Podáte prst… a je pryč celá ruka

Podáte prst… a je pryč celá ruka
Luční bouda, Krkonoše.
Autor snímku Kuba Turek
SDÍLEJ:

Minulý víkend se v Krkonoších vydařil – krásné počasí, stabilní svahy s minimem lavinového nebezpečí, prachový sníh a k tomu spousta lidí. A jaký je výsledek jednoho pěkného víkendu? Všechny potenciálně sjízdné volné terény byly rozježděné kvůli desítkám lidí, kteří nerespektovali pravidla pohybu v národním parku a sobecky využívali poslední zbytky klidových zón živočichů pro svoje sportovní či adrenalinové uspokojení. Co se vlastně dělo?

Jak na to

Přečtěte si rozhovor s Jakubem Kašparem, náměstkem ředitele Správy Krkonošského parku, o tetřívkovi, skialpinistech a životním prostoru:
Krkonošské paseky po imisní katastrofě zarůstají, tetřívci ubývají

Živočichové jsou schopni do určité míry s člověkem koexistovat, ale pouze v případě, že jim dopřejeme alespoň nějaké útočiště.

Tetřívek obecný

V případě Krkonoš se jedná hlavně o tetřívka obecného, pro něhož tyto hory poskytují jednu z posledních lokalit v České republice spolu s Jizerskými a Krušnými horami a místo, kde tráví celou zimu.

Budeme-li tetřívka opakovaně plašit stoupáním nebo sjezdy v místech, kde sbírá potravu a odpočívá, za nepříznivých podmínek, např. při dlouho trvajících mrazech, což je zrovna v tuto zimu poměrně často, se vysílí natolik, že zahyne přímo, nebo se díky oslabení stane snadnou kořistí lišky, kuny apod.

Tetřívek nemá žádnou možnost načerpat síly v teple hospody, nebo se chránit špičkovým outdoorovým oblečením...

Že dojde k úmrtí několika kusů, se v terénu přímo nedozvíme, protože predátoři se o jeho tělo postarají dřív, než ho někdo najde. Že však dochází k trvalému snižování populace, zjistíme bohužel až s časovým zpožděním, kdy už bude pozdě. Populace bude početně oslabena natolik, že již nebude možné proces vymírání zastavit.

Opravdu chceme, aby populace tetřívků v Krkonoších, uprostřed národního parku, následovala trend tetřívků šumavských? Tam žilo před pouhými 30 lety (v roce 1977) 1 250 samců, v roce 2008 již jen 60, tj. 5 % původního počtu!

Faktorů, způsobujících úbytek, je celá řada, ale na pravděpodobném vymření této populace to nic nemění. A zmizí-li podobně tetřívci i z Krušných a Jizerských hor a Krkonoš, můžeme si udělat zářez za další vyhubený druh v celé České republice.

Tento problém se netýká jen Krkonoš. Jak je dokládáno řadou odborných článků z mezinárodních časopisů, že tam, kde došlo k omezení turistického ruchu, početnost tetřívků stoupla.

Sokol stěhovavý

Další, koho ohrožujeme, je sokol stěhovavý, druh, který v Krkonoších hnízdí a vyvádí mladé až v posledních necelých dvaceti letech.

Výběr hnízdiště, kde jsou sokoli již od konce ledna, stavba hnízda a kladení vajec probíhá ještě v době lyžařské sezony. Důsledkem značného pohybu lidí je opět stresování páru, vysilování neustálými vzlety a vyrušování inkubujících ptáků, které může skončit opuštěním hnízda s nakladenými vejci.

Na rozdíl od tetřívků se sokolům v České republice zatím daří, ale stálo to několik desítek let ochranářského úsilí v řadě evropských států poté, co tu sokoli téměř vymizeli.

Poškozené stromky

O poškození stromků hranami lyží a prkny už bylo napsáno dost. Krkonoše jsou stovky let obývané lidmi, ale ještě v žádné době nebyly okupovány takovým způsobem a v takovém množství, jako se to děje v posledních letech. Dříve se také lidé v davech pohybovali po horách, ale jen po cestách a do volného terénu dobrovolně nevstupovali.

Je fajn, že vývoj vybavení do terénu šel dopředu, zlepšily se možnosti a zjednodušila se řada věcí, lidi mají více volného času a zkoušejí nové věci… Neměli bychom ale zapomínat, že tam, kde se rekreujeme a bavíme, jsou doma i zvířata. A v národním parku dvojnásob.

V loňském roce jsme intenzivně diskutovali a promýšleli spolu se zástupci skialpinistů, horolezců a horských vůdců možnosti nekonfliktního vyžití široké veřejnosti v našich "minivelehorách."

Neustálé porušování pravidel návštěvníky hor však ztěžuje možnosti takovýchto diskuzí a může vést až k opatřením u veřejnosti velmi nepopulárním. Loni jsme uvítali pokrok a konstruktivní jednání při vymezování skialpinistických tras. Pocit z úspěšné dohody je však po právě uplynulém víkendu výrazně narušený.

Letos bylo umožněno využití několika skialpinistických tras, které sice poskytují pouze částečný požitek oproti oblíbeným nelegálním sjezdům, ale na druhou stranu trasy vedou tak, aby právě nedocházelo ke zbytečnému vstupu do klidových zón živočichů a k jejich rušení. Mějte proto na paměti, že lyžování do Krkonoš patří, ale freeride (tedy pohyb ve volném terénu) pouze omezeně a na legálních plochách.

Proti Alpám a Tatrám jsou to totiž "velehory" pouze kapesní a při současné návštěvnosti nelze o nějakém rozptýlení lyžařů v terénu vůbec mluvit. Navíc do velkých okolních hor to není pro zapřísáhlé freeridery z Česka tak daleko, ne? V Krkonoších by se mohli chovat podle dohodnutých pravidel.

Všichni milovníci skialpinismu najdou veškeré informace o legálním provozování tohoto sportu v Krkonošském národním parku na webu www.krnap.cz/skialpinismus

Ti slušní tam tipy pro své túry hledají už dnes. Ti ostatní mohou počítat se zesílenou intenzitou kontrol stráže přírody a nekompromisními sankcemi za porušování pravidel a poškozování vzácné krkonošské přírody.

Autor je tiskovým mluvčím Správy Krkonošského národního parku.

SDÍLEJ:

Diskuse

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvacet-čtyři:

  • Captcha Image

Diskuze k článku

Tak to jsi asi dost naivni. Myslim, ze na zaklade vysoke politiky je jasne, jak to v CR asi funguje. O komunalni politice ani nemluvne. KRNAP napr. nema radu pravomoci jako obec nebo stavebni urad a vse je handl, vydirani a vyhruzky. Je z toho cloveku dost na bliti a za vetsinou veci stoji, bohuzel, Prazaci a prazsek firmy. Fakt velka naivita si myslet, ze neco rozhoduje nejaky maly urednicek a jeste k tomu z KRNAPu.
  • Autor Blecha skakava
  • Datum a čas 9.2.2011 16:05
Reaguj
Re: pro Petra a jeho spoludiskutéry
Josko tak zaúkoluj mladýho Vojtu, ať sem napíše svůj názor. Třeba bude úplně stejný.
  • Autor Tom
  • Datum a čas 9.2.2011 09:28
Reaguj
pro Petra a jeho spoludiskutéry
petr mě fascinuje. Buď jde o geniální dvou až tříleté dítě, nebo naopak (to nebudu verbalizovat, aby mě pan Turek nesmáznul). Protože přesně jako on s argumenty zachází můj 2,5letý syn Vojta. "Tati, dej mi, prosím, prosím, tyčinku. Moc ji potřebuju, mám na ni hroznej hlad." "Vojto, já ale žádnou tyčinku nemám." "Dej mi tyčinku, tatínku."
  • Autor Joska
  • Datum a čas 9.2.2011 00:08
Reaguj
Re: Re: Re:Není cesty vpřed
Na druhou stranu by tyto krásné stavby mohl začít plnit úlohu útočiště pro zvěř. Třeba jako město Pripjať v Bělorusku. Hned za Herlíkovicema a Jánkama by bylo dobrý bagrem přehrabat silnici, aby se nikdo dál nedostal. Chataře a hoteliéry ,,odsunout,, jako v pětačtyřicátém a ve všech stavbách vysadit okna. Takovej sokol by měl hned parádní hnízdiště. Horizont by na to byl jak dělanej. Panečku to by byla rezervace, jakou svět neviděl.
  • Autor r
  • Datum a čas 8.2.2011 16:46
Reaguj
Jestli si myslíš že uspěješ, tak jsi blázen.
  • Autor realista
  • Datum a čas 8.2.2011 16:36
Reaguj
Re: Re: Re:Není cesty vpřed
Zapoměls na poštovnu. To je taky nádhernej "vobjekt" do Krkonoš. Krása na pohled...
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 8.2.2011 12:02
Reaguj
Re: Re:Není cesty vpřed
Krakonoši Krakonoši, na to, že jsi posledních 50 let prochrápal v Obřím dole máš velkou kuráž kritizovat Trautenberka. Podívej se na sebe co sis nechal v horách postavit za nádhery. Hotel Horizont. Černou a Labskou boudu, Výrovku. To by se ještě dalo přimhouřit oko nad tím, že nadměrně chlastáš, ale hotel Golebiewski je už vážně moc. Milej zlatej, to je hnus. A ty se tady navážíš do Trautenberka ? Být tebou, tak zalezu zpět do Obřáku a mlčím jak hrob. Čus Radegast
  • Autor Radegast
  • Datum a čas 8.2.2011 10:14
Reaguj
Re: Re:Není cesty vpřed
Naprostý souhlas. Ti co jezdí do Krkonoš vopruzovat a ničit přírodu ( Pražáci, Brňáci a ostatní měšťáci) začnou jezdit jinam a jinde budou utrácet své peníze. Obyvatelé Krkonoš chcípnou hlady, Krnap tím pádem skončí a jeho zaměstnanci půjdou na dlažbu, protože je nebude z čeho platit a tetřívek konečně v klídku zazimuje. Z Krkonoš se stane druhý Doupov a fertig. Souhlasím, jen těch lidí co tam bydlí je mě líto.
  • Autor Anonym
  • Datum a čas 8.2.2011 08:33
Reaguj
Re:Není cesty vpřed
Zdá se, že není jiné cesty, než zase vše uzavřít, přesně podle litery zákona. Cesta vpřed se neosvědčila. Pan Trautenberk, vlastník Krkonoš vyhuboval Anče, Kubu i Hajného. On je neplatí za kecy o zákonech. Chce jednoslovnou odpověď, pokud to jde. A jít to musí, když on to chce. Když to tedy musí být jednoznačné, tak je třeba v zakoně zrušit pravomoc spravy KRNAP.Koho to kdy napadlo, dat jim takovou moc. Nikdo nebude nic povolovat, vše zůstane zakázáné a basta.
  • Autor Krakonoš
  • Datum a čas 8.2.2011 08:11
Reaguj
To je klidně možný, ale nikdo na světě a ani firma z Prahíííííííííííííííí nic neprosadí v Krkonoších bez Krnapu. Na všem musí být razítko KRNAP. Bez tohoto razítka v Krkonoších ani nevyvezeš popelnici.
  • Autor blecha se zlomenou nohou
  • Datum a čas 7.2.2011 17:02
Reaguj
Celkem 110 příspěvků v diskuzi


Ze Satana se zřítil 49letý Čech

Ze Satana se zřítil 49letý Čech

ČERNÁ VDOVA Český horolezec se zabil pádem ve žlabu, který vede na Satana z Mlynické doliny ve Vysokých Tatrách. Horská služba a lékař konstatovali smrt v místě dopadu.... celý článek

Bitva u Sudoměře ukázala sílu husitů naplno

Palán vyhrál stříbro a bronz ve speed skiing

registrovat

Podívejte se na inspiraci k cestování po Evropě.
Hledáte si ubytování v ČR nebo na Slovensku? Doporučujeme chaty a chalupy k pronájmu za nejlepší ceny. I levné ubytování si najdete na portálu MegaUbytko.cz.
CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.







Nejčtenější články

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Přírodní atrakce zadarmo v Nassfeldu

Jestli znáte lyžařské středisko Nassfeld-Hermagor v zimě, vězte, že si ho můžete v létě užít zadarmo. Všichni ubytovaní hosté dostávají k dispozici kartu na vstupné do lanovek, na bobovou dráhu, do lanového parku
Jak se obléct na ryby?

Jak se obléct na ryby?

RADY DO OBCHODU Letošní teplé počasí již vylákalo ortodoxní rybáře k vodě. Na pstruhové potoky a řeky vyrazí v polovině dubna. Je proto nejvyšší čas na kontrolu rybářského vybavení, oblečení a obutí. Co chybí, je
Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Milovníci sportu, je sázení na sporty v Nomini casino a dalších kasinech náročné?

Jste sportovní nadšenci? Sport rádi praktikujete i sledujete? Pokud jste do nějakého sportu opravdu zbláznění a vyznáte se v něm, dost možná vás už napadlo vyzkoušet sportovní sázení. Sázet na výsledky zápasů je
Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi jako monitorovací a bezpečnostní nástroj

Raspberry Pi, malé a levné zařízení, způsobilo revoluci v mnoha aspektech DIY technologií, včetně monitorování a zabezpečení. Díky své všestrannosti a snadnému programování se Raspberry Pi stal oblíbenou volbou pro amatérské uživatele i profesionály, kteří
Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

Jarní sjezd ze Zbojnické chaty do Tatranské Lesné

SKI GUIDE Do Vysokých Tater přišlo jaro velmi brzy. Ze Zbojnické chaty tedy sjíždíme na lyžích jarní trasou. Nahoře projíždíme Generál Šús, ve středu kličkujeme Húpačky a dole jdeme pěšky podél

Kalendář akcí Zobrazit všechny akce

AKCE KDE INFO KDY ČAS
Stones, Trees, Clouds - fotovýstava Praha, Tibet Open House 26.3.-17.4. Fotografoval Petr Králík 26.3.
Rychlebské stezky - začátek sezony Černá voda Horská kola 29.3.
Šemberské stezky - otevření Tuchoraz 29.3.
Velikonoce Turnov, Dlaskův statek 30.3.
Lužnice - odemykání
Suchdol 30.3. 10:00
Chrudimka - splutí Seč 30.3.
Pool Party Špindlerův Mlýn, Svatý Petr 8.-9.12. 31.3.
Mastník - splutí Sedlčany, kasárna 31.3.
Island - diashow Domažlice, Čakan Přednáší Martin Loew  3.4. 19:00
Banální situace, fatální následky - přednáška Praha, Městská knihovna Prevence úrazů páteře 3.4. 17:00

Diskuse

It land buy bentyl online... olaexuzi, 28.3.2024 9:41, 13 příspěvků
In depression, longer, ex... iaznizfibawis, 28.3.2024 9:10, 13 příspěvků
The mechanism aim: descri... oxeqewuyifub, 28.3.2024 9:04, 13 příspěvků
Would how to buy nizagara... oacfigacvabal, 28.3.2024 8:38, 13 příspěvků
More floppy department, i... uwobjevi, 28.3.2024 8:28, 13 příspěvků
zxvlblpc legal online pharmacies in the us, 28.3.2024 7:58, 119 příspěvků
ASDASD ASDASD, 28.3.2024 7:56, 119 příspěvků
Normokalaemia states: epi... osetigaluh, 28.3.2024 7:50, 13 příspěvků
Miscarriage joining occur... imibusiuudu, 28.3.2024 7:12, 13 příspěvků
Обучение и примеры внешне... Brianlot, 28.3.2024 5:11, 13 příspěvků

Fórum Zobrazit všechny příspěvky

Cyklistika jako národní s... Horydoly Open, 27.3.2024 0:51
Zdeno Chára se zúčastní z... Horydoly Open, 27.3.2024 0:46
Česko běží modře Horydoly Open, 27.3.2024 0:42
Běžecké závody 2024 Horydoly Open, 27.3.2024 0:40
Poklady Moravskoslezského... Horydoly Open, 15.3.2024 2:17
Vyberte si dovolenou z ve... Horydoly Open, 15.3.2024 2:14
Střední Čechy přivezou na... Horydoly Open, 15.3.2024 2:12
HOLIDAY WORLD & REGION WORLD Horydoly Open, 15.3.2024 2:10