšem povinné vybavení kola policie často kontroluje a pokuty jsou dost vysoké:

  • Špatné osvětlení: 45€
  • Jízda v pěší zóně: 60€
  • Jízda na červenou: 85€
  • alkohol (0.54 promile): € 130
  • jízda bez odrazovky: 30 €
  • nefungující osvětlení: 45 €
  • chybějící zvonek: 30 €
  • předjíždění vpravo: 85 €

Pokud dojíždíte na kole do práce, obdržíte od státu za každý kilometr 0.19 €.

Ve školách je povinná cyklistická výuka a všechny děti projdou testam způsobilosti dodržovat pravidla silničního provozu.

Reaguj
INU
Bohužel se v Česku cyklostezky skoro nestaví. Jsou to obvykle smíšené cesty pro chodce a cyklisty (což je na frekventovaných směrech problém pro obě skupiny) anebo dokonce regulérní polňačky pro místní dopravu, které slouží hlavně autům a zemědělské technice (což znamená, že nevedou ve správném směru pro cyklisty odněkud někam, ale jen křižují pole).
Reaguj
INU

Mám zato, že by bylo dobré vzhledem k boomu cykloturistiky zhodnotit stav a počet cyklostezek v česku a také ona pravidla provozu na nich a souběžných silnicích a komunikacích. (Zdá se, že onen boom a dřívější podpora z EU se projevuje jakousi stagnací).   Stále se jezdí na silnicích přestože hned vedle jsou cyklostezky, podobně můžete občas na cyklostezce vidět elektrozávodníky co tam nepatří. A už i mimo mísu je otázka rabování přírodních cestiček jak bikrosáři, tak oněmi 4 kolkáři, jejichž vozidla byla původně určena jen pro speciální účely, ale pro kšefty se rozšířily všude. Prostě dravost moderní doby se projevuje i tu.

  • Autor Honza
  • Datum a čas 23.3.2024 09:32
Reaguj
Celkem 5 příspěvků v diskuzi


Pojištění elektrických vozítek už je povinné

Pojištění elektrických vozítek už je povinné

První duben odstartoval novou éru povinného ručení. Jednak zrušil zelené karty (pouze v Česku a nikoliv v zahraničí), jednak rozšířil okruh vozidel, která musejí mít sjednáno pojištění odpovědnosti. Aby toho nebylo málo, povinnost... celý článek

Cyklomaratony pro každé kolo 2024

Siriški: Udržet výkonnost na kole a dělat zajímavý obsah YouTube

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Cyklonovinky 2024

Cyklonovinky 2024

BALATON Krátké zprávy ze světa velkých kol, tlustých pneumatik, odrážedel, skládaček, lehokol, koloběžek a cyklostezek.
Na kole z Prahy do Vídně

Na kole z Prahy do Vídně

AKTUALIZACE Zhruba 450 kilometrů dlouhá cyklostezka Praha - Vídeň je opravdová lahůdka pro všechny milovníky jízdy na kole. Zároveň to je cesta, kterou zvládne každý, byť by to byl jeho první
Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

Loni byla ukradena kola za 126 milionů, policie vyřešila jen třetinu krádeží

4156 jízdních kol a elektrokol bylo odcizeno během loňského roku. Celková škoda činila 126,2 milionů korun. Do policejních statistik jsou ale započítané pouze řádně nahlášené případy. Reálná hodnota tak může být
I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

I cyklisté chodí do online kasin jako Nomini a vsází na cyklistiku

Že tráví cyklisté většinu času venku a na kasina nemají čas? To je omyl. Díky dostupnosti online kasin není problém si otevřít výherní automat i na cestách. Nebo po návratu z vyjížďky, kdy
Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Bike maraton Vysočiny letos otevírá kategorii i pro gravelová kola

Samostatná kategorie pro gravelové závodníky je zásadní novinkou 19. ročníku cyklistického závodu Předvýběr.CZ Bike Maraton Vysočina 2024, který se letos jede v sobotu 25. května.

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Prague Bike Fest Praha, Výstaviště Holešovice 27.-28.4. 27.4.
Beroun bikemaraton Beroun Cyklomaraton MTB 27.4. 19:00
Spezi - veletrh Německo, Lauchringen 27.-28.4. Alternativní cyklistika 27.4.
Porubajk - cyklomaraton Ostrava, Poruba Horská kola 27.4.
Lodě na Labi Nymburk 29.4.-8.5. 29.4.
Špindlerův Mlýn - zahájení letního provozu lanovek Špindlerův Mlýn 1.5.
Májová vyjížďka Znojmo Cykloturistika 1.5.
Rychlebská 30 - cyklomaraton Javorník Horská kola 4.5.
Parníkem na Slapy Praha 4.5.-29.9. 4.5.
ATM - veletrh Spojené arabské emiráty, Dubai 6.-9.5. 6.5.

Diskuse

xjgxlcur promo code for canadian pharmacy meds, 27.4.2024 7:54, 3 přísp...
колко часа е пътя до тайланд Sownlyo, 27.4.2024 6:31, 3 příspěvky
колко часа е пътя до тайланд Sownlyo, 27.4.2024 6:30, 3 příspěvky
lcymsasd happy family store pharmacy viagra, 27.4.2024 5:50, 3 příspěvky
cvlobthb rx pharmacy online 24, 27.4.2024 5:33, 3 příspěvky
pybcymwj happy family drug store, 27.4.2024 5:28, 123 příspěvků
fjszadvj zithromax capsules buy, 27.4.2024 4:30, 123 příspěvků
hluxuljd rx pharmacy no prescription, 27.4.2024 4:21, 123 příspěvků
uojikdtl pharmacy, 27.4.2024 4:20, 123 příspěvků
mighkyie the happy family store, 27.4.2024 3:33, 12 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Pink EXPO Horydoly , 26.4.2024 0:47
O novém poznání, kterému ... milan šupa, 25.4.2024 19:37
135 let turistického značení Horydoly , 20.4.2024 19:20
EXPEDÍCIE (jar 2024) Horydoly , 20.4.2024 17:50
ČSK media - změny na PR p... Horydoly , 19.4.2024 12:00
S Winterbergem na Dobešku Horydoly , 11.4.2024 0:02
Re: Praha Horydoly Open, 10.4.2024 10:32
Tipy na dámské běžecké bo... Horydoly Open, 10.4.2024 10:11