
Turecká kuchyně je mnohem víc než kebab

Turecká kuchyně vychází především z osmanské tradice, ve které se mísily vlivy ze střední Asie, Blízkého východu a Balkánu. V Istanbulu, Izmiru a Burse vám naservírují pokrmy právě v duchu osmanské tradice, typické použitím široké škály plodů moře, koření a rýže. V oblasti poblíž Černého moře na talíři převládají ryby. Pod vlivem balkánské a také slovanské kuchyně však narazíte i na pokrmy z kukuřice.
"Turecká kuchyně má dlouhou a bohatou historii, přesto u nás není příliš známá. Je to velká škoda, protože opravdu stojí za ochutnání," říká Tatiana Poláková, specialistka na Turecko v cestovní kanceláři Neckermann.
"Ačkoliv i v Česku můžete narazit na dobré turecké jídlo, není nad to poznat jej přímo v zemi původu."
Kebab je nejznámější
Pokud jste do Turecka přijeli na kebab, pak si nejlépe pochutnáte v jihovýchodní části země. Jen na jednu surovinu v této lokalitě zapomeňte. Vepřové maso je pro muslimy zapovězené a nečisté.
Kebab sestává z grilovaných plátků kuřecího, jehněčího nebo hovězího masa, které prodavač odkrajuje přímo z rožně a servíruje s rýží a salátem.
Delikatesou, kterou byste si neměli nechat ujít, je tzv. iskender kebab, čili tence krájené grilované jehněčí plátky servírované na kouscích pide (pita) placky, zalité horkou tomatovou omáčkou, rozehřátým máslem a jogurtem.
Milovníci masa ocení turecké karbanátky köfte připravené z chutně okořeněného hovězího.
Polévka je grunt a maso špunt
Ještě než se pustíte do hlavního chodu, byla by škoda se připravit o některou z velmi dobrých tureckých polévek. Například mercimek je krémová polévka z rozmixovaného hrášku, kterou servírují téměř v každé restauraci. Objednat si můžete také skembe corbasi, pokud vám chutná polévka dršťková, nebo yala corbasi, což je tradiční hovězí vývar pro našince neobvykle doplněný jogurtem a špetkou máty.
Malé předkrmy se sýrem a zeleninou
Po polévce je čas na malé předkrmy, tzv. meze, obdobu známých španělských tapas. Z nejoblíbenějších jmenujme třeba sigara böregi (smažené listové těsto plněné sýrem a petrželkou), mücver (smažená zeleninová placička z cukety a kopru s jogurtem) nebo typické dolmades (vinné listy plněné rýží).
Sladká tečka baklava
Jako dezert na závěr si dopřejte hříšně sladkou baklavu, tenké listové těsto namočené v sirupu nebo medu, proložené nasekanými oříšky či pistáciemi, či künefe - teplý dezert se sýrem a drcenými pistáciemi.
Památkou na turecké sladkosti může být lokum, malé kostičky z cukru a medu ochucené oříšky, pistáciemi, kokosem, ovocem, čokoládou nebo růžovým olejem, které bez problému dovezete až domů.
Káva, čaj a anýzovka
V neposlední řadě je třeba zmínit kahve, tureckou kávu, která se připravuje z velmi najemno umletých kávových zrn, cukru a vody a vaří se v konvičce zvané džezva.
V každou denní i noční hodinu pijí Turci silný černý čaj v malých skleničkách na typických podšálcích.
A na závěr ještě jedna turecká specialita - anýzová pálenka raki, která se ve sklenici ředí s vodou. Ze dvou bezbarvých kapalin se po smíchání stane mléčně bílá. Popíjí se v tradičních tavernách a přikusují se k němu chuťovky meze, což je nejčastěji sýr, grilovaná zelenina, mořské plody nebo slané mandle.
Nezapomeňte všem u stolu připít na zdraví: Serefe! (čti: šeref-e).
Afiyet olsun – dobrou chuť!
Turecko na Horydoly
Turecké jídlo: Stolování je důležité, Kebab, Předkrmy, Rozmanitá kuchyně, Sladké pokušení. Turecká doprava: Na jachtě, Dálkové autobusy, Reklama na aerolinky. Turecké moře: Potápění a plavání. Turecká zima: Dovolená v zimě, Nové lyžařské Eldorádo, Turecké lyžování. Turecký business: Erdoganova politika.
Diskuse
Diskuze k článku
turecké recepty
Dobrý den,
chtěla bych upozornit, že ve vašich tureckých receptech je řada omylů. Na př. - mercimek není polévka z hrášků, ale z červené čočky, škembe čorbasi je iskembe čorbasi., meze není nic španělského, ale velmi starý, tradiční název pro drobné předrmy atd., atd. Možná je lépe nepsat o něčem, co neznám a uvádět lidi v omyl.
S pozdravem H.H.
- Autor Hana Holečková
- Datum a čas 3.4.2012 09:56

Himálaje AKTUÁLNĚ 2025
Warum das richtige Timing entscheidend ist
Může se hodit
Nejčtenější články

Mezinárodní horolezecký filmový festival Teplice nad Metují: Legendy velehor

Mexico na míru - další podvodná cestovní kancelář

Warum das richtige Timing entscheidend ist
Bulharsko přijímá euro příští rok
Regiony
Kalendář akcí Zobrazit všechny akce
AKCE | KDE | INFO | KDY | ČAS |
---|---|---|---|---|
Hronec expres - nostalgický vlak | Brno, Dolní nádraží | 28.6.-1.7. Nostalgický vlak | 28.6. | |
ISPO China - veletrh | Čína, Shanghai | 4.-6.7.. | 4.7. | |
ILTM Asia - veletrh | Čína, Shangai | 4.-6.7. Luxusní cestování | 4.7. | |
Americana - veletrh | Německo, Augsburg | 3.-7.8. Westernový styl | 3.8. | |
Exotické ptáctvo - výstava | Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy | 15.-31.8. | 15.8. | |
IBTM - veletrh | Mexico, Mexico City | 20.-21.8. | 20.8. | |
Země živitelka - veletrh | České Budějovice, výstaviště | 21.-26.8. | 21.8. | |
Bonsaje - výstava | Praha, Botanická zahrada Univerzity Karlovy | 22.-31.8. | 22.8. | |
Výstava stanů | Praha, Letňany | 16.6.-24.8. | 24.8. | |
Mezinárodní horolezecký filmový festival | Teplice nad Metují | 28.-31.8. | 28.8. |
Diskuse
Mladí horalové | Honza, 29.6.2025 21:28, 1 příspěvek |
Docela důležité... | Honza, 26.6.2025 21:13, 6 příspěvků |
Docela důležité... | Kuba Turek, 26.6.2025 14:47, 6 příspěvků |
Docela důležité... | Honza, 26.6.2025 14:18, 6 příspěvků |
Docela důležité... | Laura Novotná, 26.6.2025 12:12, 6 příspěvků |
Solná komora | Novinář, 26.6.2025 11:27, 2 příspěvky |
Solná komora | Skiák, 25.6.2025 23:02, 2 příspěvky |
Inu | Piký, 23.6.2025 18:47, 6 příspěvků |
Inu | Honza, 23.6.2025 12:17, 6 příspěvků |
Moped | Rich, 22.6.2025 10:39, 8 příspěvků |
Fórum Zobrazit všechny příspěvky
Světový pohár Troja | Horydoly , 26.6.2025 15:16 |
Světový pohár Troja | Horydoly , 26.6.2025 2:57 |
Prskavec jako hologram | Horydoly Open, 25.6.2025 0:13 |
Livigno na kole | Horydoly , 24.6.2025 19:48 |
Cyklistický maraton Vysočiny | Horydoly , 19.6.2025 22:32 |
Pivo na Náplavce | Horydoly , 19.6.2025 21:22 |
Sportovní prádlo | Horydoly , 13.6.2025 16:44 |
Přípravy vrcholí | Horydoly , 13.6.2025 14:01 |