Mimina na sněhu

Mimina na sněhu
SDÍLEJ:
Zdají se vám ratolesti ve věku do jednoho roku příliš malé na to, aby si s vámi užívaly zimní radovánky na horách? Vyzkoušeli jsme, že to není nemožné. Vlastně jediný problém byl v tom, dostat se za pomoci dvoustopého civilizačního výdobytku do hor.

Testující jedenáctiměsíční batole Erýs hlasitě protestovalo nejméně polovinu času přesunu autem ze středních Čech do Bedřichova.

Autem nebo autobusem?

Dlužno dodat, že se řidička s navigátorem hned ze začátku nedomluvili, do kterého že Bedřichova se chystají, a tak se hodinku kufrovalo na pomezí Jizerských hor a Krkonoš.

Druhý testující subjekt, pětiměsíční miminko Bára, zvládal cestovní fázi lépe, jel autobusem a jeho rodiče od začátku věděli kam.

Nakonec se ale všichni šťastně sešli ve správném Bedřichově nedaleko Jablonce nad Nisou a ještě téhož odpoledne vyrazili na sníh.

Každý zvlášť nebo raději dohromady?

Zatímco Bářini rodiče se v péči střídali a vyráželi po jednom na běžky, případně společně na procházky s mimísem v šátku, patřičně nabalený Erýs byl usazen do krosničky a zúčastnil se tak pochůzek po jizerskohorských lesích.

Normálně rtuťovité batole, které v kočárku nevydrží ani půl hodiny, uvítalo změnu perspektivy a v pohodě zvládalo několikahodinové výšlapy na sněžnicích po běžeckých trasách i mimo ně.

Při dlouhodobém sezení v krosničce se dítěti odkrvují nohy, proto se doporučuje alespoň jednou za dvě hodiny zastavit a nechat je vyřádit, aby se tuhnoucí krev vrátila ke svému původnímu skupenství.

Osvědčená hospoda na Nové louce

Nám se pro tento účel osvědčila restaurace chaty na Nové Louce, kde se po teplé polévce rozproudí krev i batolecímu doprovodu, a milé obsluze vůbec nevadí, že se jim lezoucí cosi plete pod nohama mezi plně obsazenými stoly.

Kromě námi ověřeného šátku, krosničky či jejich kombinace jsme potkali i zdatné tatínky, jak bruslí do kopce zapřaženi do dětského multifunkčního vozíku.

Kromě tradičního využití jako přívěs za kolo, sportovní kočárek pro turistiku, jogging nebo in-line bruslení se dá vozítko opatřit i ski-setem s lyžemi, teleskopickými tažnými tyčemi a bederním popruhem pro tahouna.

Zatímco nám jeho rodiče vyprávěli o výhodách takového vozítka, očividně spokojený, skoro dvouletý prcek pozoroval cvrkot z teplého hnízdečka korby.

Zůstaneme u nosítka

Řádit v terénu s baculatým andělíčkem na zádech je sice o něco náročnější, než jen s tatrankou a termoskou čaje v batůžku, ale odměnou je vám pocit, že všechny ty úžasné pohledy na neprošláplé bílé paseky, labyrinty smrkových kmenů nebo zákruty zasněžených potoků s vámi vaše děti můžou sdílet, a naděje, že se tou krásou kolem snad nakazí a jednou sem vyrazí po svých.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Re: Re: Re: vycválání rodičů
Musím se přiznat, že mě tato matka - extrémistka vyprovokovala již svým prvním článkem na dané téma (viz odkazy). Ale trochu vyměkla, čekal bych, že dítě absolvuje výlet také na sněžnicích :-) Sám - ač provozovatel adrenalínových hrátek - se v tomto věku dítěte přikláním také spíše k hrátkám na koberci dle hesla: "Všeho dočasu". Holt rodičovství s sebou nese i určitá omezení.
Reaguj
Re: Re: Re: vycválání rodičů
Tak to vysvětluje mnohé :-) Na sjezdovce v nosítku si se mnou pobrukovali dávný pankáčský hit Šůdastejoršůdagou a dodneška si na to pamatují. Na poklidné výstupy hřebenem Krkonoše, které jsme absolvovali mnohokrát, si vzpomínky neuchovali.
Reaguj
Re: Re: vycválání rodičů
jasně, ale vocaď pocaď. taky je rozdíl mezi akčním bicyklem (lyžemi) a neakčním sněžnicováním, sice se u toho může dělat ťuťuťuňuňuňu, ale dítě si to ťuťuťuňuňuňu užije vo fous víc při zmítání se na koberci.zkušenost s mym zvířetem je taková, že maximální délka "akčního sedacího" výletu je okolo hodiny, a že se na sedačce na bicyklu chová tempomaticky - to jest při rychlostech do 20 km/h nespojeně kvičí, při rychlostech vyšších naopak spokojeně vejská.naopak výprava na houby po dvou, a to zadních a vlastních končetinách, může být při slušném počasí klidně tříhodinová.
  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 19.2.2010 07:32
Reaguj
Re: vycválání rodičů
Matese s Ondrášem to tehdy ještě bavilo. Hlavně na lyžích z kopce v nosítku. Vzpomínám si na Bílé Labe, Labský důl, Kotel na Pančavskou louku, Štolpišskou silnici, od Petrovky přes Davidovky do Špindlu, z Lysé na Rezek, Kostelní cestu... to hýkali radostí a koukali nám přes ramena, a když foukalo, zalezli do spacáku. Teď už na nás kašlou.
Reaguj
vycválání rodičů
teda moje skutečnost s našim domácím exoparazitem je ta, že podobné aktivity (to jest pasivní vláčení ležáka) přináší pro mládě jediný benefit, a to vycválené, vyblbnuté a spokojené rodiče. ale nešť, děti jsou různé, nemůžu vyloučit, že se skutečně vyskytuje takové mimino, které si užívá mnohahodinový pobyt v krosničce s přestávkami po dvou hodinách.no nic, příští rok to bude jinak - hlavní kriterium pro akci bude to, aby tam bylo nějaké další smrádě, které se může s vaším medvědem servat vo hračky.
  • Autor Lukas B.
  • Datum a čas 18.2.2010 15:10
Reaguj
???
Chudak Erýs
  • Autor Martin
  • Datum a čas 18.2.2010 14:02
Reaguj
Re: Co ještě?
výborne.my sme boli s našim synom lyžovať v taliansku ked mal 6 mesiacov.cestu autom zvládol bez problému.lyžovali sme na striedačku a nosili sme ho v nosiči, kde sa mu páčilo.v lanovke sa usmieval na každého a ani výška cca 2400 m mu nerobila problémy. vrelo odporúčam, akurát sa musia rodičia zladiť.na chrbte s nim sme sa báli lyžovaž, ale boli tam aj ludia čo s deťmi lyžovali.vedeli to lepšie
  • Autor martin
  • Datum a čas 18.2.2010 12:48
Reaguj
Co ještě?
Takže to shrnu: nosítka jsou akční, šátek leda tak na střídání rodičů a vozík pro sportovce - souhlas
  • Autor Vokoun
  • Datum a čas 18.2.2010 12:08
Reaguj
Celkem 8 příspěvků v diskuzi


Pašijový svatý týden Velikonoční

Pašijový svatý týden Velikonoční

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce, kdy byl ukřižován a potom vstal z mrtvých Ježíš, jsou úzce spjaté se starými pohanskými rituály. Každý den tak zvaného Svatého týdne přes Velikonocemi (též zvaný Pašijový týden)... celý článek

Bruslení v Praze 2023/2024

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Co je nového na hradech a zámcích ve středních Čechách?

Hrady a zámky ve středních Čechách nachystaly pro návštěvníky řadu novinek. Speciální prohlídky, přednášky a bohatý program připravili kasteláni už na Velikonoce. Na své si o velikonočních svátcích přijdou hlavně děti. Hlavní sezona
Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Lyžařští trpaslíci: v Kaiserwinkl lyžují děti od 3 let

Děti mohou už během pár dní hrdě dělat první obloučky na sněhu. Zábavný faktor, bezpečnost a empatie - s nimi dokážou instruktoři lyžařských škol v Kaiserwinklu proměnit menší i větší děti v nadšené lyžaře. Zvládnou to
Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Sněhu ubývá. Lyžování vyžaduje lepší přípravu

Ve většině tuzemských skiareálů je sníh už jen na sjezdovkách, řada z nich už provoz předčasně ukončila. Vlivem vysokých teplot a deště sníh rychle taje a sjezdovky jsou kvůli náročnému terénu zejména v odpoledních
Bruslení v Praze 2023/2024

Bruslení v Praze 2023/2024

AKTUALIZACE Praha zprovozňuje zimní bruslařské plochy. Přinášíme přehled možností na bruslení v hlavním městě. 
Pašijový svatý týden Velikonoční

Pašijový svatý týden Velikonoční

Nejvýznamnější křesťanské svátky Velikonoce, kdy byl ukřižován a potom vstal z mrtvých Ježíš, jsou úzce spjaté se starými pohanskými rituály. Každý den tak zvaného Svatého týdne přes Velikonocemi (též zvaný Pašijový týden)

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00
Hannibal - sněhové divadlo Rakousko, Sölden 5.4.
Doubrava - splutí Ronov 6.4.
Otava - odemykání Sušice, kemp Splutí do Horažďovic 6.4. 11:00
Myslivost a příroda - veletrh Kroměříž, Výstaviště 6.-7.4. 6.4.

Diskuse

opggzjlo 100 mg lisinopril, 29.3.2024 1:21, 11 příspěvků
strašná rychlost Skiák, 26.3.2024 17:25, 1 příspěvek
INU Horydoly - Andrea Černá, 25.3.2024 13:57, 2 příspěvky
INU Honza, 25.3.2024 13:26, 2 příspěvky
Nebudeme přece poukazovat... Michael Beranek, 25.3.2024 9:42, 5 příspěvků
INU Pišišvor, 24.3.2024 23:21, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 20:40, 2 příspěvky
INU Honza, 23.3.2024 16:35, 5 příspěvků
re kladivo, 23.3.2024 14:08, 2 příspěvky
O otázku jak se nám všem ... Michael Beranek, 23.3.2024 13:49, 6 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Re: Karel IV. Horydoly , 28.3.2024 15:06
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:46
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:45
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:42
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:40
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:37
Re: Karel IV. Horydoly Open, 28.3.2024 14:36
Re: Karel IV. Kuba Turek, 28.3.2024 14:35